You are here

EU irányelv a javíthatóságról,regisztráció és egyebek.

27 posts / 0 new
Last post
torokj
torokj picture

Itt folytassuk a témát,a szemét-lom topik áttekinthetetlen lett.

EU-s szabályváltoztatás lényege:
- Termékek javíthatósági ideje
- Javítóműhely fogalma
- Alkatrészek javítóműhelynek
- Alkatrészek felhasználóknak
- Javítási kötelezettség a gyártók részére
- Regisztráció javítóműhelyeknek
- EU munkalap és tartalma
- Milyen végzettség szükséges a regisztrációhoz

Comments
otto54M
otto54M picture

Sziasztok!
Készült egy felmérés a háztartási gép szervizben dolgozók körében. Csak mint érdekesség ide csatoltam.

2

steewi
steewi picture

Szia,
csak egy megjegyzés ezzel kapcsolatban

8. kérdés - Ha létrejönne egy szerelői csoportosulás (fórum), amelynek a feladata
egyrészt a tájékoztatás a változásokról, rendszeres oktatás az új technológiákról,
jogszabályokról stb., akkor ennek szeretnél-e a tagja lenni?
 

Amikor vállalkozó voltam hasonló kezdeményezés volt, kamarai díjat fizettem.
Ebben a díjban még jogi segítségnyújtás is szerepelt de csak papíron.
Egyszer szerettem volna igénybe venni a segítséget amit ígért a kamara.
De a problémámmal csak a titkárnőig jutottam aki azt mondta oldjam meg
a problémámat.
A befizetett díj ellenében nem kaptam cserébe semmit.
Viszont a befizetett tagdíjból egész jól éltek amíg ez tartott.
Nem mindenben a rosszat látom csak sajnos nehéz elhinni,hogy egy
újabb ilyen csoportosulás jól működne.
Ezért ilyen esetekre van saját ügyvédem aki jól végzi a munkáját.
A rendszeres oktatás viszont nagyon hasznos lenne.

 

0

hartdegentheroy
hartdegentheroy picture

Szia,
En is kaptam,kitoltottem,es/de remelem ezt az ujabb globalista-eu-s bullshit-et nem fogjak bevezetni a gyakorlatba.Ez meg ,idaig csak /nem magyar eredetu/ kiforratlan ,tervezet, mint annyi minden mas is,aggodni meeg nem kellene, bar,resen kell lenni es felkeszulni az esetleges alternativak alkalmazasara.

2

torokj
torokj picture

Szia,
Köszi,tanulságos.
A megboldogult GELKA idők jutnak az eszembe.Volt képzés,jó kis belső (hétpecsétes) szervízkönyvek,alkatrészellátás még a hiánygazdálkodás mellett is működött (úgy-ahogy...) Mondjuk nem volt ennyire elszaladva a piac,voltak a hazai meg KGST termékek.Kíváncsi leszek a jelen körülmények között mi lesz ebből. (greenwashing ???)
tj

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
Nem akarok bántani senkit, ezért előre is elnézést. 70-es években javítottam. A körzetes gelkás 1 éves korában a lejárat elött cserélgette a képcsöveket, és utána elbótolta a régebbi készülékekbe. Én meg javítottam a szinkronos, meg nagyfeszes tv-ket. Nekem 3-4 db-ot meg kellett csinálni azért a pénzért , amit ő egy képcsövön nyert. A végén már nem maradt más munkája csak a cserék. A garos tv-ket is én javítottam mert, én nem csak javítottam, hanem megjavítottam. Ilyen az élet. Van akinek könnyen jön a pénz, van akinem meg kell dolgozni érte.

0

robis01
robis01 picture

Néhány hónapja olvastam egy cikket erről a témáról. Arról szólt hogy a gyártók hogyan fogják megoldani hogy ne érje meg otthon javítani a telefonokat, pl. az lcd panelt egybeépítik az akkuval, így lcd, vagy akku cserénél meg kell venni mindkettőt egyszerre, és csak egybe lehet majd cserélni őket. Természetesen így drágább is lesz a javítás.
Bár ugyan kötelező lesz átvenni a hibás alkatrészt is, de mivel a futárral/postával visszaküldést a feladó fizeti, jelen állás szerint inkább egy újabb pofon lesz ez a környezetvédelemnek.

0

proba
proba picture

Nem értelek, mai napig szinte minden otthon javítható, Lehet hozzá alkatrészt is kapni: TV főpanel 50-100E kijelző 2-300E mosógép panel 30-50E Majd a mobilhoz is lehet gyári akkut venni, mint a laptopokhoz, mert nem áll szóba mással, 30E-50E azt javítsd meg, szerszámot is adunk hozzá. Ja a kijelző 3 éves korában beég....40E Ha valamit törvény kényszerít, nem a fogyasztó az annyi, mintha magas lesz a halálozási arány, és törvényileg elő lesz írva a belégzés kilégzés percenkénti száma szigorú büntetés mellett.

0

Sakos2
Sakos2 picture

0

ityvity
ityvity picture

Cserélhető akku ? Minek , ha kibír 2-3 évet akkorára már úgy is technikailag elévül . Egy család tagnak tönkre ment a 6 éves Samsungja android 6 ,  2/16 GB harmat gyenge akkuval . Nézem még mindig 25-30e áruljak  hasonlókat . Rendeltem 35e
XIAOMI , 8 mag 3/64GB android 12 . Alap telefon , de használhatóbb mint a 6 éves .

0

cssztivi
cssztivi picture

Na itt van a trükk az egészben. A gyártóknak már kb.4-5 évre előre megvan a technológiájuk, meg az új dolgok is, az autóknál ugyan úgy. Csak csöpögtetik lassan, hogy kihasználják a piacot.Léphetnének nagyobbakat is, csak akkor nem cserélné 2 évente a plázacica a telefont.Üzletpolitika az egész.

0

Sakos2
Sakos2 picture

Legalábbis jól hangzó városi legenda.

0

torokj
torokj picture

Az Apple botrányból kerekedett ki ez a "Right to Repair",javításhoz való jog.
Cikkben a részletek.
Vagy egy magyar nyelvű a témában
 

0

proba
proba picture

Miután rászoktatták az embereket, minden 2-3 évig jó, a marketinggel elérték, hogy az emberek elhiszik, hogy csak a legmodernebb dolgok környezettudatosak, a mérnökök pontosan kiszámolják, hogy a gép fődarabja pontosan mikor fog tönkre menni. Ezek után az EU hozhat bármilyen szabályt kb csak porhintés. Ami 50 éve volt, gyártottak valamit az öröklétnek, ha nem jött be módosítottak rajta, tartósabb legyen na annak a világnak vége. Már az emberek sem igényelnék. Lehet kibírna valami 100 évet, de a szomszéd vett egy magyarul beszélő fogkefét, nekem is kell, már nem jó a hagyományos. Az ébredés akkor következett be, amikor kb 20 éve a helyi napilapban egy NEVES autó gyártóról készült cikkben elhangzott: Az autóink motorját 3-400 ezer kilométerre tervezzük ( javíthatatlanul) , mert az emberek többsége ez után úgyis lecseréli. ( akkor még bőven volt nálunk 20-30 éves autó az adott gyártótól)  

2

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Azért a 300-400e km az nem tűnik olyan kevésnek ahhoz képest, hogy a zsiguli motorokat 100.000 km-enként szétborítottuk nagygenerálra. És az is egy igazi műszaki csoda, hogy 20-30 éves autók vígan szaladgálnak, és ha nem karambolozol vele, nem kell lakatolni, max egy tisztasági fényezést lőni rá. Harminc évvel ezelőtt 8-10 év után már küszöb- meg nyúlványcserék voltak aktuálisak, nem csak a szocialista termékeken, de Opelen, Fordon, Lancian stb is. Ehhez képest sztem a mostani autók nagyon brutálisan tartósak. Jó, persze, nem 25 évesen kell megvenni a murvásneppertől, mert akkor már tényleg nem fog túl sokáig kitartani... 

2

proba
proba picture

A  Km-en lehet vitatkozni, sok ill kevés, a lényeg,  autók , amik akkor még bőven ez fölött a kilométer felett is futottak, az új gyártásánál már javíthatatlanul csak ennyire voltak tervezve. Előtte ezt én soha nem olvastam így leírva. 30-40 évvel ezelőtt  elég rosszul esett, hogy ezt már nem is titkolják.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Javíthatóak azok, csak éppen komplett motorcserével. Az ideológia az emögött, hogy a motorfelújítás drága gépeket és szaktudást igényel, egy komplett, új motort levenni a futószalagról viszont egyszerűbb, gyorsabb, és jobb megoldás, mint szórakozni a főtengely köszörüléssel, csapágyöntéssel, vonalba fúrással, hengerhüvelyezéssel, szelepköszörüléssel stb. ami azért egy tisztességes rezsi-órabérrel felszorozva durván sokszázezer forintra rúgna. Egyszerűbb a régi szart beolvasztani, aztán majd a robotok csinálnak belőle új motort. 400.000km élettartam az átlag júzernek pont 27 évig kitart, két-három ilyen tartós autóval leélheted az egész életedet. Nyugaton ez simán bele is fér, hogy 27 évente vegyenek egy új autót maguknak, a régi rocskát meg majd eltakarítja a kelet-európai autókupec csőcselék.

0

Teac
Teac picture

"a motorfelújítás drága gépeket és szaktudást igényel,"
Csak éppen a motorfelújítás a hazai embereknek ad munkát, az új motor, amit a gyártó ad, az is sokba kerül és külföldre megy a pénz.
Azt is fel kellene fogni , hogy a robotok és az MI elveszi az emberek munkáját.
Az utólsó mondatod  külön gáz, hogy a gazdag nyugat ócskavastelepe lett kelet-Európa. Régen ezt gyarmatosításnak hívták.

3

ityvity
ityvity picture

"Csak éppen a motorfelújítás a hazai embereknek ad munkát" Ha így állsz a dologhoz , akkor nemzet gazdaságilag az a jó minél több autó elromlik , karambolozik , minél több háztartási gép szorul javításra , mert az sok munkát ad a hazai embereknek !! . Mikor valamit megterveznek , akkor számolnak az élettartalommal ,meghibásodásokkal  is , más az hogy nem publikus .  Egy (szándékosan nem írom melyik) márkaszervizes mondta , a most divatos 1000cm2 150 lovas motorok150- 200e kilométerre vannak tervezve , és kevés ilyen autó kerül motorcserére az első tulajdonosnál , aki 4-5 év után tovább adja és vesz újat. Prémium kategoríás autóknál biztos más a heljzett , de ott meg a karbantartás meg egyéb elhasználódó és kopó alkatrészek zsebbe nyúlósak .
Ugyanúgy egy mosógép , ha 1000 mosásra van tervezve , az egy nyugdíjasnál aki heti 1-szer mos , 20évig is elmehet , aki pedig heti 5-6 szőr , az 3-4 év után leamortizálja .
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Nyugi, a nyugdíjasnak is széteszi a rozsda 5 éven belül a burkolatot. A dobcsillag meg elporlad pusztán a kozmikus háttérsugárzástól is.

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Az ócskavasfeldolgozás a hazai embereknek ad munkát. Nem kis üzlet, gondolhatod, ha  viktátor is rátette a mancsát. ;-)

A gépműhelyek meg erőst kihalóban vannak. Nem vonzza a fiatalokat a zajos, piszkos, nehéz munka, elmennek inkább IT-snek, és ha szétrepül a motorjuk, mellényzsebből vesznek egy másikat egy karambolos kocsi bontásából, becsörlőzik, és jézus, nem fognak az után szaladgálni, hogy vajon ki az, aki bevállalja javításra? Van egy öreg autóm, három éve volt téma a motorja, hát azt a kanosszajárást nem kívánom senkinek... és két gépész bácsi halt bele abba a motorba, kétszer kellett félkészen visszaszereznem sírós szemű özvegyasszonyoktól, mire a harmadik nagy nehezen befejezte. Ennek vége, el kell felejteni, ugyanúgy, mint a diplomatatáskával házhoz járó tévészerelő bácsit, vagy cigivel kiégetett öltönyöket megjavító a műstoppoló nénit, 2023-ban nincs már ilyesmi, ezek az iparosok megöregedtek, nyugdíjba mentek, és éppen mostanában halnak meg sorra végelgyengülésben. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Épp most futottam bele a fejlődő technikába: villanymotor nyitogatja a pillangószelepet, amit nekem a bowden, meg mellékesen egy alapjárati motor, ami intézi a hideg indítást, meg a lefulladásgátlást. A pillangószelep motorja csapágyas, mint az állat, a benne lévő potméter már meg van kopva, 250 ezer. Nekem egy bowden elintézi, amit abban az autóban két potméter, meg számítógép, meg motormeghajtó sok sok kábellel. A számítógépes modellen töéletesen működő vackok sajnos az autókban csak erősen korlátolt ideig működnek, hozzáadott értékük minimális, vagy semmi, és drágítják, vagy elllehetetlenítik a javítást. 
Vagy a másik példa, amit a szerelőmnél láttam, elektromos kézifék, valami megszorult benne, nem lehetett kioldani. Ki kellett flexelni, fél milla az új. Nekem meg egy kar meghúz egy bowdent. 

5

torokj
torokj picture

Hello Jaca,
Csaknem a Bajor Motor Werk Valvetronic motorja?smiley
(Megvétel után a legnagyobb boldogság az volt ,amikor megszabadultam tőle)
tj

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

jódolgukban már nem tudnak mit kitalálni. ;-)

Mondjuk asse komplett, aki gyémántáron fenntartható "német" (valójában gagyi kelet-európai) autót vesz ilyen őrült kütyükkel. 

0

Jaca
Jaca picture
****

Gyártunk sidebar néven RGB ledes díszcsíkot puccos autókba. Csak azért, hogy ha neked úgy tetszik, lila legyen a kilincs, meg az ajtón belülről a díszfény. A LED-ek kommunikálnak egymással, egy buszra vannak felfűzve, és akár ledenként más szín 65536 színmárnyalatban. 

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Ez olyan gagyi, mint egy egykoron a lengyelpiacon árult kétkazettás, fényorgonális rádiómagnó, ami tele volt villogó ledekkel, de a törlőfej helyett egy állandó mágnes volt benne. :-D  De persze annak is megvolt a közönsége... az embernek magamagának kell tudnia, mik a pontos igényei... a gyártók is tudják, ki a marketing célcsoportjuk... 

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Köszönöm, hogy észrevételünket figyelembe véve nyitottál egy új grundot ahol az érdeklődők  labdába rúghatnak. Talán így mindkét téma megbeszélhetőbbé válik.
Üdv.Welding alt

5

Sponsored links