You are here

FM rádióadó (15W transmitter) antenna (árnyékolás és teljesítmény) probléma [lezárva]

26 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Nem teljesen rádióamatőr, de rádió.
FM Transmitter 15W. A problémám a következő:
Van 2 SWR mérőm, ami mindkettő 140MHz felettről mér. Azokkal próbáltam a legjobb antennát összeszerkeszteni, de több problémám is van vele.
1. Csak 10W a kimenő (pedig valaha 15 volt).
2. Az SWR 1,18 (visszavert 0,3-0,6 között a körülményektől függően).
3. Az adó fém házban van, az antennáig rendes kábelen jut el, tehát jó az árnyékolás, ennek ellenére ha kézzel letakarom az adót, akkor az SWR 1,08-ra is visszaesik, illetve ha még valamivel leföldelem (megfogok valami vasat, miközben letakarom), 1,03-ig jut az érték.
4. Jelenleg ezt az értéket egy botantenna hozza ki, pedig próbálkoztam kihúzhatóval méretre húzva, próbálkoztam teljes hullámú kb. 3m-es vezeték kihelyezésével (fellógatásával fagerendára), a gyári értékek (számított hossz adott frekire) minden esetben rossz SWR-t adtak.

Így több kérdés felmerül:
1. Le kell-e földelni magát az adónak a házát?
2. Azt az árnyékolt antennakábelen kívül egy külön szálon el kell-e juttatni az antennáig mégegyszer?
3. Lehet-e annyival rosszabb értéket (-5W) olvasni az SWR-mérőn, ha hivatalosan 140-től indul és én 98-99 körül sugárzok?
4. Érdemes-e ezt a botantennát használni (kb. 60-70cm) a fenti (talán valós) SWR értékekkel, vagy építeni kéne egy pontos frekire illesztettet, ami akár ellensúlyos is?

Nem vagyok egy nagy építő, apám hagyatékából vannak antennáim, műszereim, csak az adót vettem, így nem hiszem, hogy meg tudnám építeni, de egyszer mindent el kell kezdeni... meg aztán ha építettel (teljes hullámúval) se hoznék ki jobbat, mint a mostani negyed hullámmal, akkor nincs értelme. Panelházakon keresztül kb. 2,5km-ről még autórádióval, 2km-ről mobillal is fogható a jelenlegi antennával.

Na, ennek is itt a vége!

Comments
lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

2. - Nem. Az antennának azonban kell úgynevezett "ellensúly", ami a föld szerepét tölti be, mintegy képzeletbeli tükörkép. Általában 3 vagy 4 rúd ferdén lefelé a botantenna tövénél. Ehhez kell kötni a kábel köpenyét. Szerintem találsz a neten rajzokat méretezéssel. A hullámhossz negyede körül legyen az antenna hosszúsága. A valóságban mindig rövidebb, mert a számított érték csak végtelen vékony rúd esetén érvényes. Ha vastagabb, akkor rövidebb kell, ezt hívják rövidítési tényezőnek. Számítani is lehet, de inkább érdemes kikísérletezni, erre jó az SWR mérő. Szerintem az SWR mérők széles sávúak, de ha kételyeid lennének, zárd le a kábel antenna felőli végét 50 ohm műterheléssel (kis teljesítménnyel is lehet), és nézd meg, mit mutat. Ugye nem 75 ohmos TV-koaxot használsz?

De ne kapcsold be, mert lekapcsolnak...

Üdv, lcsaszar

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A kábel természetesen 50-es.
Az ellensúlyok számítás alapján 65 centisek lesznek.
A műszer (digitális) elvileg (leírása alapján) 140-től mér, de jelzik a papíron, hogy alatta is, csak nem minden funkció működik rajta, így pl. a %-os kimenőteljesítményt nem jelzi, de a ki, a visszavert és az ebből számított értéket mutatja ezen a frekin is. A másik egy analóg műszer, de sajnos nem pontos (volt már javítva és a digitálissal lett volna összehangolva, de aki hangolta volna, már nincs köztünk).

Kérdezném, hogy az ellensúly hatótávolságban, teljesítményben számít vagy csak az amúgy is elfogadható SWR-en javít?
Illetve mennyivel jobb (teljesítményt tekintve) az 1/1-es az 1/4-es antennával szemben?

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Az ellensúlyok inkább az iránykarakterisztikát javítják, hogy a fő hurok minél inkább a vízszinteshez közelítsen. Úgy gondolom, hogy a hosszabb antenna jobb, de ez csak sejtés. Mindent ki lehet hangolni minimális SWR-re, de nem mindegy, hogy a bemenő teljesítményt milyen irányokba sugározza az antenna. Szerintem ha körsugárzót akarsz, akkor nézz utána a kereszt-dipóloknak.

Üdv, lcsaszar

0

imrus101
imrus101 picture

Na, jól lemásoltam a válaszod, pedig nem is olvastam... :)

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Tisztában vagyok az engedélykérdéssel, de itt NEM ERRE KÉRTEM KIOKTATÁST, hanem technikai segítséget kértem, amit eddig 1 válaszban olvastam csak futólag.
-Konkrétan megvan a freki, ami az ország teljes területén szabad, ezt használom, így nem zavarok senkit. (Ha meg bemérnek, bemérnek. BKV-n sincs mindenkinek jegye / bérlete, ez egyéni döntés kérdése.)
-A frekire antennahossz-számító oldalak 76cm-re (311cm-re) írják a megfelelő értéket, ám nálam SWR mérővel ennél rövidebb antennával tudok elérni jó értéket... akár 5-10cm különbséggel)

Tehát pl. erre lenne jó választ kapni, hogy a hivatalos számítható értékek helyett nálam miért más hosszúságú az optimális.

Kioktatást, köszönöm nem kértem! Információra van szükségem... technikaira és nem jogira!!!

Aki a feltett kérdésekre válaszol, annak megköszönöm!

0

DINO54
DINO54 picture

Hali !
Az hogy találtál egy "csendes" frekvenciát a kalózkodásra még nem jelenti azt hogy nem zavar(hatsz) senkit sem.
Ha valamiért nagy a felharmonikus tartalma a kimenőjelednek, szélsőséges esetben több frekvencián is intenzív zavart okozhatsz a környék tv-vételében. Ha rájönnek hogy kitől származik, kapával kaszával fognak "jobb belátásra" bírni. Talán mindannyian játszottunk fiatal korunkban ilyen szerkezetekkel de azért sikerült leszokni róla. Nagy divatja volt nyugat-európában a '60-as '70-es években kicsiben és nagyban. A kocsiban másként is megoldhatod a tetszőleges zene hallgatását. De "önmegvalósításra" találj valami más formát.
Laci

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

A Tilos Rádió is így kezdte... Ráadásul pont az akkoriban szabad 98 MHz-en. Remélem, ismét jó zenéket lehet majd hallani ezen a frekin...

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Az Inside is 104.5-ön egy kalózrádió (amúgy netrádió), ami időszakosan sugároz napi pár órát FM-en... lassan már 2-3 éve töretlenül.
Tehát ha nem 24 órás adásról van szó, évek alatt sem mérik be a példa szerint. Ráadásul inkább az említett kalózrádiót hallgatom nulla reklámmal, nulla önreklámmal, mint a röhögős (Boros, Bocskor), beszélni nem tudó (Kuki), 10 percenként 1 perc önreklámos, semmiről beszélgetős, reklámmal telenyomott adókat.
A mostani teljesítmény ~2km (azaz körben ~4km) egy sok emeletes teteje felé teraszra kirakott szimpla botantennával (azaz házak takarnak minden irányban).
Az Inside ezzel szemben 10-15km-es lefedettséggel bír és még mindig működik. Működik, mert van rá igény, igény egy olyan adásra, amiben a fent felsorolt zavaró tényezők nincsenek.
A saját bőröm viszem a vásárra, de a példa szerint időszakos adásnál nincs nagy veszélye.
DJ-ként is 13 évből mindössze 1 évben fizettem jogdíjat és 13 év alatt egyetlen ellenőrzés sem volt, holott az újságok meg razziákról írtak heti szinten... igen, szigeten, Balcsin, a nagy helyeken, nem a 300-500 fősnél. Ha 100W-al adnék, talán várnám a hatóságot, de 15W, amiből talán nem is megy ki annyi, plusz árnyékolt, nem riasztja a hatóságot.
A felharmonikusai pedig Yaesuval meg lettek találva, egyik sincs olyan helyen, ahol esetleg egyéb adást zavarna.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

QTH = ?

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Ritka nagy ökör vagy édes öcsém. Ha már a törvénytelenség ösvényén jársz, legalább ne doboltasd ki a kisbíróval! Már ha érted ez utóbbi kifejezést. Ha pedig már így alakult a dolog, tehetnéd mind ezt nagyobb alázattal az itteni közösség irányában. Ne vedd fenyegetésnek, nem az én műfajom, de könnyen akadhat egy jóakaród aki segít rád találni a hatóságnak. Meg van hozzá nekik a legújabb technika.
Mind ezt csinálhatnád legálisan is frekvencia engedélyt kérve. Annak viszont lennének vele járó közszolgálati kötelezettségei is. Vajon akkor is menne 100%-ban csak zenét tartalmazó műsor elképzelés? A jogdíj nemfizetést se nagyon reklámoznám a helyedben...
Laci

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Hello Paraszt! (Ha én ökör, te a megszólításod és arroganciád alapján paraszt vagy és nem a jó értelemben földműves, hanem BUNKÓ!) Ha az öcséd lennék akkor meg már eleve kitagadtam volna magam a családból.

A DJ-s jogdíjakkal maga a MAHASZ tett egyoldalú szerződésmódosítást, amiben 3 pontot jogsértőnek és etikátlannak találtam, így jeleztem feléjük, hogy ha azt kiveszik a szerződésből, aláírom. Még csak válaszra sem méltattak, így többé (12 éve egyáltalán) nem fizettem jogdíjat. Pedig volt élő szerződésem és folytattam is volna, de ők nem voltak hajlandóak a jogsértő szerződést átírni.

Az meg hogy innen valaki beméret-e, az az ő egyéni döntése. Nem tudja, hol mikor sugárzok, csak a frekit ismeri. Nosza rajta! Ha őt ez teszi boldoggá, hogy valakinek árthat, akkor ő is egy nagy barom és azzal, hogy feljelent, ezt el is ismeri.

Közszolgálati nem voltam és soha nem is leszek. Látom mi folyik minden közszolgálati rádióban (ferdített hírek, stb.).
A közszolgálati médiaszolgáltatás alapvető elvei:
"Működtetésük a Magyar Köztársaságban élők közös áldozatvállalásával, állami finanszírozással történik."
Köszönöm, de ebből nem kérek! Amit az állam finanszíroz, az el is várja, hogy őt reklámozzák.
Brüsszel továbbra is egy város és nem megy sehova, azaz nem kell megállítani, nekem ez a meglátásom.

Szóval mivel értelmes hozzászólásokat továbbra sem kapok a kérdéseimre reagálva, így a továbbiakban nem látogatom ezt a fórumot. Jöhet az anyázás, káromkodás, ha titeket ez tesz boldoggá!
Vannak biztosan anyázó, alázó fórumok, én nem azokba írtam, hanem egy elektronikaira, erre leökröznek, stb.

Köszönöm, de erre nem vagyok kíváncsi!

Aki a témához/kérdéshez kapcsolódó válaszokkal segített, annak köszönöm!

0

DINO54
DINO54 picture

Azért csodás érzékkel választom ki a hozzád hasonló arrogáns pöcsfejeket. Mind egyformák vagytok. Tudás nulla, önérzet az egekben, sértett megnemértettség fűszerezve egy kis küldetés tudattal. Nem akarsz elköltözni valahová ahol értékelik a zsenidet? Egy csepp könny nem sok, annyit nem ejtek azért hogy itt hagysz minket.
.
Egyébként csak annyi történt hogy többen felhívtuk a figyelmed egy törvénysértő magatartásra melyet más, hasonló elbírálás alá eső tevékenységekkel egyetemben a Tanya nem támogat illetve nem kíván teret biztosítani ilyesminek. Ez számodra kioktatásnak minősült. Ám legyen. Részemről ezek után igen is vedd úgy hogy "ki vagy oktatva". Így jobb?
L.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nem akarnék beleszólni a kissé elfajulni kezdő vitátokba, de a topiknyitó nem elvesz, hanem ad (szó szerint és átvitt értelemben).
Saját eszközeivel, saját pénzén, másoknak. Téged és engem nem károsít meg. Ha arra a frekire a hatóságnak szüksége lesz, úgyis kénytelen lesz odébb költözni pár MHz-cel. Nem ugyanaz, mint amikor valaki az autópályán 180-nal repeszt, ezzel másokat veszélybe sodorva. Vagy ha valaki a netről "leszedett" Windows-t telepít a gépére (más szóval lop).
Más kérdés, ha technikailag tökéletlen eszközeivel bezavar más csatornába, arra én is nyűgös lennék. Mindenkinek joga van ezt a tevékenységet máshogy megítélni, végül is "a törvény betűje szent". Annak a betartatása a hatóság dolga, neked és nekem maximum a névtelen feljelentés.

További szép napot! lcsaszar

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A feljelentést, különösen a névtelent meghagynám néked.
Ez az egész nem csak műszaki probléma. Mert egyrészt a műsorszórásra igénybe vett frekvencia használatára engedélyt kérni nem opció hanem szigorú előírás szerte a világon. Az erre szakosodott európai és más kontinensek szervezetei akkurátus részletességgel tervezik meg a frekvenciák kiosztását felhasználás és földrajzi hely szerint. Másrészt a műsorszóró sávok NEM egyéni célokat szolgálnak. A megkapott frekvencia engedély még a kereskedelmi műsort sugárzókat is kötelezi a közösség céljait szolgáló tájékoztatás ellátására előre rögzített műsoridő arányban. ha mindenki a Te álláspontodat osztaná....hát az érdekes viszonyokat eredményezne.
Az elfajuló vitáról annyit hogy a műszaki segítség kérés mellett a topik nyitó erősen kihangsúlyozta a, sőt kérkedett a szabályszegő magatartásával. Ezt próbálta szinte mindenki a helyes irányba terelni. Erre jött a nem kérek kioktatást szöveg. Ezek után utaltam szerintem egy kedélyesnek szánt mondattal arra hogy ha már pelepisil a medencébe akkor azt ne a trambulinról tegye. Jött a parasztozás és egyebek. Aki egy picit is követi az itteni tevékenységem az bizonyára észreveszi hogy egy ilyen affér után is képes vagyok "beszélő viszonyba" maradni és érdemi segítséget nyújtani. Ahogy tapasztaltam, ezen meg is lepődtek egyesek.Jelen esetben is nagyon sok hasznos tanáccsal, linkekkel, szakirodalommal szolgálhattam volna ha az érintett nem lendül támadásba.
Üdv. laci

1

Jaca
Jaca picture
****

"Ritka nagy ökör vagy édes öcsém."
Azé, mert leökröztem, nem kellett volna betámadnia...

0

sandor58
sandor58 picture
*****

Szia! Amit írtál, gondold át mégegyszer!Sarkítva:gyilkolhatok,ha nem bukok le?Vannak szabályok,amivel nem értünk 1et,de attól még be kellene tartani.Lehet(ne)lobbizni,hogy értelmetlen.Csak 1 vélemény.Üdv.sanyi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a zenészek meg direkt örülnek az elmaradt jogdíj miatt....
nem kell adminisztrálniuk,

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Érdemes megnézni ezt az oldalt, ha még nem ismered:

http://pira.cz/eng/archive.htm

Aztán jó zenéket adj ám!

Üdv, lcsaszar

0

Kari
Kari picture
*****

Mr. x!
Nagykepüseggel & aroganciaval mèg nem sokan jutottak tovàbb!
Inkabb olvasd àt pl. ezt a müvet is: Rothammel: Antennakönyv.
Kari

0

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Az antenna sugárzását - és ezzel az illesztettségét is - befolyásolják a környezetében lévő anyagok. Ezért simán elképzelhető eltérés az elméletileg számított értéktől. Azzal, hogy közel mész az antennához, már megváltozik a talpponti impedanciája. A végleges telepítési helyén kellene beállítani a hosszát, mégpedig úgy, hogy állítasz rajta, eljössz messzebb tőle és úgy méred az SWR-t. Ha nem jó, akkor újra állítasz az antennán. A GP antennával mindenképp jobbak lesznek a sugárzási tulajdonságok. Arra is kell ügyelni, hogy a használt kábel impedanciája megegyezzen az adó és az antenna impedanciájával.
Attól még, hogy szabad egy frekvencia, nem biztos, hogy el lehet foglalni.
imrus101

0

Kari
Kari picture
*****

Szia V.!
Mint irtak is: A "kalozkodast" a törveny BüNTETI-mindenhol!!
Az SWR mèrö savon kivüli erzekenyseget senki sem mondhatja meg konkret ertekre, azt kikellene mèrni(de ez fejlesztesi munka, müszerpark es megfelelö környezet kell stb), de tutti csekelyebb- ha ezzel mered a kimenö teljesitmenyt is: nyilvan emiatt jogos a mèrt kissebb ertek.
Az ado hàzàt termeszetesen jol le kell földelni, a kabel köpenyee nyilvan ugyan ezen a potencialon van! Az antennaig nem viszünk plusz földeleö vezeteket, de az antenna hossza nalad nem jo, vagy ha rövidebbet gtudsz alkalmazni: ILLESZTENI kell!!
Egy (elvileg) függöleges, vagy bot antenna igy rosz sugarzasi teljesitmenyü lesz mert rövidebb a kelletenel, s raadasul meg a (padlason) hianyzik a közvetlen környezeteböl a föld potencial, hivjak "ellensuly"-nak is; lasd GP - Ground-Plane leirasok...
Kari

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Az FM műsorszóró sávban gyakorlatilag a kereskedelemben árusított vagy házi gyártású vezeték nélküli csatlakozást biztosító transmitterek használhatók csak legálisan. Ezek legfőbb jellemzője az 1mW alatti teljesítmény, a korlátozott méretű antenna s az előbbiekből adódó kis, 20-50m hatótávolság. Ha ezt a hatósági előírást mely a világ gyakorlatilag minden országában eltérő paraméterekkel de érvényben van nem tartod be, könnyen ezen tevékenységet felügyelő hatóság "érdeklődésébe" kerülhetsz főleg ha ez mások kommunikációját, vételét zavarja. az előírások, szabályzások tulajdon képen ezen zavartatások megakadályozását szolgálják a különböző frekvenciák nemzetközi szerződések által felosztott használati célját rögzítő szabályzás mellett.
.
A témában rengeteg irodalmam van, nagyrészt angol nyelven. ha konkrét téma érdekel írj privátot s ha tudok segítek.
Laci

1

ppeti84
ppeti84 picture

Szia.
És mi a baj azzal az 1.18 swr-el?
Szerintem úgy simán mehet.
Hogy van-e engedélyed vagy mit csinálsz az már a te saját döntésed, de ha zavarni fogsz valamit hamar elkobozzák a cuccodat és jön a bünti is.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Peti!
Az ö SWR-je biztosan nem 1,18- ott minden fèle kobor hullamok szaladgalnak a levegöben, s vezetekekben is egyarant- lasd "kèzràtètellel gyogyulas" ;) ...
Kari

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Először is, az ilyen nagy teljesítményű rádióadó engedélyköteles! Ráadásul mivel az FM műsorszóró sávban van, még rádióamatőr adóengedély birtokában sem működtethető! Vagy neked van ilyen engedélyed?
Üdv: lizakl

0

Sponsored links