You are here

Dell Optiplex 780 SFF tápegysége H235P 00

19 posts / 0 new
Last post
koczian.s
koczian.s picture

Kedves Fórumtársak!
Dell Optiplex 780 SFF tápegysége H235P 00 tápegység javításban kérném a segítségetek.Ugyan abba a gépbe rakva a tápegységet az egyik tápegység nagyon melegszik a másik táp meg csak kicsit {normál} langyos? Mintha saját magát fűtené ,gerjesztené. Mind két tápban ventilátor 12 voltosak és dolgoznak forognak , egy 180 ohmos ellenállás ejti 3.5 voltra és gondolom ha melegszik a belsőhőfok egy tranzisztor is van ott akkor emeli a tápfeszt. Próbából kicseréltem a 180 ohmost 100 ohm-ra ,jobban is pörög a ventilátor így,de hiába ugyanúgy felforr a tápegység. A tápfeszek egyformák a két tápegységen és jól dolgozik mind kettővel a gép.
Szép napot,Sándor.

File attachment: 
Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez a táp tipukusan nem az, amit ész nélkül kellene átkondizni. Jó táp.

Kivéve két dolgot. A nagy hálózati puffer szivárog. Szépen csökken a kapacitása. Ezért melegszik még jobban.

​​​​​aztán elrohad a lába, akkor durran el a pfc is. A táp nagy pufferét vedd ki, mérj rá. Ha taknyos a lába már, akkor ész nélkül csere.

A másik, a sec oldalon az 5V készenléti kondija, azt hiszem 1500uF.. vagy akörül. Libafoszöld. Na az még cserés..

Többi jó. 

1

koczian.s
koczian.s picture

Szia Mindigehes!
A nagy puffer 150 uF /420V mérve 146 uF az 5 voltos készenléti 1500 uF {jól emlékeztél} mérve 1614 uF ,mint az újak úgy néznek ki ,nagyító alatt átnéztem. Tápfeszre a kondikat rátéve nem melegszenek.
Hozzáteszem ,kivéve a gépből az asztalra és terhelés nélkül elindítva csak épp,hogy langyos 2 óra múlva.
Most egyenlőre megvagyok lőve. Sajnos rajzom sincs egy rajz sem olyan amit a neten találtam.
Köszönöm!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az 1614uF gyanús.
ESR-t és átvezetést mértél?

https://dl.dell.com/manuals/all-products/esuprt_desktop/esuprt_optiplex_...

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:ha egy régebbi elkónál magasabb kapacitásértéket mérsz a ráírt értéknél, igen nagy valószínűséggel átvezetni, cseréld ki
Manapság a kommersz  új elkók kapacitásértéke sem szokott nagyobb lenni a ráírt értéknél

Az elko szivárgást analóg ellenállásmérővel szoktam ellenőrizni, a legnagyobb értékre állítva.
Az elkót polaritáshelyesen kell a műszerre  csatlakoztatni, ilyenkor nulláról indul, a műszer mérőfeszültsége tölti az elkót_ ez látszik a mutató mozgásán- míg el nem éri a feltöltöttséget, ilyenkor végtelen ellenállást kell mérni,
A kapacitásértéktől függően 5-15 másodperc is lehet a feltöltődés ideje
Ha a mutat ugyan  elmegy végtelenig, majd visszamozdul, akkor is átvezet

Bálint

1

koczian.s
koczian.s picture

SzBálint ,  Mindigehes és HCS!
Köszönöm a segítséget!!!
Megnéztem én a kondikat ohm mérővel és 40 Mohm után már végtelent mutat a műszer ,addig mér. Kicseréltem újra amikről szó volt. Terhelés nélkül a tápegység 140 mA vesz fel a hálózatból,szerintem ez jó érték.Terhelve a kimeneteket asztalon ami az egészet felfűti a W7NK90Z FET ,rendesen éget az alu. hűtés. Ennek a tápegységnek a típusa: H235P-00 van 2 db ilyen és mind 2 ugyan ezt csinálja,de ez hozzávaló a Dell Optiplex 780 sff géphez  ,így vettem a Jófogáson.

Viszont ami szintén hozzávaló ,de belül nem ugyan az ,mint amivel szenvedek { H235P-00}  és jól működő tápegységek L235ES-00 és F235E-00 ezek csak langyosak. Mindegyik 235 Watt és ugyan azt az áramot tudják.

Valami gyíkja lenne a W7NK90Z FET-nek ,de hát 140Watt 5.8 Amper 900 voltos ? És megvan a 385 volt a Puffer kondin 150 uF /420 volt. és a kimenő tápfeszek is jók és a gép dolgozik rendesen csak a 3.ilyen tápegységet pont a hő vitte el ,FET stb.elszállt vagy 2 éve.
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

FET úgy tönkre menni, hogy melegszik, nem tud ebben a formában. Annak vagy a vezérlése rossz, nem tud teljesen nyitni/zárni, vagy a trafó primer körében levő snubber kondija/ellenállasa rossz, emiatt fűt szerencsétlen.

1

koczian.s
koczian.s picture

Szia Mindigehes!
Most jutottam el arra a pontra,hogy feladtam ,nem tudom megcsinálni a H235P-00 tápegységet,továbbra is nagyon felmelegszik a FET és felfűti az egész táp dobozt. Kicseréltem a kék kondikat ,kicseréltem dupla teljesítményre a FET-et az ellenállások jók és az elkók is. Ahogy írtad ,szerintem is a FET vezérlésével lehet a baj,de az nekem már magas .
Azt tudom,hogy ugyan ilyen tápdobozban és ezekkel a paraméterekkel az L235ES-00 táp, szuperül működik ,de az belül teljesen más felépítésű.
Van még egy Dell 780 sff gépemben H275P-01 {ez 275 watt} ez is Jó ,de ez is belül más ,mint a problémás táp amiből 2 db. van és tök egyformás viselkednek. Hogy ez típus hiba lenne nem tudom? Sajnos egyikről sem tudtam kapcsolási rajzot letölteni.
Köszönöm neked és a többieknek is a segítséget!
Szép napot,Sándor!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A FET csere teljesen felesleges idő, és pénzkidobás volt. A FET, ha nyitva van, olyan pici ellenállást képvisel, hogy irreleváns ebben az esetben. Ha fűt, mindig a vezérlése a rossz. Mindig. Vagy a snubber, esetleg a trafó.

2

koczian.s
koczian.s picture

SzBálint és Mindigehes!
Sajnos se szkópom se ESR mérőm csak Feszt kapacitást és ellenállást tudok mérni. Átnézem a felületre szerelt kondikat ,ha van olyan akkor kicserélem másikra.
Köszönöm a segítséget!

0

hcs
hcs picture

Szia!

Átvezetést is tudsz nézni, csak egy táp meg multiméter kell hozzá soros ellenállással. Ha megnő a szivárgó áram akkor biztos hogy rossz az elko, nem kell esr mérő hozzá. Katalógusadattal kellene összehasonlítani.
Az esr mérés az elég érzékeny a kontakt hibákra amik a mérővezetékben vagy a csatlakozásoknál vannak. Ez főleg kis értékelnél zavaró.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Akkor elég reménytelen vállalkozás. Lehet, olcsóbb, gyorsabb egy bontott előkutatása. Nem értékek már ezek a gépek.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

ESR ügyben hogy áll a nagy? Mert vagy Tied a csodatojás, vagy nekem volt nagyon rossz a statisztikám ;)

Egyébként ebben szinkron egyenirányítás van már. Ott aztán elég egy hibás kerámia smd kondi egyik FET tövében, nem stimmelnek az idők, fűt, mint a rosseb. Ezeket a másikkal összehasonlítva szkópon tudod terheléssel ellenőrizni.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ilyen öreg tápnál érdemes az összes elkót kiforrasztani,
Kapacitást, ESR-t ellenőrizni

Bálint

1

AzzA
AzzA picture
*

Még semmit nem lehet tudni mi meleg mi nem meleg, de már tolni kell a pákát, lapáttal szedni az elkókat....
Meg  a  BIOS frissítés nehogy kimaradjon.

Az ilyen hiba feltáráshoz meg javtáshoz elég egy spakni meg egy pörzsölő.
 

0

AzzA
AzzA picture
*

Nem a tápegység melegszik, valószinűleg hanem a tápegységben valami.
Ezt érdemes lenne kitapogatni, mi az ami az egyikben jóval melegebb mint a másikban.
Ha kell javítani, közelebb visz a megoldáshoz.
Egyébként két egyforma tápról van szó, vagy az egyik 300W, a másik meg 500W ?

1

koczian.s
koczian.s picture

Mind a két tápegység egyforma 235 Watt. A jó táppal nem merek kísérletezni ,nehogy elrontsam .A másikban meg ami hűtőlemezen van azok szépen égetnek. De üresjáratban beindítva az asztalon mind kettő hideg marad csak gépbe rakva van ez és régebben addig addig hagytam ,hogy egy másik tápegység megadta magát zárlatba ment a FET és az még elvitt pár dolgot.
Köszönöm!

0

TonyStark
TonyStark picture
***

4

AzzA
AzzA picture
*

Kicsit kusza.

Van két táp, az egyiket bele sem mered tenni, a másik forró, és volt egy harmadik ami szintén tönkre ment a PC-ben ?
Vagy akkor most mi van?

0

Sponsored links