You are here

Daewoo cp185 - alacsony sortáp

8 posts / 0 new
Last post
Balázs
Balázs picture

Sziasztok
Problémám a következő. Sortáp 93V így pár másodperc után le is kapcsol (amig megy van kép hang a sorméret kicsi kb annyival amennyivel kevesebb a táp). amit eddig cseréltem primerben szekunderben elkók,opto, se110. Inditáskor egy pillanatra megvan a 110 V majd leesik 93-ra. Sorvéget leválasztva égővel terhelve ua. A D811, Q810-811, D824-825 utvonalat ellenőriztem. A többi táp is arányosan kevesebb a kelleténél. Így estére ennyi... tudnátok valami friss ötlettel szolgálni holnapra?
Balázs

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ez a táp (hasonlóan a Vestel tápokhoz) a STBY üzemmódhoz a szekunder oldalt újrakonfigurálja azzal, hogy a tirisztor kinyit (ezzel túlterhelés keletkezik), amit a kontroller IC úgy reagál le, hogy szakaszos impulzus (burst) üzemmódba kapcsol, és a szekunder tápfeszültségek akkorára csökkennek, ami a STBY állapothoz kell/elegendő.
Ekkor az SFE110 söntstabilizátor hatástalanná válik, ezért a kimenet stabilizálását a tranzisztorok által beiktatott D811 Zener dióda végzi.

A táp javítását műterheléssel kell végezni (40-60W izzó) a sorvégtáp vonalán, és a többi tápfeszültséget egyenirányító diódát ki is lehet emelni.

Természetesen ehhez a normál üzem állapot feltételeit biztosítani kell a szekunder oldalon: a tirisztor lezárva (ki is lehet venni), és a D811 árammentes (ki is lehet venni az R870 ellenállást).

Az ilyen hibáknál az a gond, hogy hogyan is állapítsuk meg, hogy a táp primer, vagy szekunder oldalán van a gond forrása.
Erre az a logikus megoldás, hogy szét kell választani a két oldalt a szabályozó hurok fölvágásával. Ehhez azonban a primer oldal számára mesterségesen pótolni kell a szekunder oldal hatását, mert anélkül letilt a kontroller IC. Részletesebben olvashatsz erről a csatolmányban.

Üdv:
Fülesmester

0

Balázs
Balázs picture

Szia Fülesmester
Köszönöm nem ismertem ennek a tápnak a müködését. A kimeneten lévő diodákat kivettem egyesével visszaraktam hátha igy megtalálom melyik ág terhel be. Amikor a D821-et emeltem fel megjött a 110V, akkor mégiscsak a szabályzókörben lesz valami. Az összes félvezetőt kivettem kimértem ebben a körben a tirisztor kivételével. Ez még tegnap éjjel volt. Kipróbálom amiket írtál.
Tehát ennek a tirisztoros szabályzókörnek csak annyi a feladata hogy készenlétben ne menjen a táp. Próbára megpróbálhatom a tv-t beindítani a tirisztor és az R870 kivételével is?
Balázs

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A D821 az üzemmód váltó áramkör része, nem a szabályzó köré. Ha kiemelve rendben működik, akkor a tirisztor vezet üzemben is, pedig ekkor lezárt állapotúnak kellene lennie. (csak STBY-ban szabad kinyitnia). Lehet hibás a vezérlése, vagy maga a tirizstor is.

Igen, ezeket kiveheted (ekkor a táp üzemre kapcsol), de ne felejtsd el a műterhelést rátenni, mert terheletlenül nem illik járatni.
(Ha megfut, ne a készülék áramköreit tegye tönkre.)

Üdv:
Fülesmester

0

Balázs
Balázs picture

Szia Fülesmester
Tegnap éjjel felületes voltam 110V a táp, de terhelésre leesik 96V-ra. Terheléssel el sem indul csak ha beeindítom és úgy teszem rá az izzót. Én meg izzórátétel előtt mértem. Szabályzó kört kiiktatva is ua. Próbáltam a szabályzó hurkot felvágni az általad leírt módon hogy eldöntsem primer vagy szekunder hiba, de úgy csak 25V a sortáp. Sortáp kondikat és primerben a puffert mérés nélkül cseréltem de nem hatotta meg. R823 3K akkor viszont nekem 118V-nak kellene lennie a tápnak?
Köszönöm az eddigieket is
Balázs

0

irokéz
irokéz picture

Szia!
Mekkora a feszültség a táp pufferen/C805/ terheletlen szekunderrel, és mekkora, amikor az izzót rátéve, leesik a sortáp 96 V-ra?

irokéz

0

elbandi
elbandi picture

Üdv.

Nekem konkrét esetem volt. A C807, 47nF átvezetett. A másik lehetséges ok, hogy az R804 /R22/ "nyúlott".

0

Balázs
Balázs picture

Sziasztok
holnap megnézem amiket írtatok
Balázs

0