You are here

DENON AVR-1311 végfok hiba

20 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! Adott egy Denon AVR-1311 erősítő. Úgy került hozzám, hogy tiltott a védelem, nem indult el. Gyorsan meglett a hiba. Az egyik csatornán C-E között zárlatos volt mind a 2db végtranyó, valamint a 2-2 párhuzamosan kötött emitter ellenállásból az egyik pár szakadt volt, illetve még zárlatos volt 1db 3,3V-os zéner dióda. Ezek cseréje után tökéletesen működött kb 1 hétig, majd megint ugyan ez a hibajelenség és ugyan ezek az alkatrészek rosszak. Mellékelem a rajzot, igaz telefonnal fotóztam, de talán látszik a lényeg. Q464, Q466, R517, R518 és ZD51 poziciójú alkatrészekről van szó. Kérdés mi lehet az oka, hogy újra bekrepált? Én a végtranyókra tippelek, mert eredeti Shankent nem kaptam csak PMC-t. Ha ez a gond mit érdemes beletenni helyette, mert nem szeretném újra szétszedni és kínlódni vele?

File attachment: 
Comments
djhalasi
djhalasi picture

Találtam egy ilyen pakkot a HQ-nál. Lehet nem véletlen árulják így párban, ez eredeti Sanken. Igaz 2x annyiba kerül, de lehet megpróbálom ezekkel, hátha tovább bírja.
https://hqelektronika.hu/termekek/mn2488-and-mp1620-mn2488opym-mp1620opy...

0

agressiv
agressiv picture
*

Annó eredeti bontott alkatérszekkel is sikerült ugyanígy felrobbannia egy javított denon-nak. Az a helyzet, hogy olykor begerjednek és akkor spontán eldurrannak terhelés nélkül is. végül úgy lett megoldva, hogy másik végre lett kötve az első kimenet, mert úgyis sztereóban használták, de alaposan körül kell nézni a visszacsatolásnál és a nyugalmi áram beállító potinál is.

Szóval ne legyél benne biztos, hogy sumákolt, mert tényleg jelemző ez a fajta döglődés ezekre!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:meg az ilyen meghajtású Harman-Kardonokra is

Bálint

0

agressiv
agressiv picture
*

Én akkor fogtam padlót amikor valami kis aksi tartotta a beállításokat a "hal van kardon"-ban, flash memóriáról gondolom még nem hallottak... :) A hibája az volt, hogy túl alacsonyra esett az aksi feszültsége és újraindult az IC, valami soros diódás ellenállásos megoldással volt összetákolva az egész... :szetver:

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:csere után ellenőrizve volt az egyenszint és nyugalmi áram?
A négy(2x2 ) emitterellenállásnak pár százalék eltéréssel azonosnak kell lenni
A végtranzisztorok szeretik, ha 10 %-on belül azonos az erősítésük 1-3 A kollektoráramnál(ezt digimultival nem tudod mérni)

Bálint

0

djhalasi
djhalasi picture

Nyugalmi áramot nem mértem, de elvileg a 4 ellenállás egyforma volt, mert direkt újakra cseréltem. Napokig rendesen üzemelt, tranyók sem melegedtek.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:hangfalaknál kontakt hiba?
Esetleg a panelen a hangszóró kimenetnél?
Nyugalmi áramot, egyenszintet a kimeneten ellenőrizd

Bálint

0

djhalasi
djhalasi picture

Az igazság az, hogy egyik haverom használja kint Németországban. Nincs kizárva hogy valamelyik hangfallal vanmprobléma, de sajnos nem tudom ugye megnézni. Valószínűleg túlhajthatták, mert első javításnál az aktiv mélyládája is oda volt neki. Amióta elvitte állítása szerint nem volt hajtva nagyon. Szóval a lehető legrosszabb a helyzet, mert vagy elhajtotta megint, vagy hangfal baj, vagy valami más. Csak ugye én szívok vele megint.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Itt nem elég, hogy belelapátolod az alkatrészeket. Ez nem STK-s végfok. Nyugalmi áram, munkapontok, kimeneti DC ellenőrzés nem úszható meg. Nem viccből vannak ott a potik... :-)

De egyébként nem bútorba van beépítve?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:nekem is volt ilyen hiba, mint később kiderült, vettek hifi állványt, hátul lyukak csak a vezetéknek, elől üvegajtó
Végül hátul kivágták és kapott egy ventillátort,az üvegajtót meg 5 mm-rel előbbre hozták

Bálint

0

djhalasi
djhalasi picture

Elvileg nincs kizárva, hogy a tulaj barbársága vagy hozzá nem értése nyírta ki megint, de sajnos ezzel nem tudok mit kezdeni, csak szívok. Nálam napokig tökéletesen üzemelt. Nála elmondása szerint a 3. Bekapcsolásnál behalt, szóval nem zárnám ki hogy ő sumákolt. Most kénytelen vagyok gariba javítani

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Ezekben az IC42(7812) által stabilizált +12V-os tápág (amiről a végfokok differősítőit /pl: Q427, Q428/ is megtáplálták) problémás. Ha megnézed, a stabkocka a hűtőbordával együtt annyira melegszik, hogy szinte megfeketedik alatta a panel, a körülötte lévő elkók idő előtt meghalnak. Ha a +12V elmászik, leng, gerjed annak mindenféle misztikus (javítás után visszatérő) következményei lehetnek.
Legjobb megoldás (nekem bevált), ha a stabkockát (elég csak a +12V-osat) kapcsolóüzemű DC-DC konverterrel kiváltod.
Nincs melegedés, a hatásfok 90%-nál is jobb (nem kell a hűtőborda sem), és a konverter jól tűri a magas stabilizálatlan bemeneti feszültséget is.
Ilyen DC-DC konverter paneleket készen lehet kapni (itt a tanyán is).
Amiket így átalakítottam, évek óta hibamentesen üzemelnek.

Üdv:
Fülesmester

0

djhalasi
djhalasi picture

Csatoltam két képet a panelról. Akkor a szélén lévő 7812-es stabot kellene cserélni inverterre? Írtad, hogy itt is lehet kapni. Egészen pontosan hol a tanyán belül? De amúgy érdekes, hogy a többi csatornával nincs gond, pedig elvileg azokat is ez az IC látja el.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Amennyiben a pozíciószáma egyezik, akkor igen.

Például itt:

https://www.google.com/url?q=http://elektrotanya.com/%3Fq%3Dhu/content/s...

Üdv:
Fülesmester

0

djhalasi
djhalasi picture

Igen, IC42 a poziciószám. Akkor azt mondod ezt kiváltom egy ilyen modullal, kicserélem megint a végtranyókat, emitter ellenállásokat meg a zénert és remélhetőleg utána nem döglik meg ismételten?

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Sem jós, sem távolbalátó nem vagyok, márpedig ennek kijelentéséhez ilyen képességekre lenne szükség.
Az átalakítással minden bizonnyal csupán a lehetséges hibaokok számát csökkented.

Egyet azonban nagyon jól tudok: az erősítők javításának alapfeltétele a szimmetria, mégpedig a bemenettől a kimenetig minden egyes fokozatnál.

Már én is jártam úgy, hogy sehogyan sem akart stabil lenni. Ekkor mindent leforrasztottam a nyákról, mindent egyenként megmértem, a tarnzisztorokat fokozatonként párbaválogattam (különösen ügyelve a bemeneti differenciálerősítő fokozat tranzisztorainak egyformaságára) és felépítettem újra az erősítőt. Ezután már stabilan működött.

Vigyázz, az alkatrészek kivitele sem mindegy: például egy 10ohmos rétegellenállás helyett nem tehetsz be 10ohmos huzalellenállást, kerámia kondi helyett stiroflexet, sít.

Aztán az elkók ESR mérése sem mutatja ki a kondi kismértékű átvezetését, sít.

Üdv:
Fülesmester

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:garancia nincs
szkóppal mérted a kimenetet?
ezzel mi van?

Esetleg a panelen a hangszóró kimenetnél?
Nyugalmi áramot, egyenszintet a kimeneten ellenőrizd

Bálint

0

djhalasi
djhalasi picture

Sajnos szkópom nincs. DC sem volt a kimeneten, nem is melegedett. Napokig tökéletesen működött, majd amikor visszakerült a gazdájához egyszer csak egyik bekapcsolás után már nem indult. A 2db 3,3 V zénerből csak az egyik szállt el először, másodjára meg pont a másik. Mintha elmászott volna a szimmetria. A többi csatorna tökéletes. De valahogy ebben az utángyártott PMC gyártmányú végtranyókban sem bízok teljes mértékben. Rengetegszer szívtam már a hamisított meg kínai utángyártott alkatrészekkel. Lehet megpróbálok beletenni valami más típust, amiből vélhetően kapok eredetit, illetve kiváltom ezzel fesz stabilizáló panellal a 7812-es ic-t, aztán hátha...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a végfokba csak párba válogatott tranzisztorok valók

Bálint

0

Sponsored links