You are here

FORD 6000 NE CD-hiba

4 posts / 0 new
Last post
Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Megkerestek egy ford 6000 ne tipusu autoradioval, melynek a cd-resze nem igazan mukodik.

A hibajelenseg, cd-t csak akkor veszi be, ha kikapcsolt allapotban felig beletolom, majd bekapcsolaskor behuzza, aztan azzal a lendulettel az olvasofejet kiloki a vegere, utkozesig. Ott mechanikusan megakad, a fejmozgato tengelyen "kattog", majd kb 1 centire visszahuzza, aztan megint kitolja a vegere es kattog. Ezt megcsinalja osszesen kb 4-5-szor, aztan kiadja a cd-t. Hibauzenet nincs, a helyzeterzekelo mikrokapcsolok jok- Egy motor intezi a betoltes/kiadast es az olvasofej mozgatasat. (azt nem is neztem, hogy forog-e ilyenkor a lemez)

Esetleg valakinek mukodokepes mechanikaja vagy mukodokepes otlete?

Koszi!
Udv!
Imre

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nekem is van egy ilyen hibám. Teljesen más készülék. Az procihibás. :cry:

0

Imyke
Imyke picture

Sziasztok!

Sikerult masik mechanikat szerezni hozza, azonban azzal sem megy a lejatszas. Lenyeg a lenyeg, ratettem a mechanika szalagkabel-csatlakozojara egy logikai analizatort, amelyen gyonyoruen latom, hogy nem latok semmit sem :(

Radiot bekapcsolom, elindul a CD_BRST jel kb 1 sec-enkent 0.1secre lehuz 0-ra. CD-t beteszem, beveszi, de nem indul el a lemez forgatas, semmi mas. A kijelzon ha cd-re valtok akkor a cd play-felirat villog es semmi nem tortenik. A tobbi jelszintek sorban:
CD_SRQ-H
CD_CS-L
CD_RESET-H
SPI_CLK-H
SPI_MISO-H
SPI_MOSI-H
CD_EJECT-H

Ha az eject gombot megnyomom, szepen latszik, hogy a CD_EJECT labat huzogatja le L-re, de nem adja ki a lemezt, majd egyszercsak veletlenszeruen kiloki. ???

Olyan, mintha a proci nem is akarna kommunikalni a cd-mechanikaval, viszont a CD_EJECT jelet is a proci kuldi ki.

A csatolt fajlban a minila progi altal olvashato mentett jelfolyam van. Megnyithato a masik csatolt fajllal.

Nezegetett mar valaki ilyen szerkezetet? Mit nezzek rajta, hol keresgeljek?

Koszonom !
Udv!
Imre

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Biztos, hogy nem kontaktos valamelyik mikrokapcsoló? Változó, hogy kettő, egy vagy egy sincs rajta. Lehet, hogy nem kap home jelet és tolja a fejet amíg csak fizikailag tudja. De egyes példányok mindenféle mikrokapcsoló nélkül is működnek, pont most javítottam egyet, ami minden bekapcsoláskor egyszerűen addig cibálta a fejet, amíg az fel nem ütközött, ez volt a referenciapontja, aztán innen indult.

Aztán vannak még olyan viccek, hogy a proc. szűretlen tápfeszt vagy reset jelet kap és teljesen kiszámíthatatlanul működik. Egy plazmát kutattam vagy egy hétig, amíg kiderült, hogy a reset áramkörben kiszáradt egy kondi és nem engedte el teljesen a proc. reset lábát. Kihullt a hajam, amíg rájöttem.

Tudom, hogy nem sok, de én biztos így állnék neki. Az, hogy mechanikát cseréltél inkább elektronikai hibára ad gyanút és a processzor "működik is meg nem is" jellemzően tápfesz problémára utal. Zárd ki a banális kontakthibákat a mikrokapcsolónál és a hozzá vezető kábelezésen/csatlakozáson, aztán mérj rá a tápfeszre egy szkóppal, hátha...

DM

0