You are here

DC-DC táp

61 posts / 0 new
Last post
Reuter
Reuter picture

Tisztelt Kollégák!
Szeretném a tanácsotokat kikérni a következő dologban.
Építeni szeretnék egy olyan DC-DC konvertert, vagy kapcsoló üzemű tápegységet, ami 12V-ról táplálkozik, és 30-48 V ig működik, de ott legalább 15 A áramot is le tud adni. Ez a kezdeti indító áram miatt lenne szükséges. Keresgéltem linkeket, de nem nagyon lehet ilyen rajzokat felfedezni. Viszont van egy 36V-os 350 W-os motorom, amit, ha lehet akkuról kellene működtetni, 12V -ról.
Ha valaki tudna közületek tanácsot adni, igen szívesen venném. Ez egy kis elektromos roller lenne, ami PWM szabályozott, de igen drága az akku, merthogy 3db is van benne. Na ezt szeretném én kiváltani, egy nagyobb kapacitású 12V-os autó akksival. Ebben várom ötleteiteket.
Üdv
Reuter

Comments
Reuter
Reuter picture

Sziasztok!
Hát, mint írtam vala :) még két töltőt csinálok a DeWalt mintájára, az biztos.
Ami megint biztos, hogy Zenereket is beleépítek, mert sajnálnám megküldeni az ujonnan vásárolt akksijaimat.
Amúgy is biztos hogy valami távolkeletiek, de ez most nem érdekes.
Már majdnem minden onnan származik.
Próbáltam az újakat ezzel a gyári DeWalt-tal tölteni, nem melegedtek, semmi pezsgésre utaló hangot nem adtak, viszonylagos erőt demonstráltak.
Na azt hogy ezt meddig fogják teljesíteni, azt nem tudom, de érdekes lehet minden, mert mondom, eléggé kísérletezős vagyok, amit aztán beépítek a "tudástáramba"
Elolvasok mindent, és mindenen el szoktam gondolkodni. De nekem már annyi extremitás bejött az elektronikában, hogy el sem tudnám mesélni.
Üdv Reuter

0

frici.hu
frici.hu picture

Szia Reuter!
Én azért nem látom ilyen szépen a dolgokat, pár alapvető gond van ezzel... 1. Szerintem a motorod teljesítménye: a mai hatályos jogszabály szerint 250W feletti teljesítményű motorral meghajtott elektromos jármű már segédmotornak számít, tehát jogosítvány köteles! Van-e jogsid? 2. Kerékpárral a megengedett sebesség 40Km/h tehát többet ne is akarj belőle kicsikarni, mert intézkedést fognak ellened kezdeményezni, ha meglátják, hogy suhansz még meg is lesik mivel és akkor pláne boldog leszel 3. Ha ez elektromos roller valóban bajban leszel az akku elhelyezésével, nekem is volt 2 baromi kis hely van benne. 4. A DC-DC konverterben a pufferkondik min. 50V-osak, gondolom fel is fog menni addig terheletlen állapotban, pláne nagy értéknél, 3x14,4=43,2V, tehát ezt szereti a vezérlő is ami a rollerben van, ha megszalad a dc-dc konvertered ami ráadásul kifejezetten egyenáramra van készítve el is szállhat, potom 8-10000Ft (lehet ebben tévedek) 5. Ahogy láttam egyik kapcsolás sem szabályozza terhelésfüggően a kimeneti feszültséget, szerintem van annyira jelentős az ingadozás teljesítményváltozás esetén, hogy a vezérlőd meghülyül, amit még tudni kell, hogy a 36V-os vezérlő tuti letilt 10,5Vx3-nál vagyis 31,5V-nál, de minimum 30,5-nél... tudni fogja ezt a DC-DC, hogy ne álljon le?
Javaslat, kisebb motor, max 250W. 25-nél jobban ne száguldozz, haverom csak azért megbüntették 25-re mert gyorsan kanyarodott. Ha megoldható akkor magát a tápot kellene szabályozni (igaz nagyobb gázzal fog indulni), de az elvesztett teljesítmény egy részét amit az átalakítás elvisz a kétszeres konvertáláskor visszanyerheted.
Minden esetre nagyon kíváncsi vagyok az eredményre, nekem is van egy jópofa 2x250W-os autóerősítőm, ha neked bejön beleteszem a 48V-os robogómba, őszintén szólva viszont nem hiszek benne.

0

Reuter
Reuter picture

Szia! 35 éve szereztem a jogsimat, azóta egy koccanásom se volt, és nyugaton dolgoztam 10 évig.Kb. 2 millió km van a lábamban :D
Hát nem vagyok egy szá :yes: guldós típus. Az én koromban már annyira nincs ennek jelentősége. De spórolós annál inkább, meg renitens a benzinárakkal szemben, illetve a légszennyezést sem bírom. Tehát ezért ,meg sok mindenért variálok ezzel.
Üdv Reuter

0

city217
city217 picture

:oke:

0

Reuter
Reuter picture

Szia city217! :D :beer:
üdv R.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

"25-nél jobban ne száguldozz"

EN egy megszallott bringas vagyok,
varosban 25-30 km/h az atlagom !
Ahol tehetem (domb) annyival nyomom
amennyi a csovon kifer :))
Az eddigi rekordom:
varosban: 50 km/h
varoson kivul 65 km/h !

es ez is csak azert ennyi mert nem volt eleg hosszu "kifutom" :))

Mutasd meg nekem azt a rendort aki engem 30-nal leszallit a bringarol :)) kapjon el ha tud :))

Üdv: Dénes István

0

Reuter
Reuter picture

Jól teszed, ha sokat bringázol, bár én is tehetném. De baj van a derekammal,nem kicsi hanem nagy, nem tudok nagyon hajtani biciklit :(
Ezért érek sajnos ennyire rá..muszályból.
Üdv Reuter

0

frici.hu
frici.hu picture

Hy!
Én megszállott bringás voltam amíg a szívem és a tüdőm bírta :(. Nekem montival városban 55Km/h, úgyszint városban 28"-os ruszki versenykeróval 87Km/h és rám szóltak, hogy nem kéne :)... de megértettem magamtól is mert elkapott az elsőkerekem egy kavicsot és 30m-embe került egyenesbe hozni.. am meg ekkora tempónál nem is kell fogni a kormányt :), mert felesleges, a féktávom volt 50m.
Roller, mint írtam nekem volt kettő is, kis áttétellel, mivel fogaskerék-lehajtásos ki lehet belőle hozni simán a 40-et (a motorja 2750-et fordul üresen), erre írtam, hogy nem száguldozzon nagyon, pláne ha 50V-al akarja hajtani. Nekem relés fixgáz is volt rajta ami egyszer beragadt, a fél várost körbejártam, mert nem bírtam megállni, a végén egy betonfalnak mentem 15-el direkt, hogy megálljak... jó poén volt, mert a 250W-os motorban eleve akkora erő van, hogy beég a szalagfék, pláne az Ő 350W-osában. Rendőr meg mindíg akkor van amikor nem kéne, az autó pedig akkor is gyorsabb... és ezek szerint van rá példa! http://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__kozlekedesbiztonsag__7317-mekk...

0

patiqs
patiqs picture

Hello!

Mi a cégnél használunk ilyesmit. Olyan 300W-os motort hajtanak 50V-ról. Ennek a rajzát nem adhatom oda, de ha megkeresel magánban, akkor megadom a tervező srác elérhetőségét.

Szép napot!
Sanyika

0

gbenyov
gbenyov picture

Engedd meg, hogy NE értsem a problémádat!
Olcsóbbat akarsz? Plusz DC-DC konverter?
Annál olcsóbb, és méretben kisebb megoldás nem létezik, hogy "olcsó" és lehetőleg jól záródó gépkocsi akkukkal közlekedsz, sorbakötve 3 darabbal.
Persze én tudok neked kifejezetten járműmeghajtásra való, méretéhez képest KÉTSZERES kapacitású nagyon modern akkukat is adni neked, négyszeres áron!
(500 kg-os jármű, 60 km óra, 300 km megtehető távolság.)

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Reuter
Reuter picture

Kedves gbenyov!
Először is szervusz!
Természetesen megengedem Neked, hogy ne értsd a problémámat. :bow:
De ha olvasod a topikot, ez egy kis roller lenne, amiben van egy 36 V 350 W motorka. Ebbe nem illik komoly akksit(Ez egy távolkeleti rollerecske :jajj: ) se tenni, csak egy nagyobbat, ami már van nekem. Csak az 12 V kapocsfeszültségű, de 55 Ah.Hely az lenne, ezért gondoltam erre a megoldásra. Az a + 6 kg nem számít amivel nagyobb a súlya az eddigi akkunál.
De ennél jobban nem készülök nagyobb akklerációkra, mert határt szabnak a takaróm lehetőségei.Biztos tudod már miről beszélek :yes:
üdv Reuter
Ps:Meg amúgy is akartam már rég építeni egy ilyen szerkentyűt próbaképpen, hogy ugyn mit tud..., mert ilyet még nem építettem, de alakul a kép.
Engem is minden érdekel... van tovább is, mondjam még? :D

0

gbenyov
gbenyov picture

Számításom szerint még mindíg igazam lehet.
Mert,
ha belefér 12V, 55Ah, + inverter(80%) + saját PWM vezérlő(80%), azaz 422Wh,
akkor
bele kell férjen
3*12V, 16Ah, + saját PWM vezérlő(80%), azaz 461Wh.

És még jobban is jártál.

Árban szerinted melyik kerül többe?
A 12V, 55Ah, Inverter vagy,
a 3X12V, 16Ah?

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
A következő a helyzet.
Tehát vettem egy kis rollert, olcsón, motorral,PWM -el együtt, meg volt 3 db rossz akksi hozzá. Nekem van otthon egy db 12 V55 Ah akksim.Tehát ezt nem kell vennem, mert ez már van.
De! vettem 3 db 12V 12Ah akkut, de nem vagyok elájulva tőlük. Valószínűleg tényleg igazad lehet, mert az energia szint kiegyenlítést figyelembe véve+veszteség, tényleg ott vagyunk... :hmmm:
Dehát itthon van egy csomó alkatrészem, már 30 éve gyűjtöm, gondoltam kipróbálom, mit tudna egy ilyen variáns. :) mindamellett szerettem volna már rég egy invertert "cseszegetni",kísérletezni vele. Viszont megdöbbentően erős kis motorok ezek.
Üdv Reuter

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
"Viszont megdöbbentően erős kis motorok ezek."
Na ezért írtam én azt a 120 ampert, igaz kicsit eltúloztam, mert nem számolgattam, de megpakolva emelkedőn odacsap az amperok közé. :)
Üdv: Tranzix

0

gbenyov
gbenyov picture

OKesz, akkor meg kell próbálni!

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Meg még azt szerettem volna hozzáfűzni, hogy, ugyan van hozzá egy 36 V-os töltő, de nem nagyon szeretem ezeket a "fogyasztói megoldásokat", nevezetesen, hogy sorba kötve ki,-mit fogyaszt elven töltődnek az akkumulátorok. Viszont a 12 V-ost meg lehet "küldeni" és a töltési idő lerövidülhet, lévén-autóakku. Persze nem kell hagyni teljesen lemerülni.
De ha megcsinálom ezt a "projekt"-et :D , akkor előszedem ezt a topikot,és őszintén beszámolok, mi az eredmény.Összehasonlítom a két megoldást, előny , hátrány, tartósság szempontjából, már csak azért is, mert a neten elég sokakat érdekel, de nincs idejük, nekem viszont van.
Üdv Reuter

0

gbenyov
gbenyov picture

Ebben a soros töltési ügyben és annak problémásságában igazad van. De gondolj arra, hogy egy 12V-os aksiban is fellép ugyanez, hiszen ott is 6 darab cella van sorosan.
NAMOST nekem van a számodra egy áramkör javaslatom. Csinálnod kell 3 db. 14,4V-os, preciz, elektronikus, "Zener-diódát". Ezeket a 3 db. 12V-os akkuval parallel kell kapcsolnod.
Igy megnyomhatod egy áramgenerátoros, Ah/3 amperes, 50V-os töltővel.
Tuti BIZTOS, hogy minden akku egyformára töltődik fel!
Mit szólsz?
(Ezeket kellene 2,4V-os kivitelben beépíteni -gyárilag- az akkukba! Majd szabadalmaztatom!)

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

frici.hu
frici.hu picture

Üdv gbenyov! (hosszú lesz)

Tuti nem töltődik egyformára :)!!! Ugyanis, ha az egyik akku gyengébb (márpedig itt nem újakról beszélünk) akkor eleve gyengébb a kapacitása, ha gyengébb kevesebb árammal és hamarabb feltöltődik, ugyanúgy kevesebb kapacitásra mint a többi. Ezek szerint ugyan ott van ahol volt. Egyszerű soros töltésnél 1-es akku pl gyengébb, a töltő feszültséget és áramot figyel, mivel az 1-es gyengébb a feszültsége felmegy a kisebb áramfelvétel miatt( a feszültségemelkedés miatt nő az árama), a másikon kisebb a feszültség, de az áramkörben ugyanakkora az áram, mivel a töltő azt is figyeli. Ha a fesz eléri (két akku esetében) a 28,8V-ot és lecsökken az áram a C/10.re a töltő lekapcsol - vagyis az 1-es akku feszültsége pl 16V a 2-es pedig 12,8V (durva példa) viszont mikor az 1-es akku feszültsége megemelkedik akkor a felvett árama is, jobban töltődik nagyobb árammal a 2-es pedig már töltve van, az áram marad állandó a körben, miután már a kapacitásához tartozó áramot vett fel az 1-es a körben az áram is leesik, a töltő lekapcsol. Tehát 1-es és 2-es akku töltött, tapasztalat alapján a feszültségek kiegyenlítődnek nagyjából, de az akku kapacitása marad ugyanakkora, így terheléskor akkor is a gyengébb akku merül le hamarabb. Ha korlátozzuk a feszültségét a gyengébb akku nem fog rendesen feltöltődni és hamarabb lemerül mint az előző töltési rendszerrel, s mivel már eleve "haldoklik" még hamarabb utoléri a vég az állandó töltetlenség és visszamerítettség miatt. Bár brutálisabb az "egyszerű" töltés mégis ez a jó megoldás, szerintem is a hőmérsékletet kellene nézni, mert ha egy akku felmelegszik 35 fok fölé leromlik csúnyán a kapacitása és rövid idő alatt "kipukkad", teljesítménye lecsökken és az egész pakk használhatósága gyengül. Tehát a gyári töltő jól van kitalálva új és egyforma akkuknál tökéletesen megfelelő. A megoldás nem a feszültség korlátozása, hanem az akkuk megfelelő kapacitás szerinti válogatása, vagy ahogy írták külön való töltése, mert ezzel megakadályozható a túlmelegedés és a nagyobb feszültséggel való töltés is!
Röviden az "elektronikus zéner" ha rövid távon nem is, de hosszú távon mindenképp hátrány lenne, mivel ahelyett hogy a gyenge akku feltöltődne a plusz feszültséget (amivel még feltöltődne "rendesen" az akku)és ezáltal áramot a zéner eszi meg. Feltételezem az első ilyen módú töltés után rájönne a "barátunk", hogy nem megy olyan messzire a rollerrel mint azelőtt! (Jól megváltozott az alaptéma :) ).
Megoldás talán erre a problémára valóban a külön való töltés vagy pedig a töltés utáni egyenletes csepptöltésen(13,7-8V) való tartása és ezáltal talán kis C visszanyerése lehet. Ellenvetés? :)

0

gbenyov
gbenyov picture

SAJNOS, MOST RÖVIDEN "NEM" a válasz.

A gyenge akku az "elektronikusZener"-em nélkül TÚLTÖLÖDIK! Elszáll, megsemmisül, vége! Így az egész pakknak annyi.

Ennyi!

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

frici.hu
frici.hu picture

A válaszod mire "NEM"? Szünetmentes akksi 7 és, elekrtomos kecó 3 év. Szünetmentes töltése állandó feszültségen tartás 13,7-8V-on kontra ritka használat, elekrtomos kecó sűrű töltés kontra merítés, szerintem arányban van, csak a szünetmentesben kiszárad csontra a kecónál meg kipukkad :). Kompromisszumot kell kötni a mindig "kész" akku és a "gyilkolt" akku töltése között. Sajna nem érek rá én sem 20 órát rajtahagyni töltőn a kecót :).

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Szerintem nagyon jó, sőt kitűnő ötlet az elektronikus Zener!
Védelem szempontjából ezeket az akksikat meg kell védeni a túláramtól.
Nem mintha annyira drágák lettek volna, de azért ha lehet, ne menjenek már a francba idő előtt..nem? :D Valamit ki fogok agyalni, azt hiszem meg lehet oldani ezt, egy 317-el. Mintha láttam volna valahol ezzel egy referens áramkört :hmmm: . Amúgy már elkezdtem volna építeni holnap a 3 db töltőt, mert már a csatlakozót is rászereltem amin keresztül külön-külön tölthetem őket. Töltő ötlet az van, mert lekoppintottam a DeWalt fúróm töltőjét, ami nagyon jó, megbízható kis vacak, de korlátoztam a kimenőáramát 1.3 A-re 12 V-on.De ha építek 3 Zenert, az jóval egyszerűbb, az biztos.
Kösz, ez jó ötlet volt :oke: :beer:
Üdv R.

0

frici.hu
frici.hu picture

Hy
"Védelem szempontjából ezeket az akksikat meg kell védeni a túláramtól"
Nincs túláram, csak túlfesz....

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Reuter!
Nekem az a meglatasom, hogy ennel megjobb lenne ha tulajdonkeppen 3db töltöt epitenel... :yes:
Soknak tünhet, de a tavközlesben (központok) mar lassan 100 eve elnek vele.
Benyonak is igaza van; valojaban az egyedi aksikat, meginkabb a cellakat, de ezek a Te esetedben nem hozzaferhetök, kellene egyenkent töltögetni, amit a nagyon profi nagykapacitasu rendszerek azert meg is tesznek, s asszem pont Gabor reszerül elhangzott meg az aksi-hömeresklet meresenek fontossaga is! :yes:
Ha kenyes az aksijaid elettertama-megertem- akkor minimum egy hömerseklet erzekelöt epits hozzajuk, gondolom van eleg szabad tranzisztorod/diodad ehhez, de egy pl. 10K Ohmos kissebb thermisztor sem a vilagvege...
Jo bütykölest!
Kari

0

gbenyov
gbenyov picture

Hellotok,

Csak két kiegészítés:

Az elektronikus védőZenerek azért kellenek, hogy a FESZÜLTSÉGET fogják le. Mert ha a töltöttség utáni túlfeszültség kinyomja a vizet (mégha katalizátoros is az adott akku) annak az akkunak víznélkül, idő előtt vége.

Én a hőmérséklet kérdést NEM azért, (a melegért) vetettem fel (mert az igaz, hogy a 80 fokot nem kellene töltés közben elérni!) hanem azért, hogy ha megváltozik a hőmérséklete -50 fok és +80 fok között, akkor -szerintem- más-más töltési karakterisztikát igényel a kémia.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
A Zener megfogja a feszt, de ezaltal tulajdonkeppen a különben fölepö tularoms töltest is gatolja_szerintem, mindenesetre filo ide vagy oda, jot tesz az aksi varhato elettartamanak...
Hömerseklet ügyben egyetertes, megha nem is ugy tünt :-)...
Kari

0

frici.hu
frici.hu picture

Hali!
Igazad van! Csak szerintem soros áramkörben és egy automata töltőnél ez nem jön be... Túláram: az automata töltő szabályozza az áramot C/10-re (lemértem már vagy 3 töltőt, ez így van, bár némelyik gyártó figyelhetne, hogy a 14Ah-s akkuhoz ne 1,7A-es töltőt adjon a gazdinak). 1 akku töltésénél teljesen egyet értek veled, ezért írtam, hogy akkuk külön töltése, de itt 3 akku van és 1 automata töltő..

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
Igen, a 3 (soros)aksinal is igaz az egyszeri konstansarammal valo töltes & (kvazi)Zener elönye, ha ugy müködne mint egy parhuzamos terheles/shunt!
Miutan valamikor a tema elejen emlekeim szerint a 431-röl is szo esett, ami valojaban egy shunt-regulator, ez a müködesmod szamomra trivialis vala.
Igy mivel az aram kiegyenlitödhet; az egyes aksik is optimalisabban lesznek töltve-kevesbe gyötörve...
Kari

0

frici.hu
frici.hu picture

Üdv!
Megint eszmecserébe kezdek...
Rajzolj fel egy általad vázol zéner-es és egy normál konstans feszültséggel való töltést és számold ki a két eredményt. Nem bonyolult. Alapeset nálad legyen adott: 1-es akku 10Ah, 2-es 8Ah, 3-as akku 6Ah... az akku teljesítményét ugyebár a belső ellenállása határozza meg, ami a következőképp alakul 1-esnél 14,4Ohm, 2-esnél 18ohm, 3-asnál 24ohm. Állandó feszültségnél (33,2 az összesen) konstans áramnál az akkukon 1-esen 1A, 2-esen 0,8A, 3-ason 0,6A esik, a felesleg a zénereken 1-es 0A, 2-es 0,2A, 3-as 0,4A. Mikor fog ez így kiegyenlítődni? Értem ez alatt, hogy egy 6Ah-s akku nem fog az életben megenni egy A-t folyamatosan 14,4V-on a töltőt viszont ez nem nagyon érdekli és lekapcsol 1A alatt, tehát a zéner megeszi a feles áramot, ez jó, csakhogy nincs mit megegyen :). Mondjuk félig töltve van már az 1-es akkor: 1-es 05A -zéneren 0,5A, 2-esen mivel gyengébb a töltöttségi állapot azonos feszültségen már kevesebb áramot kér ugyebár 0,4A -zéneren 0,6A, 3-ason 0,3A -zéneren 0,7A, az áramod és a feszültséged megvan a töltéshez, de cseppet sem lett "jobb" a töltés - SŐT- 1-es rendben van, de a többi? Töltő lekapcsol 1A alatt és a 2-es 3-as akku nem lett még annyival sem töltve! Akkor ezzel most elértük azt, hogy az az akku ami le lett 14,4-re szabályozva még annyi áramot sem kapott mint a gyári töltéssel, kíváncsi lennék, hogy mennyivel jobb eset mégis azt az áramot az akkukba tenni ami a zénereken eldisszipált. A zéner feszültségét pedig nem állíthatod 14,4-re, mert ha akkora vagy kisebb, mint a töltő feszültsége akkor nem kapcsolja ki a töltést(ezt mérni kellene). Persze a gyári töltő sem okés mert ugye a leírt esetbe 1A felvételéhez 1-esen 14,4ohm-hoz 14,4V, 2-eshez 18ohm-on 18V, 3-ason 24ohm-hoz 24V tartozik, ebből pedig értelemszerűen adódik, hogy jobb kihasználni az akku melegedésével-kémiai reakciójával való belsőellenállás csökkenést és így felbikázni míg a fesz a rendszeren ki nem egyenlítődik (összeadva valóban nem ennyire jön ki az összfesz, de a gyakorlatban kiegyenlítődik egy idő után) és így minden akku megkapja a maga C-jéhez tartozó töltést. Jó ötlet, de nem "áll meg a lábán" Jóval kevesebb ideig fog 1A folyni a rendszerben, mint konstans feszültség és állandó árammal való töltésnél így nem töltődik fel rendesen és még a 33,2V-ot is hamarabb eléri, ergo kevesebb töltés, gyorsabb akkuhanyatlás. Viszont 1 akku töltésénél több értelme van (itt jön elő kolléga felvetése a 6 cella 1 akkuban ami sajnos már nem kompenzálható). Szerintem is legideálisabb egyenként tölteni gyári karakterisztikájú töltővel a csepptöltést nem kifelejtve. Ettől még jó lenne kipróbálni a zénerest, mert ez csak elmélet.....

0

Reuter
Reuter picture

Üdv!
Azt szeretném még kérdezni, hogy hogyan lehet szétszedni a porvasmagokat, meg utána ha megtekertem, mivel ragasszam meg?
üdv Reuter

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Probald meg kisse melegiteni, de ne 100 fok föle!!-a legtöbb ragacs elkezd fölpuhulni...
Asszem a legegyszerübb valamely pillanatragaszto lehetne, de talan vannak jobb ötletek is?
Kari

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Minél kisebb legyen a légrés ugye?
Itthon van IS 12 spec ragacsom, régen ezzel ragasztották a gömbszifon talpait. Gondolom, ez megfelelne.. :hmmm:
Na megyek melegítem, van egy ilyen kis szúrólángú piro-pen gázos páka.
Nagyon meg akarom építeni, mert érdekel a dolog.
Üdv Reuter

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Reuter!
Miert nem gondolsz pl. egy hajszaritora!? :yes: :pattog:
Ha vastagon szedve az all, hogy:
Ne 100 fok föle melegitsd; akkor egy langgal melegites EREDENDöEN KILENNE ZARVA!...
Azzal, mint Balint is irta, meglehetösen garantaltan gajra vagod a magot. :jajj:
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:azzal ne!Biztos elreped, és megváltoznak a vas mágneses tulajdonságai.

Bálint

0

Reuter
Reuter picture

Sziasztok!
Nem találok sehol üzemképtelen autós erősítőt, :(
Ha valakinek van egy ilyen, azt megvenném, mert ez lenne a leggyorsabb megoldás.
üdv R.

0

fagifor
fagifor picture

Kedves Reuter.
Szerintem a Te problémádra a megoldás a következő: Szerezzél egy végfokhibás autóserősítőt, amiben minimum 40 A a főáramköri biztosító, ez olcsón szerezhető. Mérd meg a tápegysége szekunder-oldali üresjárási feszültségét, és ha +- 20 V-tól nagyobb, vegyél le a trafó szekunder oldlából menetszámot, mindkét feléből, hogy +- 20 V körüli legyen az üresjárati feszültség. A +- 20 V-ot (40 v) kösd az eredeti fordulatszabályzó akku bemenetére.
Én egy elektromos, 24 V-os csónakmotor áramellátását így oldottam meg 12 V-os akkumulátorról.
Tisztelettel: Varga Béla.

0

Reuter
Reuter picture

Szia Béla!
Nagyon jó ötlet! :oke:
Mekkora marha vagyok, hogy ez nem jutott eszembe :rohog:
Én is szeretem a huszárvágásokat, és már sok minden összejött ilyen módon az elektronikában :happy:
Hát ha még árakat is nézünk, ez valóban :king:
Kösz a jó ötletet! :beer:
üdv Reuter

0

szoke
szoke picture

Szia!
Esetleg ez esetleg egy kicsit átalakítva?
Üdv: Szőke

0

Reuter
Reuter picture

Ez is tetszik!
Csak a menetszámokat nem írja a rajz. De ezeket meg lehet szerezni? Kb. ilyen szinten még simán után tudom építeni.
Köszi!
Reuter

0

szoke
szoke picture

Szia!
Nincs mit! :oke:
A komplett leírásnak utána nézek 5 után!
Üdv: Szőke

0

szoke
szoke picture

Meg is találtam a vasat és a rezet. :D
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_6636.html#6636
Üdv: Szőke

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Ennél szerinted nem számít az AL érték? :hmmm:
Azt már megnéztem, hogy ez egy 55x 27 méretű mag lenne? De amit találtam róla, csak az "E" részét mutatta, nem értem miért?
Üdv Reuter

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia.
Ez egy erosito DC-DC tapegysege, szerintem jo lesz neked :D

PS: A felvett aram 30-35 A korul van !!!

Üdv: Dénes István

File csatolás: 

0

Reuter
Reuter picture

Szia István!
Erre gondoltam, habár ez egy kicsit precíziós nekem :D a rolleremre.
De nem számít, csak induljon 8) .
A frekvencia sem lényeges, csak a méret, mert nem sok hely van, de nem esek kétségbe, ha egy kicsit barkácsolni kell. Amúgy is gyerekkoromtól fogva is mindig imádtam a miniatűrizálást :king:
Üdv Reuter

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
"PS: A felvett aram 30-35 A korul van !!!"
Az nagyon sovány. 12 voltról kb 120 A -t kéne felvenni, hogy meglegyen 48 V -on az indítóáram.
Üdv: Tranzix

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Bocsi, de szamolni remelem csak tudok, meg ha 400W bemenot veszunk alapul a vesztesegekkel egyutt is, hasznos 350W kimenettel, akkor is 400/12=33.3 A
Nem ?

12V x 120A = 1440W ami 90% hatasfokkal is 1296 W ki

Üdv: Dénes István

0

Tranzix
Tranzix picture

Ok
Üdv: Tranzix

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Így van, mert teljes terhelésnél vesz fel a gyári adat szerint 12.8 A-t 36 V -on.
A valóságban, ha mozgásban van a szerkezet, akkor ez jócskán visszaesik, kb. 8 A re, ami ugye cca.290 W-nak felel meg.
Viszont próbáltam 48 V-ról is járatni, gond nélkül minden bírja, melegedések nélkül, viszont a végsebesség úgy alakult,hogy 36 km/h (GPS szerint)
Áramfelvétel constans végsebességnél 48 V-on már 10A volt. A gyosulás közben a max. az 18 A volt. :hmmm: De tegnap a család minden tagja nyúzta, és 2 óra alatt sem melegedett semmi benne.
Miért tekerik azt a trafót a csatolmányban dupla vezetékkel?
Ezt akartam még kérdezni.
Üdv Reuter

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia.
Kari jol megadta a valaszt: a SKIN hatas miatt !
En az ilyen trafokat ugy tekerem, hogy miutan meghatarozom a hozzavetoleges drot hosszat, ket szeget verek egy falecbe, es arra tekerek 10-15 menetet (persze figyelembe veve a szukseges huzalatmerot !)
Utanna az egyik szeget kihuzom, es elkezdem tekerni, hogy a huzalok oszesodrodjanak.
Igy kapom a sodrott litze huzalt.
Ezt utanna szepen menet-menet melle feltekerem a magra.
Szuper kis trafokat keszitettem igy feritgyurukre !

Üdv: Dénes István

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
"Miért tekerik azt a trafót a csatolmányban dupla vezetékkel?"
Mert a szükseges huzalkeresztmetszettel biro huzalt aligha birnad meghajlitani/az ablakkeresztmertszetet kellöen kihasznalni, nomeg nagyobb frekik fele haladva a behatolasi melyseg is csökken (Skin hatas), igy a litze (szerü) elönyösebbb...
Nezdmeg a profinak nevezett trafojat; azon meg akar 6x-osan is van parhuzamosan! :yes:
Kari

0

Reuter
Reuter picture

Sziasztok!
Aha, kezdem érteni, de erre még után olvasok, mert érdekel a dolog.
De ha arról lenne szó,én megtekerném X vastagságú huzallal, nekem végtelen a türelmem, csak elektronika legyen :D
Meg mi ez ahhoz képest mikor fiatal katona koromban "eltávért" a parancsnoknak C 403-as színes irtózatnak építettem át az egész hátlapnyi tápegységét. :D
Ó a régi szép idők!
Üdv Reuter

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Istvan!
Igy könnyebben atjönne a leiras: http://sound.westhost.com/project89.htm, vagy mint csatolmany.
Epp a felvett arammal lesz minden effele (alacsonyabb DC bemenetü) megoldasnak gondja...
A gyarto is azert tette bele a 3 aksit, hogy direktben, ill. ehhez kepest harmadolt bemeneti/terhelö arammal tudja az aksikat meretezni. Ezt altalaban elfelejtik az emberek.
Talalkoztam egy forumon olyannal is aki 1.5KW-os motormeghajtast akart 12V-rol, s nem fogta föl, hogy ahhoz, hogy kivitelezhesse emberes aksi telepet kell epitenie, s egyaltalan nem intelligens oly alacsony feszböl indulni ha nagyobb teljesitmenyeket kell kezelni.
A hybrid autoknal sem veletlen, hogy akar 400V-os akku-bankokat is terveznek...
Kari

ui:
Reuter rollere ugyan csak inditoaramkent igenyelne ca. 30A csucsokat, amit azert nagyobb elkokkal lehetne(reszben) taroltatni, de akkor is összejön a bemenö ca Ibe=30A_meg atlagolva is...

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia.
A baj ott volt, hogy ez nekem lementett HTML volt, es nem volt idom viszakeresni, mert a melobol irok (!), igy fogtam es elkuldtem csomagban.
Ha tudtam volna akkor csatoltam volna en is mint linket...
A gyorsasag volt a fo szempont !

Üdv: Dénes István

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

PS: A kimeno teljesitmenyt ugy tudod novelni, hogy noveled a meghajto tranzisztorok szamat, jelenleg 2 par van de szerintem lazan megduplazhatod... es persze a kimeno trafo meretet is megfelelokeppen noveled !

Üdv: Dénes István

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Azt hiszem, nem igazán fog menni a dolog. A benne lévő aksi valószínűleg jobb W/kg értékkel rendelkezik, mint a gépkocsi ólomakkumulátor. Amit megnyernél a vámon elveszíted a réven. :hmmm:
Üdv! Kalex

0

Reuter
Reuter picture

Szia Kalex!
Hát egy darabig én is ilyesvalamin aggódtam, de aztán belekerült 3 db szünetmentes tápegység akkuja, de hasít velük, és elég sokáig bírja.
A legmeglepőbb a gyorsulás volt az én 95 kilóm alatt. :yes: De gondoltam, ha ezek a kis vacakok elbírják, akkor a nagy savas akksi a maga 56 Ah-jával miért ne :hmmm: .Na ezek után nyitottam a topikot, mert itt általában minden kérdésre jól utánagondolnak.
Ezt szeretem a Te válaszaidban is :oke: bizonyos kélrdésekben :beer:
Üdv Reuter

0

Kari
Kari picture
*****

Jo reggelt!
Nezted mar a PI oldalat?
Kellemes megoldasaik vannak, s az online/letölthetö ingyenes programmal magad is jol kiszamithatod a tapod: http://www.powerint.com/senzero?AdSource=BP10a
PI Expert Design Software: http://www.powerint.com/en/design-support/pi-expert-design-software
Hasonlo a National Simple Switcher/Webbench megoldasa is, bar ök kesz rajzokat szugeralnak a beadott paramereteid alapjan: http://www.national.com/analog/power/simple_switcher
Hmmm: megprobaltam a Webench nem alkalmas a szamolasara, de attol meg vannak aramköreik.
Atzonban ugyan igy szamitasba jöhet a Linear Technology, s a TI is...
Jo valasztast!
Kari

0

Reuter
Reuter picture

Szia Kari!
Nekem tulajdonképpen egy kis fogyasztású inverter kellene, közben gondolkoztam rajta. Csak azért kérdeztem, mert hátha van valami konkrét rajz, lehető legegyszerűbb, viszonylag kis disszipációjú alkatrészekkel.
Üdv
Reuter

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Reuter!
Ne igy közelitsd a kerdest;, mert rajzot lelhetsz amennyit csak akarsz-raaldozott idö kerdese...
Neked azonban, amint ezt irod is, egy jo hatasfoku, s lehetöleg eredmenyesen kiporbalt megoldas kellene, s azt nem okvetlen egy barkacs oldalon leled. :-(
Ne idegenkedj a PI programmjatol_igen jo, s profi a megoldas_mar hasznaltam hivatalbol is! :-)
Kapcsolos tap/inverter vagy FET-s PWM megoldast csak effele rendszerben szabad terveznii, s a Te teljesitmenyednel meg plane. A rendszer lelke valojaban a trafo, s környezete mint pl. a snubber(ek), de ezt pont egy "talalt" rajzbol aligha fogod kellöen leirva/meretezve megkapni...
Kari

0

Reuter
Reuter picture

Szia Kari!
Nem fik..zom a barkács oldalakat, de ott iszonyat sok hozzá nemértő ember van, és nem látni a fától az erdőt. Itt azért sokkal magasabb a műszaki érettségi szint( a szó morális értelmében véve is :super: ).
Viszont a trafó a lelke minden ilyen egységnek. néhány darabom van itthon belőlük, csak azon van a dilemmám, hogy nem lehetne e kissé nagyobb frekit választani, mert az csökkentené a méreteket.
Üdv Reuter

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Telejesen egyetertünk...
Mint a# ID:52037 hsz-emben is irtam: probald meg a PI meretezöjevel, nem fogsz csalodni...
A Fet valojaban nem gond, mert atlagosan 70--100..150A-esek vannak az SMD-D2Pack hazban (vagy akar TO220/szerüben is), s ha ugy 85% hatasfokot saccolsz, a keletkezett hulladek hö elvezetese a maga 35..40W-javal(lassabb valtozatnal) nem olyan nagy gond pl. egy bordas hazra szerelve-elvezetve.
A megfelelö vezerlö IC-t valaszd ki elsönek; mit kedvelsz/tudsz beszerezni, hogy a par szaz KHz-es kapcsolo frekit tudja, s az mar hozza a többi elemet is...
Utana a kapcsolasi vesztesegek csökkentesere en pl 10miliOhm-sat tennek be; ez talan 1-2W disszipacioval mehetne, de hozzajönnek meg a trafo, s az elko & snubber vesztesegek is...
Rendkivül kis meretet azert nem tüznek ki celul mert egy komolyabb puffer elko is kellene a csucsaramok közvetitesehez,, nomeg pl. 105 Celziusz valtozat, kis ESR-el..
LinearTech IC-kel (de asszem TI is) fölmehetsz akar 2MHz-re is, de draga is lesz.:-(
Kari

0

Sponsored links