You are here

FORD 6000 NE CD-hiba

4 posts / 0 new
Last post
Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Megkerestek egy ford 6000 ne tipusu autoradioval, melynek a cd-resze nem igazan mukodik.

A hibajelenseg, cd-t csak akkor veszi be, ha kikapcsolt allapotban felig beletolom, majd bekapcsolaskor behuzza, aztan azzal a lendulettel az olvasofejet kiloki a vegere, utkozesig. Ott mechanikusan megakad, a fejmozgato tengelyen "kattog", majd kb 1 centire visszahuzza, aztan megint kitolja a vegere es kattog. Ezt megcsinalja osszesen kb 4-5-szor, aztan kiadja a cd-t. Hibauzenet nincs, a helyzeterzekelo mikrokapcsolok jok- Egy motor intezi a betoltes/kiadast es az olvasofej mozgatasat. (azt nem is neztem, hogy forog-e ilyenkor a lemez)

Esetleg valakinek mukodokepes mechanikaja vagy mukodokepes otlete?

Koszi!
Udv!
Imre

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nekem is van egy ilyen hibám. Teljesen más készülék. Az procihibás. :cry:

0

Vote up!

You voted ‘up’

Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Sikerult masik mechanikat szerezni hozza, azonban azzal sem megy a lejatszas. Lenyeg a lenyeg, ratettem a mechanika szalagkabel-csatlakozojara egy logikai analizatort, amelyen gyonyoruen latom, hogy nem latok semmit sem :(

Radiot bekapcsolom, elindul a CD_BRST jel kb 1 sec-enkent 0.1secre lehuz 0-ra. CD-t beteszem, beveszi, de nem indul el a lemez forgatas, semmi mas. A kijelzon ha cd-re valtok akkor a cd play-felirat villog es semmi nem tortenik. A tobbi jelszintek sorban:
CD_SRQ-H
CD_CS-L
CD_RESET-H
SPI_CLK-H
SPI_MISO-H
SPI_MOSI-H
CD_EJECT-H

Ha az eject gombot megnyomom, szepen latszik, hogy a CD_EJECT labat huzogatja le L-re, de nem adja ki a lemezt, majd egyszercsak veletlenszeruen kiloki. ???

Olyan, mintha a proci nem is akarna kommunikalni a cd-mechanikaval, viszont a CD_EJECT jelet is a proci kuldi ki.

A csatolt fajlban a minila progi altal olvashato mentett jelfolyam van. Megnyithato a masik csatolt fajllal.

Nezegetett mar valaki ilyen szerkezetet? Mit nezzek rajta, hol keresgeljek?

Koszonom !
Udv!
Imre

0

Vote up!

You voted ‘up’

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Biztos, hogy nem kontaktos valamelyik mikrokapcsoló? Változó, hogy kettő, egy vagy egy sincs rajta. Lehet, hogy nem kap home jelet és tolja a fejet amíg csak fizikailag tudja. De egyes példányok mindenféle mikrokapcsoló nélkül is működnek, pont most javítottam egyet, ami minden bekapcsoláskor egyszerűen addig cibálta a fejet, amíg az fel nem ütközött, ez volt a referenciapontja, aztán innen indult.

Aztán vannak még olyan viccek, hogy a proc. szűretlen tápfeszt vagy reset jelet kap és teljesen kiszámíthatatlanul működik. Egy plazmát kutattam vagy egy hétig, amíg kiderült, hogy a reset áramkörben kiszáradt egy kondi és nem engedte el teljesen a proc. reset lábát. Kihullt a hajam, amíg rájöttem.

Tudom, hogy nem sok, de én biztos így állnék neki. Az, hogy mechanikát cseréltél inkább elektronikai hibára ad gyanút és a processzor "működik is meg nem is" jellemzően tápfesz problémára utal. Zárd ki a banális kontakthibákat a mikrokapcsolónál és a hozzá vezető kábelezésen/csatlakozáson, aztán mérj rá a tápfeszre egy szkóppal, hátha...

DM

0

Vote up!

You voted ‘up’