You are here

EMG-1586/A időalap tengely, mechanikus probléma

3 posts / 0 new
Last post
clarke2001
clarke2001 picture

Kedves Kollégák !

Egy 1586/A időalap tárcsasorán végeztem teljes érintkezőtisztítást, nagyon megérte, mert az öreg, kontakhibás készülék horizontális eltérítése nagyon szépen stabil lett. De közben sajnos a racsnizó golyópárt tartó, és a csőtengelyre szoruló öntvényt sikerült még a szétszedés közben tönkretennem egy rosszul átgondolt csavarással, meglazult a tengelyen ezáltal, és megszűnt a racsni és a tárcsaérintkezők szöghelyzetének az összerendelése. Nem is tudom visszaállítani, mert már nem szorul a tengelyre, és a végállás sem működik ebből adódóan. Ha nincs más megoldás, megpróbálom átfúrással és csappal megoldani, de mivel a finompoti tengelye hosszában végigmegy és útban van, nem is tudom, mit lehet majd tenni. Addig is tudna valaki a komplett mechanikai szerelvény pótlásában segíteni ? Vagy esetleg ezen más megoldást javasolni ? Köszönettel: P.L.

Comments
kündü
kündü picture

Üdv!

Ez elég gyakori hiba már ezeknél a kapcsolóknál. Az öntvényben lévő fogak elrágódnak.
A szerelvény cserén kívül én eddig két megoldást próbáltam ki:
1. Ha van ugyanolyan kapcsolószerkezeted, csak tömör tengellyel, akkor át lehet tenni róla csak a a racsni öntvényét a régi kapcsolószerkezet tengelyére. Ha jól emlékszem, ehhez ki kell ütni egy két csapot, illetve le kell fúrni két szegecselt távtartót. Utóbbit csavarral tudod újra rögzíteni. Ez stabil és tartós megoldást ad. Az összerakásnál figyelni kell a tárcsák helyzetére.
2/a. Készítesz egy 2,5-ös átmenő furatot az öntvényen és a tengelyen, vágsz bele egy szűk M3-as menetet és belehajtasz két hernyócsavart két oldalról úgy, hogy a poti tengelyét ne fogja meg. Itt nagyon kell figyelni az öntvény és a kapcsoló szöghelyzetére!
2/b. Ha nem jött össze a pontos fúrás és a tárcsaérintkező két szomszédos szegmenst rövidre zár, akkor fordítasz a racsnin kb. 90 fokot és ott húzod meg a csavarokat. Ekkor át kell állítani a végállás ütközőket is. Jó eséllyel meg tudod annyira húzni a csavarokat, hogy nem szakad ki az öntvényből, de a racsnit is megtartsa.
Ha kiszakadnak a menetek, akkor életbe lép az 1. pont.
Tartósságáról csak annyi tapasztalatom van, hogy két hónap alatt még nem csúszott meg.

Gyula

0

clarke2001
clarke2001 picture

Köszönöm a javaslatot, ezek szerint életképes lehet az átfúrás stb. Ez egy iskolában használt műszer, a beavatkozás majd szeptembertől esedékes újra. Ha addig esetleg adódna valahol egy roncsműszer, egyéb, ahonnan kivehető egy komplett kapcsoló mechanikája, annak nagyon örülnék továbbra is. Üdv.

0