You are here

Egy műszer beazonosításában kérek segítséget

38 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Kedves Kollégák ! Egy érdekes műszer úszott fel a vakerán. A gép arca a mellékelt képen látható. A gép típusa WO-03/2.

Ez a gép nekem nagyon ismerős. Akárhogy néztem a fotóit, az jutott az eszembe, hogy ezt a műszert a HTSZ, vagy pedig az ő emlőin nevelkedett bérmunkázók (pl. a tolnai GÉM) gyártották. És szerintem a 90-es években. Úgy rémlik, hogy még a Rádiótechnikában is hirdették, de nem emlékszem, hogy ki és melyik számban.

A doboz, a műszerlábak mind-mind itthoni gyártmányoknak tűnnek, mégpedig olyanoknak, mint amilyeneket a 80-as évek közepétől gyártottak hordozható műszerdoboznak. Mint pl. a HTSZ TR-0619 W024 wobblerscope doboza, ez is olyannak látszik, csak a 80-as évek barna dizájnja+alfaset feliratok helyett egy "modernebb", fehér dizájnt+divatosabb 90-es évekbeli színes feliratokat kapott. A kép hátterében levő padlólapok alapján még akár a doboz ugyanaz a típus és méret is lehet, mint a TR-0619 W024-é.

Ha bárki tud, akkor segítsen nekem legyen szíves (GBenyovok előnyben !). Köszönöm szépen. Igazából a kíváncsiság miatt érdekel. Ha akadna valahol hozzá gépkönyv, rajz, bármilyen információ, annak nagyon örülnék.

File attachment: 
Comments
varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
(Sajnos a magyar műszeripar a múlté . A volt egyszer egy műszeripar Magyarországon kiállításon .A Műszaki Múzeumban majd lesz egy vitrin HTSz felirattal . Benne az egyik legjellemzőbb műszerrel a HTSz-től . Szerintem)
(Szerintetek melyik műszer ez ? Én sajnos nem tudom .)
("Rádióteszter TR-0619 WO24,Woblerszkóp TR-0360,...)

0

zus
zus picture

A Műszaki Múzeum úgy tudom, hogy már nem létezik, mert beolvasztották a Vitézy Dávidka kedvéért a Közlekedési Múzeumba (jó ismerősöm a Műszakiban múzeológus), hogy annak a támogatásáért is lehessen újabb, szétrohadt IK55-ket vennie a Közlekedési Múzeumnak.

A Műszakiban minden elektronikai cucc a polcokra csak úgy fel van téve, tematika nélkül. Tehát nincs és egyelőre nem is lesz ott "HTSZ-sarok". Pláne, hogy csak egy Audio Komplex generátort láttam ott kiállítva. A raktárban porosodott még két HTSZ monitor, azok a mikrohullámú sütő méretűek (egy fekete-fehér és egy színes). Ez minden, amit a HTSZ-től láttam a Műszaki Múzeumban. S hogy miféle állapotok uralkodnak ott: a múzeológus ismerősnek a szabadsága alatt be kellett mennie a múzeumba, mert a rá bízott műtárgyak visszajöttek valami kiállításról ÉS NEHOGY A KOLLÉGÁI ELLOPJÁK AZOKAT, míg ő szabadságol !

Úgyhogy, sajnos ne reménykedjünk abban, hogy akár a HTSZ-nek, akár az Izzónak, EMG-nek, Videotonnak, egyébnek külön sarka lesz a Műszaki Múzeumban. Még a Standardnak sincs, pedig az nem a "mocskos kommerek" üzeme volt, hanem a nagy régi békeidők gyára a Horthy-korszakból. 

 

1

zus
zus picture

Kedves Kollégák ! A kitartó kutatás végül elnyerte a maga fél gyümölcsét. A Rádiótechnika újság 1996. évi március havi számának a borítóján mit látok ? Ezt a kis műszert ! A 118. oldalon pedig egy brossúra jellegű ismertetés van GBenyov tollából (billentyűzetéből). A Rádiótechnikában megénekelt műszer és az én új gépem között a típusjelzésén és a tápegységén kívül SEMMI KÜLÖNBSÉG NINCS ! Szerintem. Az enyémnek tökugyanez az arca, a kezelő szervei, a csatlakozásai, stb. A GBenyov-féle ismertetés egy TC-RFWM nevű gépről szól, az enyém típusjelzése pedig WO-03/2. Elképzelhetőnek tartom, hogy az én műszerem az valakinél még hányódó inkurrenciából lett összerakva, a CIKK MEGJELENÉSE UTÁN JÓVAL. Sajnos, nem nagyon láttam, hogy a HT műszerét bárhol, bármikor, bárki árulta hirdette volna. Talán még további Hobbielektronika újságokban ? 

File csatolás: 

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia zus! (Nem akartam ilyen részletesen erről írni, de Neked megteszem.)
1. Először is gratulálok a keresési ügyességedhez!
2. Láthatod, hogy - fejlesztő kollégáim - milyen ügyes szerkezet tudnak csinálni, én meg milyen írást/cikket tudok előállítani, akár a RÁDIÓTECHNIKA újság számára.
3. (Ezt a rendkívül hasznos, a 30-as évek óta a magyar műszaki közönségnek sok-sok tudományos-műszaki szolgálatot tett újságot ÉPPEN MOST ölik/ölték meg "barátaink"!)
4. Azt a következtetést is levonhatjuk, hogy ha 25 évvel ezelőtt írtam valamit, akkor az eltelt idő alatt mi történt? SEMMI! (Ebből viszont SEMMI-képpen nem lehet megélni.)
5. Láthatod, hogy ha összehasonlítod az előlapon lévő műszernevet, az "RF WOBBULÁTOR & MULTITESTER"-t és a cégem (Híradástechnika-TeleCommunication Kft.) nevével, megkapod eredményül a "TC-RFWM" kereskedelmi nevet. Tehát pont erről van szó. Persze, hogy nincs különbség...
6. Milyen tökéletes a Rádiótechnika Főszerkesztőjének, Békei Ferencnek (HA5KU) megjegyzése a megjelent cikkhez:"Érthető örömmel vettük az egykoron jó nevű Híradástechnika Szövetkezet egyik „utódcégének" jelentkezését új, sokoldalúan használható rádiós/tv-s mérőeszközük kifejlesztéséről. Tudjuk, az igazán nagy eredmény már a sorozatgyártás beindulásáról szóló beszámolónk megjelenése lenne.. (A szerk.)" Az évek elteltek. Hát, nem indult be. Egyszerű a képlet: Nem jött megrendelés... Az elkészítés és a hirdetés is, kidobott (...) erőfeszítés lett.
7. Az eredeti szöveg sok generációval ezelőtti gépen készült, akár lehetett egy "Iskola Számítógép", vagy egy "Commodore", vagy egy XT is. Nyilván nehéz lenne elővarázsolni.

 

1

zus
zus picture

Köszönöm a választ. Hadd válaszoljak én is hasonló módon:

1. Köszönöm a gratulációt, de kábé képben voltam, hogy merre találom a hirdetéseteket. Csak seggelni kellett kicsit mellette.
2. Mindenki mással ellentétben, nemcsak, hogy sokra tartom a kollégáid munkásságát, de nagyon tetszenek a műszereitek. Emiatt gyűjtöm is azokat, amiket tudok használni és el tudom őket idehaza helyezni. A cikked is jó volt, kár, hogy a plusz dobozkákat, kiegészítőket nem részletezted jobban. De gondolom, hogy kötött volt az írás terjedelme. Azt viszont sajnálom, hogy se azóta, se azelőtt nem olvastam híradástechnikás cikkeket, mikor megjelent valami olyan műszeretek, ami másnak is az érdeklődésére igényt tarthatott, nem csak egy TV-stúdiónak, vagy egy kábeltévé társulatnak (pl. Rádióteszter, TR-0619 W024 Wobbleszkóp, TR-0360 impluzusgenerátor, stb.).
3. A Rádiótechnika újságot, ami 1951 novembere óta működött - én ezt ismertem. Ezt olvastam, a suliban ebből tanultam és ezt gyűjtöttem össze 2005 decemberig. A továbbiakat úgy a tartalmuk miatt, mint az áruk miatt sajnos nem vásároltam már. De akárhogy is, nagy kár az újságért. A Békeinek több alkalommal írtam a tartalmi dolgok miatt, javaslatokat tettem, hogy lehetne az újságot megújítani és a fiatalok, az érdeklődők számára vonzóvá tenni (és ezek nem a CD-DVD verziók voltak !). Sajnos, nem igazán foglalkozott vele emberünk.
Nagyon sajnálom a Rádiótechnika sorsát, nagyon nagy kár érte. Remélem, hogy tényleg nem szűnik meg ! Annál is inkább, mivel nincs helyette más ! Ezt kéne már végre felfognia az egyes rádióamatőr szövetségeknek !!! MRASZ, BRASZ,... De ezek is csak egymással baromkodnak és egymás ingatlanjait akarják elszedni. A tagjaik száma 20-30, hát ez igen ! Kisstílű trógerek.
4. Sajnos ezzel a szép szakmával tényleg nem történt idehaza harminc éve semmi. Azaz hogy történt: az Elektrokontha nevű alkatrészeket áruló cég is bedobta a törölközőt. Ha minden még működő alkatrészes cég bedobja és csak az ilyenek maradnak meg, mint a Farnell, vagy a tme, na akkor megb...hatjuk a szakmát ! Miféle internetes rohadékok az olyanok, akik egy régi 8051-ért 5000 forintot+postaköltséget kérnek ?! Vagy egy elkóért is többszáz forintot ? És mit kapunk ? Na mit ? Gagyi kínai fost !
5. Kipróbáltam, de nekem nem működött sajnos.
6. A Békei beharangozója korrekt volt, gondolom, hogy ő legalább annyira szerette volna, ha a magyar ipar ismét előáll valami széppel, jóval. Ez lenne az igazi Nagy Magyar Megújhodás, nem a k...a stadionok, meg a hasonló baromságok. De hát ennyit érünk. Nem kellett ez a jó kis gép senkinek. Nagy kár.

Ettől függetlenül a lényeg, ami miatt ezt a postot indítottam, még áll ! Bármilyen információ, rajz, bekötés, emlék, akármi érdekel a TC-RFWM-mel kapcsolatban ! Ha azzal a géppel kapcsolatban bármihez hozzájutok, akkor a saját műszeremmel is előbbre jutok.

Amúgy, használom, mérek vele, stb. Csak szeretném kiterjeszteni a képességeit, illetve felhasználni azokat a plusz lehetőségeket, amik a műszerben benne vannak. Ezért üldözöm az "üzemmód kapcsolót" és az "AF IN" csatlakozó bekötését.

 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Benyol!
"3. (Ezt a rendkívül hasznos, a 30-as évek óta a magyar műszaki közönségnek sok-sok tudományos-műszaki szolgálatot tett újságot ÉPPEN MOST ölik/ölték meg "barátaink"!)"
Csak a KORREKTSéG KEDVééRT:
A Radiotechnika 1951-ben alapult A 30-as évek "Radio Technika"-jahoz (tudtommal) semmi köze nem volt, és nem is a jogutodjakent letezett...
Kari
ui:
Ettöl még én is felettéb sajnalom a lap dolgainak alakulasat.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  új lapkiadó lesz januártól, a HAM bazár marad
Press-World Media KFT, Vörös Tamás (Monor)
(talán ismerős többeknek a név)
Eddig úgy néz ki, hogy a régebbi lapszámok is megjelennek CD-n

Bálint

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Bocs, hogy belevau, de a 3. pontod erősen elfogult az RT-vel kapcsolatban.
Elismerve az RT eredményeit, azt is vedd figyelembe, hogy az istennek sem tudatosult bennük , hogyan működik 
a piacgazdaság,és a versenyszféra.
Ha egy ilyen folyóirat képtelen a megújulásra, és nem fogékony az új dolgokra, akkor az inkább öngyilkosság.
Remélem tisztában vagy vele, hogy 2021-ben egy elektronikai, Rádióamatőr folyóiratnak nem a TDA2003-as végfokot kell leközölnie, századszorra....
Nem akarom kisebbíteni az RT erényeit, de gyakorlatilag már 10-15 éve csak vegetált.
A tulajdonosoknak megvolt a lehetősége, hogy arcvesztés nélkül befejezzék, nem éltek a lehetőséggel, most meg megy a vagdalkozás.
A színvonallal kapcsolatban: nézz meg pár külföldi rádiós szaklapot, aztán látod hogy  egy CQ/DL, meg  RT közt mi a különbség.

7

gbenyov
gbenyov picture

Szia TonyStark!
Valóban, nem itt kell megbeszélni az RT dolgát.
(Első közelítésben NEM értek Veled egyet, de egy sör mellett beszélgethetnénk.)

1

5SZL
5SZL picture

Mondhatni, ügyes hasbara az ex vállalati MSZMP pártiroda titkár elvtársától.

Ez a stílus nem megengedett az oldalon. A következőnél kizárlak!

1

gbenyov
gbenyov picture

5SZL részére!
Aki így ír, azt egy mozdulattal KELL kivágni a Tanyáról.
Én nem hiszem, hogy ez idevaló szöveg.

Mivel az első megszólalása, a kivágás elmarad, de nincs második esély!

1

Jaca
Jaca picture
****

Bocs, Kalex, ezen az "első megszólalásán" most felröhögtem.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

A politika is benne van a dologban, de direkt nem mentem ebbe az irányba.
Aki 40+-os. nagyjából tisztában van a dolgokkal.

5

gbenyov
gbenyov picture

Szia zus!
(A címben nem volt a típusjel, így késve bukkantam rá.)
Nagyon jó a sejtésed. A HT "vége felé" és "az átalakulások" közepette, volt olyan fejlesztő kolléga, aki a csőd után is tovább dolgozott. A HT teljes raktárkészlete még a rendelkezésére állt.
Így készült ez a WO-03/2. DC is. Már nem volt kereskedelmi lánc, nyitott piac, legalább félvilágnyi.

Sajnos így csak néhány darabot tudott a kolléga előállítani és elhalt a téma.

Mégegyszer: SAJNOS!

0

zus
zus picture

Köszönöm szépen az infót. Pontosan erre gondoltam én is. Most már csak arra a Rádiótechnika/Hobbielektronika számra kéne rábukkannom, amiben a hirdetését láttam. A néhány darab előállításával kapcsolatban: aminek a fotóját láttam, azon valami 21xxx sorozatszám volt. Vajon miért ekkora szám ? Miért nem 000xx ? Na de ez már más kérdés.

Nem tudnád megmondani, hogy kábé mikorra tehető ennek a konstrukciónak megjelenése ?

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia zus!
A készüléket becslésem szerint 1988-1991 között építhették meg.

Megvetted?

1

zus
zus picture

GBenyov: Küldtem egy privátot. Kérlek, hogy mindenképpen válaszold meg.

0

zus
zus picture

Végül is addig néztem, míg csak megvettem. Ki is mértem, Szerintem tökéletes.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Csak tipp, szerintem őket kellene megkérdezni: https://urbanelektronika.hu/
Üdv, Z.

0

zus
zus picture

Véstem az Urbánnak, most várom a válaszát.

0

zus
zus picture

Az Urbán nagyon udvariasan visszaírt, hogy még a büdös életben nem találkozott ezzel a géppel. Nincs hozzá semmije.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Köszönöm
De ott kit ?
Az Urban már ...

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Van ott tel.szám, mail cím, stb. Gyakorlatilag nem teljesen mindegy, hogy ki válaszol rá ha tudja miről van szó? Persze én tuti a portással kezdeném ha van, hiszen Ő találkozik a legtöbb emberrel...
Üdv, Z.

2

zus
zus picture

Az a baj, hogy mire a telefonban elmagyarázok nekik egy képet, hát a fene tudja, hogy nem vágják-e rám a telefont. De majd megnézem, hogy valami emilcímet találok-e hozzájuk. Bár GBenyov leírása alapján ők mégannyira se fogják tudni, hogy miről beszélek, mint én magam.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Belül semmi nyom? A magyar műszereknél nagy divat volt a nyákon feltüntetni a gyártót.. gyakorlatilag nem rémlik olyan, ahol ne díszelegne a kémiai ónozásban ragyogó felirat a panelen..

0

zus
zus picture

A gépet kibontva, MEV-es IC-k vannak benne. Slussz. Jobban nem akarom szétszedni egyelőre.

0

zus
zus picture

Szia ! Az a baj, hogy a gépet csak fotón láttam és fotón keresztül nehéz a nyákot megnézni. De nem vagyok benne biztos, hogy azzal sokkal előbbre lennék, mivel emlékeim szerint a műszernyákokon újabban egész kevésen van a gép típusa és a gyártója feltüntetve. Sokkal jellemzőbb egy rohadtul hosszú sorszám és/vagy benne/mellette elrejtve a gép típusa. A gép típusát ismerem a fotók alapján, a gyártót nem tudom, hogy kicsoda.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Szerintem is HTSZ müszer .
Benyovszky fogja tudni .

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Lehet hogy ez a vobblerszkóp a videó jelgeneráror nélkül, legalább is a kezelőgombok alapján.

0

zus
zus picture

Sziasztok ! Akkor kumulatíve válaszolok.

varga jano: nem HTSZ, egy volt HTSZ-es arcot megkérdeztem, de gőze se volt erről a gépről. Csak a doboz, a műszerlábak és a gombok voltak neki ismerősek. Amúgy, én is a GBenyov-ot preferáltam volna első sorban, de hát ő újabban nem a segítőkészségéről híresült el.

cssztivi: elsőre a HTSZ jutott az eszembe nekem is, de lásd előző válaszom. A két gép azért sem hiszem, hogy testvérek lennének, mert ennek láthatóan nagyobb képernyője van és az nagyon is tévé képcsőnek/monitorcsőnek látszik. Szerintem. Illetve, a TR-0619 W024 az ha jól emlékszem, akkor 0,5-860 (névleges) MHz között működött, két sávban. Még ha a névleges frekvenciasáv magasabb is, 900 MHz-nél nem lehet több. Ez a gép meg 0,5-2000 MHz között működik két sávban. Ez van az arcára írva.

A gépnek volt már egy olyan stílusú verziója is, mint a TR-0619 W024, már ami a színeit és gombokat illeti. Az ráadásul 220V-ra készült (nem 230V-ra). Ez a gép, meg amiről szó lenne, ez egy tök friss dizájn, ráadásul 12VDC/akkumulátoros üzemre készült. Amúgy, mindkét gép (a 220V-os is és ez is) tökugyanazt tudják. De mindegy, a gyártót jó lenne megtudni. Meg jó lenne megtalálni az(oka)t a Rádiótechnika lapszámo(ka)t, ami(k)ben ezt a gépet hirdették. Hátha ott több van a gépmadárról. Csak hát sajnos nem emlékszem rá(juk).

Itt van két kép a régebbi verzióról.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
A HTSZ valamelyik utód Kft-je gyártotta ?
Nem állitom, hanem kérdezem .
Az inkurrenciában megvásárolt alkatrészekböl gyártották ? (Kapcsológomb,müszerláb,müszerdoboz,...stb)

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Hát ezt csak a szekszárdi üzem tudta  gyártani szerintem, mert ők gyártották a woblerszkópot is, és talán ott maradt anyag ehhez. Az enyémet is ott vettem annak idején. A wobbler mehet TV képcsővel is, mivel a vizszintes eltérítésnek 50 HZ, is elég.

0

zus
zus picture

Igen, ilyesmi is megfordult a fejemben, de inkább úgy, ahogy GBenyov kolléga leírta. Utódcég, benne jó szakemberekkel, akik nem akarták a nívós HTSZ-t hagyni eltűnni a süllyesztőben. Nagy kár, hogy nem sikerült nekik ! Bár felkarolta volna őket valaki, legalább lóvéval !

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Felkarolni? A focit, meg a stadiont azt felkarolták. A jó kukoricaföldekre meg napelemet raknak. Nem egyszerűbb? Egyszer lerakod és tovább nincs gond. Az EU támogatja.

1

jakyg
jakyg picture

Szia!

Na de amikor ezt fel lehetett volna karolni a mostani csapat még a kispadon ült :)

0

zus
zus picture

Igen, ez igaz. De amit erre most tudnék mondani, azzal az adminisztrátorok az elkövetkező 42 millió évre kitiltanának az oldalról.

0

cssztivi
cssztivi picture

devil

0

Sponsored links