You are here

Electrolux ERE3000 no frost hűtőszekrény jegesedési probléma

60 posts / 0 new
Last post
gzsolt99
gzsolt99 picture

Sziasztok!
Egy ilyen electrolux ERE3000 , mélyhűtő nélküli no frost hűtőszekrény elkezdett jegesedni, na gondoltam megnézem az elektronikáját, biztos nem kapcsolja a leolvasztó fűtést vagy szakadt a fűtő egység. NA hát sehol sem találom. VAlaki látott már ilyen, vagy hasonló hűtőt? Belül egy műanyag panel levétele után teljes magasságban egy kb 10cm széles hőcserélő egység lamellái között egy ventilátor fújja át a levegőt, amit keringet a hűtőben. Fűtő betétnek nyoma sincs, csupán egy hőérzékelő van legalul, egy középen. meg a ventilátor. Elvileg a készülék jól müködik, hűt is, csak egy nagy jégtömb lett a hőcserélön, le sem tudtam szedni a takaró paneleket, amíg teljesen le nem olvadt. Elképzelhető, hogy nincs benne fűtőbetét, mivel a keringetett levegő leszáritja a kicsapódó párát a lemezek között? Valami lassú jegesedés maitt viszont 10 év alatt lerakodot a jég és csak le kellett olvasztani , ennyi? Valami tapasztalat valakinél?

ÜDv
ZSolt

Comments
gaboca81
gaboca81 picture

Sziasztok!
Egy témához kapcsolódó kérdéssel fordulok a szakikhoz és bajtársakhoz. Jegesedési problémák léptek fel a 6 éves Indesit NBAA 33 NF NX no frost kombi hűtőgépemnél. Először úgy derült fény a dologra, hogy a hűtőben kellemes langyos hőmérséklet kezdett jelentkezni. Majd gondoltam leolvasztom, úgysem volt már egy éve. A műanyag burkolat mögött szép vastagon rajta lógott a jég a lamellákon. Ezért nem jutott fel a hideg levegő a hűtő térbe. Leolvasztás után szépen üzemel (a kompresszor is ki-be kapcsol ahogy kell), de 1-2 hetente le kell olvasztanom, mert nem kapcsolja a leolvasztó fűtőszálat. A fűtőszálat kimértem, ami megfelelő és direktbe hálózatra kötve melegszik is. Az elpárologtató szenzor zárlat gyanús, mert hideg és meleg állapotában is 0 ohm-ot mérek rajta. Ez a kék-sárga vezetékes szenzor ami a bordák tetején van. Én erre tippelek, de kérnék szépen véleményt vagy javaslatot mielőtt cserélném. Esetleg más ötlet, ami miatt nem kapcsolja be az elektronika a fűtőszálat?
Köszönöm!
Gábor

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia gaboca01 !
Jó helyen jársz !
Az a 0 ohm az semmi !
Cserés lesz !
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

gaboca81
gaboca81 picture

Szia Sanyi!
Akkor beszerzek ebből a szenzorból egy újat, aztán kiderül.
Köszönöm! Viszont szép napot!
Üdv, Gábor

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Én úgy próbálnám ki, hogy lekötném a kompresszort az egész vezérlő hóbeleblancról. Bekötném közvetlen a hálózatba, azután nosza! Lássuk, hogy menyire hűti le néhány óra alatt. Biztos, hogy akad a neten valamilyen táblázat erre az esetre is, de ha nem, akkor össze vetném egy garantáltan jó hűtővel.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
most már ugy néz ki jó, csak felelslegesen pánikoltam :)
lejebb irtam, hogy beállt regglere a höfok...stb...

0

Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Nem tartozik teljesen ide, de egy ismerősöm zanussi kombi hűtője is hasonlót produkált: 8 órát hűtött rendesen, aztán abbahagyta és többet nem kapcsolt be. Újraindítás után újabb 8 órát ment.
A hiba oka valami fűtőbetét szakadása, amit az automatikus jégmentesítéshez használt. Az elektronika érzékelte a hibát, és kikapcsolt. Csere után ok a hűtő.

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
Na ebben meg pont olyan fütöbetét nincs, azt kerestem az elején.

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt

NA hát leolvadt, összeraktam,másfél hétig állt. bekapcsoltam a hűtőt , de azóta hogy is mondjam, nem hűt,Nagy nehezen lemegy 8 fokig a kijelző szerinte aztán leáll, majd ugy felmegy a hőmérséklet hogy már csak vizszintes vonal van a kijelzőn és igazából mnitha el sem indulna újra. A gyorshűtés gombbal elindul.
Hátul a hőcserélő rács csak felső egynegyedben meleg amig megy , lefelé egyre hidegebb.
Lehet hogy elszökött a gáz amig állt?

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A gyors hűtés gombbal működtetve, normálisan hűt és egyformán forró a radiátora? Ha nem, akkor tényleg gázhiányos.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt

nem, úgy is csak felül meleg. igaz furán is megy , ugy 3 másodpercenként enyhén sustorog is, mintha pl levegős lenne vagy ilyesmi és néha más közeg menne
de hát fura, mielött leolvasztottam jó volt, lehet kiolvadt egy repedés ? :)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Lehet.
Ugye nem kapartad, ütögetted, feszegetted. Nem volt le fektetve?

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
Nem dehogy, vártam mig teljesen kiolvad, a műanyag burkolat is oda volt fagyva. Próbáltam vigyázni rá, pont emiatt.
NA hát most néztem meg, azért jön a panel mögül a hideg levegő, de a radiátor hátul csak felül meleg.
és nem birja elérni az 5 fokot. 7 nél megáll.
A kompresszornak van valami idökorlátja, vagy ilyenkor mennie kéne folyamatosan, amig elérné az 5 fokot?

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Jó kérdés. A kompresszoron csak hőkioldó van. De a vezérlő panelen? Mennyire okos az elektronika?
Kösd rá a kompresszorra a vellanyt közvetlenül. Úgy meddig hűt!?

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
Nem kapcsoltam gyorshhűtést hanem hagytam menni, Reggelre lehült, elvileg 5 fokra, kijelző szerint legalábbis.
De a hőcserélő hátul most is csak egy negyedig meleg felülről lefelé , alul jéghideg.
Tutira gáz hiánya van, vagy dugulás esetleg , valahol olvastam ilyesmi is lehet, majd hivok szakembert feltöltetni.

0

Mekmuki
Mekmuki picture

Szia Zsolt!
Annyi fajta hibát fel említettünk ebben a topikban, hogy szegény hűtő azt se tudja most mi az ábra. Szerintem semmi baja. Ha elérte a beállított értéket és lekapcsolt, akkor nagyjából jó. Ha feltételezésed igaz, hogy a gáz szökésben van, akkor az szökni fog tovább is, és hűtés nem fog lenni, ki lehet dobni. Szóba jöhet még a részleges dugulás, melyet egy szerelő meg tud csinálni.
Csak hogy egyértelműbb legyen. A hűtőnek nincs sebesség fokozata. Amit gyors fagyasztó gombnak hívtok, az ugyan azt az áramot küldi a kompresszornak, csak le engedi a hőfokot mélyebbre. Lehet még a leolvasztás időt is variálja.
A hátul lévő rács amit hőcserélőnek hívsz, az meg is felel ennek a funkciónak, de a hűtősök kondenzátornak hívják. Ha nem találod végig melegnek az nem hiba.
Ha lassúnak találod a hűtőt, akkor nézd át még egyszer, hogy jól raktad-e össze? A ventilátor valóban az elpárologtatóra kényszeríti a levegőt és nem megy e valamerre bóklászni.
Ha menet közben hozzá férnél az elpárologtatóhoz, akkor le tudnád ellenőrizni, hogy teljes felülete le van-e jegesedve? Ha egy órai üzemelés után, nem állítod le, hanem gyorsan le kapod a takaró lemezt és megnézed. Ha végig jeges, akkor nincs se gáz hiány se dugulás.
Üdv. Mekmuki

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt

Ok, köszi. Lehet hogy tényleg nincs baja, csak nem tetszett hogy nem végig meleg a kondenzátor. Mint irtam reggelre gyakorlatilag beállt az 5 fokra és most ott is van.a használati utasitás irta, hogy 24 óra a beállási idő, ha átállítom a höfokot, és hát ez most egy teljesen meleg inditás volt tehát elképzelhető hogy ezért ingadozott a hőmérséklet egy napig furcsán, ráadásul elég kevés cucc van most benne és a levegő meg igazából nem jó tömeg a hideget tárolni.

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Üdv!
Igazából a kondi lényege, hogy ne legyen végig meleg...
A forró gáznak abban a 10 méterben fokozatosan hűnie, evvel párhuzamosan kondenzálódnia kell. A csőkígyó végén sosem árt, ha 20- 30 fokkal hidegebb, mint az elején...

Sanyi

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
ja hát benyomom a gyorshütést az 2 fokig hüt, és megmérem az idöt leáll e, mivel a 2 fokot nem fogja elérni nagy valószinüséggel. , de azt már csak holnap..
kösz

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
Mindenkinek mindent köszönök , ha találok valami érdekeset javítás közben megosztom.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Csak neked!
http://www.electrolux-ui.com/2001/927/69702000HU.pdf

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Benne van a feltöltött anyagban.

Üdv! Kalex

0

kallospeter
kallospeter picture

Szevasztok! Nekem is pont ilyen hutom van.Nallam garancias idoben csinalta pont ezt.Pocsekul jegesedett.Szakszerviz = vezerlo panel csere.Mivel nem volt pont hozza valo panel, mas tipuse kerult bele , de annal a hoszenzor csatlakozoi nem paszoltak.Mivel nem engedtem oket "takolni" es meglebegtettem elottuk egy kis fogyasztovedelmet,megrendeltek a panelhez passzolo (csatlakozoilag) 2 szenzort.Lapcserevel es mind a ket szezor csereje megoldotta a hibat.A huzalozasi rajzat viszont lenyultam.A kollega par percre nem figyelt oda es en meg lemasoltam.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Mivel nem engedtem oket "takolni" "
Légy erős. A "service info" részletesen bemutatja a tákolást! Nézd meg a leírását.

Üdv! Kalex

0

kallospeter
kallospeter picture

Szia Kalex! Hol talalom a "service info"-t mert erdekel a dolog.A takolast ugy ertettem hogy levagjak a csatlakozokat es ra forrasztjak a vezetekeket a lapra. Arra gondoltam hogy ha ujra tortenik a lappal valami,ne tudjanak azzal takarozni hogy valaki nem szakszeru javitast vegzett.Garancia ido utan nem lett volna kifogasom , mivel a forrasztas,bisztosabb csatlakozas mint akarmilyen csatlakozo.Kallos Peter

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

"Hol talalom a "service info"-t mert erdekel a dolog."
Az itt feliratra kattintani!
"A takolast ugy ertettem hogy levagjak a csatlakozokat es ra forrasztjak a vezetekeket"
Erről beszéltem. Hasonlót ajánlanak a service infoban képekkel illusztrálva. :(

Üdv! Kalex

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
nevem + gmail

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
Szia
Ebben már volt 2 éves korában vezérlő panel csere, mert bekrepált. Csak hűtött állandóan és villogott. akkor volt kb 20e, most néztem a neten találtam egyet hirtelen 50e ft , hát hol élnek ezek? ha bekrepál megy a sufniba és ha van időm irok hozzá egy programot pic-el..saját ntc-vel legfeljebb nem lesz kijelzője, csak egy poti amivel lehet a höfokot állitani.
A huzalolozási rajot eseteleg el tudod küldeni emailben? Bár nem tűnik túl bonyásnak a gép.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Már fent van a tanyán, de mindjárt felteszem javított verzióban is. Az ajtókapcsoló egy reed relé a keret felső részén a kijelzőpanelba építve. Majd meglátod itt.

Üdv! Kalex

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
na mindent megtaláltam, tesztelhetem a hűtőt
kösz

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Kalex !
Köszi a dokut Neked is és a feltöltőnek is ! :bow:
Viszont rendezgetés közben, kieshetett egy lap :hmmm: , mert a vákuumszivattyút nem találom a robbantott rajzokon .....

Üdv! Miki.

0

lilasanyi
lilasanyi picture

..kipottyant a kondenzvíz- elvezető csövön. :-D

Sanyi

Én is köszönöm a feltöltést. :-)

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Gondoltam, csak nem voltam biztos benne !=RÖHÖG=

Üdv! Miki.

0

Gabor84
Gabor84 picture
*****

Sziasztok.

Szívesen mindenkinek.Máskor is.

Üdv:Gábor

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Gábor !
:bow: :beer:

Üdv! Miki.

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
valami zavar lehetett a rendszeremben (fejemben), mert találtam most egy full leirást ERE3000-hez ( magyar neylv, szerviz doksi), gondolom ez az, és nem értem, mintha itt már kerestem volna és nem találtam, azért is nyitottam ezt a topicot.
Most már mindegy, legalább lettek infók amúgy az egészről.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"valami zavar lehetett a rendszeremben (fejemben), mert találtam most egy full leirást ERE3000-hez"
Aha! De még nem múlt el. :)
Most írtam, hogy feltették a doksit (korábban nem volt fent), én meg leszedtem, átalakítottam, összefűztem és feltettem ismét. Ezt linkeltem be. Amúgy stimmel. =vigyorog=

Üdv! Kalex

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
ja hát azt a linket nem is láttam, kapkodok...
majd kipihenem magam holnap :)
kösz a doksit.

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
a kijelzőpanel .... hát erről elflejtkeztem, tényleg, kösz.
ok, megkeresm akkor itt.
kösz

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A kezelésiben nem írogatnak valamit a "félévente olvaszd le" dologról?

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
Kezelés, ki látta azt már :) de semmilyen hütöt nem kell már leolvasztani, azért van a fütö betét benne. csak a fagyasztó miatt kell.
de szerintem is ez lesz évente leolvasztják azt csókolom.
8-9 éves, már nem emlékszem azóta tuti nem volt kihúzva.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet !

Emlékeim szerint ez a készülék mivel +-os tartományban működik nem tartalmaz leolvasztó fűtést. A következő elven működik: a léghőmérséklet érzékelő szonda ha a hűtőtér hőmérséklete elérte a beállított hőmérsékletet leállítja a kompresszort majd az elpárologtatón lévő szonda figyeli, hogy az elpárologtató hőmérséklete elérte e a +4C fokot. Ha az elpárologtató hőmérséklet megfelelő elérte a leolvadásához szükséges hőmérsékletet és a léghőmérséklet mérő hűtési igényt jelez akkor a kompresszor bekapcsol. A ventillátor ki és bekapcsolását egy reed kapcsoló szabályozza ajtónyitáskor. ha a szonda megszakad vagy zárlatos akkor a kijelzőn a 8-as alsó vagy felső szegmensének villogása jelzi a hibát. A keretfűtés antibakteriális hatásáról még nem hallotam és vákumszivattyú sincs a gépben.

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
kösz, hiba jelzés nincs, tehát elvileg az érzékelő jó, meg is fújtam hűtűszprével és változott,
A reed et már égre földre kerestem, de a ventilátor kábele egynesen a vezérlőbe megy, és reed , vagy egyéb drót ami valami rejtett helyre megy nem található, de hát csak így müködhet de akkor rohadtul eldugták.
Egyébként 2 fokig állítható a hőmérséklet,és van gyorshütés is, 2 fokig, aztán leáll.
Pedig lehet hogy tényleg elmászott egy érzékelő, de azt nehéz lesz csere nélkül megtudni.
Na hát kösz a hozzászólásokat, majd alkotok valamit.

0

Balint80
Balint80 picture

Szia Zsolt!

Először is, üdv. a E-tanyán!
Megnevettettél :taps: , cserébe segítek!
Egy no frost hűtőben sose keress fűtőbetétet, legalábbis ne jégolvasztót, ezeknél legfeljebb az ajtó záró guminál van fűtés aminek csak antibakteriális jelentősége van!
A jégmentes hűtésről természetesen egy vákuum szivattyú gondoskodik, amely még a fagyponton lévő páraszemcséket is "elforralja" (ezt miért írtam idézőjelbe... :hmmm: )!
Rendkívül egyszerű ellenőrizni a működőképességét, mert amikor becsukod az ajtaját, akkor 5mp.-ig ki sem tudod nyitni szinte, olyan erővel szippantja az ajtót!
Azt hogy mennyire jól működik, már egy kicsit természetesen nehezebb ellenőrizni, mert ahol fals levegőt tud szívni, ugyanis az ajtózárógumi idővel kihermetizálódik, nem mindig egyszerű megtalálni hol szívja be!
Természetesen másik előfeltétele a működésnek, hogy az ajtókapcsoló működjön, mert annak zárása indítja a vákuum szivattyút!
:beer:

Üdv.:Bálint

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt

Hűtőkkel még sosem foglalkoztam, max termosztét buherálás, csere..stb.
Tehát akkor a kiszakadt ajtó gumi lehet a ludas, mert az egyik sarokban eltünt a sarok illesztésnél 45 fokban egy kb 2mm csik.
Kerestem én a reed érzékelőt , de hát annak valami drótja van a vezérlő felé, gondolom, de nem találtam semmit. főleg nem vákum szivattyút. a lehülő levegő lenne a szivattyú :)?
És ha hermetikusan zárt akkor hogy folyik ki alul a viz a csövön ami hátul van rajta? Nekem az érzékelők bevezetése sem tünik légzártnak, de majd ezeket ellenőrzöm.
Az ajtó nyitás meg egy billenő karos, gyakorlatilag kifesziti az ajtót, jó nagy az erökar, tehát ha beszippantja is nyilik , de persze majd megnézem mennyire erősen kell húzni a kart.
Kösz a tippeket.

0

lilasanyi
lilasanyi picture

" kiszakadt ajtó gumi lehet a ludas"

A kiszakadt ajtógumi abban ludas, hogy jobban jegesedik a kelleténél, és többet megy a kompresszor.
És bár szemtelenül fiatal vagyok - ahogy Miki megállapítota -, nehogy nekiállj vákumszivornyát keresni a gépben. :-)
Ajtókapcsolónak meg kell lenni, alul, oldalt, belül, felül, valahol. Csodák nincsenek, és valami kapcsolja a ventillátort, és a világítást.

Sanyi

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
persze, nem keresek. A vezérlő elektronikába szumma 4 kábel megy: 2 szenzor:) 2x 2ér , ventilátor 1x 2 ér, betáp 3 ér,( ezen vissza megy a kapcsolt kompresszor jel ), ezen kivül még közvetlenül mellette a világitás vezetéke.
Csak arra támaszkodhatok ami vezetéket látok. rohadtul eldugták az ajtó kapcsolót.
De úgy hallom leáll kompresszor és ventilátor is, így a vezérlő elektronikába kéne mennie , na de az össze vezetéket végignéztem és semmi. a világitást egy külön kapcsoló kapcsolja, csak ajtó fél állásban gyullad ki, de akkorra már leáll a hűtő. és ha kézzel vissza nyomom sem indul el.Csak ha becsukom az ajtót, ezért is kerestem valami reed érzékelőt.
Majd meglesz az ha addig élek is :)

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Fogj egy mágnest - jó nagyot - és nyitott ajtónál húzogasd lassan körbe mindenhol. A tetőburkolat alatt is. Meglesz az, ne add fel.

Sanyi

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Sanyi !
A mágnes az ajtóban , a relé a panelon !
Csak hogy ne keressétek tovább !
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt

persze már eszembe jutott, csak mivel nem az enyém a hűtő, és akié az elutazott így rápihentem kicsit :)

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Üdv!
Fizikailag ez a szivattyú hol található? Sok mindent láttam már, de vákumszivattyút hűtőben még nem, csak a hűtősnél...

Sanyi

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Sanyi !
Az a gond, hogy nagyon fiatal vagy !!! A szivattyú neve HŐTÁGULÁSI EGYÜTTHATÓ és a hűtőtérben van, csak nem látszik !!! :beer:

Üdv! Miki.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Sziasztok Sanyi, Miki!

...Pedig sci-fi -be illő megalapozottság jellemzi Bálint hozzászólását. :D
Akár működhetne is a szárítás az efféle váqum kamrákban.
Sőt, a keretet is lehetne addig hevíteni, hogy a baktériumok pusztuljanak. Legfeljebb nem forrógázzal, hanem disznóperzselővel. :taps:
Aztán mehet be a hurka, kolbász...

Üdv Tibi.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Tibi !
Végülis , ha teflon lenne a keretgumi, vagy keretteflon, akkor akár Luis Pasteur is használhatta volna a 63 fokos melegítés helyett, a baktériumok pusztítására , de lehet rosszul emlékszem ....
De nekem az is tetszett, hogy csap 5 mp-ig szív a tetves vákuumszivattyú és akkora vehemenciával ..."mert amikor becsukod az ajtaját, akkor 5mp.-ig ki sem tudod nyitni szinte, olyan erővel szippantja az ajtót!"

Üdv! Miki.

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Üdv!
A lamellák között - oda nem illő módon - szintén alumínium csőben van a fűtőbetét. Különös ismertetőjele, hogy a végeire egy- egy drót megy. Feltéve, hogy fagyasztós.
Ha nem, akkor az olvasztásidő túl rövid: nem hagy időt a lecsöpögésre.Növelni kell az olvasztásidőn.

Sanyi

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
Nem fagyasztós. Logikus lenne, de nem találok drótot sem ezért írtam ide. Teljesen rejtélyes ez a hűtő. Teljes elektronikus vezéret, proci, LED kijelző, stb..AZ elektronikán nem lehet szabályozni, de onnan sem megy drót csak a ventillátorhoz, a két hőmérőhöz és világitáshoz. Egyéb szokásos időzitő óra a fütéshez nincs, se fűtés drótot sem találok bárhogy nézem.
Közben lett egy teóriám
VAn egy alsó hőmérő ami közvetlen rá van pattintva a hütöközeg csövére ami bele megy ( vagy visszajön) a lamellákba.
Logikusan gondolkodva, ha leállitja a hűtést és a ventilátort után keringteti, akkor átmelegszenek a lamellák a bent lévő pl 5 fokra és leolvad a rácsapódott pára.
Lehet hogy nem keringteti utána a levegőt, mert elromlot az alsó hőmérő. de ennyi erövel az elektronika azon része ia ami kezeli, az is meghibásodhatott.
Egyik nagyobb szívás mint a másik. egyik hőmérő 2,6k a másik 2,7k , két vezetékesek, tehát elvileg NTC.

0

Mekmuki
Mekmuki picture

Szia Zsolt!
Nem nagyon találkoztam még én se ilyen hűtővel. Az én meglátásom a következő. Ne mond azt az NTC -re, hogy hőmérő. Annak inkább szenzor legyen a neve,(így egyértelműbb). Tehát, van belőle kettő. A középen elhelyezett a beállított hőfokot szabályozza. Az alsó, ami rá van pattintva a hőcserélőre az informálja a procit, hogy a leolvasztó ciklus befejeződhet-e. Ha egy hét után nem tapasztalsz túl nagy jegesedést, akkor megcsináltad. Ha még se jó, akkor az alsó szenzor kel kicserélni.
Üdv. Mekmuki

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt

Szia
Az alsó szenzor ok, a hűtőközeget méri. na de leolvasztás fizikailag nincs, pont ez a bajom.
NA mindegy teljesen leolvasztottam, aztán most vissza kapcsolom és tanulmányozom mikor mit kapcsol ki és be.
Meg ellenőrzöm az szenzorokat, méricskélek menet közben.

0

lilasanyi
lilasanyi picture

Nincs ebben semmi rejtély.
Az elektronika méri a hőmérsékletet - ha szerinte elérte a plusz 5 °C hőmérsékletet, utána még tíz-húsz percig nem kapcsolja sem a ventillátort, sem a kompresszort - hagy időt lefolyni a kondenzvíznek.
Ezekalapján az egyik szonda kicsit elmászott a gyári értékről, és pl -2 °C-nál adja azt az értéket, ami a + 5 °C- nek felel meg.
Ha a programban lehet kalibrálni a szondát tedd meg, ha nem , akkor verd át a vezérlést - vagy cserélj szondát.

Sanyi

0

gzsolt99
gzsolt99 picture

Zsolt
köszi, csak nem nagyon értem folyamatában
TEhát megy a kompresszor, megy a ventilátor, eléri az 5 fokot pl ami be van állitva, leáll minden. A lamellákra viszont ilyenkor mivel megszűnik a légáramlás ráfagyna a pára. Ez egy fedett helyen van egy műanyag panel mögött. Tehát elég lassan tudna leolvadni, ha nem fűti semmi.
NA de majd próba járatom megnézem mi mikor megy. Egyébként meg ha kinyitom az ajtót azonnal leáll, és nem találok kapcsolót sem egyedül csak a világításét, de azt meg hiába nyomom be nem indul el a hűtő, csak és kizárólag ha becsukom az ajtót.
A hütőtér hőmérő biztos jó, mert a kijelzőn látni az értéket. Ha elmászott volna az elektronika biztos kevesebbet jelezne.

0

Sponsored links