You are here

Fi relé lekapcsolás

65 posts / 0 new
Last post
kila36
kila36 picture

Egyfázissal táplált ingatlan érintésvédelme 30 mA-s Fi relével. Dugaszolóaljzat cseréhez az áramkör kis automatája  lekapcsolva, /feszültségmentesség próbalámpával ellenőrizve/. Munkálat közben az aljzat hálózati nullvezetője és az érintésvédelmi vezeték összeért, mire a Fi relé lekapcsolt. Hogy tud kialakulni a Fi relé megszólalási értékének megfelelő zárlati áram?

Itt a vége. A kör négyszögesítését nem várjuk meg.

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Nem szép, de a rajzon rajta van minden magyarázat.

0

braunv
braunv picture

Sziasztok ! Kíváncsi lennék már egy jó magyarázatra mert ez mind sántít de ez az én véleményem ! A FI relé működése erősen tagolt de gondolom ez a legkevesebb ! Ha a fázis megvan szakítva  és más fogyasztó  már nem megy keresztű la Fi relén akkor semmilyen  áram nem tud kialakulni mint köztudott áram csak ott lehetséges ha vezetők között  feszültség van ! A felkapcsolt FI relé esetén a nulla és föld ugyanazon a potenciálon van akkor hogy lesz  itt hibaáram ?  Szerintem a vezetékek közelében vagy egymás mellet van egy bekapcsolt fogyasztó amely  mágneses úton feszültséget generál a nulla vezetékben   ," de hangsúlyozom  ez a fogyasztó nulla vezetéke nem megy át az itt taglalt fi relén"  a nulla vezetéken generált feszültséget rövidre azaz a földet és nullát össze  érintve egy hurok keletkezik ami a FI relé egyik ágán amin a nulla vezetéken megy keresztül  tud akkora áram létre jönni amitől  fi relén leold!  Üdv! 
    

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ilyenkor mondják: "ha halgattál volna, bölcs maradttál volna".

Kalex

2

braunv
braunv picture

Szia ! Igazad van !

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Az nagy helyzet, hogy most az almáról beszélünk, Te meg idejössz a körtével.
Jelenleg az "itt taglalt" FI reléről,és az utána lévő többáramkörös belső hálózatról beszélgetünk, aminél csak egy 
kismegszakító -az aktuális, javítást igénylő áramköré- lett lekapcsolva.
A többi nem.
Tehát szó sincs egyáramkörös hálózatról, meg FI relét megkerülő hálózati részről.(Ezt csak Te hoztad ide.)
Értő olvasás, ez a lényeg.
És volt/van rengeteg jó magyarázat, az már más dolog ha ezeket nem tudja valaki értelmezni.
Ha a kacsa nem tud úszni, nem a tó a hibás, ahogy felénk mondják.

6

braunv
braunv picture

Szia ! A felvetésben sehol sem szerepel az hogy több automata is van ! Ha figyelmesen elolvasod  amit én írtam minden estben kihangsulyoztam
hogy egy fogyasztó megy csak keresztül a fi relén és arra az esetre próbáltam magyarázatot már amennyire szerény képességeim  ezt lehetővé teszik  ellentétben  másokkal ! A több automatán és több fogyasztóval az itt leírtakat én nem  kérdőjeleztem meg annyira azért képzetnek érzem magamat !  Nekem nem kell itt körte meg alma hasonlat világos és egyértelmű magyarázat kell mellőzve mások minősítését ! Kicsit  néz magadba mielőtt itt mindenkinek az észt osztanád mert tőled ez igen gyakori de inkább a módozattal van a gond ! Szia!

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Kedves Vilmos!

 Kicsit  néz magadba mielőtt itt mindenkinek az észt osztanád mert tőled ez igen gyakori de inkább a módozattal van a gond !

Kérlek ne személyeskedj. Nem osztom az észt, tanácsot adok, ha tudok, de inkább tanulok itt a többiektől.
Egyvalami biztos: Fogalmad nincs alapvető elektronikai dolgokról, annak ellenére, mint az adatlapodon írod:

Az elektronika minden területén elég tájékozottnak érzem magam ! Nagy örömmel és szívesen csinálom!

Szóval érted, és szereted.Vagy inkább csak szereted.
Végszóra beestél erre a topicra, megriadtál, aztán írtál valamit, aminek nincs köze az alap problémához.
Ezért írtam az "értő olvasást", de látom nem megy.
Semmi gond, legyen igazad, ha "úgy érzed".
További szép napot!

 Tóni

4

braunv
braunv picture

Szia ! Most te vagy itt a provokátor jössz itt hogy ne személyeskedjünk ! Szerinted most amit leírtál az mi volt ! Az alap problémára  a válasz még mindig nem hangzott el ! Olvasd el mit írtál látatlan minősítesz ! De a dolgon még gondolkodjatok  agy kicsit mert a véleményem több fogyasztó esetén is helytálló ! Üdv!

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Én is feladom. no

5

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

" Dugaszolóaljzat cseréhez az áramkör kis automatája  lekapcsolva, "

Első sor, második mondat.

Nem a betáp lekapcsolva, nem a központi kismegszakító lekapcsolva, hanem az ÁRAMKÖR.

Ezt ne haragudj, de nem lehet máshogy értelmezni.

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ne már..

Van egy Fi reléd, előtte egy kismegszakítód. (meg sok más fogyasztód sok kismegszakítón, amik működnek a házban.. )Azt lekapcsolod, akkor a FI relé fele csak a fázis nincs jelen. A nulla igen. Ez össze van kötve a vekkernél a ződsárgával. Igaz?

Mi történik, ha a másik oldalon Te ismét össze fogod kötni a ződsárgával a Fi relé után a nullát?

Bingó.

Az áram nem hülye. Csurdogálni fog az új úton, zöldsárga fele is, mert áramosztás lesz. A kábele ellenállásának függvényében valamennyi csurog az eredeti úton, a többi meg a Fi reléd nulláján át a frissen összekötött zödsárgán keresztül az óra fele..

Ennyi.

Erre meg az a buta leold, mert biztos több, mint 30mA :)

Teccikérteni?

Ha így se.. Akkor feladom :)

0

braunv
braunv picture

Szia ! Mintha kitértem volna arra hogy a FI relén más fogyasztó nulla vezetéke nem megy keresztül ,meg ha keresztül menne is ugyan az az áram visszafelé is fog folyni a FI relén és elvileg mindkettő megegyezik és kioltják egymás mágneses mezejét és nem húz meg a FI relé       ! Teccikérteni?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Én értem. Te nem érted... Addig, amíg nem kötöd össze a kimeneti nullát a ződsárgával, addig nem is megy. Ahogy összekötöd, azonnal menni fog..

olvasd el, és értelmezd.

Vagy igazából ahogy többen is, elengedem, mit zavar engem, ha más nem érti :D

Keressetek hibát ott, ahol nincs. Ha úgy jobban telik az idő.. :D

0

braunv
braunv picture

Szia ! Ha le van kapcsolva az automata nincs feszültség  és más fogyasztó nulla vezetéke nem megy át a fi  relén akkor hogy lesz itt áram ami végett meg húzna a FI relé ? ?????  Üdv!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Megpróbálom türelmesen, de nehéz :) Rossz tanár vagyok..

- Van egy lekapcsolt kismegszakítód, ami a fázist bontja, ez le van kapcsolva.
- Van egy FI reléd, ami fel van nyomva.
- Kötve van a nulla a ződsárgával az óránál

Normál esetben a nullvezető árama az ÖSSZES FOGYASZTÓ felől a nullvezetőn csurog az óra fele Igaz? Ebben nincs vita.

Összezárod a FELKAPCSOLT FI relé után LEKAPCSOLT fázis mellett a ződsárgát a kékkel.

Merre megy az áram a többi fogyasztótól? Valamennyi a régi irányban, az óra fele a nullvezetőn. Valamennyi meg a friss kötéseden keresztül a zöldsárgán, amit a FI relé hibaáramnak vesz, és lekapcsol.

Egy dolgot tudok elképzelni a Te gondolatodban, hogy azt feltételezed, hogy egy 1F betápos parasztházról beszélünk, ahol van 1 kismegszakító az óránál, meg egy FI relé ez után. Semmi más sehol. Ebben az esetben értem az érvelésedet, de ilyen épület nagyon ritka, ha van is.. (általában Tiszamocsoládi vályogházban nincs FI relé :)  )

De ha így se érthető, akkor nem nagyon van mit magyarázni, én sem értem a Maxwell egyenleteket, pedig sokat verték vele a fejem :)
 

0

braunv
braunv picture

Szia ! Már többször jeleztem ezen a FI  relén  csak egy fogyasztó megy keresztül  ha más fogyasztó nulla vezetéke is keresztül megy  akkor természetes helyes  az általad leírtak helytállóak , igen van mégy egy út amin keresztül  áram folyhat amit a nulla  és a föld zárásával létrehozok és nem biztos hogy ezzel fennmarad  a FI relében  az egyensúly  sőt felborul és leold !  De mindig kiemeltem nincs csak egy fogyasztó ami átmegy 
a FI relén ! Talán egyet értünk ! Üdv! 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Feladom.

0

proba
proba picture

A képen látszik, az egyéb fogyasztók visszatérő árama részben megkerüli a FI relét, ha a két vezetéket összeérinted. Így a FÍ relére már nem lesz igaz, a befolyó és kifolyó áramok összege 0. Így leold.
 

File csatolás: 

4

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Előbb is jöhettél volna, már itt vége lenne a topiknak laugh
Egy jó rajz többet mond ezer szónál.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

A kismegszakítóval a fázist kapcsolod le, nem a nullát. Más fogyasztó árama megtalálta a rövidebb utat a nullavezető helyett a védőföld felé.

2

kila36
kila36 picture

Kifejtenéd, hogy meglátásod szerint ez hogy okozza a Fi relé lekapcsolását?

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A bevezető posztban hibás a "zárlati áram" a FI relével összefüggésben. A FI relé a fázisvezetőben (ahol nem folyik áram, mert lekapcsoltad) és a nullavezetőben folyó áram különbségét figyeli, 30mA felett leold. Van a házban egy vagy több fogyasztód, aminek a nullavezetőben folyó áramát elterelted a föld felé, ezért megbomlott az egyensúly.

0

kila36
kila36 picture

Szia!

A FI relé végül is akkor szólal meg, ha a vill. kész. a föld felé zárlatos lesz./zárlati áram/.
Az N vezető árama, hogy terelődik a föld felé, mikor a főelosztóban merev kapcsolatban vannak?
A jelenség magyarázatára további felvetéseket is várok.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Talán érthetőbb lesz a működése a védelem oldaláról megközelítve:

Ha az ember megérint egy fázisfeszültségen levő fémrészt, akkor áram folyik át a testén. Azt találták, hogy ez az áram 10 vagy 30 mA felett életveszélyes.
Egy rendesen szigetelt készülékben ami befolyik a fázisvezetőn, az az áram kifolyik a nullavezetőn. A kettő algebrai összege mindig nulla.
Ha csak 10 vagy 30 mA eltérés van, az azt feltételezi, hogy valaki megérintett egy fázisfeszültségen levő fémrészt, és az illető a földön áll (a föld felé kis ellenállást képvisel). Tehát a testén keresztül a föld felé hibaáram folyik, amerre nem szabadna folynia.
Ez nem azonos a fázis-nulla vagy fázis-föld közvetlen zárlattal, ahol igen nagy áram folyik - erre való a kismegszakító. Esetünkben ez a pici eltérés a fázison befolyó és a nullán kifolyó áramok között az ember testén folyhat a föld felé, ettől az elektromos készülék még vígan üzemelne. De ez a kis eltérés (10 vagy 30 mA) megölhet egy embert.
A FI relé (más néven áramvédő kapcsoló, vagy hibaáram-védőkapcsoló) erre a kis árameltérésre old le. Tehát a fázison folyhat pl. 2 Amper, a nullán visszafelé 1.97 Amper, ebből "kiszámolja", hogy 30 mA eltérés van, merre folyik ez a 30 mA? Lehet, hogy egy emberen keresztül, gyorsan meg kell szakítani az áramkört.

Ha a FI relé után összeér a nulla és a védőföld, akkor más fogyasztók áramának egy része elterelődik a védőföld felé (megkerüli a FI relé nulla ágát), más része rendesen visszafolyik a nullán. Nyilván olyan más fogyasztókról van szó, amelyek kismegszakítóját nem kapcsoltad le. A FI relé bejövő oldalán közösítve van a nulla és a védőföld, de csak úgy tud védeni a fentiekben leírt módon, hogyha utána a fogyaszók felé szét van választva a nulla és a védőföld.

Ha lerajzolod, még egyszerűbb megérteni.

Üdv, lcsaszar

2

Julian
Julian picture

Üdv!

A megértés problémájához hozzá tartozhat az is, hogy egy lakásban általában nem egy kismegszakító van, ellenben csak egy FI relé. És másik kismegszakítóról nem esett szó. Pedig ez lényeges lehet.
Ezen az egy relén megy át a vezeték az összes kismegszakítóhoz.
Vagyis, ha van 10 darab 16A-es kismegszakító, akkor 150A is átfolyhat a FI relén. Ezt így elég nehéz elképzelni, de mivel a vezeték nincs közvetlen kapcsolatban a relével, csak elektromágnesen úton, így lehetséges.
Vagyis le van kapcsolva adott kör kismegszakítója, ami csak a fázist kapcsolja le, de másik körön van működésben lévő fogyasztó. A kettő vagy több kör nulla vezetéke nincs kapcsolva, az fixen be van kötve.

Ha jól értem, akkor ezen a másik körön (ami nincs lekapcsolva) normál esetben a fázisáram a nulla vezetőn "halad" vissza. De ez a nulla vezető ugyanaz, mint a megszakított kör nulla vezetője. És, ha ezt a nulla vezetőt összekötöm a föld kábellel, ami a FI relé előtt össze van kötve, akkor a fázisáram egy része a föld kábelen fog visszamenni, ezzel kikerülve a FI relét és megbontva az egyensúlyt.

Rajzoltam egy skiccet, amiben azt próbálom szemléltetni, hogy működik a dolog.
A zöld vonal a normál működést jelöli, a sárga vonallal rövidre zártam a nullát, a piros vonal pedig a hibás működést mutatja, amire reagál a FI relé.

Ha hülyeséget rajzoltam és írtam, akkor szóljatok és törlöm. Nem szeretném, ha téves információ itt maradna és valaki erre alapozna valamit.

0

AzzA
AzzA picture
*

Vagyis, ha van 10 darab 16A-es kismegszakító, akkor 150A is átfolyhat a FI relén.

Gondold újra kérlek.

2

Julian
Julian picture

Ez nem segít.

0

AzzA
AzzA picture
*

Akkor bővebben.
Háznak, lakásnak van egy 1, illetve 3 fázis betápja, villanyóra, hozzá a "nevezzük" fő biztosíták 16A, 20A, 25A, 32A
A FI relé helye az elmenő, még osztatlan ágban van. Kivétel ha valaki még külön biztosít egy ágat.
Ha szétosztod a hálózatodat 10db 16A-re, akkor sincs több áramod mint a főbiztosíték értéke.
Tehát az ágak áramösszege összeadódik, és az nem lehet több mint a betáp.
Ha több akkor.... csatt.
 

1

Julian
Julian picture

No igen, erre nem gondoltam, teljesen igazad van.
A betáp biztosítéka fogja meghatározni a max áramot és olyan házat/lakást még én sem láttam, ahol bemenne egy fázison akár 150A.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Megnéztem az adatlapod. Ennek alapján: jujj!
Tiszteltetem a tanáraidat. Azért ez nem atomtechnika. Középiskolai fizika.
Legalább gondolkodnál, mielőtt leírsz valamit. Gondolj bele az RCD előtt szintén van egy kismegszakító. Ennek a nagysága határozza meg a megengedett legnagyobb áramerősséget. A többit már leírták. Az önképzés hasznos dolog.

Kalex

2

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nem az a gond, hanem hogy lemaradt a rajz.

Amúgy pedig ne dobálózzunk hárombetűs rövidítésekkel, ha kérhetem. Nem mindenki "szaki" ácsceruzával a füle mögött. Mivel itt ismeretterjesztés folyik (a kérdező irányában, de másokra is ráfér), a korrekt eljárás az, hogy amikor bevezetünk egy rövidítést, kifejtjük az eredeti nyelven és magyarul is. Ebben az esetben RCD = Residual Current Device, magyarul áramvédő kapcsoló, másképpen FI-relé, érintésvédelmi relé, életvédelmi relé, ÉV-relé, hibaáram-védőkapcsoló, németül Fehlerstromschutzschalter, innen jön az F és az áram jeléből az I.
Nekem mindegy, de ha kérdező már a német/angol/magyar öszvér Fi-relé szót használja, akkor ne kedvetlenítsük el egy RCD-vel. Csak egy gondolat.

Üdv, lcsaszar

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Szerintem meg, mivel ez egy műszaki oldal, lehetőleg ragaszkodjunk a hivatalos elnevezéshez. Tekintettel arra, hogy a faék hajlásszögèről folyik a diskurzus, nem látom, mi lenne a probléma. A gyengeáramú végzettség nem mentesít az alapvető elektrotechnikai ismeretek alól. Amúgy az internet korában nem lehet gond egy célirányos rövidítés, ha ismerjük a szövegkörnyezetet.

Kalex

1

Julian
Julian picture

Igazad van, pedig csatoltam, de ezek szerint mégsem sikerült valami.
Bár ezek után csak félve teszem fel, de vállalom, ha ezzel megérti a kérdező.
Vagy én leszek kijavítva és esetleg én értem meg wink

Hozzáteszem a magyarázatra nem jött ezen kívül semmilyen reakció, csak a nem reális bejövő áramra.

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Teljesen jó a rajz, és a gondolatmenet is.

0

Julian
Julian picture

Köszi!
Jó tudni, hogy teljesen hülye még sem vagyok hozzá, még ha nem is rajzolok szépen paintben és néhol nem sikerül realisztikusan megfogalmaznom gondolataimat.

0

Jaca
Jaca picture
****

Nem is olyan rossz az a paint-os rajz, bár az alsó izzó fűtése csak egy pnton van bekötve laugh

0

AzzA
AzzA picture
*

Ne haragudj meg rám, de ez a rajz, skicc, na..... értékelhetetlen, mégis csak egy elvileg szakmai oldal, végzett szakemberekkel
 

0

Julian
Julian picture

Nem haragszom meg rád.
Kanapéról, hanyattegérrel, paintben ez jött ki.
Amúgy csak értékelhetetlen vagy értelmezhetetlen is?
Kis leírás ugye a korábbi hsz-ben.

0

Julian
Julian picture

Szia!

Ebbe nem gondoltam bele. Nem erre koncentráltam.
Az adatlapom ezek szerint nem írja, de nem épületvillamossággal foglalkozom. Egy biztosíték szekrénnyel sem szívesen foglalkoznék. Ami utána van kötve, azzal azért elbírok - villanytűzhely bekötése, lámpa, konnektor csere és hasonlók.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Nem életszerű, de igaz, amit írt. Akár 150A-s kusmegszakító is lehet a fi relé előtt...

2

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Itt a probléma. Alapvető fogalomzavar van.

A FI relé nem zárlati áramra old le, hanem a ráírt értékű hibaáramra. Jobb esetben lakasban 30mA. Vagyis ha a null vezető kimenete és a fázis kimenet közötti becsurgó és kicsurgó áram különbsége több, mint 30 mA. Ha Te a földet, és a nullát össze kötöd a kimenete után, a nulla és a föld között hibaáram fog csurdogálni akkor is, ha Te a fázis előte lekapcsoltad. Mert az óránál van a szétválasztása a null-védővezetőnek, attól még az elektron nem hülye, tudja a fizikát. Ha neki a Te új rövidzáradon egyszerűbb, arra fog menni.

Ha nem érted akkor googli, tanulmányozd a működését, és ne ebbe a stílusba okoskodj kérlek.

1

proba
proba picture

A nullával párhuzamosan kapcsoltad a védővezetőt. Egyéb fázisok visszatérő árama az áramosztás törvénye szerint hol erre hol arra....

4

kila36
kila36 picture

Megköszönném, ha bővebben is véleményeznéd!

0

kila36
kila36 picture

Nem kapcsoltam össze, hanem szerelés közben a két szál összeért!

0

proba
proba picture

Emberek között meg lehet beszélni, ki mit gondol, a dróton meg arra megy az áram amerre csak lehet,ha van ott csavar, vagy csak összeér, esetleg összesodortad, vagy összekapcsoltad, az elnevezés és a szándék sem érdekli.....

1

AzzA
AzzA picture
*

Hadd próbáljam meg teljesen egyszerűen elmagyarázni.
Van egy gumicsöved, egyik vége a fázis, másik vége a nulla.
Egy liter vizet öntesz a csőbe a fázis felöli oldalon, akkor a cső másik végén, amit nullának neveztem el, 1 liter viznek kell kifolyni, hogy minden rendben legyen
Ha viszont kifolyó oldalon a csőbe egy Y elagázót dugsz, akkor az 1 liter víz kettéoszlik, tehát 0,5 liter az Y egyik, és 0,5 liter az Y másik szárán fog kifolyni.
Ekkor gond van, mert a befolyt víz fele folyt ki a nulla ágon.
Azzal, hogy a nullát a földhöz érintetted, és más fogyasztók működtek a hálózatban, létrehoztad az Y -t.

Ennél képletesebben nem tudom elmondani blush
.   

1

kila36
kila36 picture

A párhuzam jónak tűnik, de nem kaptam választ, hogy az általam tapasztalt jelenség stabil hálózatot tartalmaz, vagy sem.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ad1: Ennek csak örülhetsz, jól van bekötve az ÁVK.
Ad2: Az ÁVK a nullán folyó áramot is figyeli, de mivel azt Te földre zártad, az áramegyensúly felbomlott,és az ÁVK teljesen elvárt módon leoldott.
Lehetne ezt nyakatekert, szakmai módon is magyarázni még, de gondolom neked is ugyanannyiba kerül beütni a keresőbe, hogy 
"FI relé működési elve" mint bármelyikünknek.
Ha érdekel a dolog, olvass utána, ingyen van.

Hogy tud kialakulni a Fi relé megszólalási értékének megfelelő zárlati áram?

Sehogy. Az FI relét nem érdekli a zárlati áram,(arra ott a kismegszakító) kizárólag hibaáramra old le.

7

kila36
kila36 picture

Köszönöm a reagálást!
A házelosztóban az N és PE vezeték merev kapcsolatban van, összeérintve a két vezetéket hogy bomlik meg a FI relé áramegyensúlya?
Megkerestem a FI relé működési elvét, de nem kapok magyarázatot a leoldásra.
Ha jól értelmezem a FI relé végül is, egy a föld felé kialakuló zárlat hatására működik.
Szívesen veszek további felvetéseket.

0

AzzA
AzzA picture
*

Mégegyszer, Fázis, nulla, föld
nulla és a föld össze van kötve az óra alatt, vagy és onnan 3 szál vezeték érkezik a lakáselosztó dobozba.
Vagy ha valami ok folytán nem igy lenne, akkor a lakáselosztóban van a nulla közösítve a földel.
A FI relébe belekötöd a fázist és a nullát. Utána már a földelés nincs öszekötve a nullával.
Ha a fázisvezetőn egy bizonyos áram átfolyik, az átfolyik a FI relén is.
Ennek az átfolyt áramnak meg kell jelenni a nulla vezetéken is ami szintén átfolyik a FI relén.
Ha a FI relébe befolyt áram egyenlő a kifolyt árammal akkor minden máködik rendesen.
Ha a nulla vezetékhez hozzáérinted egy fogysztónál a földelést, a nullavezetőn nem fog annyi áram viszafolyni a FI relébe, mert egy része elfolyik föld felé. igy megbomlik a befolyt és kifolyt áramok összege. A FI relé leold.

10 ember mondja ugyan azt neked mindeféle virágnyelven.

Ha még mindig homályos a dolog, kérlek csengess be a Kossuth Lajos utca 42-be, ott lakik Kirchhoff Béla nyugalmazott ezermester. Ő le is rajzolja ha kéred laugh

2

kila36
kila36 picture

AzzA! 10
Én most azzal vagyok bajban, hogy 10 ember csak virágnyelven mondja el a véleményét! Senki nem mondta ki, hogy ez a rendszer szakmailag rendben, itt nincs semmi problem, ennek így kell működni. Ha az általad saccolt 10 ember közül még egy, vagy kettő meg is világítaná, hogy a hálózaton a szigetelt, vezetőkön folyó áramok egy része hogy tud elfolyni a föld felé?

0

proba
proba picture

Senki nem mondta ki, hogy ez a rendszer szakmailag rendben, itt nincs semmi problem, ennek így kell működni. 

Ha nem azt kérdezted....
Kérdésed kb, értem én a gravitációs egyenleteket, de miért esik le az alma?

Amit ki merek bátran jelenteni, az általad tapasztalt jelenség, bizonyos körülmények között egy megfelelően szerelt hálózaton is előfordul.
Ha a szokásos laikus para, akkor ha nem jöttél volna még rá, felesleges a fórumokat túrni, a kétségek belülről fakadnak, azon csak egy olyan villanyszerelő segít akiben hiszel. A miérteket ha ennyiből nem értetted meg, akkor az alapok hiányoznak, anélkül meg úgyis összedől az egész..
 

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

https://elektrotanya.com/comment/496037#comment-496037

Ha olvasnál is, nem csak írnál, akkor már régen megértetted volna a miérteket.

Üdv!  Tóni

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ezt nem gondolnám, hogy külön hangsúlyozni kellene, mármint hogy rendben van, és így kell működnie. Persze, hogy rendben van, persze, hogy leold a FI relé, ha áramkülönbséget észlel, persze, hogy így működik.
Te magad írtad, hogy összeérintetted a nullavezetőt a védőfölddel. Azaz "elszipkáztad" valamelyik másik, működő fogyasztó nulla áramát, nem engedted a nullavezetőn visszafolyni, tehát megbontottad a (fázisáram - nullaáram) = 0 egyensúlyt. Nem a te lekapcsolt fogyasztód nullavezetőjén (nem) folyó áramot terelted el, hanem egy másik fogyasztóét, aminek az árama a közös nullavezetőn folyna vissza a FI relé felé.
Nem tudom kevésbé virágnyelven megfogalmazni.

De ha nem hiszel nekünk, tegyél egy kísérletet: kapcsold le az összes kismegszakítót, de hagyd felkapcsolva a FI relét. Most érintsd össze a nullát a védőfölddel bárhol, de a FI relé fogyasztói oldalán. Nem fog leoldani a FI relé. Miért? Mert most nem csak a fázisokon, de a nullán sem folyik áram. Azaz a zéró fázisáram és a zéró nullaáram különbsége = 0. 

Üdv

0

AzzA
AzzA picture
*

Ezt mondjuk amúgy, de akkor mondom igy is.
A hálózatod pontosan úgy működik, ahogy elvárható tőle.

a hálózaton a szigetelt, vezetőkön folyó áramok egy része hogy tud elfolyni a föld felé?

Önmagába sehogy, Azzal,hogy a nullát összeérintetted a földel, akkor folyt el, a FI ezért oldott le.
Ezt írtuk páran párszor.

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Voltam nála, ezeket a rajzokat küldte.wink
 

8

AzzA
AzzA picture
*

Ugye... reggel mindig otthon van az öreg, legfeljebb kenyérért meg sörért szalad el az ABC-be.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

HÁt Te hülye vagy :) de jó értelemben ;)

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Felvetésekkel nem tudok szolgálni.
Ha valóban elolvastad volna az ÁVK/FI relé,- kinek hogy tetszik- működési elvét, akkor nem lenne kérdésed-értenéd a működési elvét.
Megpróbálom leírni a saját szavaimmal.
Egyfázisú ÁVK esetén a fázis,és a nullavezető át van hurkolva/vezetve egy zárt vasmagon.
Amennyiben a fázison folyik mondjuk 10A, ez megjelenik a nullavezetőn is, (a vektorális összegük 0) 
Amennyiben a szivárgóáram a föld felé meghaladja az ÁVK hibaáramát, akkor a vasmagban megváltozik az átfolyó áram(ok) egyensúlya, 
ez feszültséget indukál a kioldó tekercsében, és az működteti a leoldó mechanikát.
(A földvezeték nincs átvezetve az FI relé vasmagján.)
Tehát mint írtam hibaáram esetén old le.
Ez lehet egy fűtőszál szivárgása, ami meghaladja az általános ÁVK-k 30mA-es áramát, de lehet egy masszív testzárlat is.
A te esetedben, mikor csak a szerelés alatt lévő áramkörön dolgoztál, és a nullvezető hozzáért a földvezetékhez, a többi, lakásban lévő fogyasztó árama részben a földvezetéken folyt vissza, ezért oldott le az ÁVK, hiszen hibaáramot érzékelt.
Remélem érthetően írtam le.

Üdv!  Tóni
 

4

kila36
kila36 picture

Üdv Tóni!
A FI relé működési elvét ugyan úgy ismertem, mikor feltettem a fórumra a problémát, mint te. Úgy tűnik egyikőnk sem tud elfogadható válasz adni arra a tényre, hogy jön létre hibaáram.  Azt írod: a többi lakásban lévő fogyasztó árama "részben" a földvezetéken folyt vissza, ez a rész áram honnan-hova halad?

0

TonyStark
TonyStark picture
***

Ott vannak a rajzokon, amiket a fórumtársak,és Én is eszközöltem Neked.

Ez elvileg hogy Tőled idézzek: "nem túl bonyolult készülék", de elnézve a 8 év alatti 
munkásságod, nem tudok számodra elfogadható választ adni.
Kérlek nézd el a tudatlanságom.
Kiszálltam.

Tóni

1

AzzA
AzzA picture
*

Ha ugyan úgy ismered a FI relé működését mint Tóni, akkor Tóninak halvány lila illatos fogalma sincs a FI működéséről.

Úgy tűnik egyikőnk sem tud elfogadható válasz adni arra a tényre, hogy jön létre hibaáram. 

Akkor a teljesség igénye nélkül pár válasz a multból arra a tényre

- A képen látszik, az egyéb fogyasztók visszatérő árama részben megkerüli a FI relét, ha a két vezetéket összeérinted.
- egy vagy több fogyasztód, aminek a nullavezetőben folyó áramát elterelted a föld felé, ezért megbomlott az egyensúly.
- Ha a FI relé után összeér a nulla és a védőföld, akkor más fogyasztók áramának egy része elterelődik a védőföld felé (megkerüli a FI relé nulla ágát)
-  Ha Te a földet, és a nullát össze kötöd a kimenete után, a nulla és a föld között hibaáram fog csurdogálni akkor is, ha Te a fázis előte lekapcsoltad. 
- A nullával párhuzamosan kapcsoltad a védővezetőt. Egyéb fázisok visszatérő árama az áramosztás törvénye szerint
- Ad2: Az ÁVK a nullán folyó áramot is figyeli, de mivel azt Te földre zártad, az áramegyensúly felbomlott,és az ÁVK teljesen elvárt módon leoldott.
- Ha a nulla vezetékhez hozzáérinted egy fogysztónál a földelést, a nullavezetőn nem fog annyi áram viszafolyni a FI relébe, mert egy része elfolyik föld felé. igy   megbomlik a befolyt és kifolyt áramok összege. A FI relé leold.

Minimum HÉTSZER kaptad meg a választ a hibaáram kialakulására.

Ha nem érted miről van szó, akkor legyen annyi elég a nyugalmadhoz , hogy minden jól működik a villamos hálózatodban, csak ne piszkáld.
Ha gond van, fordulj szakemberhez !

 

1

proba
proba picture

a többi lakásban lévő fogyasztó...

Rossz a szórend. pontosabb a lakásban a többi fogyasztó....
Amúgy ha az elektronikát ismered, a vezetékek ellenállása mondjuk 5 ohm darabonként, a felkapcsolt tényleges fogyasztók mondjuk 2000W összesen, a hálózati feszültség 230V. A rajzom alapján számold ki minden vezetéken az átfolyó áramot. Szerintem meglesz a fi relén a két ág között a 30mA eltérés..... 

0

gyimi1
gyimi1 picture

Sziasztok!
Igen, össze van kötve a nullavezető és a föld de még a fí relé előtt ezért tud leoldani, ha a kettőt összeérinted.

0

Sponsored links