You are here

DYNACORD PSX1250 munkapont és nyugalmi árram beállítása (MEGOLDVA)

4 posts / 0 new
Last post
bluemoon

Tisztelt kolegák,
1 gondba ütköztem, nem tudok lépni tovább. A címben feltüntetett keverőasztal erősítő beállításra szorúl. A tulaj azzal hozta szervízre hogy 1 idö után lekapcsol. Jellemzően túlmelegedés okozza és a dynacord régi baja a trimmer potik megszakadnak, "bereccsennek", igazán nem is értem mit keres ilyen cuccban trimerpoti, még hozzá sima nyitott. Idáig simán ment a dolog miután ha netán a kimenőtranzisztorok meghibásodnak (az is jellemző, hogy az utánnam vízözön módra viszik magukkal a meghajtókat és a többit) és le lesznek cserélve a 2 trimpot az offset meg a bias is újra cserélve nem okoz gondot a "setup". de most az az ábra, hogy csatornánként 3 trimmer van. OFFSET, BIAS na meg a RUHE. serizkönyv nélkűl nem tudom megállapítani mi a külömbség a RUHE és a BIAS között és milyen értekekre kell beállítan. A gond abban is rejlik, hogy a kimenő MOSFET-ek tök egészségessek, eredetiek, de 2SK176 2SJ56 tipusuak. Nem én szeretnék az lenni aki neagyisten kinyírom őket, mert gyakorlatilag beszerezhetetlenek, hamisbol meg rengeteg van (már bevásároltam 2SK1058-akat, nem is szeretek arrol beszelni).
A keresőbe már betettem a SM iránti keresetemet de ha valaki a kolegák közűl már bír e tipus beállításában akkor az írasbeli utasítás is bőven megfelel.

köszönetem előre

Comments
bluemoon

Szevasztok,

tovább tartott a javítás mint álltalában SM hiányában de a múlt héten csak a nyakára léptem ennek a fenevadnak. Mivel a relék, mind a 4, nem húztak be, azt gyanítottam, hogy a munkapontokkal van a gond. Mindegyik 2SK/SJ tranzistort kiszereltem, teszteltem, minden OK. Rájöttem, hogy a tápok a source-kre vannak csatolva, persze fordított tranzistor polaritásban, így le tudtam mérni a munkapontokat meg a nyugalmi árramokat. Minden OK az erősítők hibátlanúl működtek de nem húznak be a relék. További bonyolulat volt az, hogy a reléknek közös volt a vezérlése. Kezdtem gyanítani, hogy ezek nem a hangszóróvédelmet biztosították hanem csak késleltetés szerepet játsszanak, ami igaznak bizonyúlt. A védelem elég dúrva, DC megjelenése a kimeneten triacot kapcsol amely kicsapja a biztosítékokat. A hibát egy BC327  okozta a késleltető egységben amely valimi miatt BE között átütött. Miután lecsereltem, klik, minden OK. Ami meglepő a keverőasztal 30 éves, nehéz gyermekkora volt, minden kocsmát végigjárt, de egyetlen poti sem recsen meg.

üdv

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Guest
Guest's picture

Üdv!
A általad említett hangszóró védelem (mert ez esetben a meghibásodott végfoktól védi meg a hangdobozt) nem kifejezetten egyedi megoldás volt.
Pl. a QUAD405 -ban is ilyen volt.  https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f=61&p=66484&sid=e93cfd6d640faa2bba2900b8a45ad370

0

Vote up!

You voted ‘up’

bluemoon

Ismerős, még a 80-as évek közepén épitettem q405 mkI, majd utánna az mkII. Simán kihagytam,klassikus relés késleltetés-védelemmel láttam el. Mint már említettem, SM-mel egyértelmű let volna, de így vissza kellett fejteni.
kössz, üdv

0

Vote up!

You voted ‘up’