You are here

Digitális -> Analóg minőségromlás

4 posts / 0 new
Last post
mctibi12
mctibi12 picture

Sziasztok! Egy egyszerű kérdést szeretnék most feltenni. Jelenleg van egy DVD rekorderem aminek segítségével szoktam csinálni ún.: TVRiP-eket különböző műsorokról, tehát felvételre használom, viszont hozzánk analóg kábeltévé van bekötve aminek ugyan a tévén nem látszik a minősége viszont ha visszajátszom gépen akkor itt-ott zajos, néha pixeles stb... Most tervezünk venni egy műholdas/digitális kábeltv-s beltéri egységet. Tudom, hogy össze lehet kötni a kettőt egymással, csak a minőségromlásra lennék kíváncsi hogy mennyit fog javulni/esni. Jelenleg SP módban rögzítek, ami kb 5Mbps adatsebességgel tömörít.

Comments
PushyG
PushyG picture

Üdv!

Még egy gondolat:
A pixelesedés (ha nincs vételi probléma) a tömörítési algoritmus következménye. Az SD (itt nem a DVD felvevő felvételi módját értem alatta) adások eleve MPEG2-es tömörítéssel, aránylag alacsony felbontással és bitrátával érkeznek. Az analóg jellé alakítás elmossa ezeknek a tömörítési hibáknak a jó részét. Ellenben a felvétel megint egy digitalizálás, ami az egyszer már jól "tönkretett" képet tovább rombolja. A felvételi minőségtől függő mértékben. És a DVD felvevő megint csak MPEG2-es felvételeket készít.
Az MPEG2 egy elég régi és a mai pl. MPEG4-hez képest azonos bitráta mellett jelentősen rosszabb képminőséget produkál.
A HD adások már MPEG4-ben vannak tömörítve. Ha olyan beltérid lesz, ami képes az adást (bit stream) rögzíteni, mindenféle káros átalakítás nélkül az eredeti minőséget kapod és a járulékos infók (cím, tartalom, hang sávok, stb) is megmaradnak. BOX függő, hogy az elmentett anyag pl. PC-n visszanézhető lesz-e. Én a DIGI-s BOX-ot kivettem a rendszerből, mert nagyon instabil volt, nem volt kompatibilis a fájlformátuma semmivel, és az USB-t is nagy rosszul kezelte., kifagyott, stb. A legalapabb AMIKO Impulse kábel BOX-szal veszem az adásokat. Teljesen elégedett vagyok vele, és a felvételeket PC-vel is tudom használni (nézni/vágni/menteni...)
Gábor 

0

Vote up!

You voted ‘up’

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ha olyan beltérivel veszed az adást, ami képes USB-s tárolóra (Pendrive, HDD) felvenni (PVR), akkor minőség romlás nélkül visszanézheted a műsorokat. Sok évig műholdas UPC-t néztem OPTIBOX vevővel. Most optika/kábeles DIGI-m van, AMIKO vevővel.

Gábor

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Szia!

Csodát ne várj, de némi javulást tapasztalhatsz. A pixelesedést, zajt a szinkronjel hiánya, zavara okozhatja, digtálisnál ez nem lesz jellemző, mert a vevő állítja elő.

0

Vote up!

You voted ‘up’