You are here

Dell Inspiron 5150 elindul, de nincs kép

24 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! Adott egy Dell Inspiron 5150 laptop. Ingyen kaptam. Ki volt szakadva a tápcsatija a nyákból, szépen visszaforrasztottam. Dugtam rá töltőt, majd bekapcsoltam. A laptop elindul, de nem ad képet és a num lock, valamint a scroll lock (a bekapcsoló gomb melletti 3 led közül a két szélső) egyszerre villog. Cseréltem benne cpu-t a gyári 2,66-os p4 helyett tettem bele egy 1,6-os p4-et. Ezzel már nem villog, de ugyanúgy nem ad képet. Cseréltem benne vga-t is, de ugyanúgy nem jó, külső monitoron sincs kép. Még megpróbálom visszatenni bele a gyári procit, hátha elindul így hogy cseréltem vga-t, bár nem hinném. Fény felé tartva, mintha a bekapcsolás pillanatában csinálna valamit a kijelző, mert olyan, mintha változna az árnyalata, de nem inverter gond van, mert akkor külső monitorral működne, meg nem villogna a 2 led. Az is furcsa, hogy amikor rádugom a töltőt kikapcsolt állapotban nem világít rajta egyik led sem, pedig elvileg valamelyik a töltést jelzi. Mi lehet a gond, mit jelentenek a villogó ledek, találkozott már valaki ilyen hibával ennél a típusnál?

Comments
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! SOS segítségre lenne szükségem ismét ezzel a szutyok laptoppal kapcsolatban. Nem volt töltője, egy kölcsön Dell töltőről használtam. Szereztem hozzá egy rossz Dell töltőről való dugót. Volt itthon egy Fujitsu töltőm. Én marha ahelyett, hogy vettem volna egy dell töltőt kísérletezgettem. A Dell töltője ugye 3 pólusú. a henger külseje a test, a belső fala a pozitív és a közepében lévő tüske valami vezérlés szerűség. A fujitsu töltője az csak 2 vezetékes. Én balf..sz meg ráforrasztottam a pozitív felét a henger belső fala helyett a tüskére és rádugtam. Valamit biztos kinyírt benne, mert azóta a kölcsön dell töltővel sem megy, amiről eddig használtam. Ha kivan véve az akksi és rádugom a töltőt, akkor egy pillanatra felvillan a töltés jelző, meg a powerled, ahogy kellene, de bekapcsolni nem tudom. Viszont ha benne az akksi, nem villan fel egyik led sem amikor rádugom a töltőt, az akksit sem tölti és ugyanúgy nem kapcsol be. Zárlat nincs a töltő aljzaton mérve. Mi a jó isten mehetett ki benne? Lehet javítani valahogy? Elvileg van itt fent rajz is hozzá, ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném, mert nagyon stabil kis laptopnak tűnt (eddig). Piszok mérges vagyok magamra! :@

0

hypercube
hypercube picture

Helló!

Szerintem pont megölted ezzel a töltésvezérlést. Az aljzatnál találsz MOSFETeket (8 lába van) azokat ellenőrizd.

0

djhalasi
djhalasi picture

Találtam egy sm05 kapcsolódiódát, aminek szakadt az egyik fele, erre csatlakozik a töltő csati közepe, itt kapott 19V-ot, remélhetőleg csak ez a dióda szakadt meg és ezért nem indul és nem tölt, legalábbis remélem. A 8 lábú fetek közül nem találtam zárlatosat, persze attól még lehet meghalt valamelyik.

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

A középső szál az egyvezetékes EEPROM elérésére szolgál, ami a töltőben van. Ezen keresztül azonosítja a gép, hogy milyen töltő lett rádugva. Ha ez a bemenet tápra kerül, általában nem szokott elég lenni a diódák és tranyók cseréje. Megfekszik az egész töltésvezérlő.

Egyébbként ha más nem, az feltűnhetett volna, hogy az a semmi vezeték nem teljesítményátvitelre való.

0

djhalasi
djhalasi picture

Ez a jó rajz, ezen stimmelnek a pozízicószámok is. A 36. oldalon bal szélen találod meg a pd44-es pozíciószámú diódát, annak szakadt meg az egyik fele. Szívesen fogadok minden ötletet. Sajnos nem sikerült pont ilyen diódát találnom rossz alaplapokon, úgyhogy kénytelen vagyok rendelni. Többe kerül a posta, mint az alkatrész, de ez van sajna. vagy esetleg belerakhatok más fajtát is, amilyet találok?

0

djhalasi
djhalasi picture

Csak elfelejtettem belinkelni. Na ittvan: http://www.rom.by/files/COMPAL_LA-1684_-_REV_1.0Sec.pdf

0

djhalasi
djhalasi picture

Értem. És mit javasolsz, miket cseréljek még? Itt a rajz: http://elektrotanya.com/dell_inspiron_5150_compal_la-1682_abacus_mt_rev0...
Nem találtam semmi zárlatos cuccot benne, csak ezt a szakadt diódát. Az egyik lába megy a töltő csati közepére, a másik testre, a 3. pedig az egyik általad is említett 8 lábú fetre, amiből 2db van egyébként egymás mellett.

0

jbussh
jbussh picture

Konkrétan 5150-est evvel a hibával még nem láttam (és nem is ilyen bemeneti fokra emlékeztem), csak 6400-ast, de abból többet is. Na abban minden szállt, de nem is így volt megoldva. Közben utánanéztem; van egy ilyen hibás lapom, amelyen ez a rész sértetlen. Egyébként a rajzot megnézve, ha a két FET nem lett rossz, akkor illene a diódacserétől megjavulnia.

0

djhalasi
djhalasi picture

Írtam privátba, érdeklen az a hibás lap!

0

djhalasi
djhalasi picture

Na minden megoldódott. A kikapcsolgatás rejtélyes módon megszűnt, az akksi meg nem érintkezett rendesen, ezért nem ismerte fel a gép. Ráadásul olyan mákom van, hogy valószínűleg már cserélték benne (szerencsére gyárira), mert rajta van a gyártási idő is (2007.09) és csodával határos módon Everest szerint csak 8% az elhasználódottsága, szóval szinte új állapotú. :)

0

xgyula
xgyula picture

Próbálj kölcsön kérni próbára egy másikat,ha tudsz,mert lehet hogy kuka és csak feleslegesen keresed a hibát

0

djhalasi
djhalasi picture

Na működik a laptop! A VGA volt a rossz, miután visszaraktam bele az eredeti procit elindult. Viszont nem érzékeli valamiért az akksit. Biosban is azt írja, hogy "not installed". Lehett ezzel kezdeni valamit?

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Ennél a típusnál tapasztalataim szerint valóban az egyik leggyakoribb a VGA-hiba.

Eredeti akku van benne? Ha utángyártott, jó eséllyel azért. Gondolom, a razjza a gépnek megvan. Kövesd végig, hogy kommunikál az akkuval, és nézz rá szkóppal az adatvonalra, van-e valami mozgolódás. Az eredeti akku is meg tud úgy pusztulni, hogy nem látja a gép.

0

djhalasi
djhalasi picture

Eredeti az akksi, rajzom sajnos nincs. Dell Latitude D505 akksit tudok kölcsönkérni esetleg. Az a gép nagyon hasonlít erre, talán ilyen az akksija is, majd hnap kiderül.

0

jbussh
jbussh picture

0

djhalasi
djhalasi picture

Köszi! Na most meg olyat csinál, hogy kezdeném rá telepíteni az XP-t és telepítés közben kikapcsol és elkezd villogni rajta gyorsan egyszerre a power led meg a töltés jelző led. Nem reagál semmire, ha áramtalanítom pár mp-re, akkor utána elindul, de 1-2 perc múlva újra ez a hiba. Mi lehet a gond? Procit újrazsíroztam amikor beleraktam, szóval melegedés elvileg nem lehet.

0

antaltoni
antaltoni picture

Hello,

itt a ledek kodolása:

One LED On, Two LED flashing
ON FLASH FLASH - No memory modules detected

Two LED On One LED flashing
ON FLASH ON - Memory detected but you have a failed module.

1. One LED flashing Two LED On
FLASH ON ON - CPU or processor failure

2. Two LED flashing One LED On
FLASH FLASH On - Graphics card failure

3. Two LED flashing One LED On
FLASH ON FLASH - LCD Failure

4. Two LED flashing One LED Off
FLASH FLASH OFF - Keyboard failure

5. Two LED flashing One LED Off
FLASH OFF FLASH - USB failure

Ezek szerint ha jól értem a leírásod akkor USB probléma van.

Remélem segít
üdv

0

djhalasi
djhalasi picture

Igen, az alapján amit leírtál valóban usb hiba, mert a 2 szélső led villog, de nem tudom mit lehetne vele kezdeni, hogy elinduljon.

0

antaltoni
antaltoni picture

Hát mint tipp meg kellene nézni az USB csatlakozókat első körben, hogy a tápvonaljaik rendben vannak-e, nincs zárlat valahol... de mivel nincs szakképesítésem laptopok javítására, ezért itt nálam meg is állt a tudomány.

0

Ashmodeus
Ashmodeus picture

Üdv
Én memóriára tippelnék, ennek a típusnak gyakran elenged a forrasztás a foglalatok lábain.

0

djhalasi
djhalasi picture

Na megnézem ezt is, remélem csak ennyi a gond.

0

xgyula
xgyula picture

Szia! Nézd meg jobban a nyákot nagyítóval mert a csatlakozónál biztos hogy valahol elszakítottad vagy a furat galvanizálást sértetted meg.És az eredeti állapotot állítsd vissza (proci stb)

0

djhalasi
djhalasi picture

Rendben! Holnap visszarakom az eredeti procit és átnézem nagyítóval a nyákot, bár nem nagyon láttam szakadást. Elég masszív a nyák jó nagy furatok vannak benne. Az aljzat lábainak a forrasztásai voltak kitörve, de a fólia nem volt felválva. Kiszedtem az aljzatot, szépen letakarítottam a furatokról az ónt és "átfúrtam" tűvel, majd aljzat vissza és szépen beforrasztottam minden lábát. Megnézem még nagyítóval, hátha van valami bibi, de sztem más baj lesz. SMD biztiket átmértem az aljzat körül, de mind jó.

0

Sponsored links