You are here

Dell laptop akku javítása

13 posts / 0 new
Last post
GeorgeL
GeorgeL picture

Sziasztok!

A 9 éves Dell Latitude D830 laptopomnak az akkuja most csukta be a kaput végleg (9 év az elég szép idő volt, nem igaz?) és szétszedtem, hogy megnézzem mit tudnék vele csinálni és találtam benne 6 db. 18650-es ipari cella akkut, amiből 4 még jónak tűnik, 2 már nem annyira. Van egy másik típusú Dell laptophoz is egy használt akkum amiből két jót áttudnék tenni a D830-asnak az akkujába, de valahol mintha olyasmit olvastam volna, hogyha a cellákat úgy kell kicserélni ilyen laptop akkuban, hogy az akkunak végig feszültség alatt kell lennie egy külső tápról különben nem fog működni miután összeszerelted és betetted a laptopodba.

Szóval mi az igazság, valóban feszültség alatt kell lennie az akkunak a cellák cseréjének az időtartama alatt és ha igen, pont annyi feszültséggel amit maga is szolgáltat amikor fel van töltve (a jelen esetben 11,1 V), vagy sima 12 V-ot is lehetne itt használni?

Comments
glmikc
glmikc picture

Hello.Ebay-on 5-6e ft-ért van uj.Már,ha jóra kerestem rá.Üdv.

https://www.ebay.com/itm/New-Battery-For-Dell-Latitude-D820-D830-D531-Pr...

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Köszi az e-bay tippet, igen, jóra kerestél rá és az ár is szuper. Azt hiszem rendelek innen egyet azután meglátom, hogy hogyan működik. Ha feltűnően túl hamar bekrepál, akkor majd itt visszajelzek ami végül is csak a 6000 Ft-os aksikat fogja jellemezni.

Én a laptopot szinte mindig hálózatról használom, az aksiról csak 1-2 alkalommal egy évben, viszont nagyon jó UPS-ként ha viharban kimegy az áram meg hasonló váratlan áramkimaradások idején nem veszítem el a fájlt amin dolgozom.

0

cssztivi
cssztivi picture

Heló mindenki!
Némi tapasztalatom nekem is van a laptop aksikkal. Inkább a hasznosítás terén. Egy csomó akut szedtem szét, és javítottam fel a csavarbehajtóimat. Azok a páros cellák, amik 2.4 alatt vannak azok kukák. Még nem találtam olyat ahol csak az egyik volt kuka. Találtam olyat is amit fel lehetett tölteni 4 voltra, de áramot nem szolgáltatott. Fontos tehát a terhelési próba. Én a csavarbehajtóba nem sokat szoktam tökölni a párosítással.Ahogy jön. A cellák csak a túltöltéstől adták be a kulcsot, a terheléstől még nem. Most már van beállítható töltőm, mert van 20V-os, 16 V-os, és 12 V-os, és 8V-os gépem. Amióta nem megy 4V fölé a töltés egységenként, még nem ment tönkre egy sem. Nincs komputer,meg emlékező memória, viszont van utánpótlás rossz akuból. Ha behányt, cserélem. Lehet, hogy nagyon tanyasi a módszer de működik.

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Szia!
Nekem nincsenek akkus szerszámaim de kíváncsi lennék, hogy milyen univerzális töltővel töltöd ezeket a Li-ion aksikat?

És ezekben az aksikban a cellák mind bevannak forrasztva, vagy voltak, de te megoldottad érintkezősre és úgy cseréled ezeket mint más az AA aksikat? Vagy akárhányszor cserélni kell egy cellát, forrasztasz?

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha "becsukta a kaput", akkor valószínűleg be is vésődött örökre az akkuba beépített chip memóriájába...
Mellesleg a "nagykönyv" szerint egyforma tulajdonságokkal bíró akkucellákat illene egy pakkba rakni.
Hol olvastál erről...link? Kicsit fura lenne, hogy az akku kimeneti feszültsége rendben van, közben meg megszakad a kapcsoltat 1-1 cella között...vagy nem?
Egy rossz cellával meg nem köthetünk "csak úgy" párhuzamosan egy jó cellát...esetleg egy áramkorlátozó ellenállással sorba kötve (amit később áthidalunk).

Próbálkozz nyugodtan, jó esély van arra, hogy nem vesztesz semmit..."jónak tűnik" meg a "már nem annyira" ... úgy feltételezem, hogy ezt csupán a cellák feszültségeinek a megmérése alapján írtad le.

Üdv.:Uniman

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Szia!

Már nem emlékszem arra, hogy hol olvastam erről eredetileg, de most rákerestem Guglin és itt egy másik leírás, lásd 10. bekezdést:

"To assure continued operation when changing the cells, supply a secondary voltage of same voltage level through a 100-Ohm resistor to the circuit before disconnection. Remove the outside supply only after the circuit receives voltage again from the new cells. Furthermore, some fuel gauge chips run wires to each cell. These must be reassembled in the correct sequence beginning with cell one, then two, three and so forth."

forrás: http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_repair_a_laptop_battery

ahol is ebben a cikkben azt írja, hogy egy 100 ohmos ellenálláson keresztül kell ugyanazzal a feszültséggel táplálni az aksit mint amennyit az aksi is le ad, ha egészséges. (tehát labor tápra lenne szükségem, 11.1 V előállítására.)

Azt én is tudom, hogy egyforma kapacitású cellákat szabad csak összeengedni ugyanabban az aksi csomagban, látszólag egyformák a cellák mindkét említett dell aksiban, piros műa. fólia, és mindegyiken van hőkioldó, de mielőtt nekivágnék leszedném a piros fóliát egy-egy cellán mindkét aksiból, hogy a cellákon lévő adatokat összetudjam hasonlítani.

Még ha ezeket a cellákat nem is használnám fel, vadi új, jó minűségű, japán cellákat lehet kapni aliexpressen és onnan is tudnék rendelni 6 darabot. De ha nem tudok tutti infót kapni arról, hogy hogyan is kell ezt csinálni, akkor inkább nem foglalkozom ezzel és valóban veszek az ebayen egy új aksit, azzal ott csak az a probléma, hogy nem tudni, hogy milyen minűségű cellákat tartalmaz.

És abban is igazad van, hogy csak feszültséget mértem a cellákon, tehát valóban nem tudom, hogy hány igazán jó a 6 közül.

A "csaposnak" meg azt üzenem, hogy köszi az ebay tippet, lehet, hogy a végén valóban onnan fogom beszerezni az új aksit, csak igazán nem akartam eldobni egy csomó 18650-es cellát ha még használhatóak.

0

Hugo
Hugo picture

Szia GeorgeL!

Szép napot!

Véleményem szerint Te nem jól olvastad az angol nyelvű szövegben leírt instrukciókat.
Neked nem az egyes akku cellákhoz kellene csatlakoztatnod - kiforrasztás/kicsípés közben rajta maradó módon - külső feszültségforrást, ami jó cellánál maximum 4,2 V lehet, sőt nem is az egész akku pack-hoz azt az általad megadott/mért 11,1 V-ot a 100 Ohm-os ellenálláson keresztül (ezeknek a műveleteknek nem is lenne semmi értelme).

A szöveg azt írja, hogy :

- például megméred az 1. számúnak kinevezett akku cellán/dupla cellán a kapocsfeszültséget
- ezután labortápon beállítod ugyanezt az értéket, majd 1 db 100 ohmos ellenálláson keresztül csatlakoztatod ehhez az 1. számú cellának/cellacsoportnak a kapcsaira oly módon, hogy a cella/cellák leválasztása & majd ezt követően az új cella/cellák csatlakoztatása folyamán ez a feszültség a cella/cellák helyén (nem az akku cellán/cellákon) folyamatosan rajta legyen az áramkörön, azért, hogy a töltő/kiegyenlítő elektronika semmit ne vegyen észre ebből az egész akkucserés manipulációból & ne is tegyen semmilyen jóvátehetetlen dolgot, például amit 0 V feszültség/cellaszakadás esetén tennie kellene.
- amikor készen vagy az 1. számúnak kinevezett cella/cellák cseréjével a fent leírt módon, akkor következhet a 2. számú, majd a 3. számú ... utolsó cellacsere. Természetesen a cellák cseréje közben nem terhelheted az egész akkupack-ot semmivel.

Üdv. :-))

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Szia Hugo,

Köszönöm a pontos értelmezését a szövegnek, most már legalább tudom, hogy hogyan mit kell(ene) csinálnom, ha belevágnék.

Az igazság az, hogy meg sem próbáltam pontosan értelmezni a szöveget, csak átfutottam rajta amikor olvastam, azért mert az mindjárt az elején kisütött belőle, hogy labortáp kell hozzá, (ami nekem nincs), és mielőtt tovább foglalkoztam volna a témával gondoltam rövidre zárom a kérdést és itt az electro-guruk fellegvárában megkérdezem, hogy van-e egyáltalán értelme ezzel kísérletezni (abban reménykedve, hogy legalább egy valaki itt ezt már rutinosan csinálja).

Mert az egy dolog, hogy az instrukció szerint kicserélem a rossz cellákat, de ha utána egy chip miatt továbbra is azt az üzenetet fogom kapni, hogy cseréld ki az aksit akkor a falhoz vágnám az egészet (és falfestéshez pedig tényleg nincs semmi ingerenciám).

Mivel nincs labortápom és egyetlen egy laptop (a sajátom) aksijának bizonytalan kimenetelű javítása miatt nem is látom értelmét, hogy ilyesmibe beruházzak, azt hiszem úgy fogok tenni mint a legtöbb jóska-pista, megyek és veszek vagy rendelek egyet.

De, mialatt ebben témában megnéztem jó néhány videót és elolvastam néhány cikket, most már legalább tudom, hogy mitől döglik a légy ezekkel a laptop aksikkal kapcsolatban, és arra is rájöttem, hogy azért tartott ki az én aksim 9 éven át mert a laptopom első naptól kezdve laptop hűtővel használtam, tehát a laptop alja az aksit is beleértve mindvégig hűvös maradt.

Üdv! :)

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Az egy nagyon általános leírás...különösen az tettszik, ahogy leírják, hogy sorban kell az akkukat csatlakoztatni, egyes, kettes... :D Tehát az összeset le kéne szedni.
"Vesztenivalód nincs"...ha már úgy is rossz az akku: https://www.youtube.com/watch?v=FuztwfHw760
A "mindegyiken van hőkioldó" :jajj: ...ha ezt úgy érted, hogy cellánként, akkor ezt megnézném!
Üdv.:Uniman

0

GeorgeL
GeorgeL picture

Valószínűleg igazad van a hőkioldóval kapcsolatban, a cellák végén lévő peremezést gondoltam hőkioldónak, de persze ilyen aksiban egy is elég az áramkörben, tehát nincs sok értelme hőkioldós cellákat tenni ilyen aksikba:

http://pumi.org/geza/temp/browseable/photos/cellak.jpg

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a hőérzékelő a vékony fekete a lila celláknál, ha jól látom

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

" Bocsánat , hogy a csapos közbeszól ! " Én a helyedben vennék , mondjuk , ebay-ról , egy után gyártott akkupakkot . https://www.ebay.com/itm/Notebook-Akku-Fur-Dell-Latitude-D620-D630-D830N... Üdv jano

0

Sponsored links