You are here

DELL Latitude E6500 display probléma megoldva

23 posts / 0 new
Last post
elektrorudi
elektrorudi picture

Szervusztok!
A hibajenség a következő:
Egészen kis fényerő mellett még működik, de ha a fényerőt növelem, a kijelző kikapcsol, sötét lesz. 
Úgy tűnik, a meleg nincs rá hatással. Még bootolás alatt is kikapcsol a képernyő, ha nagyobb fényerő van beállítva, illetve erős melegedés, használat mellett is működőképes marad, ha a fényerőt nem növelem. A gép egyébként jól működik, nem fagy le, stb.
Arra gondoltam, hogy a kijelző tápegységének áramkörében, valamelyik kondenzátor hibásodott meg (kapacitásvesztés vagy ESR romlás), és e miatt lehet a probléma. Kapcs.rajz nyilván nem létezik róla, de valami támpontot tudnátok-e adni, hogy egyáltalán merre keressem a hibát, vagy a kijelző tápegység részét? Még sosem javítottam laptopot, illetve a szétszedés is csak HDD cserére vagy RAM cserére korlátozódott.
Nem akarom szétbarmolni a gépet, ezért inkább kérdezek. Illetve, ha valaki elvállalná a javítását rentábilis áron, kérem jelezze. 
Előre is köszönöm.      

u.i.
Miért nem dobom ki inkább? Mert a képernyő felbontása 1920x1200 és erre nagy szükségem van, amikor éppen használnom kell terepen. Szinte ez az egyetlen pozitívuma.
Miért nem veszek inkább helyette egy másikat, újabbat, jobbat? Mert évente csak 2-3-4 alkalommal használom és erre nem ruháznék be nagyobb összeget. Nyilván, ha napi szinten használnám, akkor nem szórakoznék egy ilyen elavult géppel.   
 

Comments
KGL
KGL picture

Ha mégis megakarnád menteni, van hozzá komplett kijelzőm, igaz "csak" WXGA+ [1440x900] felbontású, keress meg priviben ha érdelel. 

File csatolás: 

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Köszönöm szépen a lehetőséget, de mint írtam, ennek a laptopnak egyetlen erőssége az 1920x1200 felbontás. Csak ezért szeretném megmenteni. Van egy HP laptopom is 1600x900 felbontással (17"), de arra, amire használnám, az is kevés. 
Ha Inverter cserével javítható, akkor azt rááldozom. Ha nem... :-(    

0

agressiv
agressiv picture
*

Elvileg ez már LED-es. Lehet azért áll le a meghajtó, mert kicsit meg vannak nyúlva a ledek és a túlfesz védelem tiltja le. Ha jól tévedek a LED konvertere az LCD nyákján van, szóval szedd szét nézd meg milyen IC hajtja és keress ahhoz doksit és méregesd végig, hogy mi történik a bementein.

1

KGL
KGL picture

Csak elvileg, gyártották LED-es lcd-vel, és két csöves! lcd-vel is. Lásd link.

0

elektrorudi
elektrorudi picture

No ez az összeg, amit már nem költenék rá 10,5eFt + 11eFt szállítás + VÁM. Ennyiért nem.
35eFt-ért vettem pár éve.   

0

pumi
pumi picture

Szia!

Nagy kérdés, hogy honnét akarod beszerezni.
Én az Aliról szoktam, 10db.-os csomagban 2-3000 Ft.-ért.

Azért ilyen darabszám, mert azért csak messze van :-)

Általában 4-5db sérülésmentesen meg is érkezik :-) 

0

elektrorudi
elektrorudi picture

Szia!
Elég sok időt eltöltöttem vele, de nem találtam ilyen olcsón. Igazából azt sem tudom, hogy milyen cső kellene bele? Amikor szétszedtem, nem mértem meg a hosszát és az átmérőjét. Típus alapján, szintén nem tudtam azonosítani, mert amikor a szervizkódot bárhova beírom (akár a DELL-hez is), azt írja, hogy ilyen készülék nincs.   
Valószínűleg nem akarok egyelőre semmit venni, mert most már egyáltalán nem tudom, mit is kellene beszereznem?  
Az a helyzet, hogy a készülék "magától megjavult". Eddig hónapokon át nem tudtam működésre bírni, a szétszedés óta pedig már legalább 10 órát működött hibátlanul. Ebből arra következtetek, hogy:
- mivel két cső van benne, egyszerre nem romolhatnak el
- ugyan ez vonatkozik az inverterekre is.  
- ha az egyik inverter vagy cső meghibásodik, akkor a másik még működhetne (fél fényerő).
- egyszer (még összeszerelt állapotban) megkocogtattam az elejét, és a kép elment. Tehát nem alkatrész romlott el (ez jó hír), hanem valamilyen kontakthiba van benne. Ez rossz hír, mert azt megtalálni... nem is sikerült. sad
Szóval van egy olyan működőképes laptopom otthon, amiven nem merek elindulni terepre, mert nem tartom megbízhatónak a működését.    frown 

További időt pazaroltam még rá:  Újra akartam telepíteni a VISTA-t rá, de nem fogadja el azt a serialt, amiről hologrammos címke van a gépen. Érdekes. Telepíteni tudtam, csak nem tudom aktiválni. További egy napot töltöttem el a driverek levadászásával. Már csak három hiba van az eszközekezelőben. Pl. a LAN sem működik. Szerencsére a WiFi-t tudtam telepíteni, úgyhogy az megy. A tervem az volt, hogy egy Win7-re upgradelem, de így minek? 

Miután újabb két nap elment a telepítgetéssel, feleslegesen, ismét bedugtam egy WIN 10-et tartalmazó SSD-t. Csodásan működik, miközben egyáltalán nem működhetne, mert a Win 10-el egyáltalán nem kompatabilis. Sose fogom ezt megérteni... indecision    

0

agressiv
agressiv picture
*

Miért ne lenne kompatibilis a 10-el?

Egy csővel nem megy, mivel mindkét csövet ugyanaz az inverter hajtja, ha valahol valami gond van, leáll az egész. A hiba oka feltehetően a csövek végén keresendő leszakadt vezeték formájában, bár nem tudom mennyire szedted szét, de ez magyarázná azt is, hogy most miért megy (egy darabig).

0

elektrorudi
elektrorudi picture

Azért gondoltam, mert már az eredetileg rátelepített Vista-hoz sem találtam drivereket. Tévedtem. Amikor vettem, akkor Win7 volt rajta. 

Ilyen  inverter van benne. Nem mentem rajta végig alkatrészről-alkatrészre, de a két egyforma meghajtó IC-ből, a két egyforma trafóból és két egyforma csatlakozóból, ami a csövekhez megy, arra kövezkezettem, hogy nem ugyan az az inverter hajtja a két csövet. 
Talán az alaplaptól jövő vezetékkel lehet valami. De az meg miért a fényerő növelésével tiltja le a csöveket?

Teljesen szétszedtem. Éppen csak a két csövet nem emeltem ki a helyéről, mert két kis szilikongumi bak rögzítette, illetve takarta el a csövek beforrasztását. Lehet, hogy hibát követtem el azzal, hogy nem szedtem le ezt a két gumibakot is, hogy megnézzem a forrasztást, de akkor jutott eszembe a "két cső vezetéke egyszerre nem szakadhat meg" gondolat. Túl kockázatosnak ítéltem a gumik lefeszegetését.    

0

agressiv
agressiv picture
*

Pont a csövek végét kellett volna megnézni, semmi mást. :)

0

elektrorudi
elektrorudi picture

Nem mertem lefeszegetni róla a gumisapkát. Ha megint elmegy a kép, ott kezdem. 

0

KGL
KGL picture

Elhiszem, szerintem sem ésszerű ennyi pénzt locsolni rá. Szerintem a korából kiindulva elfáradtak a csövek, tilt az elektronika... Három járható út van, első a csőcsere, a második a ledesítés, de ezekhez azért kell némi jártasság/kézügyesség. A harmadik opció, hogy megkeresed milyen BL vezérlő van az inverteren és egyszerűen "becsapod", hogy minden ok a csövekkel. Persze ez ideig óráig jó, de pl én így használok egy monitort 3 éve és az istenért sem akar megpusztulni a cső benne, hogy végre kidobhassam. Így meg nincs szívem... :D

1

agressiv
agressiv picture
*

Az ilyen szerintem véleményekből lesznek a feleslegesen elköltött pénzek, panelcserék, idők stb. :)

0

elektrorudi
elektrorudi picture

Azt hiszem, jó irányba haladok a segítségetekkel. 
Leszedtem az előlapot. Ebben segített az egyik előző tulaj is, aki szintén szétszedte valamikor, ...és el is törte az előlapot. :-(  ...de így már nekem könnyen szétjött. :-)
Igazat van, két darab cső van benne, nem LED-es. Ehhez kapható is inverter, 9 USD áron. Csakhogy...
... abban is igazad lehet, hogy nem az invertert kellene cserélni, hiszen alapjában teszi a dolgát. A csővel lehet a probléma, ami logikus is, hiszen egy cső elfárad "t" idő után, az elektronika viszont nem. (esetleg meghibásodik).
Nem tudom, a három út közül, melyiket válasszam? 
- A csőcsere lenne a legkönnyebb, viszont ahol találtam, ott 11 USD/db + szállítás  + (vám?) oldal  ...és ki tudja, hogy szállítanak-e külföldre? Mennyiért? Határeset.
- A ledesítés szerintem kilőve. A kézügyességgel nem lenne baj :-) , de az inverter csere + LED szalag + idő + kitudja milyen bonyodalmak = nem éri meg
- A becsapás hangzik a legjobban. Mivel max. 100-150 óra üzemidőt kellene még kibírnia, talán ezt az élettartamot sikerülne elérni. Tudnál ebben még tanáccsal segíteni? Még csak az előlapot szedtem le, a kijelzőt nem. Egyelőre nem tudom, milyen vezérlő van benne? A régi, törékeny, hajlékony NYÁK vezetőktől félek, mint a tűztől, mert ha megszakad, mehetek a fenébe. Szóval a szétszedés - összeszerelés mennyiségét a legkevesebbre csökkenteném.

Tehát első körben, elvi segítséget kérnék: hogyan lehet becsapni az elektronikát?      
Nagyon köszönöm az eddigieket is! 

0

hcs
hcs picture
Szia!
Az IC adatlapját megnézed, ott szerepel benne hogy az áramot hogyan figyeli. Ha a 2 cső áramfelvétele adott %-al eltér, letilt. Ez akkor látványos ha pl. az egyik trafó szekundere picit zárlatos, vagyis pillanatra van kép de aztán elmegy mert lekapcsolt a háttér világítás. A letiltás sebességét lehet módosítani a figyelő ellenállással párhuzamosan kapcsolt kondenzátorral. Nem jó ha minden apróságra lekapcsol...
Esetedben mérni kellene pontosan mi a baj. A jó hír hogy ezt az asztalon is el lehet követni, labortápra kötve, a bemenetekre megfelelő feszültséget adva hogy kapcsoljon be és szabályozza a fényerőt. 

Sok sikert.

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Szia!
No, ez egyre cifrább. Most például teljes fényerő mellett is működik (10 perce), miközben előtte hetekig be sem tudtam kapcsolni, mert már a bootolás alatt kikapcsolt a képernyő.
A kép nem megy el egy-egy pillanatra, mert amikor kikapcsolt, akkor kikapcsolt, nem jön vissza a kép. Persze minden menetzárlat másképpen viselkedhet. Akár az is lehet, hogy most éppen nem zárlatos...frown
Figyelembe véve "agressiv" segítő hozzászólását is, most már teljesen elbizonytalanodtam. Becsapjam? Necsapjam?   
A jóhír nekem nem annyira jó, mert azt sem tudom, hová és mekkora tápot kellene adnom? Nincs semmi gyakorlatom laptop javításban. 
Továbbá ebből a hozzászólásodból azt veszem ki (talán hibásan), hogy mégis csak az inverter lehet nagyobb eséllyel hibás, mint a csövek. Mert ha a csövek gyengülnének el, gondolom, nem egyik pillanatról a másikra következne be. Márpedig a hiba egyik pillanatról a másikra jelentkezet. Másrészt, ha a csövek elgyengültek, akkor nem javulnak meg. Most pedig 25 perce működik full fényerőn.
Lehet, hogy mégis rendelek egy invertert. Legfeljebb felfogom tanulópénznek. wink   
Köszönöm az eddigieket is.
 

0

agressiv
agressiv picture
*

Ez nem olyan bonyolult. A hibás csöveknek hidegen nem fehér a fényük, általában rózsaszín, ritkábban zöld, ami kifehéredik 5-10 perc alatt. A hibács cső mindíg hibás, kis fényerőn is és PWM szabályzás mellett ugyanúgy leáll az inverter a túláram, vagy alacsony áram miatt. Ha az inverter valami miatt leáll és átvered, akkor szénné fog égni az egész. Szét kell szedni a kijelzőt (ha nem szines a fénye hidegen) és megnézni a csövek végét lehet, hogy csak áthúz a nagyfesz valahol.

2

elektrorudi
elektrorudi picture

Sziasztok!
A beavatkozást befejeztem. A hibát nem találtam meg. 
A kijelzőt ripityára szedtem. Valóban, a legkisebb fényerőnél a csövek enyhén magenta színűek. Ez csak akkor látszott, amikor direktben láttam a csöveket. Amikor a képernyőt néztem, normál használat közben, ez nem tűnt fel. Ahogy növelem a fényerőt (mondjuk a nyolc lépésből a 2. lépésnél) már nem látszik ez a magenta szín, és full fényerőnél teljesen hidegfehér. Mondjuk ez rendben is lehet, hiszen nem új a készülék.
A szétszedés közben, kisebb műanyag darabkák hullottak ki, és az LCD kijelző műanyag kerete is el van törve. Először azt hittem, hogy már valaki szétszedte, de a fémes árnyékoló ragasztó szalag darabok épek voltak. Amikor én szedtem szét, azután sajnos meglátszik rajta, hogy le lett választva a ragasztó felület. Tehát más nem szedte még szét, valószínűleg az idő vasfoga munkálkodott...  
A legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy szétszedés után, össze is tudtam rakni. Viszont a rááldozott idő alatt, 1-2 működő példány árát kitudtam volna termelni. 
A legnagyobb baj az, hogy miután nem találtam meg a hibát, hiába működik most, nem tartom üzembiztosnak, tehát nem merek vele elindulni a terepre. :-(

Mindekinek nagyon köszönöm a segítséget, és hogy rám áldozta az idejét.
   

0

elektrorudi
elektrorudi picture

Szia!
Hát... a "nem bonyolult" relatív dolog. A repülő vezetés sem bonyolult, és a biciklizés sem, ha már csináltad. smiley

A csövek fénye hidegen és melegen is színhelyes, normálisnak mondható. Talán, akkor a csőhiba kizárható.

Viszont most kínomban, elkezdtem kocogtani a kijelzőt. A kép kikapcsolt. Kontakthiba. Akár áthúzás is lehet, ahogy írtad. 
Köszönöm az ötletet. Megint előrébb jutottam. Már csak arra kell vigyáznom, nehogy hibakeresés vagy javítás közben hazavágjam az egészet. 
 

1

elektrorudi
elektrorudi picture

Köszönöm a segítséget. Ooopsz még egy hiba lehetőség. A megnyúlásra nem is gondoltam, inkább arra, hogy valamelyik LED zárlatos, és így nagyobb áram folyik a soron. Viszont sötétebb foltot nem látok a képernyőn, ez tény. 
Nagy menet lesz... :-(

0

hcs
hcs picture

Szia!

Szintén Dell kijelző miatt futottam bele egy problémába, ez a honlap nagyon hasznos volt: https://www.parts-people.com/
Megmondja a service tag alapján ki gyártotta az eredeti kijelzőt, (ezt cikkszám alapján meg lehet is lehet venni több helyen), az alaplap típusa alapján pedig van rá esély hogy levadászd a rajzot hozzá, pl. a badcaps oldalon.
Egy alaplapot rendszerint több modellbe építenek be.

Remélem tudtam valamennyit segíteni. Sok sikert.

3

elektrorudi
elektrorudi picture

Szia!
Nagyon sokat segítettél! Köszönöm szépen. Tehát van olyan komplett egység, amit inverternek hívnak. Ez szuper.

Viszont újabb gondolatom / problémám támadt.
1. Mi van akkor, ha mondjuk az inverter azért tilt le, mert (valamelyik) LED vagy a CCFL tényleg hibás és túlterheli az invertert? Az egész kijelezőt nem tudom lecserélni, egyrészt az ára miatt, másrészt, mert nincs raktáron.
2. Nem találom a gépemet a szervizkód alapján. Ha a SERVICE TAG-ot gépelem be akkor megtudom, hogy ez egy E6500. Jó, de ezt eddig is tudtam, rá van írva. :-)
3. Ha az EXPRESS SERVICE CODE-t írom be (333-986-588-83) így nem tudom beírni, mert a kötöőjeleket nem fogadja el. Ha kötőjel nélkül (egyben írom be) akkor pedig azt írja, hogy ilyen nincs. :-(   ... vagy csak nagyon ügyetlen vagyok...
Van négy különböző inverter raktáron. Szóval azt hiszem, szét kell szednem a gépet és ránézésre megállapítani, hogy melyik lehet a jó bele? Akkor megszívtam, ha egy ötödik féle van benne, ami éppen nincs is raktáron.  :-(
Az viszont látszik, hogy a "majd én megjavítom az invertert" gondolot egy halva született ötlet volt. A komplett egységet kell cserélni.
Az ár 9-12 $  +  5$ szállítás (+vám?) még az a költség, amit rá is szánnék.

0

Sponsored links