You are here

Denon PMA-700V Melegedés!

54 posts / 0 new
Last post
Tomy27
Tomy27 picture

Hali mindenkinek.Kellene egy kis segítség.Vettem kéz alól a fent említett erősítőt, ami az eladó szerint még sosem volt javítva.
Belevilágítottam és sajna gyorsan kiderült hogy az egyik oldali végfok bizony már volt javítva, mert a gyári 2SA1104/2SC2579 végtranyó páros helyett, 2SA1106/2SC2581 található.Ez nem is volna akkora baj mert picit még erősebb is mint a gyári.De viszont van egy olyan hiba jelenség hogy a készülékben KB 15-20 perc üzem után a hűtő borda annyira átmelegszik. hogy már az erősítő tetejét is alig lehet megfogni.
Meg ez mellett még van valami kontakt hiba is, mert az egyik oldalon a hangszín csak akkor érzékelhető, ha valamelyik hangszín gombot megfeszítem.De ez a kisebbik baj, a nagyobb az előbb említett felmelegedés ami miatt egy idő után a védelem lekapcsolja a hang dobozokat is a végfokozatról.Egyébként ezektől eltekintve tökéletesen egyformán dolgozik a két oldali végfokozat.Ha valaki tapasztalt már ilyesmit, és tudna segíteni az jó lenne.Én arra gyanakszom hogy gerjed az egyik oldali végfok, de ez csak tipp.

Comments
Tomy27
Tomy27 picture

Szia exGelkás!

Mivel a Denon PMA-757-nek szinte ugyanaz a végfokozat kapcsolása,és mivel anno egy jó barátomnak adtam el ezért ma elmentem hogy megnézzem a TO220 tokozású meghajtó tranzisztorokat,És valami meglepő módon azt kellett tapasztalnom hogy nyugalmi állapotban annál is szintén melegszenek.Szóval így már megnyugodtam hogy akkor ez nem hibára utaló jel.Viszont kimértem az IC-k tápfeszültségét amit említettél.Igaz nem egészen úgy van mint a rajzon szerepel, mert 1-1 különálló IC-t használ a két oldal.A következő értékeket mértem:
Javítatlan oldalon: mindkét IC-nél +8,9V -8,9V
Javított oldalon: mindkét IC-nél +8,9V -8,6V

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tomy27!
Gondolom a tápellátása azért az eredeti rajz szerint van megoldva.
Ezen az oldalon találtad a hibás zenert is. Ahogy nézem a hibás oldalon ezekért a feszekért a D502-D504 zenerek felelnek. innen szimmetrizálja a hidat a TR502, és innen kapja a tápot az IC8.is.
Érdemes egy kicsit ott megnyúlt ells., cserélt, estleg hibás zener
után kutatni.
Üdv:
exGelkás

0

Tomy27
Tomy27 picture

Szervusz exGelkás!

Elsőnek is köszönöm az eddigi segítséget illetve tanácsokat neked illetve mindenkinek aki hozzászólt.

Egyenlőre nincs zener, ezért beállítottam 30mA körül a két oldal nyugalmi áramát és összeraktam.
Én arra is gondoltam hogy a zener ami ahhoz tartozik ennyit elcsal de ez is csak tipp.
Mindenesetre amíg nem lesz zener addig így használom,aztán majd utánanézek.
Egyébként én nem értem hogy melyik irányból kapja a zener a tápfeszt, mert a rajzon néztem de nem jöttem rá.
Megnéznéd, hátha te megtalálod?

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tomy27!
Érdekes egy kapcsolás! A meghibásodott zener a TR506 bázisosztó alsó tagja. A felső tag, maga a TR506 C-B diódája. Ezt szabályozza az R548-n keresztül a TR502. Ez dióhéjban a munkapont beállítás.
Üdv:
exGelkás

0

Tomy27
Tomy27 picture

Szervusz exGelkás!

Én nem a meghibásodott zener-re gondoltam.
Hanem a D501-504 zener-ek honnan kapják a tápellátást,mert én nem jöttem rá.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tomy27!
A feltett kérdés teljesen jogos, itt bizony hiányos a rajz! Tippem van rá, de gondolom az Neked is van. Amikor ilyen bosszantó dolgot találok, akkor kihúzom a villanyból, és szakadásvizsgálóval nekiesek a nyák-nak megkeresni, hogy mi is hiányzik, majd azonnal bejavítom a rajzba. Ugye két lehetőség: R501-R503 közös pontja, de itt kérdéses a D501 teljesítménye. Nagyobb a valószínűsége, hogy a TR419 kollektora kapja a végfok tápját. Ha megméred, lehet, hogy találsz ott, a rajzon hiányzó, passziv elemet is. Sajnos ilyen hiba más készülékrajzoknál is előfordul.
Üdv:
exGelkás

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tomy27!
Közben agyaltam egy cseppet, és mivel mindkét oldalon elmászott a nyugalmi áram, és csak egy alkatrész van ami közös hibát tud generálni, ellenőrizni kellene az IC5 tápellátását (láb:8-4)
Üdv:
exGelkás

0

Tomy27
Tomy27 picture

Üdv.
Érdekes helyzet állt elő az erősítőnél.Ma kimértem a másik oldalnál is a nyugalmi áramot, és furcsa módon 15-20perc után ott is 250mA lett a vége.Szintén visszatekertem a potin úgy KB 35mA-re.Így már jó a nyugalmi mind két oldalon, nem melegszik fel a borda sem.Viszont észrevettem hogy a meghajtó tranzisztorok (melyek nincsenek hűtőfelületen) jelentős mértékben melegek minkét oldalon.Sőt még az azokat hajtó kis tranzisztorok is melegszenek csak nem annyira.Szerintetek most mi van?Ez normális jelenség lehet,vagy hibás lenne mind két oldal?

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tomy27!
Tulajdonképen egy mérési eredménnyel adós vagy, ill most már kettővel. Terheletlen kimenet esetén milyen DC feszültséget mérsz a kimeneteken? Valamint a TP jelzésű két-két mérőponton?
Mérd meg az általad most beállítottal, és az eredeti(hibás) éllapotban is.
Üdv:
exGelkás

0

Tomy27
Tomy27 picture

Szervusz exGelkás!

Kimértem az egyik oldalon -1,080mV +1,100mV
Másik oldalon -1,020mV +1,120mV
De szerintem némileg bemelegedési idővel változnak.
Még annyit hozzáfűznék hogy mindkét oldalnál melegszenek a meghajtó tranzisztorok.
(TR507,TR508,TR509,TR510)

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tomy27!
Első ránézésre nem nagy diferencia, de ha megnézed a rajzot ez a TR503-505 két emittere. (Bocs, de a poziciószámokat erről az oldalról mondom, értelemszerűen a másik oldalra is alkalmazható)
Ezen tranyók bázisában találtad a hibás zenert. Érdemes azon a környéken végig ellenőrizni a diódákat is, de sajnos olyan érzetem van, hogy a párbaválogatással is lehet probléma, a javított oldalon. Sokat segíthet a TR501 C-E-n történő feszmérés is. Mivel ez egy galvanikusan csatolt tranzisztortömkeleg, minél előbbre megyünk a mérésben, annál kissebb a megengedhető eltérés.
Üdv:
exGelkás

0

Tomy27
Tomy27 picture

Szervusz exGelkás.
Megmértem a jelenlegi állapotában az egyik oldalon TP1-2,2mV TP2-2.7mV kimenet 2.2mV
Másik oldalon TP1-46mV TP2-47mV kimenet 46~47mV.
Viszont a többi mérési pontokon kisebb eltérésekkel jók a feszültség értékek.
Jelenleg 30-35mA beállított nyugalmival üzemel,de mikor magas volt a nyugalmi áram a kimeneten akkor is hasonló értékek voltak mérhetőek,sajnos a TP pontokat akkor még nem mértem.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tomy27!
Ez még mindig el van billenve, a pozitív (NPN) ág felé. Az R549, R550 két végén mérj feszültséget. Nagyon lényeges, hogy a mért érték polaritására is ügyelj!
Üdv:
exGelkás

0

Tomy27
Tomy27 picture

Üdv.
A következő a helyzet a hibásként feltételezett oldalon a + biztosíték helyén rajta hagytam a digi-t hogy figyelje a nyugalmit.Megvártam még stabilizálódik ami most 230mA körül állt be.Majd a nyugalmi áramot szabályozó potin tekertem picit visszafelé és jelentős mértékben csökkent a nyugalmi, majd beállítottam KB 30mA-re és ismét vártam vele 20percet.De a nyugalmi maradt 30mA körül minimális ingadozás mellett.Én ezekből a fejleményekből arra merek következtetni hogy talán nem is hibás a feljavított oldal, csak elfelejtették az új végtranyókhoz hozzá állítani a nyugalmit szabályozó potit.Remélem ezen következtetésem nem túl merész, és nem bízom el magam.
Viszont ez idő alatt sem hűlt le teljesen a borda,de a hő már inkább a másik oldal irányából volt érzékelhető.Azt még hozzáfűzném hogy ott a nyugalmi áram beállításához tartozó tranyó ami közvetlen a hűtőborda előtt helyezkedik el,jelenleg előre van hajtva mint már azt korábban is említettem.Így ha jól sejtem a hő emelkedésének fügvényében nem tudja visszaszabályozni a nyugalmi áram mértékét.Egyébként a nyugalmit azért 30mA-re álítottam mert KB egy éve javítottam fel egy végfok hibás Denon PMA-757 erősítőt aminek a végfokozata kisebb eltérésekkel ugyanaz volt mint ennek, és annál a javítatlan oldalon 30mA körül volt a nyugalmi áram.
Mindezek által kíváncsi lennék a véleményetekre hogy ti hogy vélekedtek ezek után.Tudom szeretem túlbonyolítani az egyszerű dolgokat, de hát ilyen vagyok.Ja még valami találtam a egy zener diódát ami szakadtnak bizonyult a mérés során de szerintem átmenetileg működtethető nélküle is.A kapcsolási rajzon D510-ként szerepel,megtenné valaki hogy ellenőrzi jól gondolom-e?Még egy utolsó kérdés szerintetek számít valamit hogy a végtranzisztorok emiter ellenállásai a gyári 1W helyett KB 3W illetve 10% pontosságúak?

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tomy27!
Ha pótlod a hibás zenert, akkor újra állítanod kell a nyugalmi áramot. A végfok megfutásától hivatott védeni, ráadásul hőkompenzáltak is! Tehát ráleltél az eredeti hibára! Az emiterelenállások osztják meg a terhelést a párhuzamos tranyok között, jó, ha azonos értékűek. A teljesítménye, ha nagyobb és beépíthető kultúráltan nem baj.
Üdv:
exGelkás

0

Solac46
Solac46 picture

Szia Tomy!
Szerencsére, vannak emberek, akik szeretik "túlbonyolítani"
a dolgokat, ezért jutottunk túl a kőbaltán! :yes: Igaz, nem mindenki! :rohog:
Amit csináltál, korrekt, én is a nem egészen szakszerű
javításra tippeltem. Bármit cserélsz egy végfokban, a kimeneti
0-át és a nyugalmi áramot ellenőrizni kell!
A 30mA kicsit kevés, ez B-osztályú beállítás.
Hallgasd meg kis kivezérlésnél, ha nem torz, akkor ok!
Üdv:Laci.

0

Jaca
Jaca picture
****

Hali!
A nyugalmi áram beállításához már lehet használni a pc-szkópot. Bemenetre 1khz, akár egy mp3 lejátszóból, vagy egy pc-s hanggenerátorból, és nézed a szinusz közepét, ne törjön a jel.

Üdv: Jácint

0

zsoltika
zsoltika picture

Szia Tomy 27
Ha én csinálnám:
1. Eldönteni,hogy melyik a rossz végfok.
2.A jó az etalon,a végtranyokat átrakni a jóba,próba.
3.A két végfokot összemérni ohm mérővel,lehet ellenállás megnyúlva.
Szerintem,ha a végfokban van a hiba így megtalálható.
Sok sikert!

0

andrasary
andrasary picture

szia én egy Paioneer a80-asssal jártam igy már a vékfokot is lecseréltem és végül a vezérlő panelon 16 db tranzisztor cseréje után javult meg a tranzisztorok mérve jónak tüntek és mégia .A munkapontbeálitással volt a gont a tranzisztorok betájára fogom a dolgot

0

Tomy27
Tomy27 picture

Sajnos én hozzám már ezekkel a végtranyókkal került,de ahol én szoktam vásárolni már ott sem lehet kapni csak a gyári komplementer egyik darabját.Elképzelhető hogy ezért vettek bele egyel nagyobb típusszámút.Viszont azt nem tudom kimérni hogy a kimeneti DC miként változik a nyugalmi áram növekedésével, mert nincs két műszerem.
De terhelés illetve jel nélkül 0 hangerőn is bemelegszik kb 20perc után.Viszont bemelegedett állapotban az egyik oldalon 2mV mérhető a másikon viszont 45mV uralkodik.Nem tudom hogy ez is a hibára utal-e, de sajna szkóp hiányában korlátozottak a lehetőségeim.De nem szeretnék venni még egy párt a másik oldalba,csak azért hogy egyforma legyen az erősítése főleg hogy oldalanként két pár is található.Egyébként itt a tanyán is fent van a service manual akit esetleg érdekel segítő szándékkal.Szerintem elsőnek megpróbálom bemelegedett állapotban csökkenteni a nyugalmin, hátha valami csoda folytán megoldódna a probléma.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tomy27!
Elsőként kezd el ellenőrizni, a szimmetriáját. Nem komplikált a dolog. Az egymásnak komplementer oldalon azonos helyen lévő alkatrészeken azonos feszültségeket kell mérned, ellenkező polaritással a végfokon. A rajzon nagyon sok helyen feltüntették az ott mérendő értéket, azokat használd etalonnak. Mivel már cserélt alkatrészeket találtál, érdemes azok erősítési tényezőjét megmérni, a legtöbb DMM-be található beta mérő.
A bemenetet hidegítsd le, és ne terheld a kimenetet. Amíg a kimenet elbillen, akár+,akár- irányba, a melegedés mindig fennáll, a "hangszórón" keresztülfolyó áram miatt. Egy jól beállított végfokon a hangszórókimenet csak néhány milivolttal térhet el az ideális 0V-tól.
Mivel van egy működő teljesen megegyező másik fokozatod is, kétségek esetén arról is mérhetsz, összehasonlításnak.Ahogy nézem a rajzot a TR501-TR502 végzi a hőkompenzációt.
Üdv:
exGelkás

0

Solac46
Solac46 picture

Csak egy ötlet!
Minden végfokban van egy termisztor, vagy egy tranyó a hűtőbordával hőkontaktusban! Ennek az a szerepe, hogy a borda
melegedésével csökkenti a nyugalmi áramot. Netán, ha az előző javításnál nem tudták, hogy ez mire való, nem figyeltek a hőkontaktusra! A jelenség pontosan az, amivel birkózol.
A nyugalmi áramot bemelegedett állapotban kell mérni!
Üdv:Laci.

0

Tomy27
Tomy27 picture

Érdekes dolgot véltem felfedezni, mégpedig hogy a nyugalmi áram beállító tranzisztor előre van hajtva hogy ne legyen közvetlen kontaktusban a hűtőbordával.Csak az az érdekes hogy pont a feltételezett jó oldalon van elhajtva.Ha jól gondolom akkor lehet azért a jó oldalnál hajtották előre, hogy ne befolyásolja a nyugalmi áramát,bár lehet butaságot beszélek.

0

Solac46
Solac46 picture

Hajlítsd vissza, egy kis szilikonzsírral kösd a bordához, csodát fogsz látni!
Üdv:Laci.

0

M.Gábor
M.Gábor picture

Szia Tomy27,
A nyulgalmi áram extrém MAGAS!! Túl jók azok az új tranzisztorok...!!
Meg kellene kondizni B-E-közt, de lehet egyéb átalakítás is szügséges lesz!
Jobb lenne ezt a végfokot "azonos" tranzisztorokkal bűvölni!!
A nyugalmi áram nem igen változhat(normál végfok esetén) 15-50mA !!!!

Üdv

0

Tomy27
Tomy27 picture

Üdv.
Ma belenéztem az erősítőbe de mivel nagyon közel vannak az emiter ellenállások, ezért nem mertem feszültséget mérni rajtuk nehogy véletlen összeérintsek valamit.Viszont a gyanús oldalból kivettem a + ágban lévő biztosítékot és bekötöttem a digi-t hogy kimérjem a nyugalmi áramot.Ami a következőképpen alakult.Bekapcsoláskor KB 15mA volt majd az idő elteltével fokozatosan emelkedett 270mA-ig, aztán be ált 250mA-re.Viszont ez idő alatt (KB 15-20 perc) a hűtőborda már rendesen átmelegedett.
Szerintetek elképzelhető hogy a nyugalmi áram értékét kellene csökkentenem, és ez okozza a melegedést?
Egyébként a nyugalmi áramot mikor célszerű beállítani közvetlen bekapcsolás után, vagy néhány perc elteltével,mikor már üzemi hőmérsékleten van?
Meg még arra lennék kíváncsi hogy ha az azonos polaritású vég tranzisztorokon megegyező a típus szám alatti, számokból illetve betűkből álló sor, az jelenthet valamit?Mondjuk gondolok itt arra hogy esetleg közelebb állnak egymáshoz beta-ban.

0

mernok57
mernok57 picture
*****

Üdv!
Az R559--100R illetve a R560--100R alkatrészekkel tudod beállítani a végfokot, természetesen abban az esetben
amikor vég tranzisztorok megfelelőek, párban vannak. A rossz erősítőhöz tartozó 100R-os ellenállást vedd ki
a helyére sorosan bekötsz egy 56R-os és vele sorosan egy 100R- heli trimmert ami 0-ra van allítva. A jó oldalon megméred a TR507-TR509 illetve TR508-TR510 emiterek feszültségét, a rossz oldalon 20-30mv-tal kevesebbre állítod a feszültség értékét a trimmerer, majd megméred és beforrasztasz egy fix értékű ellenállást. Lehetséges, hogy 50mV-tal kevesebbre kell állítani. De ezt már megtudod oldani.

0

Solac46
Solac46 picture

Extrém sok a 250mA!!!!
Ez már sokkal jobb hűtést igényel, igaz, kis kivezérlésnél jobb a torzítása!
100mA-nél nem lehet több!
Üdv:Laci.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: Párba válogatott végfok tranyók kellenek!!!
Lehetőleg azonos az eredetivel.
Ha ilyen nincs, mindkét oldalon cserélni kell azonosra,mert soha nem lesz azonos a két oldal erősítése különböző kivezérlésnél.
Be kell szerezni a szervízkönyvet,esetleg a rajzot,megnézni,mennyit ír nyugalmi áramra.
A nyugalmi áramot nem megszakítva kell mérni, hanem az emitter ellenállásokon eső feszültségekből kiszámolni,(Ohm törvény, itt 10-30 mV szokott lenni) mert megszakításkor a műszer belső ellenállása meghamisítja a mérést. Az sem megoldás, ha mindkét oldalon megszakítod.Mindkét oldalon kell mérni, pár százalék eltérés lehet.
Legjobb szkóppal, hanggenerátorral beállítani 100Hz-en és 15kHz-en,
addig állítani a nyugalmi áramot, amíg a keresztezési torzítás eltűnik.
Vannak olyan megoldások,hogy a potméteren, vagy más mérőponton kell mérni feszültséget, ez a szervízkönyvből kiderül.
A nyugalmi áramot az erősítőre megadott névleges terhelésen, mindkét oldalon, bekapcsolás után 10-20 perccel kell mérni.Állítás után pedig kell várni,míg az új elektromos és termikus egyensúly beáll, ezt ventillátorral,hideg hajszárítóval lehet segíteni
Mindíg meg kell nézni a kimeneten, hogy az egyenfesz 0 V közelében van-e, itt max 10-20mV lehet.
A tranzisztorokon levő egyéb számok sorozat,vagy gyártási időre vonatkoznak, nem erősítési tényzőre.

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

PS: a tranyók cseréjekor ne feledd
hővezető pasztával bekenni a felületeket!
Bálint

0

dav53
dav53 picture
*****

Szevasz Tomy27.

A nyugalmi áram növekedése közben a kimeneti DC színt értéke nem változik?
Terhelve és terhelés nélkül is ugyanaz a helyzet?

Dávid.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tomy27!
Biza az emelkedő nyugalmiáram, gerjedésre ad gyanút.
Elméletileg a félvezetős (tranyós) kapcsolásoknál nem számolunk melegedési idővel. Max azt az időt kell beszámítani, amíg a résztvevő El-Ko-k, az adott kapcsolásban feltöltődnek az aktuális
feszültségükre, bekapcsolás után.
Rend szerint a típusjelzés után, a gyártásra utaló adatok szerepelnek a tranyókon.
Üdv:
exGelkás

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Tomy27!

Mekkora tápfeszről megy? Mert 40V-nál 250mA már 10watt, az fűt rendesen. Egyébként ez lehet valami hőmérsékletstabilitási gond is, a végfok előfeszítéséhez használnak egy termisztort, vagy egy diódát, amit a hűtőbordára szerelnek fel, hogy kompenzálja a hőmérséklet változását. Azt is nézd meg!

Üdv: Jácint

0

serom
serom picture

Hali!

én már találkoztam hasonló problémával, igaz nem DENONnál, hanem HARMANnál,de ez tök mindegy. Szóval a probléma az adottan melegedő végfok visszacsatoló ágában volt, méghozzá egy 5kohmos ellenállásba avanzsálódott 100pf-es kondi személyében. Igaz azonban az is, hogy nekem ez bemelegedés után még recsegni is elkezdett. Ez azonban nem feltétlenül jelenti, hogy nem lehet hasonló a probléma hiszen biztos nem ugyanolyan a végfok felépítése. Remélem tudtam valami kiindulópontot adni. Járj sikerrel. Üdv: SEROM

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tomy27!
Ugyan már megírták a kollegák, de nagyon az a látszat, hogy van egy szép gerjedésed. Amennyiben van lehetőséged, akassz a terheletlen, majd a terhelt kimenetre egy szkópot. DC állásban megmondja az igazságot.
Üdv:
exGelkás

0

Tomy27
Tomy27 picture

Szia.
Csak az a gong hogy nincs szkópom.Viszont a gépen van egy egész jó kis szkóp progi.De gondolom ez alkalmatlan az ijesfajta gerjedés kimérésére?Bár ma már nem volt kedvem vacakolni vele, de ha bebizonyosodik hogy tényleg gerjed akkor mit lehet tenni?

0

Solac46
Solac46 picture

Szia!
A gerjedés érzékeléséhez, ha nincs szkóp, egy izzó is tökéletes!
Először 24V-os, utána lehet kevesebb!
A PC-szkóp max 20kHz-ig jó, az kevés.
Üdv:Laci.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
Én videojelet vizsgálgatta pc-vel, felvettem a jelet, majd CoolEdit pro-val elemezgettem. Meglepően jó felbontása volt, bár gerjedést nehéz lesz megfogni vele.

Üdv: Jácint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jácint!
Így nézve jobb volt a műsor mint hagyományos módon? :rohog:
Mivel vetted fel? TV kártyával?
Üdv Tibi.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Tibi!
Sima audio bemenettel, kiváncsi voltam, hogy is kódolják a műsoros kazikat. Otthon tán még meg is van a kép róla.

Üdv: Jácint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jácint!
És ki tudtad hámozni belőle?
Úgy értem a kódolás módját...és ha igen, hogy oldották meg?

Üdv Tibi.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Tibi!

Igen, ki tudtam hámozni. Néha egy-egy félképet fellöktek DC-ben kb 1V-tal, ettől meghülyült a másik videó AGC-je.

Üdv: Jácint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jácint!
Köszi, és valóban látványos.
Üdv Tibi.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Tomy27!
Ha "jól emlékszem" leírtam mit tegyél, ha nincsen szkópod!!!
Még egy kérdés: akkor is indokolatlanul melegszik, ha úgymond csend van? (letekert hangerő)???
Ha igen, akassz a kimenetre egy 24V 5W izzót, majd jelforrás nélkül játszadozzál a hangszín, és hangerő szabályozóval.
Ha találsz olyan pontot, ahol az izzó világít, -akár halványan is- akkor az annak a jele, hogy a cucc gerjed, tehát olyan energia jut ki a kimenetre, amit a hangszóró nem visz át -csak fűti a tekercset- (bár ilyenkor a magas sugárzók, már javában elszívják a béke pipát) :badgrin:
Még annyit, hogy ilyen bizonytalan esetekben, a hangkártyát csak akkor tedd ki ilyen igénybevételeknek, ha van belőle vagy két kosárral. :cry:
Ha a hallható tartományban gerjedne, azt úgyis hallanád -a hangszóróból- , afölött meg nem visz át a hang kártya sem (de ezt Te is sejtetted).
Ja, és azt a zsebrádiós próbát nem-sokból tart kipróbálni, és nagyon hamar elárulja a hibát (amennyiben tényleg ultra gerjedés okozza a melegedést).

Üdv Tibi.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tibi!
Ezt egy kicsit elbénáztam, mert nem olvastam elég alaposan a hozzászólásokat. Szkópilag. Az a fenntartásom a mérési metódussal szemben, mindössze annyi, ha nem elég meredek a a gerjedés fel, le futó éle, akkor nagyon kicsi a termelt felharmonikus. A csoda tudja, valahogy, a szkóp nálam vagy 40 éve a fő műszer.
Üdvözlettel:
exGelkás

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia exGelkás!
Igen.
Mint az általam leírtakból olvasható, az Én javaslataim nem a konkrét javítást igyekeztek szolgálni, mint inkább -kezdésnek- azt behatárolni, (szkóp híján) hogy a melegedést egyáltalán gerjedés okozza-e.
A gerjedés "megfogásához", még szkóp mellett is kellhet némi (nem-kevés) jártasság az erősítők világában.

Üdv Tibi.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Tomy27!
Egy gerjedést, még szkóp használata melett is elég nehéz lokalizálni. A szkóp progi nem rossz dolog, csak ezekhez tartozik, egy igen erős hardware eszköz is. Az a része a dolognak, ahová csatlakozik a mérőfej. Sziszifuszi munka megtalálni, mert nem elég, hogy terheli a végfokot, de még a frekije miatt, nehezen indikálható, mondjuk egy DMM-n. Leht, hogy van a kollegáknak jó ötletük a javításra, de sajna nekem nincs ötletem a szkópos mérés kiváltására. Próbálkozhatsz pF-nF kondik környékén, de elég időrabló meló. Mondhatni, amig nem LÁTOD, hogy már nem gerjed,(ha valóban az a probléma) akkor csak az elmelegedés alapján tudsz meggyőződni a javításod eredményességéről. Qrva sok idő!:-)
Üdv:
exGelkás

0

Tomy27
Tomy27 picture

Köszönöm mindenkinek a segítséget, még nem mértem ki semmit de holnap lemérem a nyugalmit, meg a kontakt hiba okát is.Viszont szerintetek elég ha a + ágban mérem a nyugalmit?Mert szimetrikus táplálású a végfok.
Volt aki azt mondta hogy a nem párba válogatott tranzisztorok miatt is lehet,de remélem nem ez miatt van főleg hogy ennél már két pár végtranyó van oldalanként.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Tomy27!
Ha a kimeneten a GND hez képest 0V-ot mérsz,(nem árt, ha minél pontosabban nulla :) ) akkor elég, mert a nyugalmi áramod ez esetben, a +/- ág tranzisztorain folyik át, tehát mint soros kör illik egyenlőnek lennie.
Ha viszont nem 0, akkor a nyugalmi áram egy része (vagy az egész)a hangszórón is át folyik, és ez már önmagában is egy hiba.

Üdv Tibi.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Tomy27!
Én is a nyugalmi áramot ellenőrizném első sorban, ahogyan Laci is javasolta.
A gerjedést, amire gondolsz, szkóppal ellenőrizheted, de ha nincs szkópod, az "ultra" gerjedést könnyen ki tudod mutatni, ha az erősítő, vagy hangszóró kábelt meg közelíted, egy középhullámú kisrádióval,melyen felismerhetően képes megszólalni, az erősítőn hallgatott műsoranyag, ha az erősítő nagyobb frekvenciákon gerjed.

Üdv Tibi.

0

dav53
dav53 picture
*****

Szevasz.

Még valami.
Lehetséges, hogy a kontakthiba nem a poti miatt van, hanem valami forrasztási vagy fólia gond.
Az sem lehetetlen, hogy ez miatt van valamiféle gerjedés is.
Vezérlés nélkül egyébként, gondolom mérted a kimeneti DC színtet?

Dávid.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Dávid!
"Az sem lehetetlen, hogy ez miatt van valamiféle gerjedés is."
Nagyon igazad lehet, csak én inkább úgy fejezném ki magam -és szerintem Te is erre gondolsz- hogy a gerjedés miatt van a recsegés "ilyenkor kapcsolgat be az oszcillátor" :badgrin:

Üdv Tibi.

0

Solac46
Solac46 picture

Szia!
Szerintem, csak a végfok nyugalmi árama nem lett beállítva
a javítás után! Ezek a végfokok AB osztályuak rendszerint,
a nyugalmi áramuk 50-100mA maximum! Az emitterellenálláson
mérjél feszültséget, mint söntön!
Sok szerencsét!
Üdv:Laci.

0

Sponsored links