You are here

A digi-s digitális csatornák egy részét nem lehet fogni

9 posts / 0 new
Last post
evsp
evsp picture

Sziasztok,

Egy számomra megmagyarázhatatlan hiba megértéséhez lenne szükségem segítségre:
Digi kábelTV előfizetésünk van. A koax kábel végén egy elosztón keresztül két Samsung készülék üzemel, egy TV és egy Blu-ray lejátszó, aminek szintén van beépített tunerja. Pár hete egyik pillanatról a másikra a TV-n néhány csatorna elkezdett szakadozni. A TV újrahangolása után ezek az adók már meg sem jelennek. 100+ csatornából csak kb a felét lehet fogni. A lejátszó tunerje ugyan látja az összes csatornát, de közülük soknak a hangja szakadozik. Érdekes módon, van olyan csatorna, ami a TV-n bejön tökéletesen, a DVD tuner szakadozott hanggal veszi. Más csatorna pedig a DVD tunerén vehető tökéletesen, a TV pedig meg sem találja. Kihívtam a Digi szerelőjét, bemérték a jelszinteket azzal semmi gond. Rátettek egy set top box-ot, az mindkét végponton minden adót tökéletesen befogott... 
Mi a bánat történhet egy digitális vevő bemenetén, ami szelektívvé teszi a vételt? Találkozott már valaki hasonló hibajelenséggel?

 

Comments
evsp
evsp picture

Köszönöm a tippeket! Hajlok afelé, hogy a készülékekkel történt valami. A TV típusa LE40B650T2W, a BluRay típusa BDH8500.
A TV-t felvittem az emeletre (ott van a Digi végpontja) és közvetlenül kötöttem rá az eszközre. A hiba változatlan, nem találja a csatornák felét. Amiket megtalált, ott a jelszint tökéletes... A Bluray az összes csatornára 100%-os jelszintet és 100%-os  jelminőséget mutat. Azokra a csatornákra is amiknek a hangja vacak!!

0

kferi
kferi picture

Alacsony a TV-nél a jelszinted.

Simán lehet, hogy valami osztód frekimenete vacak, vagy valahol rossz a kábeled.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!

A digitális rendszereknél a jelszinten kívül a jel minősége nagyon kritikus! Ezt a TV-ken lehet ellenőrizni a "hibaarány" menüpontban. Ennek ideális esetben nullát kell mutatnia! :-)

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Nem tudom, hogy most mi a helyzet, de régebben a Digi a közszolgálati csatornákat más paraméterekkel (adatsebesség, FEC) továbbította, mint a többi csatornát. Néhány készülék ezeket a csatornákat nem találta meg automata hangolással, csak ha előtte beállítottam a paramétereket megfelelően. Ha nem próbáltad még a manuális csatornahangolást, akkor töltsd le a Digi oldaláról a frekvenciakiosztást és az alapján próbáld megkeresni a hiányzó csatornákat.
Gondolom, hogy a Blu-ray és a tv antennabemenetét már megcserélted.
Rossz illesztés miatt a frekvenciamenet "hullámos" lehet, bizonyos frekvenciákon nagyobb lehet a csillapítás. Ez akár attól is lehet, hogy a kábelt megtörte valaki, rácsukták az ajtót vagy megszakadt az árnyékolás vagy a meleg ér valahol. Célszerű lenne az osztót is kihagyni, megnézni, hogy előtte milyen a vétel minősége.
imrus101

0

evsp
evsp picture

Igen, felcseréltem a két végpontot, de a hiba mindkét készüléken megmaradt. A Digi szerelője próbálta kézzel beállítani neki sem sikerült. Osztó nélkül még nem próbáltam, tervben van. A két készüléken szinte az összes csatorna fogható egyébként: egy része az egyiken, másik része a másikon. Kipróbáltam egy másik (Sony) TV-vel is, az simán felismeri az összes csatornát, és a hangjával sincs gond.

0

F-Yoci
F-Yoci picture

üdv! Ugyan nem tudjuk milyen készülék, mert nem írtad a típusát, de sok Samsungnak a terméktámogatás diagnosztikában van jelinformáció, ami sok lényeges infót kiír a vételről. A digitális jel nagyon kényes mindenre. Akár egy tápegység hiba is "kiüthet" bizonyos jeleket, bizonyos frekvenciákon, amitől nem áll össze a rendes kép. Ezen a képen pl gyenge jelerősség, jelminőség, és elég nagymértékű bithibaarány látható, és ezt is kimérte a vodás szaki, aki szerint minden rendben van a jelszintekkel...

File csatolás: 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!

Nálam is volt ilyen. Nálam egy bizonyos frekvencián(718MHz) jövő 5 csatorna volt élvezhetetlen! Csak annyit kellett csinálni, hogy a fali csatlakozót kikerülve kellett a kábelt megtoldani(árnyékolt toldóval) és úgy bedugni a TV-be! Utána kiváló lett minden! A jelerősség egyébként előtte is 95-98%-os volt, de a hibaarány nagy volt, tehát a jel nem volt tiszta, zavarmentes. A fali csatlakozó megkerülése után a hibaarány nulla lett! :-) Azóta jó a kép is, hang is.

0

evsp
evsp picture

Köszi, kipróbálom. 
A digitális adáshoz nem nagyon értek. Régen ha rossz volt egy kábel lezárása akkor a reflexiók érdekes dolgokat tudtak művelni. A kábelben esetleg keletkező reflexió csinálhat galibát digitális adás esetén?

0

Sponsored links