You are here

Földi digitális tv

9 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Ha már rádió antennát készítünk a mindig tv nevű földi adáshoz mi a javasolt antenna?
Miféle beltérit érdemes venni hozzá?
Hogyan vannak kódolva a fizetős csatornák?
Laci

Comments
Istvan-lab
Istvan-lab picture

Hat igen, aki kozel ul a tuzhoz...
Es mi van azokkal, akik kicsit messzebb ulnek ???

Nem tudjatok, a Komadi ado sugaroz Digitalis adast ?
Vagy esetleg Nagyvaradhoz melyik lenne kozelebb ?

Nekem valoszinuleg nem lenne eleg a lepke :P

Üdv: Dénes István

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

2010 decemberében várható a komádi adó DVB-T indulása, addig sajnos nem sok esélyed van a vételre. Esetleg a debreceni 15.2kW-os vagy a szentesi 100kW-ossal próbálkozhatsz, valami piszok jó antennával.

DM

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Koszi !

Üdv: Dénes István

0

TZotya
TZotya picture

Szia!
Jók még a "lepke" antennák és "Logper" antennák is.
A kódolt adások pedig Conax-os Set Top Box-al foghatók."A kódolt adások vételére kizárólag a Conax CAS7-es kártya leolvasóval ellátott készülékek alkalmasak. "

0

perlaci
perlaci picture

Üdv!
Köszönöm a tájékoztatást. akkor a tetőn lévő lepke valószínű jó lesz. A kérdésem azért volt mert üzletben érdeklődtem egy két dolgot és határozott szakmai válasz volt csak az irányított yagi jó, mármint amit ott árultak. Igaz nem árultam el, hogy szakmabéli vagyok. Ügyes kereskedői húzás ;)
A Conaxos vevőkről hol lehet okosságot olvasni. Illetve ez a kódrendszer ha előfizetek csak egy vevőhöz fog működni vagy több vevő is alkalmassá tehető, ja persze kártya is kéne hozzá, amit megint csak pénzért adnak és másik kód kell hozzá.
Laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: azért javasoltam az V.sávra méretezett Yagi csatornacsoport antennát, mert az kevésbbé veszi az alacsonyabb frekin sugárzó nagy térerejű más adásokat, a lepkék szélessávúak,szélesebb az iránykarakterisztikájuk és a magasabb frekin kisebb a nyereségük.
A lepkék akkor használhatók, ha viszonylag közeli, jó rálátást biztosító helyen van a vétel helye.

Bálint

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Lacitól alig pár km-re van a száva utcai átjátszó. Annak a teljesítményét februárban emelték meg 2,4kW-ra, szerintem egy szobaantennával is akkora térereje lesz, hogy kiszúrja a szemét.

Egyébként a téma már lefutott:

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/mindigtv-vetel

Pihe egy ilyennel veszi a szomszéd kerületből:

http://www.databest.fi/ant100.htm

Én a belvárosban vagyok egy negyedik emeleti téglaházban. A Széchenyi hegy irányába van állítva egy nagylepke (ez volt éppen kéznél), mindez úgy, hogy egy drabális vasbetonház útban van, tehát bőven nincs közvetlen rálátás. Ennek ellenére a jelszint a tv szerint 80-100% körül mozog. Akkora tartalékkal rendelkezik így is, hogy a legnagyobb viharban sem esik szét a kép. A Széchenyi hegyen egyébként 40 kW a teljesítmény jelenleg. Nem kell oda nagy nyereségű szűk karakterisztikájú antenna. Lehet, hogy egy darab dróttal is bejön. Műszakilag persze teljesen indokolt és logikus ahogy gondolkodsz, de szerintem perlaci inkább veszi 2ezer forintért a nagylepkét, mint 10ért a hangolt yagit. :)

El vagyunk kényeztetve mi pöstiek.

Update: most látom, hogy akkor is válaszoltál és kb. ugyan azt mint most. Bocs. :)

DM

Ps: Aki nem járt még Solton az adónál és minimális műszaki érdeklődése van, az tegye meg. Harmatos időben a káposztákból is a Kossuth rádió szól. Életre szóló élmény 2MW teljesítménytől pár méterre állni és érezni ahogy a fűszálak csípnek a lábszáradon a bemondó hangjának ütemében

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: általában az UHF V. sávban vannak/lesznek az adók,így erre a sávra méretezett antennát kell venni vagy készíteni.(5-10 eFt)Legjobb a YAGI erre a célra.A vevőkészüléket illetően neked kell választani az igényeidnek megfelelően.(15-75 eFt)A vételkészség nagyjából egyforma, a szolgáltatásban különböznek.
Ha építesz antennát, tudok rajzot küldeni.

Bálint

0

Sponsored links