You are here

Frissen vásárolt SMD elkok ESR értéke a határ érték többszöröse.

29 posts / 0 new
Last post
irokéz
irokéz picture

Üdvözlet Mindenkinek!
ONKYO erősítő DSP paneljén több SMD elkót találtam nagyon rossz ESR értékkel. /10 uF/6V , 14-18 Ohm , a hiba határ 2 Ohm./ Azonnal vásároltam SMD-re szakosodott elektronikai boltban 20 db. 10 uF, és 5 db. 100 uF elkót. Beépítés előtt megmérve, a frissen vásárolt elkók kivétel nélkül ugyanolyan rossz értékeket mutatnak, mint a panelen lévők. Nem nagy veszteség, de bosszantó, hogy nem tudom folytatni a javítást. Kérdés, engednek-e úgy vásárolni, hogy ott, helyben megmérem az alkatrészt?! Mi ilyen esetben a teendő?
 

Comments
agressiv
agressiv picture

Ha nálam a beépített és új kondik is ugyanolyan eredményt mutatnának, a mérőberendezés lenne az első amire gyanakodnék az biztos.

0

Vote up!

You voted ‘up’

irokéz
irokéz picture

Üdvözlet Mindenkinek!
Köszönöm a véleményeket! Melegítettem a kondikat, a nagyobb értékűek / 47, 100 uF/ ESR értéke kb. felére csökkent, és így már hiba határon belül vannak. A 10 uF-osak nem hajlandóak megjavulni, így ezeket nem használom fel. A műszerem egyébként hibátlan. 
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48 picture

Szia

0

Vote up!

You voted ‘up’

Luke Skywalker
Luke Skywalker picture
*

Szia!

Néha bele lehet futni a kereskedőknél több éve a polcon porosodó alkatrészekbe, lehet hogy most is ez történt.
Az smd elkók +/-20%-os tűrése miatt mérhetsz alacsonyabb kapacitást, szinte mindegyik gyártó az alsó limit felé gyártja őket.(Persze a magas ESR-re ez nem magyarázat.)
Ahogy előttem írták, "melegítsd meg" a kondit, és helyreállnak a dolgok.Egy darabig.Ha 2 nap múlva megmérnéd, visszaállna az eredeti, elsőre mért értékre.
Ezeket a kondikat nem kell sem formázni, sem melegítgetni, ha beépíted őket, működni fognak.
Ha jó minőséget veszel, azzal nincs gond. Az NCC Conductive Polymer elkóit használom, vagy Nichicont, Elna-t. de mindenképp a Japán vonalat.
Javaslom, ezekből vásárolj, nincs velük gond.
Olcsó, noname gyártókat felejtsd el.

 Üdv!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Kb 10 ezer cserélt kondi után lemerem írni, hogy az új kondik működni szoktak, még a régi cserélendők nem. Bármit is mutat a műszer...

1

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48 picture

Szia ! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Szia!

A sima alu smd elektrolit kondik paraméterei katasztrofálisak. Mármint a nonane gyártóké. Panasonic is rosszabbul muzsikál, mint sima lábas változatban. De a panasonic, és rubyconban még nem csalódtam. Noname mind szar. Meg se próbálom már.
Ha biztoara akarsz menni, tegyél a helyükre ssc kondikat, abból van smd, és egy életre le van a gond.

Vagy ahogy írták, tegyél bele sima lábas kondikat, amik jó minőségűek.

Kb. 1 éve javítottam egy sony stúdióba való kamerára szerelhető súgógépet. Nem vicc!! Több, mint 300 smd alu vackot dobtam ki belőle. Egy vicc.. és mind!!! Rossz volt. Még a csatolók is.

1

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Szia!
Egyet sütőben melegíts fel 160 fokra, egyet meg tölts fel párszor.
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture

szia: az SMD elkók ESR értéke más, mint a normál fémházas elkóké
Töltsd le az adatlapját és aszerint ellenőrizd
Mi a pontos típus?

Bálint

2

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Szia!
Rengeteg alu elkót használunk, nagyon sok kapcsolóüzemű tápban is gond nélkül. 
Érdekességként a kerámia kondenzátorok 10uF fölött orsóról levéve kisebb kapacitást mutatnak, mint forrasztás után. Nálunk mérik a felfűzött alkatrészeket, és a 10uF-os kondik rendre 8,5uF-ot mutatnak. Aztán egy hőkezelés, és hozzák a 10uF-ot. A fene se érti, de szerintem úgy tervezték, hogy a végső kapacitásukat a reflow kemence hozza ki belőlük.

2

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48 picture

Szia Jaca !  /  Rengeteg alu elkót használunk, nagyon sok kapcsolóüzemű tápban is gond nélkül / ebben igazat adok és én ugy látom még több ilyen kis csupasz alu elko lesz a jövöben , kapcsoló üzemben alkalmazva.Az utolsó években kifejlesztették a polymér  aluminium kondenzátorokat, kinézésre nagyon hasonlitanak a kb.30 éve forgalomba került  elödeihez.Röviden megirom  ami minket érdekel,szilárd polymer elektrolyt,mem folyik ki ,nem illan el,nem puffad már fel a kondi, Az üzemi hömérséklete (gyártó)125°C -ig is felvihetö .A  soros vesztességi ellenálásal azonos ellenáls ESR  is csökkent és értékét  hosszútávon is megtartja.Ezt  a forgalmazó nekünk darabszámra adja el ,összehasonlitva az új de régen legyártott kis elkokal amelyet marékal kinálja.Csak egy tanács ,jó ha elöbb  utánanézünk mielött megveszük.üdv.Jóska

2

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture

szia: régebben már írtam, a hagyományos SMD alu elkók  ESR értéke nagyobb,(sokszor jóval nagyobb) mint a furatszerelt elkóké
A tantál SMD elkók is eltérnek a lábas kiviteltől
A  mértéket mindig csak gyártói  adatlapról tudjuk meg, viszont sokszor nem  azonosítható a gyártó

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48 picture

Szia Bálint ! Én  a Radial Solid Aluminium Capacitors-ra gondoltam ,gyártják smd  és párhuzamos kivezetésel is ,nem összetévezthetö az elektrolitikus hagyományos kondikal, csak kivülröl hasonlitanak.Ezek impulzus üzemmodba is megállják a helyüket  a kis  és tartos esr értékük miatt.Söt polymér tantál kondikat  is gyártanak de itt a csupasz   aluminium házú kondikról volt szó.üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano picture
***

Sziasztok !
Igen . Ezt alátámaszthatom . Nagy kereskedő cégeknél pl.1UF-ÁLLÓ-ELKO-ra . Azonos feszültség mellett , 50-60 találatot kapsz . Árban 50Ft-től az 15000.-Ft-ig /db. Minőségben nagyon sok félét .

0

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Ez teljesenpontosan így van !
Az SMD kondenzátorok a hő hatására aktiválódnak, erről még oktatást is tartottak egyszer nekünk.
Sőt volt olyan, hogy hőléggel kellett megbiztatni az ICT-n bukott terméket és utána soha többet nem volt vele gond.

Szebbetjobbat !

3

Vote up!

You voted ‘up’

ty
ty picture

Pontosan. Formázás.
Ezért olvastam végig a hozzászólásokat, hogy írja-e valaki :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture

Én akkor szembesültem a problémával, mikor hordták oda a kis kézi csipeszes műszereket, amikkel a felfűzés előtt ellenőrzik az anyagot az SMD soron, hogy kapacitáson keveset mér. Levettem pár 10uF-osat selejtekről, mindegyik plusszos volt, 10uF alatt nem is mértem. Hoztam a beültetősorról a gurigából, 8 és feleket mértem. Jött az ötlet, meleglevegőssel felmelegítettem őket, és mindjárt jók lettek, és kihűlés után is tartották az értéküket. Ekkor még villanyt nem látott, vagyis nem az a klasszikus formázás, amit itt szoktak emlegetni. Inkább készrefőzés laugh

6

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep
attilacsep picture

Szia!
Ez az "aktiválás" érdekes, ki fogom próbálni.
De! Az sem mindegy (és ez sem szentírás), hogy mivel mérünk. Van egy csipeszes műszerem, egy kínai teszter, ami mér R, L, és C-t is, valamint egy békebeli hidas ruszki műszerem. Ez ugyan nem ír pl. ESR-t de szerintem máig az egyik legmegbízhatóbb (kb 1978-ban hoztam Moszkvából). Hiányossága, hogy csak néhány száz mikróig mér.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

ElektrikusDE
ElektrikusDE picture

Mindig tanul az ember!smiley

Nálunk anno a Nokiában ezt nem oktatták!

Pedig terméktechnikus voltam...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Guest
Guest picture

Részemről is szívesen látnék erről a "sütögetésről" hivatalosnak tekinthető helyről, azaz megbízható, akár kétsornyi infót!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari
Kari picture
*****

Ez a sütögetes még Normal elemeknél is müxik :-)
Van közlemeny rola, talan Nemet Szabvanyügyi hivataltol, hogy ha ~mV-al csökken a fesze=
asszem 150C-ban par oraig tartandok, s visszall a nevleges kapocs feszültsegük....

0

Vote up!

You voted ‘up’

Guest
Guest picture

A Lapos Elemér sütögetése ismert. :-)
Itt van ez a Panasonic által közzétett gyártmány ismertető.
https://industrial.panasonic.com/cdbs/www-data/pdf/RDE0000/RDE0000COL99.pdf
Ebben az egyes szériáknál a beforrasztás után +/-10% kapacitás eltérést említenek a forrasztás előtti értéktől 20 Celsius fokon mérve.
De szó sincs benne arról hogy a beforrasztás során kapott hőtől érik el a névleges kapacitásukat! Ha így lenne, szerintem erről tájékoztatnák az úri közönséget.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Luke Skywalker
Luke Skywalker picture
*

Persze hogy nincs, mert városi legenda.
Iparban, elektronikai sorozatgyártásban évtizedek óta ismert jelenség hogy reflow/vagy wave után az SMD kondenzátorok kapacitása megnövekszik.
(Akár elektrolit, akár kerámia, főleg X7R esetén.)
Pl: egy névlegesen 10uF kerémia esetén aminek a tűrése +/-10%, a tárból kivéve általában az alsó limiten van a kondi,(Pl:9,2-9,5uF)
Reflow után mérve ez az érték 10,2-11uF is lehet, nem csoda, hiszen a meleg hatására felfelé nő a kapacitás.(Főleg ha még langyos állapotban mérik, vagy így megy ICT-re.)
De ha ugyanezt a kondit megméred 2 nap pihenés után, ugyanúgy az eredeti, tárból kivett mérésnél kapott értéket látod....
Ez a "kondiaktiválós" legenda tehát nem igaz. (Pedig milyen jó lenne, ha a boltban kapott 10 éves elkót otthon a beforrasztásnál aktiválnád, és nem kellene dühöngeni mert állásában is kiszáradt, és/vagy kapacitásvesztett lett. Itt a vége fuss el véle, eddig tartott a mese.)
A nevesebb gyártók az adatlapon megadják, hogy reflow után a kondi mely paraméterei változhatnak ideiglenesen, és milyen mértékben. 
Sőt pár dokut még régebben olvastam( talán Epcos?) amiben az elektrolitkondenzátorok üzembe helyezés utáni (feszültség alá helyezés) ESR, kapacitás és egyéb paraméterek változásairól írnak.(Parasztosan: "formázódik" a kondi.) A +/-20%-os tűrésű elkóknál méginkább szembetűnő ez a jelenség.
Szóval nem kell túlgondolni ezt a kondi dolgot.Mérni kell, és a hibásakat cserélni.
 

2

Vote up!

You voted ‘up’

Guest
Guest picture

"Persze hogy nincs, mert városi legenda."
Magam is így gondoltam. Intenzív keresést folytattam hogy cáfolatot találjak de ilyenre nem leltem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Biztos jó az a műszer amellyel mérted? Ellenőrizd le, ha még nem tetted! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

ityvity
ityvity picture

,Szia , szerintem mind egyforma , nincs sok értelme mérni , a 47, 100, 220...már jó szokott lenni . Én már sima rövidre vágott kivezetéssel , rendes kondenzátort szoktam rakni , nem szép , de legalább tudom , hogy tovább kell keresni a hibát , mert eddig attól ritkán javult meg valami . Az érzésem , hogy azoknak a kondiknak már gyári beépítéskor is rossz volt az ESR .

0

Vote up!

You voted ‘up’

szoke
szoke picture

Szia!

Nem tudom, hogy hol vásárolsz, de nekem például Debrecenbe 2 helyen is megengedték, hogy megmérjem vásárlás előtt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content