You are here

Fáziskimaradás esetén automatikus átkapcsolás másik, élő fázisra.

14 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Adott egy kb. 150W-os 230V-ról működő berendezés, melynek biztosítani kellene a folyamatos üzemet. Viszont elég sűrűn van fáziskimaradás, melynek következtében a készülék leáll és csak manuálisan lehet újraindítani. Ezt elkerülendő egy olyan megoldást keresek, amivel fáziskimaradás esetén át tudnám kapcsolni egy másik élő fázisra. Az épületben elérhető a három fázis, ezért főleg az érdekelne, hogy létezik-e erre valamilyen gyári megoldás. Nyilván az árkapcsolás során is megszakad az áram, ennek elkerülésére egy szünetmentes PC tápról működtetném a készüléket.

Üdv.

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha nem kell a nullátmenetkapcsolás, akkor talán ez is elég:

Az S-es relé végére meg oda lehet tenni a szünetmentest. Vagy az Izzó (mely a fogyasztó) helyére mehet a szünetmentes, annak a kimenetére meg a készülék.

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia Jaca!

Köszönöm, ez jó ötlet. Pont ilyet kerestem. Viszont szerintem a harmadik relét ki is lehetne hagyni.

Tudnál nekem olyan relét ajánlani ami 230V-tól üzemel és a váltóérintkezője kibírja a 400V-os vonali feszültséget? Valami biztonságos komolyabb darab kellene.

Üdv.

File csatolás: 

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Mondjuk mágneskapcsoló 230v-os behúzótekerccsel? Az bírja a strapát, nagyobb áramnál is. Bár 150W-ra egy kicsit "túlméretes" de legalább kellően bebiztosított. :)

Vagy itt vannak pl. ezek az ipari kivitelű relék:
http://www.soselectronic.hu/a_info/resource/c/56.32.8.230.2040.pdf
Ezekhez természetesen van sínre szerelhető foglalat is.
http://www.soselectronic.hu/a_info/resource/c/96.02.pdf

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Azert engem erdekelne hogy mi tortenik a relekkel akkor , ha az adott hallozaton egy 3 fazisu motor van bekotve pl. hidrofor amit bekapcsolt a nyomaskapcsolo.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Wye-delta.svg/2...

UDV.:LACI

0

vargaistvan62
vargaistvan62 picture

Szia Laci!

A reléknek az elengedő feszültségük jóval alatta van a behúzási feszültségnek, amely viszont alatta van a névleges feszültségnek. Egy motorindításból eredő feszültség-"megroggyanást" észre sem vesz a relé. Szerintem nincs szükség külön védelemre ilyen esetekre.

István

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia Laci!

A házban nincs háromfázisú fogyasztó. A háromfázisú fogyasztókat főleg a motorokat kantoktorral kell védeni, amely bármelyik fázis kimaradása esetén lekapcsol. Persze ha van szabálytalanul, védelem nélkül bekötött motor az más kérdés, akkor nyilván visszatáplál a kimaradt fázisra, de azzal a lakás összes berendezését is tönkreteheti. Bízom benne, hogy a házba bekötött három fázis ilyen szempontból rendben van.

Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Laci!

Igazad van, a fele feszültség ott marad. Kérdés, hol bont a relé, mekkora a tartófeszültsége.
De gondolom létezik olyan relé, ami feigyeli a 3 fázist, és bármelyik hiányában lekapcsol.

Esetleg 24V-os relékkel, zenerrel (a 24V-os relék lehetnek segéd-relék is)

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

(Ez esetben, főként, ha sűrű a fáziskiesés, egyébként is ajánlatos védeni külön a 3~ fogyasztókat saját automatikus lekapcsolással, hiszen egy háromfázisú motornak finoman fogalmazva is "nem tesz jót" egy fázis kimaradása...)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

A kapcsolás korrekt, de az R1-R3 relék helyére, csak min. 400V érintkező feszültségűt lehet betenni. A 250V-os nem jó oda!

Üdv! Kalex

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Elso latasra jo a megoldasod de csak abban az esetben , ha nincs az R S T -re haromfazisu fogyaszto /pl .hidrofor szivattyu/ kapcsolva.
A relek egessz jol tudnak srotolni... :)

UDV.:LACI

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Kettő relével is megoldható.

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

A készülékednek feltétlenül váltóáram kell, avagy kapcsolóüzemű tápja van? Mert ez utóbbi esetben a legegyszerűbb megoldás, hogyha mindhárom fázisra rákötöd egy-egy diódával az egyik betápját, a nullára meg a másikat, így aztán bármelyik fázis kieshet, a masinádat a legkevésbé sem fogja zavarni, és még szünetmentes sem kell.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Sajnos váltó kell, mert hálózati trafó is van benne, valamint egy kis AC motor is.

Üdv.

0

Sponsored links