You are here

Elvox ART. 870/037 kaputelefon kézikészülék nagyon halk

25 posts / 0 new
Last post
katzen
katzen picture

Sziasztok!

Egy Elvox kaputelefon rendszerrel lenne kérdésem: adott egy 4 lakásos társasház, minden lakásban van egy-egy kézibeszélő. Van egy hívó kint az utcán a kapunál, és van egy hívó a lépcsőház bejáratánál. (Arra még nem jöttem rá, hogy mi csinálja a váltást/közösítést a két kapu modul és az egy darab kézibeszélő között) A probléma az, hogy egyrészt búg a kézibeszélő (de ez még a kisebb probléma), másrészt kint és bent is nagyon nagyon halkan lehet csak hallani amit a másik fél mond. Minden funkció működik amúgy: kapunyitás, csöngetés (ez jó hangos). A többi lakó is panaszkodik ugyan erre a problémára. Mi most költöztünk oda, így nem tudom, hogy előtte milyen volt, de a lakók szerint egyre halkabb az elmúlt időben.

Csináltam fotókat. A lakásban lévő kézibeszélőt szétszedtem, elég egyszerű, sok minden nem tud elromlani benne: kétvezetékes a rendszer, a kagylóban a hangszóró és a mikrofon elektronika sorba van kötve. Ajtónyitás esetén rövidre zárja a két vezetéket. A kagylót leemelve kb 7V mérhető a vonalon, visszatéve kb. 15V. A kézibeszélőbe belebeszélve a kézibeszélő hangszóróján visszahallom amit mondok.

Akit hívtak telepítőt, le akarná cserélni az egész rendszert, nagyon sok pénzért, de hátha valami triviális dolog a hibás.
Volt korábban egy téma, ott a kapuegység jó volt, de nem volt meg hozzá a kézibeszélő: https://elektrotanya.com/?q=hu/content/elvox-8877-kezibeszelo-belso-kapcsolasi-rajza Itt az áll, hogy a mikrofonnal szokott gond lenni, de ha a kézibeszélő mikrofon modulja lenne rossz, akkor még aki a kapunál van, annak a hangját lehetne hallani, de az is nagyon halk. Illetve a többieknél is oda vissza nagyon halk.

Volt már valakinek esetleg ilyennel dolga?

Előre is köszi a segítséget!

Comments
katzen
katzen picture

Visszarajzoltam a kézibeszélő egységet. Feltöltöm ide a rajzot, hátha valakinek még hasznára lehet.

Ez alapján arra jöttem rá hogy úgy működik, hogy a két dióda és a kagyló le/felrakásával váltja az áramirányt a kagylóban. Így lerakott kagylóval csak a hangszóró szól és felvett kagylóval a hangszóró és a mikrofon sorba van kötve.
Csak az 1-es és a 3-as sorkapocs van bekötve.

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Türelmetlenül várjuk, hogy végre a kültéri egységgel is elkezdjél foglalkozni...de az szép móka lesz!
Üdv.:Uniman

0

katzen
katzen picture

Kipróbáltam úgy, hogy bekötöttem a kapuegységbe a kézibeszélőt közvetlenül, egy kb 30m hosszú kábellel, így be is ért lakásba (földszinti lakás). Így tökéletesen működik, a mikrofon erősítését vissza is kellett venni a potival, mert már gerjedt. De semmi brum és semmi zaj nem volt rajta. Nem mondom hogy hangos, de teljesen jól érthető hangerőn szólt mind a kapuegység, mind a kézibeszélő is.

Visszakötve az eredeti kábelezésre, azt a különbséget figyeltem meg, hogy nagyon hangos a brum és szerintem ez elnyomja a beszédhangot.

Kipróbáltam úgy is, hogy csak a kapuk között váltó elektronikát hidaltam át, de úgy is ugyan olyan rossz. Szóval szerintem a kábelezéssel lesz a gond. Ami nem is lenne csoda, mert ilyen trehány kábelezést még nem láttam. Használtak itt vegyesen riasztó kábelt, UTP kábelt, UTP kábel sodrott érpárjait duplán fogva egy vezetéknek. A folyosón lévő elosztódobozban, a trafó felett van kötve a kábelek zöme. És még ki tudja, hogy hány kötés van benne.

Jobban megnézve ezt a rajzot (ezt találtam becsomagolva a trafó mellé), azt láthatjuk hogy bár két külön trafó van, de nincsenek közösítve, csak a 3-as pontoknál: https://elektrotanya.com/files/forum/2018/01/le%C3%ADr%C3%A1s.JPG

De most átnéztem ezt az igen bonyolult össze vissza kötögetést a dobozban és azt látom, hogy elmegy a 12V AC a két erősítőig, majd visszajön a 12V AC vezeték az erősítőktől és össze van kötve a dobozba, holott a leírás szerint, a trafó kimenetét közvetlenül az erősítőbe kell kötni (ez így is történt), majd a leírás szerint az egyik trafó tápjáról kell táplálni a váló áramkör. De itt konkrétan a váltó áramkörben van közösítve a két erősítő 12V AC vezetéke, azaz a két trafó kimenete.

Okozhatja ez a brum-ot?

0

katzen
katzen picture

Úgy néz ki, hogy meglett az irtózatos búgás oka. És egyben az is megoldódott, hogy alig hallani valamit a kapuegységeknél.
Ahogy az előző hozzászólásban írtam (csatoltam egy rajzot is), szó volt róla, hogy két darab 12V AC táp van bent az épületben, melyek az egy-egy kapunál lévő kapuegységbe vannak bekötve. Ahogy a rajz is írja, hogy a tápot közvetlenül oda kell bekötni, mert búgni fog. Ez így jó is volt. De a két kapuegységtől a táp vissza volt hozva az épületbe és a "kétkapus relé" sorkapcsain a közös ponton kívül a táp másik pólusa is össze volt kötve. Itt az egyik táp vezetéket elcsíptem, de a közös pont összekötés maradt és egyből megszűnt a földhurok.

Méregettem még kicsit. A két táp eltérő feszültséget adott ki magából: 13.7V és 14.1V. Valamint az egyik kapu egységre utólag rá lett aggatva egy RFID-s kódzár, ami szintén ott szívta féloldalasan a tápot. És mivel a két táp közösítve volt, így a lakásokhoz menő közös vezetéken áram folyhatott valamekkora áram, és ezért alakulhatott ki a brum.

Nem mondom, hogy most már 100%-os, még egy kis hangerő jól jönne, de megszűnt a zaj és érthető a beszéd rajta. És mind a két kapuegységen egyformán szól.

Köszi az ötleteket és segítséget!

0

Szadista
Szadista picture

Szia katzen,

Csak egy tip de én azt nézném meg először : Nem lehet hogy valahol Ohmikus kötés van ???

Üdvözlettel : LACI

Ui: a zúgás meg vagy brum vagy az árnyékolás hiánya...

0

katzen
katzen picture

Lehet, ezt is meg fogom majd nézni. Valamint ki fogom próbálni teljesen független két darab vezetékkel direktbe bekötve a kaputelefonba a lakáskészüléket. Mert ugye van az a furcsa átkapcsolós áramkör, ami a két kaputelefon között vált (amit még nem néztem meg, hogy hogy néz ki belülről), és lehet az okozza a galibát.

Annyit próbáltam még ki, hogy szétszedtem a lakáskészülékben a mikrofon áramkört, megméregettem benne az alkatrészeket, jónak tűntek, kicseréltem az electret mikrofont, de ugyan úgy halkan szólt csak a kaputelefon. Így a lakáskészüléket mint hibalehetőséget lassan kizárom...

0

Szadista
Szadista picture

Szia.

Igen ezért gondoltam hogy a beltérit ki lehet zárni mert egyszerre 4 nem romlik el (vagyis kicsi a valószínűsége)

Üdvözlettel :Laci

0

katzen
katzen picture

A kültérit terveztem még a napokban szétszedni.
Megkeresem még amiket írtatok, csinálok róluk fotót és majd még írok! Kell legyen valahol egy tápegység, meg még egy valami ami két kültéri között váltást csinálja, de nem tudjuk, hogy ez a két dolog hol lehet házban...
Köszi a segítséget!

0

katzen
katzen picture

A kapuknál lévő egységet még nem tudtam szétszedni, de annyit kiderítettem, hogy két sima AC trafó van bekötve a rendszerbe és van egy trükkös váltó áramkör, ami átkapcsolja a vonalat arra a kapu egységre, amelyikről csengettek. Megtaláltam a bekötési rajzát, bele volt hajtogatva a trafó dobozába. :)

A leírás szerint a kapu egységben a 930/037-es erősítő modul kell, hogy legyen, ami ha jól vettem ki a doksikból, akkor az ugyan az mint a 930D (amit már egy korábbi topic-ban elemezgettek: https://elektrotanya.com/?q=hu/content/elvox-8877-kezibeszelo-belso-kapcsolasi-rajza)

Megmértem a feszültségeket a kézibeszélőn újból. Leemelt kagylónál:
- Mikrofonon eső feszültség: 5.88V
- Hangszórón eső feszültség: 0.98V

Csatolok pár fotót amiket ma készítettem, illetve a leírást amit találtam a dobozban.
Ha lesz időm, akkor holnap szétszedem az egyik kapu modult. Nekem az a tippem, hogy ott lesz a gond.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
930D...van kép poti a hangerők beállításához. tekerd őket max.-ra.
Üdv.:Uniman

0

katzen
katzen picture

Szia!

Szétszedtem a kültéri egységet. 930/037-es panelt találtam benne. Van rajta három poti: mikrofon, hangszóró, nyitás időzítés. A hangerő potikat feltekertem maxra. a VI poti kb. félálláson volt. De így meg irtózatosan gerjedt a rendszer, gyorsan vissza is tekertem az eredeti állapotra. Azt néztem még, hogy a hangszóró membránja nagyon kemény, nem lehet rajta semmit mozgatni, de nincs rajta DC feszültség, megmértem, ezek szerint ez ilyen. A nyitás időzítés poti nem csinál semmit, csak addig nyit, amíg nyomják a gombot bent. Tápfeszültség megvan 12-13V AC.

Valami a panellal lehet? érdemes lenne rajta kicserélni az elkókat? Mit érdemes még esetleg mérni rajta?

Csatolok pár fotót.

0

city217
city217 picture

Szia.
Cseréld ki a hangszórót, az nem szorulhat.
Csak most olvastam bele, de ha az a mikrofon is akkor nem csoda a halkulás.
Üdv.

0

katzen
katzen picture

Most jövök rá, hogy ha felcsengetek, akkor nagyon hangosan szól a hangszórója, úgyhogy az nem lehet rossz szerintem.

0

city217
city217 picture

Szia.
Az kimaradt, hogy a kapunál cseréd a szórót, ha mikrofon is egyben. :)
A lényeg, lent van a hiba, vagy kezdjetek el kiabálni. Tényleg, akkor mit csinál?
Biztos beloptad már magad a szomszédjaid szívébe, de hagyd őket békén. :)
Üdv.

0

katzen
katzen picture

Igen, pont a kapunál lévő hangszóró szól elég hangosan mikor csengetek. Ugyan az a "csengőhang" hallatszik ott is, mint a benti kézibeszélőn. A kintin és a bentin is elég jó a csengetés hangereje. Ezért mondtam, hogy mégsem a hangszóró lesz a hibás. A kinti és benti egységben is van külön egy-egy mikrofon, lehet hogy azok adták meg magukat? De ráadásul minden lakásban (mindenki ugyan arra a hibára panaszkodik). Ha kiabálunk bele, akkor hallatszik valami halk suttogás, vissza irányba is, tehát valamit átvisz.
A lakásunkkal szoktam tesztelni oda-vissza, a szomszédokat nem zargatom :)

0

city217
city217 picture

Szia.
Akkor meg nincs más dolgod, csak megvizsgálni az erősítőjét. A csöngetés ne zavarjon, mert az halkan is hangos. :)
Üdv.
ui: Próbáltál már rákötni egy mikrofont? A "mindenki" meg ne zavarjon mert ilyen a tömeg, egy mond valamit a többi meg bólogat. Na ez vicc de valahol igaz. :)

0

katzen
katzen picture

Az lesz, keresek egy mikrofont, megpróbálom kicserélni.
Köszi a javaslatokat!

0

city217
city217 picture

Már csak annyit, a csengetés azért hangos mert az más szálon fut, "gondolom".
J.

0

katzen
katzen picture

Kétvezetékes a rendszer, abból az egyik a test. Szerintem ugyan azon a szálon megy a csengetés. A kézibeszélőben egy hangszóró és egy mikrofon van csak sorba kötve és ennyi.
A csengetés az valahogy úgy működik, hogy van egy beépített dallamgenerátora és amikor a nyomógombot megnyomom, akkor a dallamgenerátor kimenetét ráköti a vonalra. Csak dallamgenerátor kimenetet kapcsolja a nyomógomb, és addig amíg nyomom.
Ha ebből indulunk ki, akkor azért halaltszik a csengetés a kinti hangszórón is, mert a dallamgenerátor kimenete a vonalra került, a vonalon pedig ott van az erősítő. Ezek alapján az erősítő és a hangszóró jól működik, valószínűleg a mikrofonokkal lesz a probléma, vagy a kézibeszélővel...

0

city217
city217 picture

Átfutottam az egészet a képekkel együtt, szépen lehetne mérni.
A TBA820 adná a hangot azt ellenőrizd, és a feszeket is. A stab-kockánál 12V-nak kell lenni, a zénerek meg adják magukat. A kondik olyan szépek hogy még a boltban se kapsz ilyet. :)
Ez a kondioldal, a másikat nem látom jól. Kinyomozhatnád, lehet két erősítő van benne, de ha az IC-k adatlapjait megnézed akkor tuti segít.
J.

0

katzen
katzen picture

Oké, megnézem ezeket, köszi a tippeket és ötleteket!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az elkók cseréje csak használ
A hangszóró 45 Ohmos, ha lehet műanyag membránost (45-50 Ohm!)vegyél, jobban bírja a kültéri viszonyokat

Bálint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a tápot kellene először rendbetenni, a téli hideg, nyári meleg megviselte

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A kültéri egységnek mutasd meg a belsejét...a hiba abban is rejtőzhet.
Aztán hiányzik még egy egység...az hol van és mi a típusa ?
Üdv.:Uniman

0

Sponsored links