You are here

EMG 1172/B kimeneten zavar jel -MEGOLDVA?

22 posts / 0 new
Last post
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Hosszú évek alatt rászántam magam a címben említett műszer megvásárlására. Alapvetően szép állapotú darab, rendszerváltás közeli évjárat.
A működése majdnem tökéletes. Az eddigi tesztjeim során azt tudtam megállapítani, hogy +10dBm kimeneti állásban feltekert kimeneti potméter esetén a kimeneti jelre valamiféle zavar (AM szerű moduláció, noha az ki van kapcsolva) ül rá a kb. 220-440MHz közötti kimeneti frekvenciák esetén. Ettől eltérő jelszinteken (pl. 0dBm bármely potméter állása, de akár a +10dBm 0-20%-os állásában), illetve más frekvenciákon a zavart nem látom.
Azt hozzá kell tegyem, hogy a kimenetet szkópon vizsgálom (HP 1720A: 275MHz), ezzel kb. 460-480MHz-ig voltam képes triggerelni a jelre, szóval, hogy e fölött mi történik azt most egyelőre nem látom, viszont 440MHz-nél akkor is tisztának látszik a szinusz...
Amit kipróbáltam:
- M8 kimenetén a jel minden általam mérhető frekvencián tiszta.
- M9 kimenetén pontosan ugyanazt a hibát látom, amit a műszer kimenetén is.

Ebből arra következtetek, hogy a hiba az M9 modulon belül lesz. Mivel van a szkóp-hoz nagy impedanciás FET fejem, a szignálhoz meg kiemelő kártyám ezért in-circuit méregetnék. Viszont sehogy sem tudom kiszedni a "bőréből" a modult, mi a trükk?

Megoldás

Comments
jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Miutaán kivettem a tegnapi 100uF-ot, 
végeztem egy olyan módosítást, amit már megoldásnak is nevezhetnék. A kapcsolási rajzon C926 meg van csillagozva, ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy ez az alkatrész eltérhet a feltüntetett értéktől. Először 470pF-al próbálkoztam, ami javított az ügyön, de nem oldotta meg teljesen, így tovább növeltem 620pF-ra. Így viszont tényleg jó lett!
Közben leellenőriztem nem romlott-e az AM modulációs képesség és úgy tűnik, hogy nem. Valóban 20kHz körül van a felső határ, érdekes módon nem az a probléma e fölött, hogy a jel amplitúdója csökkenne, hanem fura torzítások jönnek be a jelbe, pl. el háromszögesedik a moduláló szinusz, de ez már a végfokba érkező jelen is látszik, szóval nem az én módosításom az oka.

5

Kari
Kari picture
*****

Szia Jakyg!
A Csorvasi talalkozon összefutottam Nagy Gyula baratommal ki olvassa a Tanyat is s több evtizedes müszer javitasi gyakorlata van.Keresere irom az "üzenetét":
Ez a generator 5 hurokkal rendelkezik, s a jelenseged tipus hibanak szamit ebben is es amit lemasoltak abban is epp ugy! Megoldaskent mindket tipusnal (sajnos man emlekezett fejböl, hogy mely huroknal, de) az egyik hangolo feszre egy 1uF-t kell forrasztani!! Ez ugyan kicsit lassitja a beallast, de tökeletesen felszamolja a leirt hiba jelenseget!
üdv, Kari

4

jakyg
jakyg picture

Szia Kari!

Köszönöm, hogy tolmácsoltad az üzenetet! Nem vitatom a javasolt megoldást, de nem értem.
A hangolófeszültség ugye a frekvenciát hangolja el és attól függően, hogy mekkora (frekvencia) érték van beállítva az előlapon a különböző PLL-ek különbözőképpen vannak vezérelve.
A korai méréseim azt mutatták, hogy az RF végfok bemenetére érkező jel zavar mentes. Az igaz, hogy ezt a tesztet úgy végeztem, hogy a szkóp 50 Ohm-os bemenetére kötöttem a jelet. Ha rajta volt az RF végfok akkor persze a bemeneten is látszott a zavar, de ezt annak tudtam be, hogy a bemeneten megvalósított PIN diódás osztó vélhetően nem konstans impedanciás osztóként viselkedik és ezért visszahat.

0

Kari
Kari picture
*****

Hello!
Ertenem az aggalyaid, de en csak közvetitettem, s mindössze ismetelni tudom, hogy palyafutasa alatt jo pàr keszüleken (bele ertve a fejlesztesi küszöb tipust" is :-)) ugyan ez a hiba jelenseg szokott fel lepni=> s mindket gyarto termekenel azonos volt a megoldasa, csak man nem emlekszik az 5 hurok melyiken hozta az 1uF a megnyugvast...
Eredmenyest!
Kari

1

jakyg
jakyg picture

Szia Kari!

Egyébként ha tárgyilagosan nézzük az 5 kört is lehet szűkíteni. Az "A" és "E" szerintem nem valószínű, mert A-nak túl nagy az átfogása, hogy ilyen kis tartományban okozzon problémát, E pedig a szűk sávú oszcillátor PLL-je, ez praktikusan független a beállított frekvenciától.
 

File csatolás: 

0

varga jano
varga jano picture
*****

Bocs !
Mérőfejjel nézd !
1:10 osztással . Lehetőleg.

0

jakyg
jakyg picture

Bocs!
Az RF jeleket névleges terhelésen illik nézni, amit tökéletesen helyettesített a szkóp 50 Ohmos bemenete. 
Amikor áramkörben mértem akkor, pedig a nagy impedanciás FET fejemet használtam. Mellesleg ezutóbbi terhelés szempontjából sokkal jobb, mint egy hagyományos 10:1 passzív fej, mert a passzív fejeknél van 10-15pF járulékos kapacitás a föld felé. Ez azért baj mert nagy frekvencián lesöntöli a 10MOhmot, 200MHz-en a 10pF 79,6Ohm reaktanciával bír! Ennyi les a 10MOhmból... Ehhez képest a FET mérőszondának ugyan "csak" 1MOhm a DC bemeneti ellenállása, viszont a kapacitása nincs 1pF se!

2

l.pozsgai
l.pozsgai picture

Hi!
Teszem fel, ez Neked is rendelkezésre áll...

https://www.emg.hu/gepkonyvek/EMG_1172-hasznalati.pdf

A volt cégemnél, kb 15 évig dolgoztam ilyen eszközzel..
Többször meghibásodott, a javításához, mindhármunk tudására szükség volt..
Sajnos C_jani már ne tud segíteni, " G"
Ferit próbálom meg_interjúvolni a kérdésben.
Arra emléxem, az árnyékoló serlegek KH_ja sok gerjedéshez hasonló gondot okozott.
Viszont, ennek tudását Janika elvitte a sírba..
A tápok is okoztak meglepetéseket, Feri orvosolta..
A vég méréseket csináltam, tudtam a két kollégám nem téved!
Viszont egy nagyon pontos frekimérőre szüXged lesz..

Ha igényled a segítségemet, megpróbálom előkeríteni az annak idején
leírt jegyzeteimet..

 

1

jakyg
jakyg picture

Szia!

Köszönöm, hogy leírtad a tapasztalatod. Én egyelőre nagyon remélem, hogy az osszcillátorokig nem kell visszanyúlnom (sosem). :)

0

jakyg
jakyg picture

Sziasztok!

Ami a problémát illeti, a gépnek ma jobb napja volt (vagy a kidobozolás miatt változott), minden esetre ma 260-390MHz között jelentkezett a moduláció.

Amit meg tudtam mérni jelenleg, hogy az amplitúdó szabályzó feszültség (PL901) szép tiszta, ott zavar nincs.
Mellékeltem egy szkóp ábrát, a felső jel a kimenet (290MHz), jól látszik a jelre ült moduláció, az alsó a C926-os kondenzátoron a visszamért jel AC komponense. A képen az időalap 5 usec/div volt, ez a gerjedési frekvencia látszólag nem függ semmitől, mindig fix, max az amplitúdója változik. 
Jelen pillanatban nem lehet eldönteni, hogy a szabályzás gerjed-e be vagy maga az erősítő, ehhez majd fel kell bontani az amplitúdó szabályzási kört.
Valószínűleg nincs jelentősége, de nálam a TR907 nem TD101 típus, hanem két mezei 2N2222.

 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia jakyg !Ma nevetségesnek tünik ,a 80´-as évek elején készitettem (egy évig)egy szintétizátoros programaható RF generátort 40-999MHz ,közel 50-TTL ic-vel.Hasonló zavar volt a kimeneten a RF jelen.4 oszcilátort alkalmatzam ,a programazó választotta ki megfelelöt.Az egyik oszcilátoron jelentkezett csak a zaj.A kimeneten én is alkalmaztam egy detektort a szint szabályozáshoz,oda tettem egy2x1000-Ohm-os füllhalgatót és hallható volt 400-500Hz körüli hangfrek.A fázisdetektort gyanisitottam ,végül is arra a következtetésre jutottam hogy a progamozóban lévö egyik TTL ic a okozó.Megemeltem az 5V feszültséget 5,20V(analog müszerem volt) és eltünt a zaj.Egy fagyasztó spray-al sorba fúlytam az ic-ket ,gondolván hogy megtalálom az ic-t ,sikertelenül.Ugy hogy maradt a megemelt feszültség ,végül tettem egy ventilátort a langyos ic-nek.Kihoztam a generátort avval hogy majd használom ,csak párszór hasznátam a beépitett szélessávú dB méröt ,becsomagolva a pincében pihen.üdv.Jóska

1

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Ne haragudj, de ez nem modulacio, hanem szuperpozicio kepe, azaz 2 jel összege => nevezhetnenk brummnak is!
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

Brumm? Azért mégis csak 100kHz-es nagyságrendű, inkább valami denevér "vijjogás"? :)
 

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Ne a szavakon lovagolj!
Irtam, hogy nevezhetnenk brummnak is, DE A LENYEG= EZ NEM MODULACIO, hanem jelek összegzese, azaz szuperpozicio; elemezd a burkolo görbét, s Te is ezt mondod!...
Kari

0

jakyg
jakyg picture

Szia!

A moduláció onnan jött, hogy eredetileg csak a nagyfrekvenciás jelre összpontosítottam és észrevettem, hogy a szinusz csúcsai megvastagodtak, a nullátmenetél meg nem, pont úgy nézett ki, mintha amplitúdó moduláció ülne rá.

Ami a mai fejleményeket illeti: a lustaság győzött. Nem akartam nagyon szétberhelni az erősítőt, lévén forr. szigetes, légszerelt konstrukció, ezért egyszerűen C901-el párhuzamosan beforrasztottam 100uF-ot gondolván, az mindenféle gyors beavatkozást meggátol a szabályzó egység felől.És tényleg! Megszűnt a zavar jel (nem tudom merhetem-e most már gerjedésnek nevezni?). A lényeg, hogy így a kimenő jel -szemre- tiszta minden általam megjeleníthető frekvencián.
Persze így az AM moduláció lehetősége agyon lett csapva, a 400Hz-es belső moduláció még csak-csak átjön, de 1kHz-en már semmi.
Nyilvánvalóan ez nem lehet a megoldás de látszik, hogy a problémát nem magában az erősítőben kell keresni, hanem inkább a szabályzó körben.

A gyári specifikáció szerint egyébként az AM modulációs tartomány 20kHz-ig terjed, viszont anélkül, hogy komolyabb számolásokba bocsátkoztam volna azért úgy tűnik, hogy ez a szabályzó erősítő nincs "túl" kompenzálva, csupa pF-os nagyságrendű kompenzálók vannak benne, szemre jóval gyorsabbnak tűnik, mint 20kHz. A másik amit nem értek TR910 és TR911, miért raktak oda 2N2369-et, azok is legfeljebb a maximális modulációs frekvenciával találkoznak, a 2N2222 is bőven elég lenne oda, ha már egyébként is használták a panelen...
 

0

kferi
kferi picture

Kiemelő kártyát nem ekarod majd kölcsön adni? Az én szignálom ettől rosszabbakat produkál és egyszer nekiesnék.

1

jakyg
jakyg picture

Szia!

Nem kizárt.

0

kferi
kferi picture

Köszi, sok sikert a javításhoz.
 

0

Pilatus Porter
Pilatus Porter picture

Hi!
Kell hozzá két célszerszám.

P.P.

File csatolás: 

1

jakyg
jakyg picture

Szia!

Végülis elég volt csavarhúzóval lefeszegetni, de tegnap éjjel már nem volt hozzá bátorságom, nem volt könnyű...

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Irj Kündünek -hatha nem olvas mindent- gondolom ismer(het)i a megoldast...
Kari

0

Sponsored links