You are here

DVD-HR720XEH, Samsung DVD-író HDD csere

7 posts / 0 new
Last post
BigTom
BigTom picture

Sziasztok!

Gondom akadt ezzel a masinával, mert nem tudok vinyót cserélni benne. Azaz cserélni tudom, csak nem működik, nem ismeri fel az újat. A régi csúnyán kattog, PC-be téve is kuka, nem olvasható róla semmi.
A gép többi része feltételezhetően jó, mert HDD nélkül bekapcsolva egy darabig keresi, majd beletörődik, hogy nincs és az egyéb részek jól működnek.
Egy új, szintén 80GB-os darabot próbáltam rádugni formázva és formázatlanul is, de sehogy nem ismerte fel.
Van ennek valami speciális módja?
Komplett szervizdoksim van hozzá - abban sem találtam meg a megoldást - de azért feltöltöm.
Köszönöm a segítséget!
A doksi innen tölthető le: http://elektrotanya.com/?q=show_result1&megnev=&megnev2=dvd-hr720&katego...

Comments
BigTom
BigTom picture

Sziasztok!
A helyzet némiképp rosszabbra fordult. Ahogy mondani illik, jobb volt, mint lett.
Esetleg valakinek hasonló eladó, bontott, bontásra szánt gépezete?
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Picit más aspektusból közelítették meg a témát:

http://www.videohelp.com/forum/archive/samsung-dvd-hr720-hard-disk-upgra...

Röviden: Upgrade-elni akarták nagyobb méretűre és ők is ugyanezt találták mint te. Tárol valami vackot a vinyó elején és ha azt nem találja, akkor nem hajlandó foglalkozni vele. Attól, hogy a PC nem olvas róla még lehet, hogy működik, csak a végnapjait éli.

A megoldás a hot-swap és egy jó nagy adag bátorság. Gép elindít a régi vinyóval, felismeri, régi vinyó kiszed, új bedug (közben nem kapcsolod ki), formáz és működik. Picit para, de egy srácnak bevált. Ha a régi vinyót sem ismeri fel a gép annyira sem, hogy formázni sem hajlandó, akkor kell szerezned egy ugyan ilyen készüléket, amelyiknek a gazdája beválalja a hot-swapet.

Ha vannak magfelelő informatikai ismereteid, akkor esetleg a régi vinyóról le is tudod szedni az adatokat. Valószínű nincs rajta se filerendszer se semmi. Az, hogy kattog nem olyan nagy probléma. Szerintem a motor romlott el, lehet, hogy meg tudod csinálni vagy átmenetileg megjavítani, ha nem, szedd szét bátran. Ha látod benne a hibát, javítsd meg. Bekapcs és van egy fél órád, hogy lements mindent, utána kuka az egész.

Egyébként állítólag linux fut a gépen.

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom
BigTom picture

mdecsi!
Köszi a választ! A hot-swap-ről olvastam valamelyik angol nyelvű fórumon, de senki készülékét nem tenném kockára a dologért.
A régi vinyót a PC fel sem ismeri, a fej kattog benne, a két végállás között csapkod folyamatosan, a lemez egyébként pörög. Az megfordult a fejemben, hogy kiolvasásra átrakom az elektronikát - bár még soha nem kísérleteztem ilyesmivel - de más a felépítése a két vinyónak.
Az újat próbáltam formázni ext2 és ext3, FAT és NTFS rendszerben is.
Más hasonló készülékeken a csere után a felhasználói (esetenként a szerviz) menüben kell formázni a HDD-t és kész. Ennél a készüléknél nincs ilyen lehetőség?
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

doggy
doggy picture

Szervusztok.
A klatty-klatty-klatty a vinyóknal általában valamilyen sérült segédinformációnak, hibás firmwarenak vagy sérült fejnek köszönhetö. A motor kb. soha nem megy tönkre, csapágy inkább.
Az esetek 90%-ában egyébként nem fizikai gondja van, hanem logikai, szóval a kinyitással SEMMIT nem tudsz megoldani. Ha meg kinyitod, és nem tisztaszobában vagy, akkor por megy bele és már mindenképpen annyi a vinyónak.
PC-n egyébként ezzel a szoftverrel szoktam nézegetni ismeretlen vinyók állapotát:
http://rlab.ru/downloads/HDDScan.zip
Hot swap nem nagy ügy, vegyél egy cserélhetö vinyóracket, amin van kapcsoló is, akkor minden kockázat nélkül ki-be rakosgathatod a vinyót és nem teszel tönkre semmit.

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom
BigTom picture

Szia doggy!
Itt a hot-swap-hez egy másik, de jól működő DVD játékos kéne, abba kell berakni működés közben az üres vinyót, majd vissza a sajátját. Vagy valami ilyesmi, de rizikós lehet a másik készülék állapotára nézve ezt viszont csak a sajátommal vállalnám.
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

doggy
doggy picture

Én értem hogy mi a feladat, azt hittem a menet közbeni cserétöl fázol, hogy agyonvágod a vinyót. Erre lehet megoldás a rack, de azt hiszem nem itt van a gond.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content