You are here

EMG- 1113/F csöves hanggenerátor nagy átmérőjű dupla huzalpotencióméter javításra, kiváltására ötletet várok

16 posts / 0 new
Last post
gabesz99
gabesz99 picture

Restaurálok egy 48 éves EMG- 1113 / F típusú hanggenerátort, azt hittem, hogy egy egyszerű problémába ütköztem, amit könnyen megoldok, de sajnos nem találok dupla helipotit a frekvenciahangoló huzalpotenciométer kiváltására. A huzalpoti egy nagy bakelittárcsára van tekercselve, 0,1 mm-es vagy 0,12 mm-es huzallal, ez van megsérülve. Szeretnék ötletek kérni a megoldásra, fontos lenne, hogy olcsó megoldás legyen, mert nagyon drága preciziós huzalpotenciométerek horror árban vannak. A huzalpotenciométer 34 kohm-os, egy Wien hídnak a szabályozó potenciométere, ezért fontos lenne a jó együttfutás a két potméter között. Ötleteim amik eddig felmerültek.Két db helikális poti összekötve fogazott szíjjal, vagy valamilyen gumigörgővel.Újratekercselés, de nem tudom milyen huzal anyagból van a huzal, és elég bonyolultnak tűnik. A digitális potit elvetném, mert nem illene egy csöves készülékbe,az jackley-es megoldást is elvetném, mert jó lenne a folyamatos szabályozás.Szeretném kérni, hogy van ezen kívül jó ötletetek, javaslatok a megoldásra,akkor segítswtwk itt a fórumon.Csatoltam képeket, hogy jobban érthető legyen a probléma, mert egy kép többet ér ezer szónál.Köszönöm a segítséget előre is!

Comments
gabesz99
gabesz99 picture

Nagy meglepetéssel tapasztalom, hogy ennyi segítőszándékú emberrel találkozom, köszönöm nektek ezt a kiváló hozzáállást, ez az első segítségkérésem itt a tanyán, próbálok mindent magamtól megoldani. Szóval nem számítottam ilyen pozitív segítségnyújtásra, köszönöm nektek, nagyon nagy értéket képviseltek, öröm ilyen csapathoz tartozni.
Külön köszönet qqBercinek a potméter felajánlásért.Nagyon sok műszerem van, nagyon szeretem őket, és kiváló állapotba fogom hozni ezt a hanggenerátort a legjobb THD hozom ki belőle, mert jó minőségű kondenzátorok vannak a hídban.

Gábor
RTV, Hifi,SMT specialista

0

Qqberci_1
Qqberci_1 picture

EMG 1113/D potméterem van, megnézem, ha nem szakadt, odaadom.

0

Qqberci_1
Qqberci_1 picture

Megmértem, mindkét oldala jó, oda tudom adni.

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Hogy a topik nyitónak micsoda malaca van az nem semmi.
Nézegetve a különböző változatok rajzait, azonos lesz.
Üdv. Laci

0

Qqberci_1
Qqberci_1 picture

Közben én is megnéztem, azoonos :-)

0

varga jano
varga jano picture
*****

Uraim !
Ez ami itt történt , a tanya lényege . :) Üdv varga jano

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Az újratekeréshez: ezeket sík prespán vagy textilbakelit lapra tekerik, és amikor kész, akkor szegecselik, majd ívesre hajlítják.
Ha netán a huzal nem szakadt meg, akkor talán meg lehet fordítani a pályát, hogy a belső éle nézzen kifelé. Ha megszakadt, akkor folyékony ezüst (nyák javító festék) talán segíthet.

Üdv, lcsaszar

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: hívd fel, régi EMG-s, hátha..

Oszcilloszkóp javítás nagy gyakorlattal! Oszcilloszkóp-Video Bt. 1163 Budapest, Cziráki u. 19. III. 16. Tel.: 06-1-404-9697, 06-30-241-9848.

Bálint

0

Qqberci_1
Qqberci_1 picture

Sándor nem foglalkozik kisfrekvenciás dolgokkal...

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Két utat látok megoldásként ha csak nem valami csoda folytán sikerülne egy eredeti példányhoz jutnod.
Ha csupán az a cél hogy működjön ha bekapcsolod az nem egy nagy kunszt. Két potit egymás után szerelni és egy U alakú szerelvénnyel összekötni nem egy bonyolult mechanikai feladat. A speckóban leírt 0,5% THD-t nem zárnám ki hogy egy precízebb fémréteg kettős potival is el lehet érni.
A probléma akkor kezdődik mikor azt szeretnéd hogy a gravírozott skála beosztások is stimmeljenek. Lesöntölhetsz egy 50 Kohm-os potit úgy hogy a véghelyzetben 34 Kohm legyen de a közbenső értékek teljesen máshová fognak kerülni. Vagy új skálatárcsát gravírozol/ gravíroztatsz hozzá vagy 2db 50Kohm potikat használsz de a Wien-híd egyéb elemeit (kiegészítő ellenállások és a kondenzátor(ok) úgy változtatod meg hogy a generált frekvencia stimmeljen a skála által mutatott értékkel. Ez is egy vért izzasztó eljárás lesz arra számolj. Az 50 Kohm potit azért ajánlom mert a csöves áramkörök nehezebben tűrik a kisebb impedanciájú terhelést (a viszonylag nagy belső ellenállásuk folytán) mint a klf. félvezetős ák.-ök.
.
A másik út az az eredeti megjavítása. (Csak úgy mellékesen:ez nem egy helipot ez egy sima huzalpotméter.)
Ha letekersz egy 0,5 vagy 1 méteres darabot a huzalból meglehetősen precízen meg lehet mérni az ellenállását. Úgy látom a csévetestként funkcionáló textilbakelit vagy hasonló anyag kapott egy ütést miáltal akadály keletkezett a leszedő érintkező útjában. Arról nem írtál hogy maga a huzal szakadt-e. Nem tartom lehetetlennek hasonló tulajdonsággal rendelkező ellemállás huzal beszerzését. Adott a szükséges ellenállás a csévetest méretei a fajlagos ellenállás. Ezekből precízen kiszámolható hány menet és milyen menetemelkedés szükséges. Ez az igazi restaurátor munka. ;)
Üdv. Laci

File csatolás: 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia!
Ebből a generátorból sokat gyárthattak,(a BEAG-ban volt jó pár), lehet hogy inkább a fórumokon érdemes keresni egy donor példányt.
Meggondolandó esetleg egy combosabb sztereo potival kiváltani, nekem a generátorom egy sima 2x10kilós Ruwidóval működik, és HF tartományban végig 0,005% körül van a torzítása. Persze a híd elemeit át kell méretezni, a poti értékéhez.
Csaba

0

Kari
Kari picture
*****

Szavasz Gabesz!
Sztem ilyesmik egymasutan epitesen alapulo megoldason kellene agyalnod_nem praktikus a huzalpotik ujra tekercselese...
A TWK nem volt tul draga ceg. Masoktol is lehet "Leitplastik" potikat kapni, pl. Copal, igaz azok többnyire OEM termekek. Nagyobb baj, hogy többnyire 10K a max erte, de Copal-nak van pl. 20K is, amik sztem jol egymasutan epithetök lehetnek, s szerintem voltak a Distrelec-nèl...
Ezeknel azert jobbnak tünnek a Contelec "Conductive Plastic Poti" megoldasai, de csak 5 & 10K-ban letezik szabvanyosan. Termeszetesen leteznek "kici occo(bb)" megoldasok is. Most latom, hogy a Megatron 100K-ig(!) szallit, akàr max 0,1% linearitassal, s nem voltak tul dragak....
Voltak a nagytestü Gamma helipotok is_de neked asszem nemjo a "multiturn* kivitel_ amik a TWK-hoz hasonloan, 0,1% körüli linearitasuak voltak-asszem 50K letezett. Nem latni, hogy kapcsolasi ertekek valtoztatasa nelkül megoldhato lenne a potik kivaltasa, hacsak aprolekos munkaval nem keszitesz magad 2db ujat_ehhez merd ki, hogy mennyi a felhasznalt huzal meterenkenti ellenallasa...
Eredmenyest- Kari

0

Qqberci_1
Qqberci_1 picture

A 1113-nak volt egy "nem dokumentált", de igen jól használható funkciója. A potméter ellenálláspályájának a végén a szigetelő hordozó megemelkedik és a csúszkát elemeli az ellenálláspályáról. Ekkor az oszcillátor leáll és az "Oszcillátor kimenet" pontra adott jelet erősíti a műszer. Igy 5 W-os, igen jó hangminőségű (mérő)erősítőként használható...

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Berci!
Köszi az infot_ gondolom többünknek uj volt...
Kari

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
Tudok olyan kollégámról , aki a gyár felszámolásakor , 2 DB kimenő trafót szerzett , fillérekért . Ebből az emlegetett erősítőt megépítette .
Azon hallgat zenét . :) Üdv
jano

0

Sponsored links