You are here

Elektroncsöves vagy Félvezetős vagy Hibrid erősítő?

Melyik a jobb és miért? 

Comments
Sz. Krisz
Sz. Krisz picture

Jó magam a legszebb (vagy legjobb) hang alatt, az eredeti felvétel reprodukcióját és annak a részletességet értem. Az erősítőnek nem feladata, hogy a hangzást megváltoztassa. A csöves hangzás hozzáad harmonikus torzítást, azaz "színezi" a hangot, de ezzel egyszerre el is vesz valamelyest a részletességből. Egy klasszikus, egy opera, egy jazz vagy egyéb kimondottan akusztikus hangszeres zenei irányzatoknál tud előnyösebb lenni az elektroncsöves erősítő, mert "selymesebb", "melegebb", "szellősebb" hangzást ad, - (bár magam is jazzrajongó vagyok, és anno jazz-zenekarban is játszottam, szerintem egy normális félvezetős erősítővel is abszolút teljesen jól hallgatható a jazz) - de más műfajoknál, nem feltétlenül előnyös. 

Az, hogy erősítő... ez önmagában is tágabb fogalom. Milyen erősítő konkrétan? Integrált sztereó erősítő, előerősítő, végerősítő vagy phono-előerősítő? Mert nem mindegy. Mert például ha hanglemezt hallgatsz és teszem azt csöves phono-előerősítőd van, ami egy sztereó integrált félvezetős erősítőre van kötve, az másképp fog szólni, mint ha egy csöves előfok + csöves végfok párosra lenne kötve. De láttam és hallgattam már olyan rendszert is, ahol az úriember egy JFET-es phono-előfokot használt úgy, hogy sztereó félvezetős előerősítőre volt kötve, az előfokra pedig két csöves monoblokk végfok, és szépen szólt a lánc. Másrészt a csöveseknek a hangját 70%-ban a kimenő trafó határozza meg.

A csöves végfokot nem is ajánlanám mindenkinek. 

Az elektroncsöves végerősítő hátrányai:

– sokkal drágább, mint egy hasonló minőségű tranzisztoros

– az elektroncsöveket fűteni kell, ezért fogyasztása, hőtermelése jóval nagyobb, mint egy ugyanakkora teljesítményű tranzisztorosé

– súlya többszöröse a tranzisztorosnak

– a csövek egy bizonyos idő után elöregszenek, cserélni kell azokat, több ezer, de inkább több tízezer forint egy új cső

– a kimenőtranszformátor miatt frekvenciaátviteli sávja korlátozott, impulzusátvitele rossz

– az olyan erősítő, amelyiknél a csövek „kiállnak” az alaplemezből veszélyes lehet, mert, ha véletlenül valamelyik cső üvegbúrája eltörik, akkor a szabaddá váló több 100 V-os anódfeszültség életveszélyt jelent
 

Az elektroncsöves végerősítő előnyei:

– torzítási jellege kellemesebb, ezért általában szebbnek ítélik a hangját (de ez szubjektív vélemény)
– szép látvány a csövek izzó katódja.
– Télen fűti a szobát. laugh (Ezt poénból írtam)

Egyébként nem kell túlzásba se esni. A high-end audio egy bizonyos árcédula felett már nem is annyira a hangminőségről szól, hanem a sznobságról és a péniszméregetésről. Hallottam már én a müncheni hi-fi/high-end show-n az Audio Note Ongaku erősítőjét (nagyjából röpke 28 millió forint volt az ára akkor), és nem h*gy*ztam tőle magamat össze. 

2

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:  először tisztázzuk,  mire és hol akarod használni?

Bálint

 

0

Kanász Bence
Kanász Bence  picture

Zenehallgatásra.

0

Halász K.
Halász K. picture

Szevasz!
Teljesen mindegy igazából. Egyiknek sem jobb a hangja, mint a másiknak. Inkább kicsivel másabb a hangjuk. Hallgass meg többféle erősítőt, ami tetszik azt vedd. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: komolyzenére dzsesszre  csöves erősítőt használnék,  jó minőségű hangforrással, hangfalakkal.
A többire jó az egyszerűbb is

Bálint

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ezzel kb. egyetértek. Van egy olyan elv, amit úgy hívnak, hogy szinergia. Nagyjából azt jelenti, hogy a rendszer (ebben az esetben a zene lejátszására használt eszközök) minősége összhangban van. Belátható, hogy nem érvényesül a legjobb lemez- vagy CD-játszó és erősítő hangminősége gyenge hangszórón. Azt hallani fogod, hogy jobb az átlagnál, de nem tudja a maximumot nyújtani. Vagy pl. lehet akár Martin-Logan vagy Quad hangfalad, ha azt Supraphon kristályhangszedős lemezjátszóról küldöd meg zenével.
Mindig azt kell nézni, hogy mi is a lejátszólánc többi eleme, és a leggyengébbet érdemes eggyel magasabb szintre fejleszteni (ha az anyagiak és egyéb tényezők [feleség] nen szólnak kőzbe). Akkor sem vakon megvenni vagy építeni valamit, hanem lehetőség szerint előbb a saját lejátszó rendszerben meghallgatni, hogy tényleg kijön-e a javulás, amit az ár indokol.

1

Krisztián
Krisztián  picture

Nálam egy hibrid kombó van. Csöves Copland előfok, és Advance Acoustic félvezetős végfok. De előtte is többnyire hibrid integrált erősítőim voltak. De próbáltam már mindenfélét. A csak félvezetős - legyen az integrált, vagy előfok+végfok kombó - számomra "tompa" hangzású. A csak csöves pedig, túl "szellős" túl "színezett", túl "selymes". Persze ez szigorúan szubjektív vélemény, saját tapasztalat. 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Ha az előállítás nehézségeit nézzük, akkor a csöves erősítő sokkal rosszabb:

  • Manapság kevés cég gyárt csövet, és azok minősége is kérdéses. Főként a zenekari cuccok, gitárerősítők igényeit szolgálják ki, ahol némi torzítás még hasznos is. Ha a cső tönkremegy, kidobják. Megy, amíg megy.
  • Jó trafót csak kevesen tudnak tervezni és gyártani. Kezdődik a vasmag beszerezhetőségével. Normál hálózati trafó 0.5 mm-es sziliciumos lemez nem jó, annak csak 50 Hz-en kell mennie. Toroid és hiperszil az "éppen elmegy" kategória.
  • Veszélyes feszültségek.
  • Jó szellőzés kell.
  • Három trafó miatt nagy súly.
  • Könnyen tönkretehető: ha a kimenetre nem kapcsolnak hangszórót, a kimenőtrafó átüthet.
  • Javításra egyre kevesebb a szakember.

0

steewi
steewi picture

Szia,
szerintem a nagy súly az ami szállításnál szóba jöhet de ha valaki megvesz egy
komoly csöves erősítőt amit otthon használ akkor ez sem számít.
A jó szellőzés megoldható,a kimenetre kapcsolt védőellenállás megoldja a
kimenőtrafó átütését./Általában/
Az,hogy veszélyes feszültségek vannak benne ez igaz de olyan nyúlkáljon
a készülékbe aki tisztában van vele,hogy ott adott esetben lehet 800 volt
vagy több is.
A szakember kérdés az más területen is probléma,nincs megfelelő képzés
nincs kitől tanulni néha azért vannak akik profi szinten tudnak.
Ahogy említették,példaként, Sipos Gyula.

1

Horváth László
Horváth László  picture

https://hangzasvilag.hu/miert-hangzik-jobban-csoves-erosito-resz/
https://hangzasvilag.hu/miert-hangzik-jobban-csoves-erosito-ii-resz/
​​​​https://audioworld.blog.hu/2018/02/24/ars_electronica_eloszor_es_utoljara
http://www.elektroncso.hu/cikkek/miert.php

Vannak azért még mindig erősen csőpártiak. Hallgattam én már MacIntosh és Conrad Johnson csöves erősítőket, Accuphase és Sugden félvezetős erősítőket, és Vincent Audio hibrideket is. Nem hallottam egyszer sem azt a mindent elsöprő, mindent eldöntő katarzist, fülorgazmust a csövesek részéről. Nagyon-nagyon minimális, alig hallható különbségek vannak. 
Ahogy a csövek idősödnek, úgy a hangminőség is csökken. 

 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ne erősíts! A zene önagymosás. Élvezd a csendet!

6

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nyilvánvalóan a félvezetős. Autóba. Az eletroncsöves nem bírja a rázkódást. 100 kW-os közép- vagy rövidhullámú műsorszóró adóba ezzel szemben csakis elektroncsöveset terveznék, elsősorban a hűtés és a megbízhatóság miatt. De zsebrádió hangfrekvenciás részébe megfontolnám a tranzisztoros erősítő használatát.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Az Antenna Hungária ezt máskép látja. 30 éve kizárólag félvezetős adókat használ, és telepít. Az utolsó csöves nagyadót 2005-en lekapcsolták, Nyíregyháza-Borbányán megtekinthetöek a részei. Az azonos teljesítményű félvezetős Telefunken berendezés egy ruhásszekrény méretű, és néhány keretes műszer ventillátor hűti az előző 30kW-os motorjai helyett. És már személyzet sincs, csak távvezérlés a diszpécser központból. Nincsenek már csöves rádió és tv adók sehol. Az a világ már megszünt.

2

TonyStark
TonyStark picture
***

De gustibus non est disputandum, az ízlésről nem lehet vitatkozni, ahogy a latin mondás tartja.
Tipikusan egy megosztó és értelmetlen kérdést tettél fel, ami nem vezet sehova, és csak gondot, összezördülést okoz minden fórumon.
Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, az hogy milyen technológiát képvisel egy dolog, nem hasonlíítunk almát körtével, vagy szilvával.
Mindegyik technológiának/kapcsolástechnikának megvan az előnye/hátránya.
Hallgass meg sok és sokféle erősítőt, aztán döntsd el Te magad, mi az ami tetszik.
Eszerint kell besorolni, jó hallgatni, zeneileg megfelelő vagy nem.Nem  az alapján hogy félvezetős vagy csöves.
Vagy hogy itt, vagy más fórumon ki mire esküdözik.smiley
Egyébként sem erősítőt hallgat az ember, hanem zenét.
Az meg egy másik dolog, hogy rendszerben/láncban érdekes a dolog, az erősítő csak egy részegység, innen nézve is értelmetlen a kérdésed.
 

12

zgyula
zgyula picture

Szia!
Ez elég ésszerű megfogalmazás a mai időkben, amikor egy hangrendszer megítélése már nem csak  élő zenei referencia  és zenei füllel való meghallgatás szempontjából történik, hanem nagyon befolyásoló lett tényező a marketing, a pénz, nameg az elektronikus (computer) zenei irányzat 
Én is hifista vagyok (és zenész is), volt többféle lejátszóm, erősítőm, hangsugárzó rendszerem, de a 30 év alatt oda jutottam hogy saját gyártmányú csöves végfok hajt  olyan átvitelű hangdobozokat, amelyhez szükségtelen hangszínszabályzó. 

Mivel az utóbbi 10 évben az LP is bekerült a rendszerbe, építettem többféle RIAA előfokot, de itt is a cső győzött. Itt még feltűnőbb a távolság a különböző aktív alkatrészek közt a zenei hangszer-részletek átvitele szempontjából ! Több személyes meghallgatás alapján ez  egyértelműen kijelenthető. 

Aki mindenképp ragaszkodik a félvezetős rendszerekhez, annak tudom javasolni az A oszt. végfokot , 
RIAA  előfoknak pedig JFET -es kapcsolástechnikát. Ezek igen jó részlet és impulzusátvitelre képesek.

Sipos Gyula évekkel ezelőtt írt egy nagyon objektív cikket az RT évkönyvbe ezekkel kapcsolatban, amelyet nagyon megéri elolvasni yes

1

hifista
hifista picture

Szia!
Annyi kiegészítést fűznék hozzá, hogy az említett Sípos Gyula cikk a 2008-as évkönyvben van és valóban érdemes végigolvasni.
Hifista.

1

hifista
hifista picture

Szia!
Ismét egyetértünk valamiben.
Hifista.

3

Sponsored links