You are here

Digitális multiméter DT9205A+ ellenállásmérési hiba

18 posts / 0 new
Last post
Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok!
​​​​​​Kollégám adott egy műszert amit a címben meg neveztem.
A következő hibát produkálja, dióda és ellenállás mérésnél nem "OL" felirat jelenik meg hanem egy adott értéket jelezz ki, esetemben "269ohm", ellenállás méréseknél, csak 200 Ohm érték határnál jelezz "OL" felirat a további mérés határoknál már 280 Ohm értéket ír ki.
Kérdésem az lenne hogy valaki találkozott már ilyen jelenséggel.
S ha igen akkor kérem valaki segítsen ki egy kis infóval. Köszönöm!
Üdv Istvan78!

Comments
zsugori
zsugori picture
***

0

dobcsizs75
dobcsizs75 picture

Sziasztok!
Nekem is van egy ilyen "csoda", természetesen ugyan ezzel a hibával.
Esetleg van valami amit érdemes benne cserélni?smiley (Persze magam végezném nem szervíz mert az nem érné meg.)

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia dobcsizs75!

Ha a tiéd is olyan, mint a látható kapcs.rajz, akkor talán a 2.oldalon látható Q1 védő tranyó rossz. Ennek oka lehet az ellenállás mérés közben ráadott nagyobb bemenő feszültség. 

0

torokj
torokj picture

Szervusz,ahogy már írták a műveleti erősítő és környéke (ellenállásosztók) sérültek hibás mérési tartomány /mód beállítása miatt.Nem szívesen írom le,nem ez a tanya küldetése,de ez a kétezer forintos eldobós kategória.Megéri az időt?
 

File csatolás: 

0

proba
proba picture

Attól függ, régi vagy újabb. Ha a régebbi, stabil verzió, akkor meg, ha az újabb akkor nem. Lehet szidni, de amit egy amatőrnek kell azt stabilan tudja, és szerintem eléggé tartós is. Ha venni kellene helyette, igencsak 10e körüli kategóriával helyettesíthető ( és azok is 10 perc után sípolnak ehhez képest..)  Ami nekem van, az előző tulaj kapacitásmérésben feltöltött kondenzátorral tudta csak kinyírni. 

1

torokj
torokj picture

Ha venni kellene helyette, igencsak 10e körül

HAM bazárban tokkal vonóval Áfával 3900 Ft.Amatőrtalálkozókon 2 ezer körül kapható.
Persze meg lehet javítani,kinek mennyi ideje ,türelme van.Nálam alap dolog ,hogy megbízható  a műszerrel mérjek (igencsak be tud vinni az erdőbe,ha hibás mérést produkál) szóval nem kockáztatok egy már egyszer tönkrevágott példánnyal.

0

Inhouse
Inhouse picture
*

A DT9205A(B) egy gyűjtőnév, millió változata van sajnos. Nekem is van egy régi, ami még jó, meg egy újabb, ami már nem nyerte el a tetszésem. Felületesen ránézne nincs sok különbség, de amúgy igen. Nincs benne auto power off, más a kijelző, 2 tizedespont világít az egyik állásban újkora óta, a régi kijelzi a méréshatárokat, a gagyi nem, bizonytalanabb az üzemmódváltó, gagyibb a mérőzsinór, stb...van amelyik 200Mohm-ig mér, van amelyik csak 20Mohm-ig, variálnak az egyes elemek elhelyezésén... Szerintem lehet, hogy manapság is van belőle komolyabb gyártó neve alatt; használható változat is.

1

proba
proba picture

Lehet kapni biztosan. Én az én példányom megjavítottam, semmi baja már 10x éve. Azóta több látszólag jobb műszert elkoptattam. ( ebben ritkán kell elemet cserélni, valahogy stabilabban mér, mint az új processzorosok, azonnal csipog, kondenzátort valami nagyobb frekvencián mér, a rossz ESR-esek jó részét is kidobja.....) Ezen felbuzdulva másnak is ajánlgattam. Hát ismerős vett is. Sürgősen bukósisakot kellett beszereznem, mielőtt a fejemhez vágja.. Rettenetes gagyi műanyag, rettenetesen pontatlan (10-20% igaz beállítható, de akkor sem jó jel), rettenetesen gyorsan tönkrement kijelző..... Ezért írtam, a 10-20 évvel ezelőtti érdemes lehet a megmentésre, a fiatalabb meg úgy kuka ahogy van, nemhogy akár 500ft-ot is adjak érte akár újonan.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nekem is van egy ilyenem, piacon vettem pokrócról. A bekapcsoló gombja bizonytalankodik. Belül maga az IC az újabban divatos fekete trutyival leöntött valami. Cseréjére semmi esély ha elromlik. De a legnagyobb problémája az üzemmódkapcsoló gyatra minősége.
Sajnos a kínai holmi minősége is romlik.
A másik dolog, amit megfigyeltem ezeknél a kínai cuccoknál: egy kínai cég kihoz egy terméket, pl. egy multimétert. Általában elég jó. Rövid időn belül száz másik cég is elkezdi gyártani ugyanazt, sokkal rosszabb minőségben. Egymásról koppintanak, vagy megveszik egymástól a licenszet? Vagy mind egy közös állami kézben van? Ezt nem tudom. De valahogy soha nem olyan a másolat, mint az eredeti.

3

hcs
hcs picture

Szia!

Egymásról másolnak. Teljesen másként állnak hozzá ehhez a kérdéshez mint a világ többi részén. De az a baj hogy a minőséget azt nem mindig sikerül eltalálni. A készülék működése pedig mint tudjuk rengetek apróságon múlik, nem csak a kapcsolási rajznak kell egyeznie. Ott is vannak normális cégek amelyek rendes jó minőségű termékkel állnak elő, ami a nemzetközi piacon is megállja a helyét, és foglalkoznak a minőségbiztosítással meg a fejlesztéssel is. És vannak a másolók. Az igazi baj hogy ezek nem mindig törekednek a normális minőségre, csak az eladást nézik. 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: van olcsóbb is

http://www.radiovilag.hu/my64.htm

Bálint

(Én  inkább rendbehoznám, mint kidobjam)

1

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!
Nem is biztos, hogy érdemes foglalkozni ezzel a műszerrel. A mérnöki munkaóra díj több mint ennek az értéke és tudása. 
Üdv: imre

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ilyenkor általában valamelyik védődióda megy tönkre.

0

zsugori
zsugori picture
***
File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: talán segít az alkatrészek ellenőrzésénél

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Bálint !
Az ilyen hibájú műszert sportból érdemes megjavitani .

2

gyimi1
gyimi1 picture

Sziasztok.
Ellenállás mérés funkcióban bedugták a konnektorba.

0

Sponsored links