You are here

Fisher CA520 tip.erosito egyik csatornaja torzit.

11 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. A cimben szereplo erositovel szenvedek (szo szerint), mar egy ideje. Eloeleterol nem sokat tudni, hozzam eletjel nelkul kerult. Kibontas utan: szakadt biztositekok a sec. oldalon, a vegtranzisztorok ahany - annyifele/fajta, csillamlemezzel ugyan, de szigetelogyuru nelkul. Mas hibat nem talaltam, es a szigetelogyuruk hianyaban normalisak a szakadt biztositekok. A biztositekok es szigetelogyuruk potlasa utan az erosito megszolalt es megnyugodtam, hogy a vezerlo ic-k (upc1270h) megmaradtak. De ezekkel a vegtranzisztorokkal nem maradhatott, ujdonsult tulaja egy vajtfulu zenesz, meg az en reszemrol is kontarmunka lett volna bd242/243 parosokat bennt hagyni. Inkabb valami japan tranzisztorokat probaltam felhajtani, nem sok sikerrel, to220 tokozasban nem talaltam parokat. Vegul a fiokban lapulo 2sa1941/2sc5198 parokat tettem bele, kicsit izmosak ide, de ugy gondoltam csak nem fog kohogni ettol az erosito. Es itt kezdodik ez en kalvariam. A s.m.-ban az emiterellenallasokon mert feszultsegesest 3mV-ra kell beallitani. 0.003V/2x0.22R = 0.0068A. 6.8mA. Hat ez nekem marhara kevesnek tunt, igy sikerult nagyjabol a duplajara beallitani. Egyik oldalon siman ment, masik oldalon eleg messze kellett tekernem a trimmert amig meglett a 6mV. Szolni szolt, csak a vezerlo ic-k nagyon hamar felforrosodtak, igy gyartottam rajuk egy-egy szep nagy extra hutest. A gyari hutozaszlok nagyjabol a fele az ic-k adatlapjaban megadottnak, nem is ertem hogyan mukodott ez az erosito gyarilag. A kovetkezo huzas az volt, hogy amig fulhallgatoval szepen szol, mihelyst rakotom a muterhelest, az egyik csatorna kezd torzitani. Idonkent helyrejon egy-egy kis idore, mintha kontakthiba lenne, de hiaba kocogtattam vegig a panelt, nem volt valtozas. A vegerosito panelt atforrasztottam, aztan ugyanez a 2 elulso panellal is, de a hiba maradt. Ha rakotom a muterhelest, egyik csatorna torzit, ha lekotom, a hang kitisztul. Legutoljara azon a csatornan, ahol nehezebb volt a nyugalmi aramot beallitani, vegtranzisztorokat csereltem es beallitottam a kivant 3mV-ot. Ennek ellenere nem tapasztalok kulobseget a 2 vezerlo ic homersekleteben, ugyanugy melegszik mindketto. Elore is koszonom, ha valakinek sikerulne felkapcsolnia az alagut vegen a fenyt. Udv.

Comments
pika75
pika75 picture

Sziasztok. Ennel az erositonel a tranzisztorok parba valogatasa nem nyero, amiket a fiokbol beletettem mar ugy voltak veve - legalabbis az elado igy kinalta oket. A torzitas nem a hangero novelesevel lesz feltuno, 2-es fokozaton jol hallhato a torzitas ha rakapcsolom a muterhelest. Engem az hoz zavarba, hogy vannak pillanatok, amikor megjavul. Lehetseges, hogy a visszacsatolasban bolondozik valamelyik alkatresz? Produkalhat ilyen hibat a visszacsatolasban levo alaktresz? Szamomra annyira eszement modon csinaltak meg ezt a kis 30W-os erolkodot, nem sok koze van az ic adatlapjahoz. Udv.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Ez egy viszonylag egyszerű végfokozat.
A készülékben lévő kapcsolás a nyugalmi áram beállító áramkört (7-8 lábak között) kivéve alig tér el a katalógusban (pl. 206. oldalon) ajánlott kapcsolástól.
Mellékelve az SM-ből kimásolt végfokozat kapcsolási rajz.
Üdv.: Kumi

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ha szakadozó és meg meg javuló félvezető átmenet okozná a torzítást az egy ilyen elejétől a végéig DC csatolt erősítőnél szinte biztos hogy a kimenet nulla szintje nem állna be stabilan. A nyugalmi áram megléte vagy nem léte viszont okozhat az általad leírt jelenséget. Új végtranzisztorokkal olyan jelenséget is kizárnék hogy a kivezetések ugyan kh.-sak de olyan mértékben nem hogy a kimeneti DC szint elbillenjen. A uPC1270 7 és 8 kivezetései közötti alkatrészeket szerintem a nem teljesen ismert előzmények okán még ha "hidegen" jónak méred is, ki kellene cserélni.
Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: "hogy vannak pillanatok, amikor megjavul. "

ha nem forrasztás/kontakthiba, akkor vegyél elő egy hőlégfúvót(100 fok Celsius), esetleg hajszárítót, és szűkebb csövön melegítsd sorra az alkatrészeket.
Ha van kéznél fagyasztóspray, azzal még jobb lenne alkatrészenként végigfújni

Bálint

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A uPC1270H IC a panelből kivéve az adatlapján megadott kapcsolással tesztelhető.
Csak pár kiegészítő alkatrész kell hozzá és persze labortápegység, valamint mérőműszerek.
Az adatlapot csatoltam.
Üdv.: Kumi

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: biztos, még nem olvasta az oldalt

Bálint

0

isti13
isti13 picture

Szia! Ha UPC1270 hibás sem gond, van 3db pákaszűz! Üdv István

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A hosszas leírás alapján csak sejteni lehet hogy szkópon látod a kitisztulást a hangszóró kimenet terhelésének levétele esetén. A fejhallgató kimenet az 330 ohm-on keresztül kapja a jelet, ezért minimális terhelést jelent. Vagy is akár a uPC is megbírná hajtani megfelelő kapcsolásban. Véleményem szerint a korábbi "dresszúra" a meghajtó IC-ket megviselték. (a kimeneti fokozatukat) Az adatlap alapján ugyan kimérhetőek ezek a tranzisztorok, de csak durva hibákat (zárlat/szakadás) lehetséges így a helyén mérve. Elvileg itt is egy komplementer párnak kellene lenni a két kimenet között esetleg egy kiloohm nagyságrendű ellenállásnak.
Az SM rajzán a pozitív ág végtranzisztorra írt BE feszültség nem nulla!
Ha az IC-k cseréje szükséges, a mai áraik miatt valószínűleg az egész készülék a kukába való.
Üdv. Laci

0

zgyula
zgyula picture

Ahogy a rajzot elnézem nem egy bonyolult végfok,elsőre én is arra gyanakszom hogy a végtranyók B-ja kevés. Az eredeti végtranyók B-ja 100...200 közt szokott lenni. Esetleg a 2 IC-t próbáld felcserélni és jobban behatárolódik a hibaforrás.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: végfokban párba kell válogatni a tranzisztorokat erősítésre, 1-2 A kollektoráram mellett.
Max 5-10% eltéréssel
A helyettesítő tranzisztorok feszültség, áram és erősítési értéke ne nagyon térjen el az eredetitől
Helyettesítő keresése:
típus crossreference
vagy típus equivalent

Azzal nem sokra mész, ha a meghajtó IC-re hűtést teszel-ha eredetileg nem volt-csak áramköri hibát palástolsz vele

Bálint

0

Sponsored links