You are here

Egy CPL2054 automata akkutöltő tündöklése és bukása !

28 posts / 0 new
Last post
braunv
braunv picture

Sziasztok ! Jutányos áron sikerült szerezni egy ilyen készüléket ! A hibája csak egy led  villog a kijelző mellet a hiba oka a szekunder oldali elkó átvezet ami az elektronika tápellátását látta el ! Csere után a kijelző életre kelt és error jelzést adott ! A használati utasításban  az jelezte vagy rossz aksi vagy nincs csatlakoztatva ! Csatlakozás után  jelezte a töltendő akku  feszültségét majd elíndítotam az autó aksi menüponttal !   A töltés a garázsomban történt kétszeri rátekintés folyamán a töltést rendben vette és az aksi ikon egyre magasabb töltési szintet mutatott. harmadszori megtekintéskor a garázsomban fekete füst gomolyog az aksira menő kábel és a készülékház itt ott lángolt ! A mellékelt képek jelzik a pusztítást ! A hálózati zsinór ösztönös kihúzása után sem történt
semmi ! Az aksi csipeszek levételére leállt a folyamat ! Mi okozhatta ezt ? Nos egy ferit gyűrűn kb  10 menettel az aksi felé menő pozitiv és negatív  ág ment keresztül gondolom zavarszűrés  végett ! Ez lett zárlatos ! Ha netalán van a közelébe gyúlékony anyag  vagy beviszem a lakásba az aksit éjszakára feltölteni ,elképzelhető hogy tragédia lesz a vége !A primer oldal le volt védve bíztível  nem  ártott volna a kimeneti oldalra legalább egy hőkioldós biztit tenni! A PC
tápokban rendszerint ilyen megoldást használnak zavarszűrésre   de ha netalán zárlat van a akkor  leülteti  a tápot !Nos gondolom mindenki rájött hogy az aksi vissza dolgozott és ez okozta a töltő vesztét? Kérdezem ilyen estet el lehetett  volna a gyártót marasztalni ?

Comments
mihi69
mihi69 picture

Szia,
a DC kimeneten van benne egy relé, ami üzemzavar esetén leold, de szerintem ez a szűrő direktben van az akkumulátor vezetékekkel. Mivel én is sokat használtam felügyelet nélkül az enyémet, megdöbbent a látvány, hogy éghető anyagból készítették a burkolatot. Abszolút nem tolerálható ez a tervezés, minimum követelmény pl. egy szándékos keresztmetszet gyengítés a fóliázatban, ami a relé érintkező összeégésén mellett is és az után is véd.
Miután az enyém kinyírt egy akkumulátort, amin csepptöltőként volt, elkezdtem méricskélni és kiderült, hogy nemcsak 0,5 V-tal kisebb feszültséget mutatott a feszmérője, hanem ennyivel több feszültséggel is töltött kis áramnál, ez okozta az akkumulátor vesztét. Amikor kimerült aksit töltöttem, persze jó értéket mutatott, mert a 3,8A töltőáram mellett, pont ennyi esett a vezetékeken is, ezért nem tűnt fel.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Szerintem az a burkolat önkioltó volt. Különben nem állt volna meg a tűz terjedése. Azért nézett így ki, mert DC ív az ilyen pusztítást hagy maga után.

Láttam már -48V töltőt kigyulladni. Alu szekrényben volt, az akkuk 400Ah ami kismegszakítón keresztül ment rá. Nem oldott le, nem volt teljes zárlat. De az egész belseje megszűnt. Eldiffundált. A távközlési konténer , és összes berendezésein oszlott el egyenletesen.korom formájában. Nem volt tűz sem. Bonpet sem olvadt meg.. meleg sem volt. Csak korom fekete füst. De az a konténer minde  apró lyukán dőlt ki...

 

0

Godypapa
Godypapa picture

Szia!
Ilyen akkumulátor töltő van nekem is. Eddig mindig probléma nélkül működött. 

0

Hg6qb
Hg6qb picture

Merre landolt ez a töltő? Mi lett a sorsa?

0

braunv
braunv picture

Szia! Félre van téve ! Hátha donornak még jó lesz !

0

Hg6qb
Hg6qb picture

Pont arra kellett volna.
Kössz

0

braunv
braunv picture

Szia Ha látsz benne  fantáziát  keress meg!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: még novemberben mellékeltem a vonatkozó részt és a kezelésit.
Elvileg bolondbiztos

Bálint
---------------------
A töltőkábelt viszont cserélni érdemes  2,5 mm2 keresztmetszetűre
Én áttetsző hangszóró kábelre cseréltem, a csipesznél  is forrasztva, mivel  az előző csak préselve volt

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Pont volt a kezemben régebben ilyen átlátszó hangszóró kábel, aminek nagyon sérülékeny volt a szigetelése. Elég egy vágás a pozitív szálon, és az autóban minden fémlemez potenciális zárlat veszély. Az akkunak a 2,5mm2 sem gond, elfüstöli a PVC-t.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: láttad volna gyárit, kb.0.5 mm2, fele olyan  külső átmérővel
Nálam 25 cm-es zsugocsövek  vannak a csipesznél és törésgátló a doboznál

Bálint

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia braunv!
ÉSMÉG valami.
Rakjad össze valahogy.
Nem kell tudják, hogy te szétszedted. Szét van olvadva mindenképpen.
Van még egy ötletem...
 

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia braunv!
A kütyű valóban alkalmas leégetni a falut is, ahogy látom.
"Ez egy mindenképpen biztonságos, védelmekkel rendelkező termék."
Az mégis lehetetlenség, hogy ez a katasztrófa megtörtént!
Az ALDI hozta forgalomba.
Itt van az üf.sz. száma:+36 23 504680. Annyit megér, hogy felhívjad Őket.
Vagy az https://www.aldi.hu/hu/kapcsolat/ írsz az ALDI-nak.
Magamnak jó tapasztalataim vannak.
(Nem kell magyaráznod semmit Nekik. Se kondi, se tekercs, se zárlat!
Az általa létrehozott EREDMÉNY érdekes csak.)

0

braunv
braunv picture

Szia ! Köszi a tanácsot mivel számlával nem tudom igazolni a vásárlást igencsak nehéz volna a folyamat , meg nem is igen akarok vele foglalkozni ! Lehet az
eddig legyártok készülékek közül csak ez az egy hibásodod meg ilyen formában , bár azt azért  kicsit felelőtlenségnek tartom hogy a szűrőtekercsen a pozítiv
és negatív ágát egymásra tekerve küldöm ki, simán megosztva is jó lett volna mint ahogy teszik azt sok esetben bár ilyen alacsony fesznél nem jellemző ! Mivel az aksi megdolgozta a tekercset csinált a vezetékek közt egy ponthegesztést a rövídzár  azóta is kitart!  

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

A kérdésedre nem lehet egyértelműen válaszolni. A következők miatt.

Nézzük az elektronikai oldalt elsőnek.
Kellene egy hibátlan készülék, amiben reverse engineering-el ki kell nyomozni, mit gondolt a költő, védelem gyanánt.
Abból lehet egyértelműsíteni, hogy a védelem milyen esetekbe és hogyan működhet. Egyszeres, vagy kétszeres hibákra fel van készítve, avagy sem.
Ha kiderül, hogy a készülék az általad említett hiba esetén nem nyújt megfelelő védelmet, akkor lehet felelőst keresni, de még akkor sem biztos.

Jogi oldal.
A készülék hibásan került hozzád. Amennyiben a jótállási időszak még tart, akkor miért nem vitted vissza a forgalmazóhoz?
Amennyiben már lejárt a jótállása, akkor ki javította? A javítást végző személynek meg van a megfelelő szakképesítése és engedélye az
adott típusú készülék javításához? Ha igen, és a javítást, tesztelést szakszerűen és teljes gondossággal végezte (amennyiben létezik, a gyártói utasítások alapján), akkor szintén lehet valamit kezdeni a következők után.
A használatiban van egy bűvös mondat: "Az EU megfelelőségi nyilatkozat szükség esetén a jótállási tájékoztatón (az útmutató végén) feltüntetett címen igényelhető.". Nos ha ezt megigényled, akkor ebben a nyilatkozatban (tervezői, kivitelezői) találsz majd egy rakat szabványt, amire hivatkoznak, hogy a tervezés és kivitelezés során, miket vettek figyelembe. Ezekben megtalálod azt is, hogy a készüléknek milyen direktíváknak kell, hogy megfeleljen és azokat milyen tesztelési, mérési  eljárásokkal, vagy számításokkal kell alátámasztani. Ezeknek a mérési jegyzőkönyveknek a gyártónál  rendelkezésre kell hogy álljanak, melyeket ki is kell adnia. Ezek birtokában lehet megkérdőjelezni dolgokat.
Szerintem már látod, hogy nem egyszerű egy gyártó felelősségét megállapítani. Persze nem lehetetlen. Idő, energia és pénz.

Üdv,
KN
 

0

kovbela
kovbela picture

Csere után a kijelző életre kelt és error jelzést adott !

Lehet, hogy fordítva építetted be a kondenzátort, arra jelzett. Vagy nem megfelelő alkatrészt építettél be. Amelyik a képeden is látszik, eldurrant állapotban. Tisztában vagy vele, mitől szokott ilyen csúnyán eldurranni egy kondenzátor? Lehet, hogy szerinted a kiégés másodlagos következményeként, de ez erősen vitatható. Szerintem esélyesebb, hogy előbb durrant el a kondenzátor (belső energiák feszítése következtében, ami tipikusan túlfeszültség vagy fordított bekötés miatt szokott előfordulni), zárlatos lett, majd a zárlat miatt felizzott a tekercs is, az akku áramától.

Kérdezem ilyen estet el lehetett  volna a gyártót marasztalni ?

És a javítást végző személyt? Véletlenül pont akkor füstölt le, miután "megjavítottad"? Érdekes...

0

braunv
braunv picture

Szia ! Szerinted ha egy elkó fordítva van bekötve az elmegy 3 órát és utána adja meg magát , Nehezen elképzelhető! A képen az általam cserélt elkó sértetlen a másik az az elkó is eldurran amit lángnyelvek vesznek körül!

0

Kari
Kari picture
*****

Ha a nevleges erteke pl harmada tajan van az üzemi fesz-kinlodik az könnyen nehany oran at...

0

braunv
braunv picture

Szia ! Mint írtam az a kondi amit én cseréltem  az még mindig ép a képen jól látható ! Én még ilyen próbát még nem tettem kondival de ilyen nagy kapacitású kondit nem szoktak üzemszerűn a névleges egy harmadán üzemeltetni , még nem próbáltam tesztelni elkókat fordított feszkóval tesztelni illetve egyszer sikerült és még szerencse hogy volt rajtam szemüveg mert a sapkája igencsak megütötte a szemüveget, nagy szerencsére és nem okozott maradandó sérülést ami lehetséges lett volna szemüveg nélkül! Azóta kellő gonddal figyelek a polaritásra !

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Annó tanuló kormban én igen.... 
 Nagyot szól!  
Mev 1000/2200 mikrós 25 voltos kondik. 24 volt váltót kb 3 perc után durranva köszöntötték. 
Dc 20 voltot forfítva kb 10 perc útán sípolva jellemezték... 
220 voltra a kismegszakítók haltak inkább... De, ha nem, az nagyot szólt!!!! 

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:

3.1 A készülék működési elve
A gépjárművek akkumulátorainak töltésére alkalmas
CPL-2054-01 típusú töltőkészülék automatikusan
ismeri fel a csatlakoztatott akkumulátor
típusát (6 V-os, vagy 12 V-os akkumulátor).
Az akkumulátor saruk téves csatlakoztatása
(póluscsere) esetén rögtön felgyullad a (14) piros
veszélyjelző lámpa.
Ugyancsak kigyullad a piros jelzőlámpa, ha üzem
közben túlhevülés, vagy rövidzár lépne fel.
Ilyenkor készenléti üzemmódra vált a készülék.
A töltési folyamat csak azután indul el, ha kiválasztotta

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ha az elektronika védelmének beavatkozása nincs hatással a zárlatra, akkor nem segít.

0

AzzA
AzzA picture
*

Ezt megúsztad most, nagy szerencse.
A jutányos ár majdnem sokba került.

0

Inhouse
Inhouse picture

Egy biztosíték kellene a csipesz és a vezeték találkozásánál. Ha az akku az áramkörben van és a poz/neg vezetékek valahol összeérnek, akkor az akku energiája vígan felizzítja a vezetéket és égeti a szigetelést. Vannak olyan töltők, ahol a kábelkivezetés egy vicc, alul van és amire leteszi az ember, rögtön feszíti, csak idő kérdése, hogy mikor sérül a szigetelés és lesz zárlat, hasonló jelenséggel.
Szerencséd volt. Lehet, hogy jelezni kellene a forgalmazónak, ez simán lehet visszahívás ok.

0

Hg6qb
Hg6qb picture

Nem kell oda bizti, akku nélkül nem indítja a töltést, nincs kimenőfesz. Fordított polaritásra sem. Sérűlt szigetelés miatt éghetett meg.

0

Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Légyszíves olvasd el még egyszer figyelmesebben amit írtam! Az említett biztosíték úgy óvhat meg a tűztől, hogy nincs köze a töltőben levő védelemhez.

0

Hg6qb
Hg6qb picture

Figyelmesen olvasta, de amikor írtam már másra gondoltam, épp a töltő kijelzőjébe próbáltam lelket verni és a töltő felő gondoltam végig a lehetséges eseteket. Nyilván az akku felől is jöhet komoly energia, de érdekes módon nem gondoltam még rá és több mint 40 év gyakorlat után sem villan be, hogy bizti kellene az akku csatlakozó után. Nem, mert ilyen gyatra vezetékeket soha nem tettünk töltőkre. Mind a keresztmetszetre, mind a szigetelésre figyelni kell, bizti pedig a tötőbe kell. Ezeknél a töltőknél azonnal lecserélem a kábelt. A többi a töltő dolga. Aki nem tudja ezt megcsinálni, tegyen egy lengő foglalatos biztit közvetlenül a pozitív akku csatlakozó után, ártani nem fog.
Köszönöm hogy szóltál.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nekem is ilyen van.
A töltővezetéket vastagabbra cseréltem, mert  0,8V esett a feszültség  a kábelen
Elvileg védett mindkét oldal.
Több 85  C fokos elkó volt benne, azokat cseréltem 105 fokosra

Bálint

0

Sponsored links