You are here

Earthquake PH2000W/D1.1 "D" osztályú erősítő ellövi a FET-et.

8 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

A fenti erősítővel szenvedek. Nagy kivezérlésnél világítani kezd a "protect" LED és többé nem szól. A félhíd kimenet 3-3 FET-ből áll. Mindkét csoportban 1-1 FET bezárlatosodik. Többen próbálták javítani sikertelenül. Most nálam kötött ki. Cseréltem FET-et a végfokba. Az erősítő UCD elvű. Nincs külön háromszög generátora. A kimenetről van visszacsatolva, úgy, hogy hangfrekin negatív, kapcsolófrekin pozitív a visszacsatolás. Azaz önrezgő (gerjed). Csak azt nem tudom, hogy milyen frekin kellene rezegni. Ügy tűnik, hogy két stabil gerjedési pontja van: 100 és 200kHz. Hol az egyik, hol a másik frekin rezeg. Ha hozzáérek a FET G lábához frekit vált. Ez tuti nem normális. Főleg, hogy 200 kHz-en elég ronda lekerekített a jel, míg 100kHz-en szép négyszög. Mi okozhatja azt az instabil gerjedést? Egy rajz jól jönne.

Üdv.

Comments
drtapfesz
drtapfesz picture

Hali! Hogy haladsz?

0

sebaj_tobias
sebaj_tobias picture

Hello!

Fetek meghajtó feszültsége mekkora a felső oldal(ak)on? Elég "meredek"?
Mindig ugyanaz a 2 fet pukkan el,vagy véletlenszerű?
Mekkora terheléssel méred?
Rajzom nincs sajnos nekem sem.

Szia!

Tóbi

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Eléggé átláthatatlan a kétoldalas panel miatt. A végfokban 3-3 FET párhuzamosan van kötve. Így szerintem lényegtelen, hogy épp melyik lesz zárlatos a háromból. Amúgy nem tudom, mert én nem hagyom tönkremenni. Amikor megkaptam akkor az egyik csoport szélső, a másik csoport középső tagja volt zárlatos. Mellékelek egy saját rajzot a végfokról. A Q1, Q5 volt zárlatos. A felső meghajtás (Drive H) a GND-hez képest 80Vpp földszimmetrikus. Az alsó (Drive L) kb. 5Vpp egy -50V-os DC-n. Ügy tűnik, hogy a FET-ek rendesen kinyitnak, mert a DS feszültség 0-99V közt változik. A négyszögjel alakja nem tetszik, nem is elég meredek (szerintem). De ilyen típust még nem méricskéltem, nem tudom, hogy hogyan nézne ki egy jónál. Holnap teszek fel jelalakokat.

Legfeljebb 4 Ohmos műterheléssel tudom mérni, mert a tápom csak 5A-ig jó, kettőt használok párhuzamosan, de így is csak 10A. Elvileg 1 Ohmos hangszórót is meg tud hajtani. Tudom, kellene csinálni egy 40A-es tápot...majd egyszer.

Üdv.

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: javaslom, a source ellenállásokat cseréld ki vadonat újra, mérve lehet,hogy jó, de az ördög....
Jót tesz az ügynek, ha azonos gyártási sorozatból egyszerre cseréled a FET-eket.(ha van rá lehetőséged)

Bálint

0

drtapfesz
drtapfesz picture

Üdv! a H-drive és az L-drive jelalaknak teljesen az elmélet szerint működik, vezérlésnél keresgess. Az opto a kimeneti feszültségre aktiválja a védelmet , általába DC re.

0

drtapfesz
drtapfesz picture

Üdv!

Ha nagyon nem megy a javítása a D-class vezérlőnek a hivatalos importőr és szervíz a pitoncaraudio.hu

Rajz létezik , de nem publikus.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Azért nem boldogulok vele, mert nincs rajzom. Azt sejtettem, hogy létezik valahol, de sajnos nem nálam. Az elvi működést ismerem, csak a konkrét kapcsolást lenne jó átlátni. Az elődöm kiiktatta a védelmet egy optó kiforrasztással. Nem is aktiválódott a védelem. A 30A-es biszti robbant.

Üdv.

0