You are here

DELL INSPIRON 15 laptop 19%-on az aksi, hirtelen leáll

10 posts / 0 new
Last post
zsolt_becze
zsolt_becze picture

Üdvözlöm a kollégákat!

A fennti laptop, használat közben, 19%-os maradék aksi kapacitáson hirtelen leáll. Újraindítva, müködik egészen addig míg meg nem jelenik a "Low Battery" üzenet és ekkor csatlakoztatom a töltőt.
Szerintem kéri az új aksit. A tapasztaltabb  kollégáknak is ez lenne a véleménye, vagy esetleg más oka is lehet ennek a jelenségnek?
Előre is köszi a válaszokat.

Tisztelettel, Zsolt.
 

Comments
zsolt_becze
zsolt_becze picture

Üdv. mindenkinek!

Köszönöm a hozzászólásokat.

Zsolt.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Nem biztos, hogy halott az aksi, legalább is 3 rendszeresen használt gép esetében az én megoldásom segíteni szokott, mivel csak elállítódik az elektronika.

Az aksikat időközönként kalibrálni kell, mert nem mindig vannak tökig lemerítve és teljesen feltöltve, így pedig a tanult értékek előbb-utóbb rossz infót adnak az aksiról. (Az autó ECU-ja is kb 500km-es vezetési stílusra emlékszik vissza... egy hosszabb aksi levétel után ezért képes egy darabig szokatlanul működni.)
Tehát teljesen 100%-ig fel kell tölteni az aksit (célszerű nem winfos alatt, mert az újabbak már nem akarják 100-ig tölteni)! Ezt lehet BootCD-vel (hogy legalább böngészni tudjon az ember közben, vagy simán kikapcsolva is.
Ezután a töltőt leválasztva le kell TELJESEN meríteni, tehát a winfos itt sem játszik, mert előbb kilép, stb. Itt érdemes mondjuk egy indítólemezes memteszt futtatása, hogy dolgozzon is a gép, de elég csak a BIOS-t megnyitni és várni, amíg elkezd villogni a kijelző, majd kikapcsol. Ezután úgy kikapcsolt állapotban újra fel kell tölteni 100%-ig.

Ezt én 5x szoktam elvégezni, tehát 1-2 nap szükséges hozzá és így pl. egy 5 perces aksiból kihoztam már 35 percet is, egy 30 percesből pedig 50-et és ezzel megszűnik a merülés utolsó %-ainak felgyorsulása is.

Persze ha az egyik cella már rossz, akkor ez nem segít rajta, ez csak jó aksi esetében működik.
2 tesztgép adatai: 8 éves aksi 5 percről 35-re, 5 éves aksi 30 percről 50-re nőtt a használhatósága.

Régen a Compaq gépekhez kiadtak kalibráló programokat is még 1995-2010 között, de utána ezeket már adták ki az újabb gépekhez, akkoriban olvasgattam és találtam erre az 5x lemerítős kalibrálásra és nekem bevált még telefonok esetében is.

Tehát semmiképp se élő rendszer alatt legyen merítve, mert az előbb kapcsol ki, mint a valós 0%, így pedig akár 3-5%-ot is lehet vele veszíteni, ahogy azzal akár 20-at is, ha csak 80%-ig tölti fel az aksit. Semmilyen rendszer ne szóljon bele a töltésbe, azt intézze a gép, az aksi elektronikája!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az Energiagazdálkodásban lehet beállítani, hány százaléknál álljon le
Fel kell tölteni az akkut, vagy hálózatról használni, vagy akkut cserélni

Bálint

1

zsolt_becze
zsolt_becze picture

Szia!
Köszi a választ. Hálozatról használom, addig míg az aksi feltöltődik. 100 %-os állapotnál lekapcsolom a hálózatról és aksiról használom.  A leállás 5%-ra van beállítva. Ilyenkor figyelmeztet az aksi lemerült állapotára, de sajnos minden figyelmeztetés nélkül 19 %-on leáll.
Ki fogom cserélni az aksit.

Zsolt.

0

BTS_szerviz
BTS_szerviz picture

Szia,

nyugodtan cseréld ki, nem fog segíteni rajta semmiféle kalibrálás, a kémia az kémia. utángyártott akkukat már 7-8e ft-tól lehet venni akár itthon is

(tudnám neked újrakalibrálni a BMS-t, de nem fog tőle tovább működni...)

András 

0

AzzA
AzzA picture
*

Ki fogom cserélni az aksit.

Ez a jó megoldás.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Hát ha annyi fölösleges pénze van... elvégre 100-20% között az aksi rendesen működik, azaz még nem halt meg. Amikor már 100-ról kapcsol ki, amint lehúzza a töltőt, akkor érdemes kicserélni, de egy ilyen 80%-os aksit kidobni... gazdagéknál jó megoldás, de egy ilyen fórumon nem.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ez szerintem jogos. Persze tudni kellene, hogy 100-ról 19-re mennyi idő alatt merül le. Ha egy órát elketyeg, akkor még érdemes foglalkozni az akksival.

0

AzzA
AzzA picture
*

Kérdés a felhasználó mit szeretne, használni, vagy szabadidejében egy félhalott akkuval monyizni, ami aztán a kukában végzi a nagy felélesztő project végén.

egy ilyen fórumon

Nehéz behatárolni ezt  a fórumot mert A-tól Z-ig megtalálható a legszakmaiatlanabb kókányolások teljes tárházán át egy viszonylag korrekt szakmai vonal is.
Lyukas gumival is lehet biciklizni, ha a célig x+1 -szer felpumpálod, meg vehetsz gumit ami nem lyukas és.... ez nem szegénység vagy gazdagság wink bár valamilyen szintem mégis csak nevezhető szegénységnek 
Nem gondolunk egyet, ez nem probléma. 

1

Sponsored links