You are here

DeLonghi EC9.1 kávéfőző nem kapcsolható be

12 posts / 0 new
Last post
hangya02
hangya02 picture

Köszöntök minden Tanyakedvelőt !
Jelzett típusú kávéfőző nyomógomb megnyomásával bekapcsol be. A nyomógomb elektronikát indít és  hozza működésbe a hálózatra kapcsoló relét. Ez az elektronika hibás, a relé nem húz be. Mivel az elektronika nem szerezhető be, a relé kiváltható lenne egyszerű egyáramkörös kapcsoló beépítésével  .
Kérdezem:
Van e az elektronikának egyéb szerepe ... például szakaszos működtetés - vagy egyéb ?

Comments
Tsasa
Tsasa picture

Sikerült nekem is belefutni egy 9.1 típusba. Hibajelenség: nehezen lehet bekapcsolni, hiába van megnyomva a nyomógomb csak felvillanik a lámpa és csak x-edik megnyomásra kapcsol be.(ez a nyomógombos verzió, nem pedig a kapcsolós). A HQX 224 X2 kondin csak 125nF mértem. Még nem volt annyira rossz, mint itt az oldalon említett, de valószínűleg még azért lehetett időnként bekapcsolni.Természtesen ilyen kis méretű kondí nem volt itthon, így maradt a doboz kivágós módszer... Kondi csere után hiba megszűnt. Köszi a segítésget mindenkinek. 

0

zsugori
zsugori picture
***

5213216541

0

cseteferenc
cseteferenc picture

Udvozlok Mindenkit!
 Igaz,hogy lassan 10 honapos a tema,rakerestem,mert hozzam is kerult egy ilyen elektronika,kiszerelve a gepbol. Ez egy pillanatra bekapcsolt ,de le is kapcsolt.Megosztom a tapasztalatomat,hatha meg lesz akinek jol jon. Ez egy sima idozito aramkor ,javitas utan kiprobaltam, 30 perc utan kapcsol ki. Az elkoknak jok voltak az ertekeik, viszont az MKP kondi (ami ez esetben HQX 224 K X2 ,amin keresztul sorban egy ellenallasal kapja a 230V-ot, merve 90 nanoF volt a 220 nano helyett.Kicsereltem, s orultem,mint ahogy Secondbolt irta. A vezerelt jelfogo az erintkezoin keresztul kapcsolja a tapot,nincs semmilyen visszacsatolas sehonnan, s a haverom, akie, azt allitja , hogy a tapkabel ide csatlakozik direktben, tehat semmi vedelmi szerepe nincs az aramkornek,csak fel ora mulva lekapcsolja a gepet, vagy ha masodszorra is meg van nyomva a start gomb, akkor is kikapcsol. A kulonbseg annyi, hogy ez egy EC7.1 -es tipus volt.
    Tisztelettel Csete F.

2

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Ismét találkoztam azonos volt a hibával..... ebben is  HQX 224 K X2 volt és a kapacitása itt is csak 82 nanoF volt. 220nF beépítésével a hiba elhárult.
 

2

ilaci
ilaci picture

Sziasztok!
Nekem is ugyanaz a hiba. 
Diódákat, smd tranyókat mértem, minden jó. A HQX 224 K X2 110 nF-nak mérem. Holnap veszek 220 nF-t és cserélem. 
Köszönöm az ötletet.
 

0

huzitibi
huzitibi picture

Sziasztok !
Akkor legyen már minden egy helyen: Engem egy EC5.1 talált meg, de ennél is az ominózus kondenzátor "fogyott le" 220-ról 82 nF-ra. Csere után egyből jó volt. Mielőtt visszatettem volna az elektronikát, izzóval kipróbáltam: bistabil kapcsolóként működik, de ha nem kapcsoltam ki, még 20 perc után sem állt le. Később olvastam fentebb cseteferenc bejegyzését, hogy 30 perc az időzítés. Ez azért furcsa, mert 10 perc az előírás, lásd még itt:
https://elektrotanya.com/content/momert-1160-kavefozo-elektronika-pic10f...
És nem egy muzeális a gép, a nyákon 2019-es pecsét van.
üdv.
Tibi

0

secondbolt
secondbolt picture

Szia!
Azt az MKP-s kondit cseréld ki, a kapacitására fejből nem emlékszem. Ha nagyobb lesz a mérete, akkor a ház oldalát vágd ki, és úgy tedd bele a panelt.
Ezt követően lehet örülni.....
Üdv:Zoli

0

hangya02
hangya02 picture

két kép a továbbgondolásához

0

Imitome
Imitome picture

Üdv!
Szerény véleményem szerint az elektronikának inkább védelmi szerepe lehet.
Egy kapcsolót bekapcsolva lehet felejteni és ezzel kár keletkezhet.
Sajnos nem ismerem személyesen a masinát, de jelen helyzetben ezt feltételezem.
Bonyolult lenne az elektronikát lerajzolni, esetleg két oldaláról lefotózni és közkincsé tenni?
Hátha!

0

hangya02
hangya02 picture

Szervusz !
Van DeLonghi  (800 W) ugyan ilyen  képességekkel rendelkező kávéfőző, aminek viszont egyszerű billenőkapcsoló szolgál a be/ki kapcsolására.
Üdv !

0

Imitome
Imitome picture

Szervusz!
Mint írtam nem vagyok nagy barátságban a kávéfőző szerkezetekkel, mivel '92 óta nem is iszom kávét. Utoljára a kotyogó volt a "legjobb barátom".
Jó lenne látni a belsejét, mert a típus és a kávé erősségének beállító üzemmód kapcsoló fotója alapján reményt keltő ötletem nincs.
Viszont kipróbálnám kellő óvatossággal a relé kapcsolóval való kiváltását.
Természetesen megfigyelve a már megszokott funkciók működési helyességét, biztonságát. Nehogy kárt okozzon az eszköz egy túlfűtéssel, vagy kiégéssel.
Talán az elektronika a kávé készítésnél a három erősségi fokozatnál és a capuccino tejadagolásnál, gőzölésnél "kap feladatot".
Sajnos ezek csak ötletek a távolból.
Üdv.
Imre

0

Sponsored links