You are here

DAYLITE LED E27-9W lámpa ,nem értem miért irták rá 84-110mA

15 posts / 0 new
Last post
josef.48
josef.48 picture
*

Sziasztók !Vásároltam tavaly egy LED lámpát 9W-765lm-25000 üzemóra..stb.Közel 1 év után már nem világitott.Kiszáradt elko ,nem beszerezhetö PWR-ic,gondoltam.Kibontottam ,csalodtam amit találtam benne 7,95€-ért.Egyszerü ßar .Kirajzoltam a /bonyolult/ áramkört .Hiba egy-egy LED tömb szakadt mind a két ágban.40v-al táplálva egyenként meg tudtam számolni hány LED van egy tömbben(kivétel a két szakadt) 16db.A matt védöburán (melékelt képen) fel van tüntettve 84-110mA/9W,amit csak most vettem észre,nos kérdésem ha 9W (a LED-ek elektromos ösz teljesitménye)akkor mit keres 84mA-110mA ott.Már mindent áttszámoltam söt egy Led tömböt betápláltam és méregettem fesz.áramot .Elhibázta a gyártó ? várok öttleteket.üdv.Jóska

Comments
josef.48
josef.48 picture
*

Sziasztók ! Köszönöm a hozászolásokat ! A kérdés az volt hogy ha 9W-os a lámpa ,honnan szedték a 84-110mA-es áramot a feliraton.Mivel olyan hozászolás is volt hogy a lámpa váltóáramú felvétele 84-110mA(AC) mikor az egyenáramú LED áram felvétel 52mA(DC)elhatároztam hogy összerakom a defektes kapcsolást ugy hogy lemérhessem az áramokat.Mind a két ágban volt 1-1 LED tömb megszakadva.Az egyik LED ágat lekapcsoltam és a megmaradtba kötöttem egy müködö LED tömböt.A váltóáram csökentésére használt 2 db. párhuzamos 970nF-os kondi közül az egyiket lekapcsoltam.Igy a kapcsolás fele teljesitményel müködöképes lett,lemértem az áramokat.A bemenet álltal felvett váltóáram 30mA-t mutatott .A LED áramfelvétele 26mA egyenáram volt.Ez a mérés cáfolja egyesek állitását itt a hozászolásokban hogy a bemeneti váltó áram duplája(84-110mA) a LED-en átfolyó áramnak (47-52mA).A mérés bizonyitotta hogy csak pár mA-el több a váltóáramú áramfelvétel a dioda hid elött,ez atöbblet a szürö elko áramfelvétele meg a vele párhuzamos ellenálásé.Akik azt irták hogy ez csak reklámfogás vagy tényleg nem értették hogy mit irnak rá ,én teljes igazat adok nekük. A 100Hz-es villogásal kapcsolatban csak anyit,a szomszédom is panaszkodot hogy a 100Hz-es tévéje zavaroan villog,mondtam neki miért nem veszel egy 600Hz-eset,elment és vásárolt egyet ,most ez nem villog. üdv.Jóska

File csatolás: 

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello,
Én nagyon nem szeretnék az irodámban, lakásomban olyan fényforrást, ami tuti, hogy keményen villog 100 Hz-el.
Hamár kézbevennék egy ilyet, akkor akár 680uF-os kondit tennék bele.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

gadenes
gadenes picture

Sziasztok!

Az ilyen kondenzátor előtétes lámpáknál az a gond, hogy bekapcsolás a szinuszhullám bármelyik állapotában lehetséges. Ha a feszültség maximumának közelében (325 v) történik a csúcsáram 325/15=21,6 [A]. Ezt az áram lökést hivatott a 6,8 uF elkó csillapítani (úgy ahogy) amíg ki nem szárad. Tehát ezeket a primitív vackokat a bekapcsolás teszi tönkre. A 15 ohmos ellenállást megnövelve javul a helyzet, de akkor több a veszteség ami felesleges hőt termel.
"olcsó húsnak híg a leve!"

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A LED-ek egyenfeszültséget kapnak, és konstans áram folyik rajtuk. A teljesítmény arányos az áramgöbe egységnyi időre vetített területével. Itt valóban 40mA körüli áram folyik. De a bemenő feszültség nem DC hanem AC. Csak akkor folyik áram amikor a szinuszjel pillanatnyi értéke meghaladja a kondenzátor és a két dióda nyitóirányú feszültségének összegét. Tehát az áramgörbe még csak nem is azonos fázisú a feszültséggel, hanem a szinusznál sokkal keskenyebb impulzus. Teljesítmény felvétel akkor van, amikor áram is folyik és feszültség is esik. Itt is igaz, hogy a teljesítmény arányos az áramgörbe egységnyi időre vetített területével. Csakhogy itt a görbe alatti terület nem tölti ki az egységnyi időt, hanem keskenyebb annál. Törvényszerű tehát, hogy az amplitúdója nagyobb lesz, mint ott ahol már konstans áram folyik. Vélhetően az amplitúdót vették fegyelembe, ezért reális lehet a 2x-es érték.

Üdv.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Sziasztok!

itt a pont nézzük, meg az áramkör szimulációját. A csatolt képeken látszik a teszt áramkör, és a fő jelealakok.. D1 dióda egy 180V-os zenernek felel meg, ez helyettesíti a led-eket, az áramkör többi része magáért beszél!
A jelalakoknál a kék a 230V-os hálózati feszültség látható, a piros a generátoron (hálózaton) folyó áram. A zöld az áram effektív értéke, ami jól láthatóan 120mA-hez közelít, tehát a gyártó nem kamu értékeket írt a dobozra!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
Még jó hogy írnak rá valamit.
A helyi nyugdíjasklubban hetente jönnek vándorárusok, valódi kínai cuccal. 98%-ban.
A bedobott katalógusukban led égőt hírdettek, olcsóért, 5W-os, megfelel 100W-os hagyományos izzónak. Szerintük. :shock:
Elmentem, hogy megnézzem eme technikai csodát. Na ezen már semmiféle felirat nem volt, a dobozán annyi hogy 5W-os. Az égőn semmi. Nem vettem.
Szóval mindig van lejjebb.
Csaba.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

"nem értem miért irták rá 84-110mA"
Mert volt rajta annyi hely, ahová elfért a felirat, és ez már tudományos érvnek tűnik a vásárlók szemében.
Egyszerű reklámfogásnak nevezett (kínai) átverés...

Üdv: Laci

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Ők biztos tudják a választ?: http://www.pollin.de/shop/kontakt-und-service.html
...bár az egybe írt LED és az E27 felirat mindent elárul a cégről... Persze a gyártója valahol Shenzhen-ben székel a "kici" Kínában...
Az én 10 W-os lámpámon (5,99 Eu) már a mA nem szerepel...viszont a "lumenek" a csomagoláson: 850 lm, a lámpára nyomtatva: 800 lm, más helyeken: 780 lm-ről írnak...

Üdv: uniman

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Egy kompakt fénycsövön láttam ugyanezt. 45mA helyett 90mA volt ráírva, kétszerese a teljesítményéhez tartozó áramnak.
Annyira nem hittem a szememnek, hogy megmértem. Rejtély. A kínai technológia útjai kifürkészhetetlenek.
Kell nekünk mindent megérteni?
Csaba

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Nekem pont ugyan ilyen felépítésű led lámpám van,szinte teljesen megegyezik a rajz alapján. Az eltérés szinte csak annyi hogy nálam a led csoportok külön paneleken vannak és nincsenek beöntve semmivel,de sajnos ugyan ilyen szar. Pár hónap után a fele led már nem világított,utána a másik csoport is megadta magát. Persze a hiba 1-1 led hibájából állt be,ezeket átkötve megint ment egy darabig. Egy hulladék az egész. Még olyat is produkált hogy mikor egy hibás led elért egy bizonyos hőmérsékletet akkor az aktuális led csoport villogni kezdett.Hulladék.

File csatolás: 

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO CORMYUS !
Mikor a linkben lathato led lampat latom mindig ez jut az eszembe :) :

https://www.youtube.com/watch?v=foYVQMYKFyc

UDV.:LACI

0

uniman
uniman picture
***

Hello Taklaco.

Nem véletlen!: https://www.google.hu/search?q=kukorica+l%C3%A1mpa&tbm=isch&tbo=u&source...

Ráadásul ezek életveszélyesek is, mert a fázistól nincsenek galvanikusan leválasztva és ledek kivezetései megérinthetők...(nem mindegyik típus)

Üdv: uniman

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Ilyen típusú LED-et vettem külön is a Kínaitól, azok jól mentek.

Üdv: Dénes István

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
°A címet egészítsd ki valami igével, mielőtt fel lesz függesztve.
Üdv!

0

Sponsored links