You are here

dell FA90 PM111 tápegység probléma. megoldva

16 posts / 0 new
Last post
kjani18
kjani18 picture

Van egy fenti típusú tápom, ami üzemképes. Látszatra a csatija is oké, de cserélni akartam,mert egy monitor külső tápjaként használnám, amihez csak a tápfesz kell, de 3 vezeték megy hozzá. A tápon egy érdekes jelzés szerepel.
Mi lehet a harmadik drót?

File attachment: 
Comments
huzitibi
huzitibi picture

Sziasztok !
Mire bejelentkeztem, ketten is megelőztek, de azért leírom én is, hogy az a 3. ér valamiféle visszajelzés a géptől a tápnak.Ennél
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=517131
nem írja ki, de kibogarászható, hogy a tápon nem kell beállítani a feszt, az automatikusan beállítódik ennek a harmadik vezetéknek köszönhetően.
Még a Motorola mobiltelefonom töltőjében is van ilyen 3. vezeték, ezért aztán nem is tudom tölteni USB-ról csak a saját töltőjével.
üdv.
Tibi

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Én úgy tudom, hogy a legbelső vezetéken a táp mutatkozik be a gépnek. A tápban egy iButton van, amit a gép lekérdez és ebből tudja, hogy a táp mire képes. Ha a gép szükségleténél kisebb képességű a táp, akkor figyelmeztetést ir ki, hogy erről nem fog működni és/vagy tölteni a gép.

Ha az infót nem használod, akkor nincs jelentősége, a harmadik vezetéket nem kell bekötni sehova.

Talán segitettem...

sanyika45

0

Csabesz
Csabesz picture

Szia!
3 pólus van ott.
http://elektrotanya.com/?q=hu/content/dell-laptop-nem-toelt
Remélem ez segít.
Üdv. Csabesz

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Javaslom a haladó jelzőt írd át valami másra. Még egy javaslatom lenne. EWgy elektromos dolog hátlapját ne csavarozd le! Tudod, aki egy ilyen jelzést nem ismer, az talán egy villanykörtét sem csavarhatna be.
Tibi

0

kjani18
kjani18 picture

Átírtam!
A töltőt egy monitor külső tápjaként szeretném használni, nincs honnan, és milyen visszajelzést küldenem. A 19V szépen megvan, de terhelni nem szeretném, amíg nem tudok többet a rendszerről.

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
A Csabesz által jelzett topik szerint így is terhelhető a táp. Próbáld meg hagyományos ízzóval, ellenállással próbaterhelni, de ne csak a tápfeszt figyeld közben, hanem ezt a 3. szálat is. Csak egy ilyen rossz táp került a kezembe, a belepakolt alkatrészek alapján nem valami adatbusz megy ott vissza, csak valami sima digit(, esetleg analóg) jel, mint pl. "power OK", többnek nincs értelme. Az előbb általam jelzett automatikusan beálló feszültségű tápnál is úgy tudom elképzelni az automatikát, hogy a táp szépen emeli fel a legkisebb névleges fesztől felfelé a kimenetet, aztán ha kap ezen a 3. szálon jelet, nem emeli tovább, amúgy meg csak a legmagasabb névleges kimenő fesz.ig emeli fel. De ez csak logikázás, tapasztalatom ilyen jelleggel még nincs.
üdv.
Tibi

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Téves. Egy Dallas 1wire EEPROM-hoz csatlakozik az adapteren belül. Ezzel "mutatkozik be" a töltő a notinak. Tudniilik, a Dell gépek csak saját (DELL) töltővel hajlandók tölteni az akksikat. Idegen tápról is megy, csak nem tölt.
Ha másra használod, kihagyható. Nem kell vele foglalkozni.

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia !
Időközben egy, a témábam jártas barátom is ezt magyarázta, de arra Neki sem volt ötlete, hogy akkor az automatikusan beálló kimeneti feszültségű univerzális töltők (mert valahogy így hírdetik) hogyan állítják be magukat. Erről nem tudsz valamit ?
Amúgy a fentebb általam jelzett Conrad-os terméknél azt írja, hogy Dell-hez is jó. Persze mondani, a csomagolásokra, reklámokba írni sok mindent lehet.
üdv.
Tibi

0

uniman
uniman picture
***

0

huzitibi
huzitibi picture

Szia Uniman !
A produktinfo...-t én is néztem, de abból csak annyit sikerült kibogarásznom, hogy össze kell dugni és ha lekapcsol a gép, negyed óra múlva visszavesz a tápegység takarékra.
Nekem az nem tiszta, hogy ha ezen a 3. szálon a táp jelentkezeik be a gépnek, magyarul a táp küld valamiféle jelet a laptopnak, akkor egy "automatikus" táp honnan szedi az info't, hogy mekkora fesz kell a gépnek ? Az 1 vezetéken ("1 wire") visszafelé is tud kommunikálni ?
Amúgy köszi, hogy szántál rám időt.
üdv.
Tibi

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Tibi!
A Dallas oldalan (is) azert akadna rola bövebben is info.Legutobbibol idezve: "The Dallas 1-Wire requires only one data line (plus ground) for bidirectional-communications."
Kari

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Valószínűleg működik vele a noti, csak nem tölti az akksit.
Így "jó" hozzá.
Az automatikusan beálló töltőkhöz még nem volt szerencsém, ha hozzájutok egy hibáshoz, szétkapom :)

Amúgy itt a varázsmondat:
"◾Majdnem minden notebook modellt feltölt"

0

attila2010
attila2010 picture

Szia!
Nincs azon 3 drót, az a nemzetközi jelzés a csatlakozóra, +- szál van a táp pedig 19V 4,5A ad le.

0

kjani18
kjani18 picture

Hidd el, hogy 3 szál van!!!

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ne add föl a dolgot, ott bizony tényleg 3 szál van. Ha jól sejtem piros, fekete, kék... Piros a csatlakozó belső oldalára, fekete a külső, kék pedig a középső tüskére. Szétkaptam egyet, hogy biztos legyen.
Üdv, Z.

File csatolás: 

0

Sponsored links