You are here

ELECTROLUX ESL66060R mosogatógép - Melyik tacho jó hozzá?

11 posts / 0 new
Last post
bozo
bozo picture

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy (saját) Electrolux mosogatógép javításához. (pnc: 911436002/03; type: 911D22163A2; model: ESL66060R)

Alapvető problémája, hogy nem melegíti fel rendesen a vizet. Volt már rá példa egyébként amikor igen, tehát képes rá, de többnyire langyos vagy hideg vízzel dolgozik.
Hosszú út vezetett odáig, hogy a tacho-t is megnézzem. Szakadás van, tehát azt cserélni kell.

A kérdés röviden az, hogy mire?

A motor egy Nidec EB 085D25/2T típusú és sárga vezetékű tacho tartozik hozzá. De sajnos ennél pontosabb infót nem tudok róla s konkrétan ehhez a motorhoz nem tudom melyik való.
Olvastam olyat, hogy 200 Ohm körüli érték szokott (?) lenni Electrolux esetében. S a sárga vezeték elvileg pont ezt hivatott jelölni, de egyérteműen nem sikerült erről megbizonyosodnom.
A boltokban kapható nagyon hasonló taho, de egyikre se írják, hogy kompatibilis lenne vele.

Árban is eltérnek, de gondolom a tekercselés is eltérő. Azt pedig simán el tudom képzelni, hogy a vezérlő panelnak nem mindegy mekkora értéket kap. Működni lehet működni fog, jó lenne a belevaló alkatrészt tenni.

A legtöbb helyen BEKO mosógépbe valót árulnak.

Van tapasztalata valakinek? Esetleg lehet ezt valahol akár használtan beszerezni?

 

Comments
janyka30
janyka30 picture

Ha ez segítség!? 

0

bozo
bozo picture

Ez egy Beko mosógépbe tacho? Igen, ilyet láttam, hogy lehet kapni, köszönöm!
Mondjuk az érdekes, hogy a nevében pont ott van az AEG!!!

S azt is hogy sok-sok támogatott eszközt sorolnak fel. De ki tudja miért, az electrolux és tásait nem, Még az electrolux saját alkatrész webshopjában is árulnak tacho-t, de nem írják, hogy kompatibilis lenne ezzel a mosogatógéppel.
Sőt, próbáltam a motor gyártótól is speckót, hogy valami infót szerezzek róla, de semmi.
Előbb találok bizonyítékot repülő csészaljak létezésére, mint ennek az alkatrésznek a paramétereire. smiley

1

janyka30
janyka30 picture

Nekem is volt ilyen hibám, igen végig ment a mosogatás de a tacho csere megoldotta. 
Megpróbálom megkeresni honnan rendeltem és küldöm. 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Voltam ilyen cipőben. Aztán egy candy mosógép motorból lila vezetékest beletettem. Működik. Hónapok óta... Mivel nem tudtam mi volt az eredeti, sorba kötöttem vele 47ohm-os ellenállást...

(Egyébként ezért nem fűtött... Ha nincs tacho jel, nem fűt, és maximumon jár a motor. Hibakódra nem áll ki, csak service menüben látod, hogy nincs tacho jel...) Gondolom azért nem fűt, mert mi van ha nem kering a víz... Csak akkor mé nem áll meg... Na mindegy, csak én is szívtam ezzel.)

2

bozo
bozo picture

Visszajelzés: a leírtak szerint javítva, 2 hónapja gyönyörűen működik! :-)

Köszönöm mindenkinek! :-)

1

bozo
bozo picture

igen, szerintem olvastam is a korábbi fórum bejegyzéseket, csak nem tudtam mi lett a vége. De most már azt is tudom, köszönöm!

Azért az még foglalkoztat, hogy ha pl nincs olyan sok vezeték feltekercselve, akkor kevesebb feszültség generálódik. Ha áramerőssség vay feszültség nagyságából számolja ki a fordulatszámot, akkor egy nem odavaló érzékelő félrevezetheti. S mondjuk mindig jobban pörgeti, mert azt az infót kapja, hogy még csak fele olyan gyorsan megy mint kéne. Ha nem nagy az eltérés, akkor ez persze lehet minimális elcsúszás is.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Nem feszültséget mér. Ha megnézed az elektronikát, védőellenállással indul, majd két szembefordított dióda, és egy opa... A mágnes körbefordulását számolja ..

1

bozo
bozo picture

No, ez egy remek hír! :-) Megnézem, köszönöm!

0

guriga
guriga picture

Gondolom erről beszélsz.
https://forum.teamhack.de/thread/65109-sp%C3%BClmaschine-electrolux-aeg-...
Csak nem értem az összefüggést a fűtéssel.

1

bozo
bozo picture

Igen, innen vettem a sárga szín és ellenállás kapcsolatot.. s innen meg egy cáfolatot:

http://alkatreszek.org/750-tacho-tekercs-mos%C3%B3g%C3%A9pbe.html

A kettő közötti kapcsolatról itt is olvastam korábbi tapasztalatok révén, illetve találtam doksiban is hivatalos bejegyeztést, ami teljesen illeszkedik a problémára.

display: id0

Displayed to the user: NO

Description of the alarm condition: Problems with the washing motor: no; signal from the tachymetric generator (washing pump powered, but no signal from the generator)

Machine status: The heating element is switched off. If the fault persists after the Time-out, the washing pump operates at maximum speed and the alarm code is stored in memory (the cycle continues)

Possible causes: Motor winding interrupted / short-circuited; motor jammed (foreign bodies); wiring to washing motor faulty; motor capacitor faulty; Tachymetric generator interrupted / short-circuited; circuit board faulty.
 

0

Sponsored links