You are here

Emos DVB-T/T2 antenna erősítő táplálása

30 posts / 0 new
Last post
spellfire
spellfire picture

Sziasztok,

Adott egy jelerősítő,

aminek kell 5-12V tápfeszültség. Kérdésem az lenne, hogyan adhatok neki? Mondjuk fogok egy T elosztót és az egyik csatlakozón ráküldöm a tápfeszt?
Pozitív gondolom a középső ér, negatív az árnyékolás. TV-t ez nem teheti tönkre?

Láttam hogy van direkt ilyenhez való tápegység, de ha csak ennyi, akkor nem vennék hozzá...

Előre is köszönöm!

Comments
uniman
uniman picture
***

A tévéről nem esett szó...ha az erősítő digitális DVB-T vételhez lesz használva, akkor ma már eléggé ritka az olyan vevőegység/TV amely ne tudná az antennabemenetére kiadni az 5V-os tápfeszültséget.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia !Nem irtál semmit a dvbt vevöröl ,leggtöbbjük tartalmaz 5v kimenöfeszültséget az anntena bemeneten.Ezt a feszültséget a menüben lehet ki- be kapcsolni. Nézd meg a vevöhöz tartozó leirásban és ha lehetséges azt kell csak aktiválni.A dvbt vevöhöz vagy tv-hez árusitanak kis aktiv antennát és ezért szokot 5v is lenni. udv.Jóska

0

spellfire
spellfire picture

Szia,

Eddig külön vevővel volt használva, de az bedöglött. Merő véletlenségből ki lett próbálva nélküle és kiderült, hogy a TV is képes fogni a digitális földi jeleket :)
A baj az hogy a vevő valóban tudott 5V-ot adni, de a TV már nem...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

TV-kben nem nagyon láttam még antenna-táplálást. 

0

Joe
Joe picture

Szia!

Szerintem a távtápláló a koax dugó - F csatlakozó részben van. Tehát sok dolgod nincs vele A F csatlakozók felszerelésén kívül. (Ellenőrizheted egy feszmérővel egy rövid koax belsőt dugva az F aljba, a drót és test közt tápfeszt mérhetsz, ha bedugod a tápot.). A koaxon megy fel a feszültség. Azt azért megnézném az összeszerelés előtt egy feszmérővel, hogy továbbadja-e az erősítő a feszültséget. A Balun Ohmikusan zárlat,

Még egy. Ezt a hengert érdemes az antenna közelében beiktatni a kábelba a jobb jel zaj viszony miatt. Ehhez kültéri F dugót használj,egy gumigyűrű van benne. Ezen felül, mivel kültéren van, önhegedő gumiszalaggal átfedéssel tekerd be kétszeresen. Erre fekete szigszalagot tekerj szorosan mert így lesz tuti vízálló, ez nyomja oda a gumit a kötésre. A fekete szín azért fontos, mert ez UV álló, ez marad fenn legtobvább a szabadban.  Ez így a bevált technológia kültéri csatlakozásra.

Remélem segítettem.

1

spellfire
spellfire picture

Szia, igen segítettél és köszönöm, de valószinűleg inkább veszek egy gyári adaptert. Úgy tűnik ez az egyszerűbb megoldás.
Köszi!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: vagy egy tisztességes, nagy nyereségű antennát, új kábellel

Bálint

0

spellfire
spellfire picture

Szia, Ha minden kötél szakad akkor nem marad más... :)

0

skorpio
skorpio picture

.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Találkoztam olyan vevővel, ahol antenna erőnek hívta. Először nem tudtam elképzelni mi az, majd angolra váltva megjelent az Antenna POWER felirat. 

0

skorpio
skorpio picture

szia Jaca
na ez az
ezert toroltem a hozzaszolasomat

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Tudod, mi a leg bosszantóbb? Hogy egy sima antennaerősítőt  "DVB-T/T2 antenna előerősítő 30dB"-ként adnak el. De az a tapasztalatom, hogy ahol erősítő nélkül nincs megfelelő minőség (80% feletti), ott nem érdemes erősíteni. Erősítő max akkor kell, ha több készülék van rákötve. Ahol eddig eldöcögött a DVBT erősítős antennával, ott mindenhol dobtam ki az erősítőt, és tettem fel a passzív, irányított antennát.

2

spellfire
spellfire picture

Szia,

Ez is benne van a pakliban sajnos. Úgy döntöttem veszek egy "gyári" adaptert és letesztelem. Ha nem tesz csodát akkor legalább kipróbáltam...

0

Joe
Joe picture

Én is. Sőt városban, az erősítő problémát is hoz be a közeli adók nagy jelszintje miatt amik ráülnek a gyengébb adókra, (keresztmoduláció a jelenség neve). Viszont távoli adókat meglepő módon javít fel egy balun dobozban elhelyezett csatornára hangolt erősítő, egy hosszú antennában. Ilyen rendszereket szereltünk  a Belgrád 2 C24 re a hőskorban. A Gorenje Elrad gyártotta a Német WISI rendszerét, ez volt elég spéci a 80-as években mifelénk. Ha baj volt vele utáltam, mert az árboc tetején nagy konzolos antennában volt vacak volt javítani. 

0

skorpio
skorpio picture

helyes

1

Guest
Guest picture

Nem csak "ennyi"! De ha nem tudod mi van benne, inkább vedd meg készen!
Ennyiért nehogy már ne érje meg.  https://www.ostelsat.hu/tapegyseg_antennaerositokhoz_12v-100_ma_tapfeladoval_zce2_dpm_D0010.htm

0

spellfire
spellfire picture

Szia,

Igazad van. Mire összeszedem az alkatrészeket, összerakom, kipróbálom, kiderül hogy mégsem jó, stb... Inkább megfogadom a tanácsod éa veszek "gyári" adaptert. Azzal nagyon nem lőhetek mellé. Nameg nem is drága.

0

Joe
Joe picture

Szia!

Itt azért mechanikai szempontok is érvényesülnek, 800-ért nem hiszem hogy volna kedvem barkácsolni. Amúgy tele van egy dobozom ilyen induktivitással, 1 nF kerámiát mindig találni a boltban. (Még a 80-as évekből amikor az ilyesmi kincs volt, igaz akkoriban bolt is alig volt...)

0

spellfire
spellfire picture

Szia, Igen, igazad van. inkább a 800 forintos lehetőséget választom. :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Egy 10uH-s tekercs, meg egy 100pf-es kondenzátor. A tekercs a középső ér és a táp + közé, a kondenzátor meg a középső és és a Tv közé.

0

spellfire
spellfire picture

Szia,

Ez elég egyszerűnek tűnik! Eddig ez a legjobb leírás, le a kalappal! Köszi szépen!
Tény, hogy a "gyári" megoldás mellett döntöttem, de jó tudni hogy ennyi az egész. Köszi még egyszer!

0

Guest
Guest picture

Akkor magyarázd el az "Istvánnak" mi az a 10uH tekercs, 100pF kondenzátor, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, mire valók, hogyan működik a leírt összeállítás.
Az általa a nyitóban megfogalmazottak alapján egyikkel sincs tisztában.
Az pedig hogy ezt a dolgot egy javítási topikban próbálja felvetni, azt nem az én dolgom elbírálni.

0

spellfire
spellfire picture

Szia, nem kell elmagyarázni, ismerem őket. Csak a nagy frekis dolgokkal állok hadilábon...
Bocsi hogy nem jó fórumot választottam, nem is tűnt fel. Reméljük erre jár egy moderátor és ha szépen megkérem átrakja.

0

Jaca
Jaca picture
****

Laci, miért nem te magyarázod el? Időd mint a tenger. 

0

Guest
Guest picture

Az "Istvánok" a te reszortod.

0

Jaca
Jaca picture
****

De látod, az én Istvánjaim megoldják a feladatot. A CD meg még mindig nem szól, pedig ott hagytalak benneteket érvényesülni. 

0

Joe
Joe picture

Szia!

A kondinál elnéztél egy nullát! A 100p kevés, még a sáv tetején is. A nagyok, (WISI, Kathrein, Hirschmann, Fuba stb) 1- 2,2nF-et használ az50-960MHz sávban.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Joe!

Azt én néztem el, Lacinak meg fel sem tűnt. 

0

Joe
Joe picture

Szia!

Ez az ezeréves távtápláló kapcsolás.

0

Sponsored links