You are here

Cyrus DAD3 cd játszó lejátszas ugrik

11 posts / 0 new
Last post
dongo
dongo picture

Sziasztok!

Ismét terítékre került a címben említett cd pörgető, amelynek egészen misztikus a hibàja.
Nevezetesen az, hogy míg az írt cd lemezek többségét rendben le tudja játszani, addig a gyári lemezeken ugrál, akadozik.
A szervó részen már kicseréltem az elkókat, de ezen a gondon nem segített.
Olyan hibát is produkált, hogy tartósabb àllás után semmilyen lemezt nem volt hajlandó még csak megpörgetni sem, viszon hajszárítóval megmelegítve a belsejét már beolvasta a lemezeket. Az említett ugrálás a gyári lemezeken ettől még megmarad.
Lényegében csak
írt lemezekkel használható.
Próbáltam irányítottan melegíteni a mainboard-ot, de sokra így sem jutottam.
A lézert már cseréltem korábban...
Ha mechanikai  hiba volna, akkor nem logikus hogy miért pont az írt cd-ken hajlandó működni...
Elfogytak az ötleteim...
Vagy 4 smd elkó a Q modul alatt magától lepotyogott a mainról, szóval nem az erőssége a gyártási minőség, alu öntvény ház ide, fantasztikus hangzás oda....
Bármilyen ötletet elfogadnék...
Köszönöm, dongo

File attachment: 
Comments
dongo
dongo picture

Sziasztok!
Köszönöm a tippeket és megpróbálok a fejen visszavenni a lézerdióda áramából.
Más potméter nincs, mivel teljesen digitális a szervó.
Az lehetséges, hogy túl közel lenne a cd lemez síkja az optikához? Nem tudom számit-e ennél a CDM 12.4 lézernél.
Mindenesetre a korábbi, vélhetően gyári lézerrel is ugyan így válogatta a cd-ket.
A lepotyogott smd elkók a DAC áramkörhöz tartoztak, de csak az alaplapihoz, ami nincs használatban, mivel az upgrade Q-modul DAC egységgel üzemel a készülék. Forrasztottam helyettük nem smd mini elkókat, illetve a többi elkót is kicseréltem a szervó fokozat közelében.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha gyári a fej, nem szabad hozzányúlni, be van állítva, optimálisra

Bálint

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Dupla

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Így van. Ezt a lézeráram feltekerést a lusta szervizesek szokták elkövetni. Ahelyett, hogy a mechanikát és a szervót rendesen beállítanák, de az macerás. A felturbózott lézer még kitart fél-egy évig, de addigra a szervizes árkon-bokron túl jár angry

0

dongo
dongo picture

Igen, csak itt a lézer áramának a visszavétele a cél, nem pedig a növelése.
Pont az a probléma, hogy a jobban tükröződő cd-k olvasásával van a gond, és a kevésbé visszaverő írt cd-k olvasásakor nem hibázik a készülék. Pont fordítva, mint ahogy lenni szokott.
Persze kérdéses, hogy kisebb lézer intenzitás mellett esetleg az írt lemezekkel kerülhet majd bajba.
Azért az írt lemezek kezelése logikus, hogy előnyösebb, csak sok gyári cd lemezem is van és nem szeretném mindig másolatokról hallgatni őket.
Például a kétrétegű SACD lemezek CD rétegét már jobban tolerálja. Gondolom, itt már át kell látnia a felső SACD rétegen is, ezért kisebb a reflexió...

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az optika lencséjén az a kékes-lilás színű réteg a tükrözés kiküszöbölésére szolgál.
Kérdés, előzőekben, tisztításkor nem lett-e eltávolítva
Az  optikát csak isopropyl alkohollal szabad tisztítani,  más szer leoldhatja a  réteget

Bálint

1

dongo
dongo picture

Szia! Új, az Aliról rendelt fej van a készülékben. Nem nyúltam hozzá. Sem tisztítással, sem pedig poti állítással. Egyébként nem változott semmi a fejcserével. Egy próbát azért megért...
A lepotyogott kondik miatt lehet hogy máshol is van csak szemre ok. forrasztás, vagy már korábban leesett smd alkatrész, esetleg valahol bizonytalan furatgalvanizáció...
Ha egyszer több időm lesz, kiszerelem a maiboardot, és mindent átnézek, átforrasztok. Jobb ötletem nincs. Nem tudom hogy pontosan hogy működik a szervó rendszere, de elvileg egy adott tartományon belül minden paramétert automatikusan be kellene állítania(digitális szervó rendszer).
 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ilyet a 3 poti rossz beállítása tud okozni: F-Gain, F-Bias, T-Gain, illetve a fej rossz beállítása.
Mivel nálad a legjobban tükröző (legfényesebb) lemezeket nem olvassa, így én a fej lézererejéből vennék vissza 20ohm-ot (azaz a potin mérhető értéket növelném 20-al).

A T-Gain felel a sávontartásért, tehát ha az el lett piszkálva, akkor lehet hogy egyes lemezeket olvas, míg másokat nem.
Voltak "Omega Freestyle" írott lemezeim, amit a lejátszóim nem szívesen olvastak be. Vagy sercegősek voltak, vagy maga a TOC sem került beolvasásra. Minden más gyári és írott lemezzel hibátlan volt az összes készülék, de ezek a lemezek kifogtak rajtuk. (Amúgy az egyik író nem is volt hajlandó felírni ezt a lemezt, mert szerinte tele volt a kalibrációs zóna, tehát valami biztos volt a lemezzel már üresen is.)
Hosszas állítgatás után a fent említett 3 poti összehangolásával végül jó pár órát beleölve elértem, hogy már azokat a lemezeket is olvassa mindegyik lejátszó.

Oszcilloszkóppal egyszerűbb lett volna, de nem volt, ezért tartott ennyi ideig.
Viszont az előttem szóló "kend meg" tanácsa kicsit furcsa, hiszen mitől csúszna a fej rosszabbul egy gyári lemez olvasásakor, mint egy írott esetében.
Nálam minden kocsi teljesen szárazon megy (így nem szed össze port) és csak a fejmozgató csigatengelyen van némi kis zsír, mert műanyag a megvezető és ne egye meg a fém csiga.
15 éves DJ-CD játszóim vannak így kenetlenül és hibátlanok.

Szóval én azt a 3 potit nézném meg első körben, hogy elpiszkálták-e, netán onnan esett-e ki a közeléből alkatrész, amit írtál. Ezek lefestett potik szoktak lenni, tehát mielőtt elállítanád, mindenképp mérd meg mindkét oldalról az értékét és jegyezd fel! Majd csak nagyon piciket állíts (épp hogy mozduljon a csavarhúzó), mert az is pár 100ohm egy mozdulat.

A tartósabb állás minden CD-játszó esetében azt eredményezi, hogy használat nélkül is gyengül a lézer ereje. Tehát ha most beállítok egy készüléket, ami mindent olvas, majd 2 évig hever a polcon, 2 év múlva már nem fog olvasni semmit.
A te hajszárítós megoldásod átmeneti volt. A hő hatására ugye változtak az ellenállási értékek és ezért be tudta olvasni a lemezt és amíg világít, addig nincs is vele gond, de másnap megint nem fog indulni, csak hajszárítóval. Ez durván 30ohm lehet, amivel csökkentened kéne a fejen lévő poti értékét. Akkor viszont mindenképpen a kiesett alkatrészek miatt a nevezett 3 poti értékei tolódtak el.

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Velem ugyanezt csinálta egy Sherwood/Dual lemezjátszó.
Végül a kocsimozgato motor hibája volt az alap ok. Hajtsd meg 1.5V-os elemről, miközben befújsz kontakt spray-t a kommutátorhoz. Nem árt újra olajozni sem a csapágyakat 1-1 csepp olajjal 

Gábor 

0

dongo
dongo picture

Szia!
Köszönöm a tippet, egy próbát mindenképpen megér!
Határhelyzetben minden kevésbé valószínű lehetőség is számíthat. Ennél a Philips lézernegységnél a csigakerék által hajtott fogaskerék szeret megpimpósodni és akadni. Ilyenkor valóban elkezd előre ugrani, mert a motor erőből ráhajt amikor szorulni kezd. Ez utóbbi fogaskereket is kicseréltem, most könnyen hajtható.
Üdv, Zsolt
 

0

Sponsored links