You are here

FOK-GYEM TR9178 tápegység kimenő feszültsége változik az áramkorlát állítása közben

9 posts / 0 new
Last post
Szenti76
Szenti76 picture

Sziasztok!

Van egy TR-9178-as tápegységem. Ma aktív műterheltük a kimeneteket. A bal csatorna hibátlanul működik, viszont a jobb oldal nem tökéletes. Ha működés közben állítom az áramkorlátot, az hatással van a kimenő feszültségre. Ha nem állítom az áramkorlátot, akkor a kimenő feszültség stabil, még terhelés változás közben is. A bal oldalon nincs ez a jelenség. Van valami ötletetek, hogy mi lehet a probléma?

Comments
Szenti76
Szenti76 picture

Sziasztok!

Tegnapi délutáni foglalkozás utáni info update: Kicsit átmértem a jobb oldali nyákot, a bal oldalival összehasonlítva próbáltam kitalálni, hogy mi a gond. Most már az is kiderült, hogy a terhelés hatására változik a kimeneti feszültség, tehát nem stabil a tápegység. Érdekesség, hogy a kimenő feszültség a terhelés növekedésével egyre növekszik. Névleges 24V-ra beállítva tápot, 200mA terheléskor 22V-ot ad le a táp, 500mA-nél megzuhan 18,8V-ra, innen a folyamatosan terhelés hatására a kimenőfeszültség folyamatosan emelkedik, míg 2A teljes terhelésnél a tényleges kimenőfeszültség 24,05V. Multimérerrel mérve is ennyi.
A kimenet a soros áteresztők PN átmenetek veszteségeit leszámítva szépen követi a MC1466-os IC kimenetének (5-ös láb) változásait, ezért szerintem a soros áteresztők szerintem jók.
Ellenőriztem:
IC tápfesz: OK, kimeneti terhelésre nem változik.
D5,D6, T2: OK
D10-et valaki már cserélte, de az is OK.
Később az áramkorlátot lekötöttem, P6 lábáról (II/3. pont) vezeték eltávolítva. A tápot 2A fölé lehetett terhelni, a kimenő feszültség így is a fent leírt módon változott.
Köszönöm, ha megint tudtok ötleteket, vagy megoldást adni.

0

thomas123
thomas123 picture

0

Szenti76
Szenti76 picture

Lehet esetleg IC probléma? Az E-bay-ről vásárolható IC, több hét is lehet, mire ideér. Ha lehet ez is a gond, elindítanám a beszerzést.

0

thomas123
thomas123 picture

Cseréld meg a két IC-t, máris kiderül, hogy az-e a rossz!

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Azt a 4db kondit cseréld ki oldalanként, és csodákat lelsz :)

0

Szenti76
Szenti76 picture

Szia!

Köszi a választ. Pontosan melyik 4 kondira gondolsz oldalanként? Légyszi írdd meg a pozíciószámaikat.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ne haragudj, de ezért szét nem szedem az enyémet. A kék MM gyártmányú 35 éves elektrolitokra a kis oldalsó panelen.. Meg a táp pufferekre középen, ha már megbontod...

A kicsik kapacitásra kb jók szoktak lenni, de volt amiben 150-200Ohm ESR mellett... :)

Nincs benne sok elektrolit kondi...

0

Szenti76
Szenti76 picture

Szia!

Abszolút nem kívántam, hogy szétszedd a tiédet :-) Köszi a tippet, megnézem.
Ezért gondoltam, hogy a kapcsolási rajzon lévő alkatrészek pozíciószámaira hivatkozva egyértelmű legyen, hogy melyik alkatrészről van szól.
Köszi még egyszer, ellenőrizni fogom.

0

Sponsored links