You are here

Elektromos sokkoló akku csere, milyenre?

9 posts / 0 new
Last post
domeattila
domeattila picture

Üdv. 
Pár éve már cseréltem ebben akkut, a gyári ni-cd vagy mh li-re lett cserélve töltésvezérlővel. Azóta tönkre ment. Nem volt agyon használva, lehet az állás sem tett jót? 
Az üresjárati fesz 3,9 V ami használatkor leesik 3 V-ra. Létezik hogy a nagy üzemi áram nem tesz jót az akkunak? Elég kis méretű az akku. 
Milyenre lenne érdemes cserélni? Ez asszem valami kínai... A mérete kb 22x33mm. Köszi. Üdv D 

Comments
TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Én a helyedben visszaállítanám az eredeti állapotot, a NiCd/NiMh akkus táplálásra.
Nem minden esetben célravezető a Li Ion/polimer alapú aksi.

Tóni

0

lacoka
lacoka picture

Szia
Az az akku kapacitás nem valós értékű mint már írták nem lehet nagyobb egy 18650-es aksinál szerintem csak 700 és 1000mAh között
nézz szét itt néha hihetetlen kapacitás értékeket adnak meg
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-16340-rechargable-battery.html?ca...
E cigikben hasonló méretű tölthető aksik vannak

0

hifista
hifista picture

Szia!
A Hugó által írtakkal egyetértek, de annyival kiegészíteném, hogy a különböző akkuk különböző áram leadására képesek.
Van amelyik 10 Ampert, van amelyik 20-at és van 30 A leadására képes is.
Ez is egy fontos szempont a kiválasztásnál.
Hifista.

0

Hugo
Hugo picture

Szia hifista!
Laza napot Neked is!
Lehetne választani LiFePo típusú akkut is, ha létezik ebben a fizikai méretben. Ez a típus még az általad leírtaknál nagyobb áramok leadására is képes rövid ideig, amennyiben ez lenne a probléma oka. A modellezők is ezért használják nagy előszeretettel ezeket a Li-polimer akkukat.
De ennek a típusnak meg az a hátránya, hogy lényegesen nagyobb az önkisülési árama, mint a LI-Ion akkuké, ezért akár havonta is szükséges ezeket töltögetni, még akkor is, ha nincsenek használatban - ahogyan az SzBálint kolléga is javasolta.
Üdv. :-))

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azért csak óvatosan a nagy áramokkal. Ahogy a képen kiveszem, ez az elemlámpa méretű hosszúkás cucc lesz. Ott pedig a nagyfesz modult sima pici nyomógomb kapcsolja. Legalábbis amit én javítottam. Ilyen:

és nem volt relé, FET, semmi.

Okozhat némi meglepit, ha összeég, és nem lehet lekapcsolni... ;)

0

Hugo
Hugo picture

Szia Attila!
Laza napot!
Az általad megadott méret nem stimmel a képen szereplő akkuhoz, ugyanis ez az LH16340 egy " beszédes típusjelzés ", ami azt jelenti, hogy a fizikai méreteket tartalmazza a típusszám, vagyis az akku átmérője : 16 mm, a hossza pedig 34 mm.
Továbbá az akkun szereplő 2800 mAh még egy 18650-es méretű LI-Ion akkunak is a becsületére válna, de a 16340-es akkuméret kubaturában (térfogatban) csak a 40 %-a a 18650-es akkuméretnek. Így esetleg feltételezhető, hogy itt " valódi kínai hamisítvány " -ról lehet szó, ami azt is jelentheti, hogy a valódi akku kapacitás csak a töredéke a feltüntetett értéknek.
Én már bontottam szét kíváncsiságképpen 18650-es fizikai méretű, 6800 mAh, illetve 8800 mAh feliratos (ezek az értékek a nyilvánvaló fizikai képtelenség kategóriájába tartoznak, hiszen ekkora energiasűrűségű akku-jai talán még a NASA-nak sincsenek) " valódi kínai " akkukat, ahol az összetekert Li-Ion akkufólia javarészét belül egy megfelelő méretű gumidugóval pótolta ki a kínai gyártó & az általam műszerrel megmért akku kapacitás a feltüntetett értéknek köbö az 1/10 -ére rúgott.
Javasolom, hogy Te is használj valamilyen jó minőségű akku kapacitásmérőt ( például ilyen az általam is használt LiitoKala Engineer Lii-500 típus), amivel beépítést megelőzően meg tudod mérni az akku valós kapacitását & így kevésbé érhetnek majd meglepetések.
Üdv. :-))
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a tartalékban levő savas  és NiFe akkukat 2 havonta, a Li akkukat 4 havonta ellenőrzöm, töltöm, ez a rendje
Gondolom, márkás akkura cserélés megéri, a készülék árát tekintve

Bálint

0

Shizo
Shizo picture
**

Ha sokaig allt 2.7V alatt, akkor tonkremegy, sok litiumos gepet hoznak nekem javitasra ami raktarban allt nagyaruhazakban nem is volt hasznalva de az akkun nincs segitseg, lemerve kapacitasat pl 1500mAh volt eredetileg most meg 50mAh..

0

Sponsored links