You are here

Delton Vestel 11AK30 belsővel

37 posts / 0 new
Last post
frici.hu

Üdv!
Adott eme szörnyeteg, Sorra fűti el a BU-kat. BU tápkondijai és a meghajtókondi cserélve, tápok tökéletesek és indul is a koma, amit észrevettem a screen csak felfele szabályoz, kissé érdekes. A BU tápjába tettem egy 39 Ohmos ellenállatot akkor is megy meglepetésemre csak kicsit nyúlottabb felfelé a képe, de lineárisan, viszont így 20 percig türhető a BU hőmérséklete.
További tippeket várok, mi okozhatja eme izgi jelenséget!

Comments
frici.hu

Üdv! Csak, hogy teljes legyen a kép, ha jól számolom 1 év 8 hónapja megy a teve és nem került máshoz sem javításra :). Megnyugvásra nektek, már nem vállalok tv-ket, hanem küldöm haveromhoz aki sokkal gányabb munkát végez, mint én és a tv-k visszatérési ideje így kb. 1 hónapra korlátozódott, remélem nem lakik senki a környéken :). Közben azért visszaolvastam a hsz-eimet, szerintem baromi rossz passzban lehettem, hogy besértődtem majdnem, az igazság hallatán, csupán annyi volt a bajom, hogy azt nem értette meg senki mennyire szegény is ez a világ és mennyire érvényesül itt a szegénység és a "kényszergányolás". Tisztelettel, ne nézzen tévét valaki, mert nincs rávalója? Továbbá kérdésem, hogy nálatok hány tv marad ott fizetésképtelenség miatt? Csak mert én tavaly 20 tévét voltam kénytelen lomtalanításra kitenni és nem a javíthatatlanságuk miatt, hanem mert senki nem tudta megfizetni a sorkimenőt és a képcsőcserét. Akinek meg van rá pénze az újat vesz ugyebár. Szerintem mindenkinél ismert ez a jelenség, csak erre jobban érvényesül. Továbbá van-é olyan szerelő köztetek aki a tévézni nem tudó gyermek kedvéért olcsó megoldást keresve vagy ingyen segít, mert tudja milyen érzés egy gyereknek mesenézés nélkül?
Nem félreérteni, csak kicsit megérteni!
Köszöntem...

0

Vote up!

You voted ‘up’

exGelkás
exGelkás's picture

Szervusz frici.hu!
Igaz szembe megyek a "valósággal", de egy gyereknek a szüléje olvassa a mesét, és ne a "hülye skatulya". Ettől függetlenül, elfogadom, hogy a TV nézés, sokaknak szórakozása, ezért jómagam is évekig gyógyítottam a környékbeli nyugdíjasok meghibásodott készülékeit ingyen, mert a bontott készülékekből volt bőségesen anyag is. Cserében akkor ettem a legfinomabb süteményeket, és nagyon jól éreztem magam a bőrömben.
Az ügyfeleket egy idő után megválogathatod, de a valóban rászorulóknak kijár a segítség.
Üdv:
exGelkás

0

Vote up!

You voted ‘up’

frici.hu

Üdv exGelkás!
Köszönöm a hozzászólásod, ez azért jól esett, mármint egy kis megértés...
Viszont ma találkoztam egy tévével ami hetek óta itt pihent kedvhiány miatt, tápkábel egér-rágott - szigszalag, tv bedug - semmi reakció, tv szétszed hátha bizti - nem nyert, panel kikap helyéről belekukk - STV-k hiányoztak, táp ic, táptranyó, sortranyó, tápellenállás ugyszint...... hátulja vissza, egy haver felkeres... vigye innen a fenébe, képcső és hangszóró még jó lesz neki valamire :)... Hát elgondolkoztam, hogy ez mire volt neki jó, mert mikor jobban megnéztem a panelt csúnyán átröppent rajta egy villám. Pedig egy jó barátom hozta javításra, hogy majd felesben eladjuk utána... lenyúltak minket rendesen :(. Csak elgondolkoztam egy pillanatra, hogy én javítás után általában a rossz alkatrészt is visszaadom, de nem belezem ki, mert ha javíthatatlan úgyis nálam köt ki alkatrésznek.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lengyi

Szia.
Sok szemét van a piacon, véletlenül nem ide tartozik a te BU808DFI-d is?
Ha megkérdezhetem, megbízható forrásból vásároltad?

0

Vote up!

You voted ‘up’

frici.hu

Hy!

Igen, megbízható TV-kből vettem ki:), vagyis mentek a BU-k, szám szerint 3 is, BU2508DFI, S2000AF, S2000N, S2055, szóval, nem a BU a hibás, mindegyiket elfűtötte :(, most megy egy D-valahanyassal, de meddig az kérdéses!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lengyi

Ha jól tévedek, berakhatod a 2SC5388-at is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lengyi

Tehát amint írtam is: BU808DFI kell bele, ami darlington, nem azonos azokkal amiket beleraktál.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Buksi

Jól gondolod ide csak BU 808 DFI jó, általában a meghajtó jelet csatoló 10 uF kondi kiszáradása okozza a melegedést ( ajánlott 22uF/63V 105 C fokos-ra cserélni ), illetve a rendszertápon lévő 2 elkót is ellenőrizni.
Lehet kísérletezgetni más tranyókkal de ez a legegyszerűbb

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lengyi

Egyébként én is ezt pakolom bele, "( ajánlott 22uF/63V 105 C fokos-ra cserélni )"
Még ajánlom átforrasztani az egész sorvégfokot, képeltérítő ák-t, tápot.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lengyi

Hali.
A kondikkal nem foglalkoztam, mert azon már túl van a kolléga. "BU tápkondijai és a meghajtókondi cserélve"

0

Vote up!

You voted ‘up’

nagypapi

Sziasztok!
Ha sikerül BU 808-at berakni,s az elkó is cserélve,és még mindig nagyon meleg ill. hamarosan elszáll,a Törökök azt javasolták,hogy a sormeghajtó tranyó /az is darlington/ bázis-kollektora között levő 27K-s smd ellenállást cseréljük 10K-ra.

0

Vote up!

You voted ‘up’

frici.hu

HY!
Köszönöm a hozzászólásokat!!!!! A Végén 2SD1555 került bele, bár ez sem darlington, a sormeghajtó kondi 22 mikro 63 V-os lett és a sortranyó ellenállása 39 Ohm 5W az 5,6 Ohm 5W helyett, így ment a készülék póthűtéssel több mint 6 órát és a gazdinál is üzemel még, remélem nem köszön vissza. S, hogy miért 2SD1555? : mert ez volt csak készleten sajnos. Köszönöm a hozzászólásokat mégegyszer mindenkinek, mindegyik a helyes megoldást adta!!! Viszont lehet az is jó megoldás amit én csináltam, bár nem a legkorrektebb!
Köszönettel: Frici

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

Sziasztok!
Ha valaki a kérdésére 24 órán belül három profi választ kap, melyek kimerítik a témát és egybevágóan ugyanazt javasolják, de a kérdező mégis a saját feje után megy, arra mi a magyarázat?
Ha úgy érzi Ő okosabb, akkor miért tartja fel a szakembereket? Csak tesztel? Nem értem...

Frici.hu!
Ha nem hozzák vissza a gépet, akkor abból arra kell következtess, hogy már nem bíznak benned. Sima BU-val nem fog sokáig menni. BU808DFI-ből sem mindegyikkel tökéletes.
Üdv! :-)
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lengyi

Igen.
Én is sajnálom néha, hogy felemeltem az egeret. Soha nem szerettem az átalakításokat. Pár száz forintos alkatrész miatt nem éri meg. Ha nincs itthon inkább félreteszem, és rendelek. Gondolj bele, ha legközelebb hozzád kerülne, kicseréled a BU-t és ezen kívül nem tudod a részleteket, a negyedórás munkából lehet 1 félnapos is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

stomi

Sziasztok!
Csatlakozom az előttem szólókhoz.
Gondoljunk csak bele, ha újra megpusztul, (márpedig minden esély megvan rá) és egy másik kolléga beleteszi a belevalót, éppen az ilyen átalakításoktól fog elszállni az új tranyó, vagy el sem indul a gép.
Próbára megteszi, de végleg nem hagynám benne.

0

Vote up!

You voted ‘up’

tibibalogh520
tibibalogh520's picture

Sziasztok.

Vagy mellékelni kellene egy javítási naplót :) :) :).
Azt 100-as szeggel odaütni a készülékdoboz belső oldalára, hogy az ügyfél véletlenül otthon ne felejtse.

Üdv Tibi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

exGelkás
exGelkás's picture

Szervusz Tibi!
És visszahajtani a belső oldalon!
Üdvözlettel
exGelkás

0

Vote up!

You voted ‘up’

frici.hu

Sziasztok!!!

Na most ezt szépen megkaptam mindenkitől. MInt írtam köszönöm a hozzászólásokat! S azért most már óvatosan meg is kérdezem, miért baj, ha valaki talál egy másik megoldást is, mellesleg ezzel a megoldással működik a mai napig. Ha meg visszajön, akkor hozzám fog visszajönni, uh nem kell az a bizonyos 100-as szög a televízió belsejébe. Hogy miért is nem BU808DFI került bele, ezt senki nem kérdezte, először is nyilván azért mertz nem volt, sem kéznél, sem az alkatrésztáramban, másrészt ahonnan rendeltem volna annak az oldalnak a regisztrációját elfelejtettem :(... Bocsika, ha valaki úgy érzi, hogy feltartottam, én nem így gondolom... S tudtommal a fórum azért van, hogy segítséget lehessen kérni amit meg is kaptam és meg is köszöntem... A következő oka pedig a "más megoldásnak" nem vagyok épp gazdag és a TV javítása is ingyen ment, akkor most kérdezem, miért baj???
Üdv: Frici

0

Vote up!

You voted ‘up’

lali

szevasz:frici én a 40-éves pályafutásom alatt mindig becsültem azokat az embereket,akik megoldottak tartósan jól müködö hasonló problémákat,az anyagi háttér,az bizony nagyon számit,ezt egyébként tudják a kollégák is,csak ragaszkodunk a régi bevált szokásaikhoz,fel a fejjel és igy tovább,egyébként a régi eletronikai berendezések közül nagyon sokat egyszerü emberek találtak ki,most én is mondok egy példát,transzformátorok primer oldali szabályozását tQkéletesen meglehet oldani 5db egyszerü alkatrésszel,de ezt én se adom ki,élég az eszmefutattásokból, további sok sikert szevasz lali

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lengyi

Szia.
Ha tervezed hasonló gépek javítását, jobban jársz ha beszerzel 1 párat.
Ez bármikor kellhet. És így 15 perc a javítás.

0

Vote up!

You voted ‘up’

stomi

Szia!
Mint írtam, azért nem jó bele, mert áramkörileg nem úgy van tervezve. Én is raktam bele próbára simát, csak azért, hogy lássam nincs-e más probléma?
Azt még mindig megteheted, hogy rendelsz belevalót és amikor már nálad van, szólsz a tulajnak és kicseréled.
Szakmailag így korrekt a javítás.
Egyébként:
http://eurobeat.hu/index.php?keyword=bu808&Search=Keres&Itemid=1&option=...
és ez is jó bele:
http://www.hqelektronik.hu/info/hu/bu808dfx.html

0

Vote up!

You voted ‘up’

frici.hu

Re: :)
Igen, HQ-video Kft. tőlük szoktam rendelni(ha megtalálom a regisztrációhoz a jelszavam, csak pont az nem volt) és jogos, hogy vegyek párat, de akkor lássak ilyen tv-t mikor a hátam közepét :). Áramkörileg tényleg nem Ok, mert a BU808DFI darlington-tranzisztoros, beépített bázis-emitter ellenállással és védődiódával. A melegedés oka pedig a nem helyes tranzisztor kisebb nyitása általi helytelen munkapont amit sikerült kompenzálni a kollektori ellenállás csökkentésével és póthűtéssel, csak kicsit nehezen indul, egyébként már nem is emlékszem mikor volt ez, de még nem köszönt vissza a tv.
Üdv: Frici

0

Vote up!

You voted ‘up’

Lengyi

Szia.
"akkor lássak ilyen tv-t mikor a hátam közepét"
Nem tudom mit szeretnél javítani? Ettől egyszerűbbet? Őrülök, ha 1 nap behoznak 2-3 ilyen tv-t. 90% -ban rajz nélkül javítható, minden van itthon hozzá. Mi kell még?
Annak idején köpködtük az OSAKA - RECOR tv-ket.
A mai napig működnek, biztos kereseti forrás.
Lehet, hogy rádiót kellene javítanod? :-)

0

Vote up!

You voted ‘up’

paprika66

Balázs Laci.Helló! Így igaz,most is javítottam egy ilyen köpködőst/recor/,ráadásul ez még a dőlöngélős fajta.Képeltérítő kondik cseréje+ poti csere,átforrasztás,de még működik,persze előtte az alsó csavarok helyére fel kellett csavarozni egy műanyag lapot,hogy fel ne dőljön.Ettől azért egyszerűbb a Bu-t és a kondit,esetleg a sormeghajtó tranyót cserélni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

stomi

Szia!
Pedig lassan már csak ilyenek lesznek, meg még nehezebben javíthatók:(

0

Vote up!

You voted ‘up’

delon1

Sziasztok mindenkinek!
Ismételten volt egy kis időm bekukkantani a fórumra. Erre az esetre nem tudok nem hozzászólni!Az őszintét megmondva az ilyen javításokat nem javításoknak hívják!!!!
Szoktam is 'köpködni' mikor ilyeneket látok! Főleg amikor az átalakított körrel van a hiba.Ugye ilyenkor vagy visszaküldöm a feladónak a készüléket az előző szerelő milyensége miatt vagy elvállalom és megjavítom?!Ha meg kell javítanom sajna legelőször mindent vissza kell eredeti állapotba csinálni és csak utána lehet a hiba okát megkeresni!!!!Ez sajnos a ténylegesen fő-hibaokot kereső, kiváncsi szerelőknek sok plusszt jelent!
Szóval ez a megoldásod nem megoldás. Ha kezdő vagy ajánlatos meghallgatni és elfogadni a jártasabb kollégák súgásait. Nem hiszem hogy azért szánják rád az időt mert veled szeretnének kicseszni?!Egyet tarts mindig szem előtt: a hibás alkatrészt kell mindig csak kicserélni eredetire és arra kell még mindig RÁJÖNNI hogy mi okozta ennek meghibásodását!!!!! Megtervezve már megvan!!!!! Több ezer darab működik eszerint! Sőt! Hál Istennek el is romlik!
További jó munkát mindenkinek!

0

Vote up!

You voted ‘up’

frici.hu

Üdv Nektek!

Nos látom még mindig kapok az arcomba egy két leszólást... Miért nem lehet azt elfogadni, hogy "így is megy", mert ugyanis még mindig megy.... Ha meg már fel lett emlegetve, nos: 2 év rendszergazdai szolgálat 14 gép mellett, 2 hónap számítástechnikai szervízmunka PC műhelyben, 1 hónap földhivatali irodai munka, 120 db hangszóró javítás, több erősítő, hifi, házimozi, dvd lejátszó, jó pár GELKA által kidobásra ítélt készülék, kb 300 számítógép, 2 év iskolai karbantartói mumka, kb 30 monitor, kb 30 televízió (lehet ez a baj?) 50 körüli autómagnó, háztartási gépek tömkelege és még a jó ég tudja már még mi, mechanikai műszerész szakma + érettségi. Ha ez kevés Uram bocsá, akkor senki vagyok :(. Megköszöntem mindenkinek a hozzászólást, még a negatív véleményeket is. NEM, nem vagyok tv szerelő, mint itt a hozzászólók többsége, de már elnézést: Hülye sem. Valóban; megtervezték és ahogy egy hozzászóló írta "hála az égnek be is döglenek", lehet rosszul tervezték(?), ha a Recor (amit egyébként én is javítottam már vagy 3-at többet bír. Miért ne lehetne kiváltani valamit valami mással, ha az működik? Miért ne lehetne újratervezni valamit? Mellesleg a kis embernek is lehet ötlete, ami netán még be is válhat. Ha ez nem így lenne, akkor még mindíg a Recor-okat és a Videoton VTxx-eket kellene javítani.
Félreértés ne essék, tisztelem és becsülöm, mind az okos és mind a buta embert, mindenki másban okos és mindent másképp csinál. Van aki keni-vágja a tv-ket, és van aki nem, lehet az utóbbi vagyok, mert mindent én sem tudhatok, ezért adok minden hozzászólónak igazat. Másrészt nem mindenki olyan "gazdag", hogy fussa neki alkatrészre, a kényszer nagy úr és ez egy kényszerhelyzet volt, vannak gány megoldások pl; az enyém, (és ezért is karcoltam fel az a kivett alkatrészek gyári értékét a panelra) de ettől függetlenül még működhet, s talán nem azt kellene leszólongatni aki megold valamit csak kicsit másképpen, de nem feltétlen rosszul! Másrészt majd ha a leszólót is eléri a gazdasági válság és a napi kenyérre sem jut neki, Ő is meg fog szenvedni azért a kicsiért, kicsit másként. Jussak majd eszébe!!!
Üdv : Frici

0

Vote up!

You voted ‘up’

fonyadpal

Üdv frici.hu Ha a késóbbiekben még problémád lenne ezekkel a Török csodákkal akkor nézzél vissza a fóoldalon én a llAK 30-as pontosabban a BU 808 melegedésével kapcs.irtam.Ott meglátod van sok lehetőség a melegedést korrigálni.Néha ezt meg is kell tenni még ha a nagy arcok ellenzik is.És fogadd meg ex gelkás tanácsát.Üdv FP

0

Vote up!

You voted ‘up’

exGelkás
exGelkás's picture

Szervusz frici.hu!
Az nem baj, ha egy megoldandó műszaki problémát, egy a saját megközelítésedből oldod meg.
Az itt hozzászólók kifogása az mindössze annyi, hogy egy ilyen módon "átalakított" készülék, legyen televizió, konyhai robot, mosógép,stb későbbi javítása során a következő műszerész hideglelést fog kapni, és megállapítja a szakszerűtlen javítás tényét. Sok itt megjelenő kolléga abból él, hogy hibás TV-t, videót javít, annak gépkönyve, kapcs. rajza alapján, és egy ilyen "rejtvény" megfejtésére nem nagyon van ideje!
Azt is valószínűsítem, hogy bár a szerkezet működik, nem igazán felel meg egy végellenőrzésnek, pl: a geometriai követelményeknek,
vagy a tápegység áramigényének. Egy ilyen átépítés magában hordozza a további hibák kialakulásának lehetőségét, ami ügyfél reklamációt jelent, és az veszteséget termel!
Tehát nem biztos, hogy ez az "olcsóbb" megoldás kerül kevesebbe!
Üdvözlettel:
exGelkás
És egy nem műszaki megjegyzés: Ha föladod a szakmai és személyes igényességedet, akkor azok szintjére sűlyedhetsz igen gyorsan, akiknek, a jelenlegi állapotot köszönheted!

0

Vote up!

You voted ‘up’

frici.hu

Üdv!

Ebben igazat is adok, meg nem is. A gyári 3,9 Ohmos ellenállás helyett 39 Ohmos van benne, pont a tranzisztor erős melegedéséből adódó nagy áramfelvétel miatt, tehát az áramfelvétele akkora sincs mint volt. Ezek szerint ilyen jellegű hiba nem kellene, hogy fellépjen. S a kollégák munkájának megsegítése érdekében, mindíg rávakarom az alplapra az eredeti alkatrész számát, ha azt helyettesítem.. Nálam is járt már egy két előjavított készülék és megértem mások e-miatti aggodalmát teljes mértékben. S ha a sok kollega abból él, hogy javít, akár más után is, akkor nem tudom miért "törvénybe ütköző" amit tettem, hiszen így talán lesz munkájuk, de nem hinném, a fent írtak miatt.
Köszönöm a hozzászólást.
Üdv : Frici

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom

frici.hu!
Szia!
Elkezdtem válaszolni a kettővel korábbi hozzászólásodra, de exGelkás kolléga mindent megírt helyettem.
Viszont visszaolvastam, eddig kb. 8:2 a BU808DFI javára.
Ezt Te írtad, nem teszek hozzá semmit:
"A melegedés oka pedig a nem helyes tranzisztor kisebb nyitása általi helytelen munkapont amit sikerült kompenzálni a kollektori ellenállás csökkentésével és póthűtéssel, csak kicsit nehezen indul, egyébként már nem is emlékszem mikor volt ez, de még nem köszönt vissza a tv."
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

exGelkás
exGelkás's picture

Szervusz frici.hu!
Hogy az állásponjaink közeledjenek egy kicsit, javaslom, hogy a sorkimenő szekunder oldalára lógass egy oszcilloszkópot, és hasonlítsd össze a mért jelet, az ott szükségessel.
Látni fogod, hogy miért is melegszik a sortranyó, és milyen megjósolható hibákat hordoz a megoldásod.
Üdvözlettel:
exGelkás

0

Vote up!

You voted ‘up’

frici.hu

Üdv ExGelkás!
Ha visszaköszön a tv ígérem kap egy oszcilloszkópot, és látatlanban ment a pont, mert megfogtál :)
Üdv: Frici

0

Vote up!

You voted ‘up’

User

Hi!
Én most javítottam egy ilyen alaplapot először.
Szeretem kikeresni a hiba okozóját.
Előtte már három BU-t evett meg. Málam egyet sem. A hiba okozója a BU meghajtásánál keletkezett. A meghajtó előtt a 14v-ból (valóban csak 10,5v) jövő (33 vagy 47 ohm) a kisebb fesz miatt (a 150v csak 115v) csak 21ohm-nak kell legyen, ez megvolt nyulva 39ohmra, itt a szürőelkó szakadt volt (száraz). A nagy BU báziskondit cseréltem 2db 10uF párhuzamosan kötve ezáltal kisebb az esély az egyszerre való meghibásodásnak. Ezekután megvolt a megfelelő bázis vezérlő jel, és nyugodtan tettem be az egyetlen vásárolt tranzisztort. Mindezen méréseket oszcilloszkóppal végeztem, ezért tudom ajánlani mindenkinek e kevés olkatrész cserét, és bizonyára egy jól működő TV lesz a végeredménye.
Üdv. és jó javítást mindenkinek.

0

Vote up!

You voted ‘up’

peter30
peter30's picture

Üdv User
Egyébként ha figyelnél megoldásod amit javasoltál több éve ismert, és a tanyán is fent van már kb három éve. Csak vannak emberek akik nem akarnak darlingtont használni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

frici.hu

Ez gonosz volt! Vannak akiknek épp nincs... ha te is olvasnál!

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content