You are here

Digitális TV (DVB-T) átállás 2015-re halasztva

13 posts / 0 new
Last post
SzBálint
SzBálint's picture

"
[...]
2014 vége az igazi határidő

A ma beterjesztett módosító indítvány alapján az egységes javaslat 220 §-ának (15) bekezdése szerint a Dtv. 38. §-ának (1) bekezdése helyébe egy olyan rendelkezés lép, mely többek közt kimondja, hogy a céldátum az eredetileg kitűzött 2011. december 31-hez képest egy évvel kitolódik. Az átállás feltétele ezen felül már nem csak az, hogy a lakosság 94 százaléka számára rendelkezésre álljon valamilyen digitális műsorszórási technológia, hanem az is, hogy a nézők a vételhez megfelelő készülékkel is rendelkezzenek. A módosító indítvány itt egy meglehetősen tágan értelmezhető kiskaput is hagy a jogalkalmazóknak, mely szerint ha ezek a feltételek a megadott határidőig nem állnak fenn, az átállás határnapja legkésőbb 2014. december 31-re eshet.

[...]

Magyarország Romániához és Bulgáriához csatlakozott –egy hétfőn benyújtott, sebtében el is fogadott módosító javaslat tekintetében legalábbis biztosan, amely 2015-re, egyes értelmezések szerint 2013-ra halasztja a digitális átállást. Vagyis azt a televíziós technológiaváltó folyamatot, amelynek már a felénél jár az ország, s amelyre egy uniós direktíva is kötelezi. Ennek során a jelenlegi analóg technológiáról a földi műsorszórás digitálisra áll át, amely jobb képminőséget, s több, ingyenesen elérhető csatornát biztosítana a nézőknek. Ám ennek eredményeképp épülhettek volna ki olyan negyedik generációs mobilhálózatok is, amelyek a jelenleginél gyorsabb mobilinternetet biztosíthattak volna a lakosságnak, alacsonyabb költségek mellett olyan területeken is, ahová a mai technológiákkal biztos nem viszik el a mobilnetet a szolgáltatók. Az átállás során felszabadulna ugyanis egy sor frekvencia, amit az úgynevezett LTE-rendszerek fejlesztésére lehetne igénybe venni. Az eredeti menetrend szerint az analóg tévésugárzást 2011 végén kapcsolták volna le, erről nagyjából két éve született – akkor sokat vitatott – törvény, amely mentén a mobilcégek tervezhették beruházásaikat és fejlesztési stratégiájukat."

forrás:
http://www.hwsw.hu/hirek/45863/dvb-t-digitalis-atallas-torveny-mediatorv...
http://nol.hu/lap/gazdasag/20101222-kesobb_lesz_digitalis_a_teve

Bálint

üdv: akkor most olcsóbbak, vagy drágábbak lesznek a dobozok?
Tavasszal terveztem venni egy párat.

Bálint

Comments
Oszi11
Oszi11's picture

Sziasztok,

Szerintem egyáltalán nem várható, hogy komolyabban csökkennének az árak! Érdemes szétnézni kínai dolgokat árusító oldalakon, a vevőket 10-12 ezer forintnak megfelelő dollárért lehet megvenni. (Ami ennél olcsóbb ott mindig drága a szállítás, úgyhogy ez az 50-60 dollár a reális ár). Esélytelen, hogy ez alatt az ár alatt a polcokra kerüljenek ezek a vevők. Igazi árcsökkenést csak az jelentene, ha Európa többi országában is átállnának az MPEG-4-re. Ezzel bővülne a piac, ami árcsökkenést okozna!

Üdv,
Oszi

0

Vote up!

You voted ‘up’

VaZso

Az biztos, hogy kevésbé lesznek olcsóak, mintha tömeges vásárlás lenne várható...

Nem tudom, mennyire lesz ez nekünk jó... ha emiatt lelassulnak a fejlesztések azokon a területeken, amin még van mit, azzal nem nyer senki.
Az, hogy a jelenleg használt készülékek zöme nem képes fogni a digitális adásokat, viszonylag könnyen orvosolható a set-top-boxok használatával, amennyiben le tudják vinni a beszerzési áraikat egy bizonyos szint alá. Ha kitolják a dátumokat, az áruk sem csökken olyan mértékben...

Az is hozzátartozik viszont a dologhoz, hogy önmagában Magyarország hiába áll át a digitális adásokra, nem képes minden előnyét kihasználni, ha ezt a környező országok még nem teszik, mivel az általuk sugárzott adók által használt frekvencia az országhatároknál nem szabadul fel. :)

Ahol én lakom, korrekten elérhetőek a digitálisan sugárzott csatornák, de itt az adó teljesítménye is megfelelő.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tranzix
Tranzix's picture

Sziasztok!
Még azt is beletenném az indítványba, hogy amig nincs megfelelő térerősség, addig legyen analóg adás is.
A napokban akartam ránézni (PCTV), hogy milyen új adók vannak DVB-T -n. Meglepetésemre végigkereste a sávot és semmit nem talált...
Nyár óta annyi változott, hogy havasak a háztetők és k@rva hideg van.
Nyáron még minden adó gyönyörű tisztán jött, a jelerősség pedig 80% volt!
Jó lesz erre is figyelni új TV vásárlás előtt! :hmmm:
Üdv: Tranzix

0

Vote up!

You voted ‘up’

sgyerak

Szevasz Fülesmester.
Örömömben nemnéztem meg az elölnézetet. Bocs a hibáétr, kihagytam az R-t. Tökéletesen megértetted.
Nekem nagyon rossz ha a kisérleti adás után váltanak a normán, MPEG2 vagy MPEG4 vagy 2015-ben vlm más? Az állandó sugárzás alatt álandóan váltogatják az adótornyok teljesitményét a 0-ától 100kW-ig stb. Kinek jó ez? Szerintem csakis a konkurenciának. Növekszik az ország szavahihetősége.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia!

Ennek a kísérleti (vagy másképpen előkészületi) időszaknak sok sajátossága van. Együtt kell dolgozni az analóg adással, annak zavarása nélkül, a hadsereg, mobilszolgáltatók, ipari frekvenciahasználók szempontjairól nem is beszélve.

Aztán a telepített új antennarenszert is be kell állítani az ellátottsági igényeknek megfelelően, de ugyanakkor mindenféle kölcsönös zavartatási, saját adós interferencia, szomszéd országbeli adások zavartatása stb. szempontok szerint.

Az MPEG4-el kapcsolatban pedig csak annyit, hogy mindenféle szempontból előnyösebb, mint az MPEG2, ezért előbb-utóbb mindenki erre fog áttérni (Nyugat Európa is).

Üdv:
Fülesmester

0

Vote up!

You voted ‘up’

sgyerak

Szevasz Fülesmester.
Tehát még tart a kisérleti adás? 2015-ig lehet jobb az MPEG-nél akár D5-ös is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia!

Nem az adás a kísérleti, hanem a sugárzási rendszer (legalábbis átmeneti állapotú = nem végleges). Mindaddig annak tekinthető, ameddig az analóg adást le nem kapcsolják.

Üdv:
Fülesmester

0

Vote up!

You voted ‘up’

gbenyov
gbenyov's picture

Hali,
bogarat (sváb) tettél a fülembe! Nem fogunk-e úgy járni, mint az MPEG2-vel, hogy megvettük a dekódert, mert 1 TV csatorna helyén 2-4 darab TV-"reklámadó" is jöhetett, és dobhattuk mind ki.

Most elsz.kodunk 2015-ig, addig az okosok kitalálják, hogy 1 TV csatorna helyén 20 darab TV-"reklámadó" is betehető és akkor ezt a vacak MPEG4-et is eldobhatjuk, mert csak 4-6 TV-"reklámadó"-t tud a nyakunkba sózni.

(kasszandra)gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Vote up!

You voted ‘up’

gbenyov
gbenyov's picture

Húúúú, erről nem is hallottam.
Akkor ezt egyedül az egyik és egyetlen pártnak köszönhetjük, akik anno is már, a digit.törvény ellen szavaztak.
Az, hogy ez jó-e vagy nem, mindenesetre velem senki sem beszélte meg...(hi-hi)

Dekódert meg vegyél, mert én nagyon élvezem a digit képminőséget. Analóg TV-n is, és válogatott digitális TV-n is, nagy a különbség, jó irányba.

(Új technika, lehet, hogy majd ócccsóbb lesz. Én az 512 MByte-os MMC kártyámat 56000.- forintért vettem!)

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Vote up!

You voted ‘up’

sgyerak

:taps2: :falfej: Legyen Rombulhu az ország a közös valuta az ÁTVEÉS.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Fülesmester
Fülesmester's picture

Szia Sgyerak!

Ennek fuss neki mégegyszer, mert nem értjük!

Egy általam elképzelt változat (lehet, hogy ezt akartad írni):

Legyen ROMBULHU az új országnév, és ÁTVERÉS az új valuta.

Üdv:
Fülesmester

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217

Szia.
Én inkább Dubai-t választanám, de ahogy olvasom at EU-s híreket, lehet hogy a kollégának lesz igaza. :(
Szép napot.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content