You are here

Ezüst kolloid tápegység

19 posts / 0 new
Last post
attilacsep
attilacsep picture

Sziasztok!
Egy ismerősöm megkért, hogy egy behozott ezüst-kolloid előállító táp alapján gyártsak neki még egyet. Kirajzoltam az elektronikát, de nem értem a működési elvét, ismeri valaki? A csatolmányban küldöm a skiccet. Biztosan ez a rajza, többször átnéztem. Más kérdés, hogy mindkét tranzisztor csont zárlatos, és ki kellett cserélni őket. De így is, úgy is 50V van a kétkimenő kapcson. (Lehet, hogy terhelésre változik.
Köszönöm a magyarázatot.

File attachment: 
Comments
Mosószaki
Mosószaki picture

Neked ez az 50 volt a fóbiád???
24x1,41=33,84.... Ebből hogy lett neked 50????????

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szuper szuper szuper kondi, hogy a színusz csúcsfeszültsége fölé emeli a feszültséget.
Mert azt tudjuk, hogy pötty úr a szőröket is tizedvoltra méri...

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Ez a rajz, biztos, hogy működik?  :-O

0

uniman
uniman picture
***

Majd egy éve várunk a "végkifejletre"....az eredményre. cool

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Első ránézésre ez egy áramgenerátor. Már ha a BD241 tranzisztort BD242 -re cserélnénk. A kollektor és bázis közötti 470R ellenállás nyitja a tranzisztort, az emitterről a 470 ohmos sönt ellenálláson jut ki a negatív kapocsra az áram.
Ha az áram erőssége eléri az 1.2mA-t sönt ellenálláson lévő BC178 bázisára 0,6V feszültség jut és a bd242 bázisát a táp pozitív kimenete felé húzva zárja a BD242 tranzisztort.
Szerintem a sönt ellenállás is kisebb lehetett, mert az 1.2mA elég kevésnek tűnik.

2

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Akkor jól sejtettem, hogy valami gond van a rajzzal? Illetve  a beépített tranzisztorokkal. Ezért nem értettem. Érdekes, hogy mégis használták évekig. Szerintem teljesen ki volt nyitva a tranzisztor, és fütyültek az áramgenerátor működésére...Max. a 330ohm korlátozta valamennyire az áramot.

Köszönöm a választ!
Üdvözlettel:
Attila

0

uniman
uniman picture
***

Pedig csupán 1 mA körüli áramra van szükség...  https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_6874_from.html

0

uniman
uniman picture
***

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Ez egy házilag barkácsolt egység, aki annak idején gyártotta, már sajnos nem él. Jobban járunk, ha nem mutatok képet a szerkezetről, csak ha muszály... Ennek ellenére évekig működött, használta az úr, aki behozta.
Üdvözlettel:
Attila

0

uniman
uniman picture
***

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Nagyon köszönöm a rajzokat! Ezeken lehet érteni a működést. Ami feltűnő, hogy ahol két tranzisztorral működik az áramgenerátor, mindkettő azonos tipusú (PNP vagy NPN). Amit behoztak, nem. Lehet, hogy itt is az volt valamikor, csak már javították korábban, és elhibázták. De ettől függetlenül gyártotta az ezüst kolloidot éveken keresztül. Csak nem értem, és biztam abban, hogy valaki már épített ilyet.
Mégegyszer köszönöm!
Üdvözlettel:
Attila

0

AzzA
AzzA picture
*

Készítettem párat régebben, LM317 áramgenerátorban, polaritás váltással, időzítéssel.
Ara figyelj ha készítesz ilyent, hogy jó legyen az áramerősség.

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
 Nagyon köszönöm, valami ilyesmiért tettem föl az oldalra, hogy tanuljak. Mekkora áramerősséget kell, hogy beállítsak, ill. hogyan kell mérni? Vagyis folyadék és elektródák nélkül hogyan lehet ellenőrizni a működését? Én még közelről sem láttam eddig ilyet, szívesen tanulok... lermásolhatnám bambán, amit behoztak, de szeretném érteni is. 
Köszönettel:
Attila

0

AzzA
AzzA picture
*

Az a probléma egyébként, hogy nem annyira egyszerű mint amilyennek látszik.
Szóval gyakorlatilag csak barkács megoldás, mert magát az oldatot nem tudod mérni.
Nem árt ha van ezüstöd hozzá, én 1mA-t folyattam 24V-on és 15 percenként fordítottam a polaritást. 
Probléma az, hogy nem tudod megmérni pl: 30 perc után a ppm-et. Szóval csak érzésre mondhatod azt hogy mást jó.
Sokféle leírás, kapcsolás kering a neten ami mind esküszik a tuttira, de magasba tartott vizes kis újjal nehéz megmondani tényleg az vagy sem. 
Én minden esetre 1l vizben 30 percig lógattam az ezüstöt 1mA-el 15 perc után polaritást váltva.

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Vagy 25 év óta készítettem egy 5mA-es áram generátort közvetlenül a hálózatról működik, és persze, kizárólag saját használatra. Egy műanyag kávés dobozban lakozik. A "védelmet" a két kimenő vezetékkel sorba kötött egy-egy 10K látja el.
Szóval, bekapcsolt állapotban nem tanácsos piszkurálni.
Akkoriban a természetgyógyászok készülékeinek a működését mértem meg multiméterrel. A Ő készülékük 1db 9V-os elemmel működött akkor, és tettek a desztillált vízbe, ha jól emlékszem szódabikarbónát adaléknak a vezetés miatt, mert másképpen nem indult be rendesen a folyamat.
Sikerült vennem a Pénzverde utód cégétől 99.99%-os műbizonylatos ezüst lemezeket, ezek már akkor is nagyon drágák voltak, azóta azokat használom.
A tápegységnek, terhelés nélkül 310V a kijövő feszültsége, 190V-tól lefelé a rövidre zárásig már beáll az 5mA. Ezzel szoktam készíteni az ezüstkolloidot patikai Aqua Purificata-ból. Most néztem meg a bögrét, amiben készíteni szoktam, egy alkalommal 380ml-t, és 30 percig szoktam az áramot áthajtani rajta.
Viszont az én tápegységem használatához nem kell adalékot használni, és ez nagyon fontos!
Amikor beindítom, a feszültség felmegy 200-220V fölé, a folyamat végére beáll cirka 17V-on.
Most szét is húztam, látok benne egy BUT11-et hűtőn, és egy TAA550A hangoló feszültség zenert, egy LED-et, és néhány más alkatrészt.
Az oldatot lehet saccolni, a vízdesztillálómhoz vettem egy PPM mérőt. Ez egyszerűen csak a lötty ellenállását méri, tehát csak valamilyen mértékben lehet korrektnek nevezni. A patikai Aqua Purificata PPM értékét 4-5-nek mutatta. Amit 30 percig járattam, annak a PPM értéke 8 lett. Erre kipróbáltam cirka 3 órán keresztül járatni, már a lötty tetején apró ezüst kicsapódások voltak, amik persze később eltűntek, annak a PPM értéke 15 volt.
Van egy ember, aki árulja ezeket az ezüstkolloid készítő elektronikákat, és Ő is azt mondja a Youtube-on, hogy nem érdemes 10 PPM-nél nagyobb értékűt készíteni. Amióta gyártogatom ezt az ezüstkolloidot, azóta nálunk torokfájás ismeretlen, de 10 percig kell vele gargarizálni. ha elvágjuk az ujjunkat konyhai törlő papírt rá, megitatni a löttyel, a tetejére meg mehet a szikszalag, és szinte pillanatok alatt begyógyul.
Az ezüstkolloidot sötét üvegben, sötét helyen kell tárolni, mert a fénytől az ezüst kicsapódik.

4

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Nagyon érdekes, amit írtál. Főleg a felhasználási tapasztalat. Lehet, hogy magamnak is csinálok valami hasonlót... Azért , ha jól értem, a hálózatról működő "kissé " rázhat is, így nem javasolt kívülállónak..
Köszönettel:
Attila

0

attilacsep
attilacsep picture

Szia! 
Nagyon köszönöm a segítséget és a tanácsokat.
Üdvözlettel:
Attila

0

Sponsored links