You are here

Denon DN-SC2900 CD-játszó ráz

23 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

2db ilyen CD-játszóm van, az egyik egy ideje ráz, előjele nem volt.
A keverőn vehető észre, hogy a testen feszültség mérhető, megérintve is feszültség tapasztalható, zavarja a rádiós mikrofon vevőjét is a közös test miatt. Egy fáziskeresővel tesztelve maga a fázis nem található a testelésen (a készüléket bármelyik irányba bedugva a konnektorba), viszont a digitális kijelzős fáziskereső 110V-ot mutat. A másik lejátszó nem okoz ilyen problémát, nem mérhető a testen feszültség, tehát nem konstrukciós hiba, hanem valami elöregedhetett.
Végül is annyira nem zavarna ez a probléma, hiszen nincs fázis rajta (nem veszélyes), de már bezavarja a többi lejátszót is, így meghülyülnek, lefagynak és többször újra kell indítani őket egy este alatt, plusz a mikrofonoknál is búgást eredményez.
A kóboráram (110V) kikapcsolt állapotban is mérhető a testen, ha a konnektorba egyik irányba van bedugva. Bekapcsolt állapotban bármilyen irányba bedugva ugyanúgy mérhető.
Mellékeltem egy rajz részletet a tápról.
Valószínűsítem, hogy egy kondi szállt el, nem kezdeném mindet kiforrasztani, csak ami gyanús lehet, ehhez kérnék segítséget, hogy ne vaktában bontsam a panelt. (Elkók között nincs puffadt.)

Köszönöm!

File attachment: 
Comments
atis76
atis76 picture

Szia!
Leválasztó trafó és nincs baj!

0

proba
proba picture

Mondanám hogy életveszélyes, de sajna ez a mai kor terméke. A legtöbb kapcsolóüzemű táp úgy kezdődik hogy vagy kettő, vagy egy kondenzátor a testre a fázis nulláról. No ettől kezdve a testen vagy 110V, vagy 230V / 0V van attól függően milyen, és hogy van a konnektorba dugva. A két kondenzátoros esetben pont az említett 110V van a kimeneten. Cserélhetsz bármit bármire, ez egyszerű kapacitív feszültségosztó, áramkörileg beépítve. ( ha nem 110V, akkor rossz)  A két berendezésed vagy nem azonos felépítésű, vagy amikor mérted, pl egy RCA/antenna...egyéb kábelen keresztül egy földelt berendezéshez csatlakozott, így annak a készüléknek a testén keresztül már földre került a test.
Ha szabad ha nem, vagy leföldeled,  a csatlakozó kábeleken keresztül úgyis meg fog történni ( ráadásul kikapcsolt, de nem kihúzott berendezések dugdosásánál a 110V a bemeneten mint potenciál különbség jelentkezik, konkrétan az RCA csatlakozó ráz, mikor bedugod. Ha a jel ér hamarabb össze akkor ki tudja mi történik a bemenetekkel.) , vagy én legalábbis az egyik kondit likvidáltam, és kínosan ügyelek a hálózati csatlakozó bedugásánál, hogy a nulla kerüljön a kondenzátoros oldalra. ( ha fordítva dugod be, akkor sem életveszélyes, ( némely készülék így is van szerelve de ráz) . 
Ha aljas akarok lenni, a csatlakozó kábelt földeled le, akkor szó szerint nem köthetnek bele....( sicc rossz gondolat) 
Amúgy meg a kettős szigetelésről azt tanították, egy üzemi és egy biztonsági szigetelést kell tartalmaznia, a paneleken az 1cm védőtávolságokat betartatják, azt nem értem ezt a kondenzátoros vackot hogy engedélyezték tömegesen elterjedni, védőföld nélkül.....
Ha a rázás nem zavar, akkor minden eltérő potenciálon lévő eszköz közé minden kábelbe leválasztó transzformátort kell építeni. Akkor nem lesz földelve semmi, és talán nem is zúg.
Árnyalja a képet, egy másik szerkezet testjével összekötve, ott is a hálózat tetszőleges/ esetleg mindkét oldalán lehet kondenzátor, és más értékű, így ember legyen a talpán aki odafigyel a különböző készülékek hálózatra csatlakozásánál hova kerül a fázis, és az eltérő szerkezetek kondenzátorai milyen feszültségre állítják be a testet. Lehet a te esetedben elég lenne felle készüléket így a másikat meg amúgy csatlakoztatni a hálózathoz.
 

1

Mr._V.
Mr._V. picture

A másik ilyen készülék bárhogy van bedugva, az nem ráz. A többi lejátszó és keverő hagyományos trafós táppal rendelkezik.
Nem az összekötés a probléma, hanem az, hogy a készülék test részén feszültség mérhető... míg a másikon nem. Nincsenek távol a sorozatszámok egymástól, ránézésre azonos minden panel benne, tehát nem más felépítésű a hibátlan.

0

proba
proba picture

A kapcsolási rajz szerint az 5108 és az 5109 kondenzátorok sorba vannak kötve és a hálózatra párhuzamosan. A közös pontjuk a készülék testjére van kötve. Szerintem ez pontosan 110V-ot eredményez a testen a védőföldhöz képest. ( ami ráz)  Mielőtt szétvered az egészet, lehet a másikat kellene megnézni az miért nem ráz. ( De tőlem keresgélheted tovább a rossz alkatrészeket.) Ha a rajz szerint van megépítve, kötelessége rázni. Max a J5105 átkötés nincs az egyiken átkötve, vagy hiányzik belőle egy csavar,( vagy nem érintkezik)  de mindkettőnek ráznia kell.

2

kovacsna
kovacsna picture

Hali,

Kóbor áram...Hát még a Kóbor János...
Műszaki ember létedre, kicsit szofisztikáltabban is fogalmazhatnál.

C5109,C5108, C5123,C5124 csere.

KN
 

0

Jaca
Jaca picture
****

A két 470p-s kondit cseréld ki benne. C5108 C5109. Mondanám, hogy földeld le a dobozát, de mivel kettős szigetelésű, így azt nem teheted meg (a tudomány mai állása szerint életveszályes..).

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Végig kell menni az eszközökön egyenként, hogy melyiknek a testjén jelenik meg a nem kívánatos feszültség.
Aztán összecsatlakozás előtt  mérni a két eszköz között van e potenciálkülönbség, illetve mindig a hangrendszerben hátulról, vagyis az erősítőtől visszirányba méni. 
Egy fázisról mennek a berendezések?
Ha nem, akkor könnyen lehet földhurok is akár.
Ha a CD lejátszó ki van húzva a keverőből akkor önmagában is jelentkezik a probléma?
Ha földhurok van, akkor DI-Box használatával megszüntethető a probléma.

üdv
RTZ

0

Mr._V.
Mr._V. picture

1 fázisról mennek mindig (a másik fázison a fények vannak).
A CD-nek fém alja éd műanyag teteje van, így ott csak az USB érinthető, ami ráz, de a keverő egész felülete fém, ott feltűnőbb.
Maga csak ez az egy készülék ráz, ha le van csatlakoztatva a többiről, a többi hibátlan.

Test/föld. A keverőig csak test van föld nélkül, de a compressor, EQ és az erősítő is már földelt (compressoron nincs ground lift kapcsoló sem). De a készülék függetlenül a többitől ráz.

Kiforrasztom az említett kondikat és írom az értékeket, melyik fér bele a tűrésbe.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ne mérj, cseréld. Ha csak nem tudod üzemi feszültségen mérni.

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Itthon nincs ilyesmi, hogy egyből tudjam cserélni.

C5123: 1500P helyett 1441p (+-20%)
C5108-9: 470P helyett 459P, 493P (adatlapja nincs)
C5124: SMD, nem nyúltam hozzá

470P-ből több féle van, nem derült ki, hogy a CK45F2EAC471KC(KX) azonosító mit is takar...
HQ elektronikánál ezek vannak:
C470P AC250 Y2X
C470P AC250 Y2
C470P AC250 Y1
CC 470P 1000V
CC 470P 3000V
CC 470P 6000V

1500-ból csak 1 van: CC 1N5 10000V

A 470-esből melyik használható oda?

0

Jaca
Jaca picture
****

C470P AC250 Y2X
Vagy hagyd ki a fenébe.
Az 5111 legyen jó.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

96nF az értéke a C5111-nek.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az nem jelent semmit.
Üzemi feszültségen még átvezethet, Jaca is írta
Cseréld
Ha a nyák nem szabvány szerinti kivitelezésű, és kosz, por, nedvesség van, kúszó áramút keletkezhet

Bálint

 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A jelzett kondik ki lettek cserélve, így már a keverő fém részén nem érezhető az a "bizsergés", függetlenül attól, hogy melyik készülék hogy van csatlakoztatva a hálózathoz.
A fáziskereső nagyon gyengén világít a testen mindkét lejátzónál és a 110V-os jelzés már halványabban, mint eddig.
Még a tartós működést (egymás bezavarását) nem próbáltam, de már ez is haladás

Köszönöm a segítséget!

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha nem glimmes, hanem FET-LED-es ne csodálkozz
Ha megfogod a csúcsot, akkor is halványan látszik hálózati kábel közelében

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Glimm lámpás.
Az érités érzékelője mindkettőnek annyira érzékeny (minimumra állítva), hogy 2 centivel arrébb, a műanyagot érintem meg és már érintésnek érzékeli. Kicsit később jöttem rá, ha egyik kézzel az USB csatlakozó házát/testjét-, vagy magát a keverő fém részét érintem meg, akkor az érintésérzékelés megint normális lesz. Ez független attól, hogy cipőben, vagy hogy érintkezek a talajjal. De ezt még megoldom, csak eddig ez sem tűnt fel.
Már rázni nem ráz (de lámpa még mutat), a kijelző sem halványabb a másiknál, mint korábban, tehát a kondik segítettek.

Már csak 1 kérdés.
Ha így a közös testen valami feszültség található, akkor nem okoz-e gondot, ha a keverő utáni eszköz már földelt és azon nincs GND-LIFT kapcsoló?
Tehát árt-e a tápnak, vagy bárminek, ha a most mérhető feszültég le lesz földelve?

Le tudnám választani RCA (audio) leválasztóval, de az analóg jelre készült, én SPDIF jelet veszek ki a keverőből, nem tudom mennyire maradna érintetlen a jel. Bár eddig is leválasztás nélkül ment... de meg is hibásodott (hogy emiatt-e? passz), ezért kérdezem, hogy probléma-e a földelés? (CD-k, keverő nem földelt dugóval csatlakoznak a hálózathoz, de minden ez utáni eszköz földelt.)

0

proba
proba picture

Egy apró kérdés, ha a testen 110V-van és a testhez képest az összes jelágon 0V akkor a jelágak ugye 110V-on vannak. Ha fogsz egy földelt bemenetű eszközt, annak a bemenete ugye 0V-on van. Mikor összedugod a kettőt a 110V találkozik a 0V-al. Ha szerencséd van, a test érintkezik előbb, és kiegyenlítődnek a potenciálok, ha meg nem, a 110V kimenet találkozik a 2V-ot váró, egyébként 0V-on lévő bemenettel. ( szerinted?) Ha már minden csatlakozott, utána jön az, hogy a csatlakozó kábel test vezetékén elkezd folyni a kiegyenlítő áram. ( 230V-zavarszűrő kondi-készüléktest- kábel test - vevő készülék test - védőföld... Ez a zavaró feszültség hozzáadódik a bemenő jelhez. Ezért zúg az analóg mikrofonod ha kell ha nem.
A csatlakozási anomáliákra megoldás, amíg a jel vezetékek megbízhatóan, kontakthiba mentesen nincsenek csatlakoztatva, a készülékeket nem csak bekapcsolni, de bedugni is tilos. ( ha menet közben eszedbe jut variálni, akkor is a kihúzás az első. A kondik a kapcsoló előtt vannak általában, a védőföld a készülékházon kikapcsolva is, így a veszélyes áram akadálytalanul közlekedik. 

0

kovacsna
kovacsna picture

Hali.

A glimm-et hagyd már. Minden vacak zavarnál világít. Nem erre való.

Végül melyik kondikat cserélted? Ez lenne a lényeg.

KN

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Az SMD-n kívül (amit szintén írtak) az összes felsoroltat cseréltem: 5108, 5109, 5123.

Általában helyszínen először az RCA-k jönnek, majd egy elosztóba dugom az összes készüléket és ezután kerül a 220-ba (230).
Végül a válaszból nem tudtam kihámozni, hogy a leföldelés árt-e ennek a tápnak, de sok keverőt eleve le szoktak földelni (főleg a bakelitesek), így gondolom gondoltak erre a gyártók.

A mikrofonok (rádiós mikrofont használok) nem zúgnak, illetve az egyik zúgott, de mint kiderült a "Low Noise Microphone Cable" (monó jack-XLR) valójában nem mikrofon kábel, hanem van egy szigetelt szál és egy szigeteletlen egymás mellett és ez egy vastagabb gumi szigetelésben, azaz nem árnyékolt a középső szigetelt szál, csak melléhúztak egy szigeteletlen szálat. Így amikor a vendégfellépő saját vevőt hoz és át kell dugni műsor közben az XLR-XLR-t neki, akkor zúgott a jack-XLR önmagában. Nemrég lett cserélve ez a kábel rendes árnyékolt kábelre és egy sztereó jack-XLR-t kapott a végeire, így már ez hiba sem áll fenn.

3 típusú "mikrofon kábelem" van különböző forrásból, az egyik ez a nem árnyékolt volt, a másik egy koax kábeles megoldás, a harmadik rendes.
Mindhárom gyári, mindhármon szerepel a "mikrofon kábel" felirat angolul, de a többség nem felel meg az alap követelményeknek, így jó ideje mindent saját sztereó árnyékolt kábellel oldottam meg, ezt az egy jack-XLR-t nem, mert hosszra pont jó volt és gyári is volt, de a hiba után mentem és akkor derült ki az árnyékolatlanság. Így már minden kábelem 3 eres, tényleg árnyékolt és nem zúg már semmi.

Glimm vagy nem glimm. Eddig ha kézfejjel érintettem a keverő lemez részét, akkor érezhető volt a "darabos simítás". Tehát nem csesz meg, de érezhető volt valami, érintésre nem, csak simításra. Most ez megszűnt.
(Nem, nem szoktam simogatni a keverőmet, de az ember akaratlanul is képes úgy hozzáérni pl. poti tolása közben... mielőtt még épp ebbe kötne bele valaki.)

0

kovacsna
kovacsna picture

Hali,

Pedig azt a kondit is kellene cserélni.
Sőt...A  D5107,5108,R5129 alkatrészeket is kicserélném.
Mivel ezek a snubber körhöz tartoznak, és kicsatolhatnak a test pontra szemetet.

KN
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Nyugodtan leföldelheted. Szerezz egy olyan műszert, amin van 2mA-es AC árammérés, és mérd meg, mekkora áram folyik a föld felé. 3 és fél  digites műszer (1999-ig mérő) ebben az állásban már 2-3 mikroampert is ki tud mutatni. Azzal még érdemes megnézni.

0

proba
proba picture

Jobban szigetel a cipőd, szárazabb a padló....

0

Sponsored links