You are here

DT-8833 infrahőmérő kalibrációja - trimerek funkciói

4 posts / 0 new
Last post
Transzduktor
Transzduktor's picture

Sziasztok!
Évek óta van egy DT-8833 típusú hőmérőm, melynek a nyelén egy lepattintható műanyag burkolat alatt 3 miniatűr smt trimer található (VR2, VR3, VR4). Világos, hogy a gyártó ezeket könnyen elérhetővé tette, hogy az utólagos kalibrációt könnyen ki lehessen vitelezni. A készülék belsejében van még egy trimer, de az teljesen hozzáférhetetlenül helyezkedik el a két panel között. A "VR4"-es trimer feltételezhetően a termoelemes feltét beállításához van, de a másik kettő pontos funkciója ismeretlen. Nem szeretném összebabrálni úgy a műszert, hogy azután sohase legyen rendes.

Amúgy a műszer egy feljavításon esett át, mely által az abszolút hőmérsékletet mérő NTC közvetlenebb kapcsoltba került az infraszenzorral. Általában az abszolút hőmérséklet szenzora integrálva van az optikai szenzor tokjába, de itt külön alkatrésszel oldotta meg a gyártó. Az alublokkba még volt is egy kimarás az NTC-nek, de a gyártó nem idegesítette magát ilyen részletkérdésekkel. A másik meglepetés pedig a ciánakrilátos ujjal megtapizott polietilén fresnel-lencse volt. Nagyon csúnyán meg van károsítva a készülék lencséje, de azért még jól használhatónak tűnik.

Tehát kéne a készülékhez egy részletesebb "service manual", kapcsolási rajz, vagy legalább valamilyen tapasztalati leírás. Esetleg egy új lencse is érdekelne.

Comments
lcsaszar

Szia!

Miért nem kérdezed meg a gyártót (CEM)?

A másik megjegyzésem, hogy megint itt van egy hibás szóhasználat. Hitelesítést az etalonok alapján minden ország mérésügyi hatósága, Magyarországon az OMH jogutódja, az MKEH végezhet, mivel ez hatósági tevékenység.
Amit te szeretnél, az kalibrálás.

Nekem van egy ennél egyszerűbb, de hasonló IR hőmérőm, de abban nincsenek trimmerek. Az enyém szoftveresen (a gombok nyomkodásával) kalibrálható, én olvadó jéggel kalibráltam. Nyilván ez csak egy pontos. Ilyen hőmérőknél egyszer alacsony hőmérsékleten, egyszer magas hőmérsékleten kell kalibrálni (pl. 0°C és 100°C), a harmadik a linearitás. Gondolom ez utóbbi valahol a skála közepén történik.

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

hcs

Szia!

Szerintem óvatosan kell kalibrálni, mert ezeknél az infrás eszközöknél nagy hangsúly van a lambda emissziós tényezőn. Próbáld ki hogy egy ismert hőmérsékletű alumínium/réz stb. fémtömbre teszel fekete festéket, és megméred infrával a hőfokát ott ahol befestetted és pl 2cm-el mellette ott ahol a csupasz fém van. Jelentős leolvasható hőmérséklet eltérés lesz a két egymástól kis távolságra lévő lévő mérési pont között, kontakt hőmérővel viszont szinte semmi. Másként sugározza ki a hőt a fényes alumínium és a fekete felület.

Pt100, termoelemes, ntc, hőtáguláson (Hg) alapú hőmérőknél kiválóan működik az olvadó jég és a forrásban lévő víz mint kalibrációs pont, infránál bonyolultabb a helyzet. Cserébe nem kell hozzáérni semmivel a mérendő tárgyhoz, ez pl. feszültség alatt lévő mérési pontoknál igen praktikus.

hcs

0

Vote up!

You voted ‘up’

Transzduktor
Transzduktor's picture

Köszi a választ lcsaszar, akkor menjünk sorba a felmerülő kérdéseken:

1. Nem hiszem, hogy a termékmenedzser helpdeszkes, SSC-s, biomechanikus péniszpumpája érdemben választ tudna adni bármilyen lényeges műszaki kérdésre a terméket illetően. A gyártóról annyit, hogy elég nagy seggfej, hisz ráírja a termékére hogy "professzionális", de nyilvánvalóan csak egy "használható bóvli" kategóriás a készülék. A használati utasításból hiányzik a szükséges színvonalas műszaki információ, ami ugyan semmibe sem kerül, de egy igényesebb felhasználó számára tényleg professzionálisabb használatot tesz lehetővé. Nem hogy kapcsolási rajzot nem publikál egy koptatós szerszámhoz, hanem még a műszerbe nem való, instabil kalibráló trimerek funkcióját sem írta bele a használatiba - nem találom a weboldalukon sem. Nevetséges, hogy a műszarüket ma is 60 euró felett kapni, miközben a komplexitása nem tesz túl egy 20 eurós multiméteren. (A benne levő infraszenzor kb. ugyanannyiba fájhat, mint bármelyik PIR lámpakapcsoló szenzora, tehát kb. 1 euró, vagy annak törtrésze. A ragasztóval összebarmolt lencsét most ne is említsük.)

2. Nem vagyok jogász, úgyhogy számomra a hitelesítés szó jogi meghatározása teljességgel érdektelen. De ezzel már a világ vezető metrológiai autoritásai is hasonlóképpen vannak, hisz a mértékeket már teljesen fizikai alapokon definiálják. (De tényleg, pl a kilogramm definíciója igencsak élvezetes téma. Aki pedig tud tótul, az feltétlen nézze meg Kundracik úr ebéli előadását a youtube-on.) A nemzetközi jog alapján pedig mindenki szabadon eldöntheti, hogy számára mely labor munkája a hiteles.
Tehát szakemberként definiálom a fogalmakat: Az én laboratóriumomban (sufnimban, stb.) elvégzett szakszerű "kalibrálás" után számomra "hitelessé" válik a műszer, és a különböző jogutódok megtehetnek egy szívességet...

Persze a címet feljavítottam a világbéke érdekében, hisz ne süllyedjünk már olyan szintre mint egyes népek:
https://www.indy100.com/article/systems-of-measurement-imperial-metric-w...

0

Vote up!

You voted ‘up’