You are here

Frissen vásárolt SMD elkok ESR értéke a határ érték többszöröse.

25 posts / 0 new
Last post
irokéz

Üdvözlet Mindenkinek!
ONKYO erősítő DSP paneljén több SMD elkót találtam nagyon rossz ESR értékkel. /10 uF/6V , 14-18 Ohm , a hiba határ 2 Ohm./ Azonnal vásároltam SMD-re szakosodott elektronikai boltban 20 db. 10 uF, és 5 db. 100 uF elkót. Beépítés előtt megmérve, a frissen vásárolt elkók kivétel nélkül ugyanolyan rossz értékeket mutatnak, mint a panelen lévők. Nem nagy veszteség, de bosszantó, hogy nem tudom folytatni a javítást. Kérdés, engednek-e úgy vásárolni, hogy ott, helyben megmérem az alkatrészt?! Mi ilyen esetben a teendő?
 

Comments
agressiv
agressiv's picture

Ha nálam a beépített és új kondik is ugyanolyan eredményt mutatnának, a mérőberendezés lenne az első amire gyanakodnék az biztos.

0

Vote up!

You voted ‘up’

irokéz

Üdvözlet Mindenkinek!
Köszönöm a véleményeket! Melegítettem a kondikat, a nagyobb értékűek / 47, 100 uF/ ESR értéke kb. felére csökkent, és így már hiba határon belül vannak. A 10 uF-osak nem hajlandóak megjavulni, így ezeket nem használom fel. A műszerem egyébként hibátlan. 
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia! A 90-es évek elején ismerkedtem az ELKO TESTER-el ma ezt az impedancia méröt ESR mérönek nevezik.Akkor már böven alkalmazott volt az SMD-elko,ugy hogy csak ekkor kerülhetett sor tesztelésre pl.100khz-el mérö (ESR)tesztelövel.A soros veszteség (XL-R)a fegyverzetek kialakitásából származik ,vagyis a gyártói hibából.Ahol alkalmazásra kerültek ezek az elkok akkoriban legtöbbször nem volt jelemzö a 100khz-es veszteség ,elegendö volt a C kapacitás mérés (alacsony mérö frekvenciával) is.A tesztelövel mérve meg lehetett állapitani rövid  idön belül az áramkörben kiforrasztás nélkül pl.ha kiszáradt , a C kapacitás lecsökent.Akkoriban ezekre az elkok-ra inkább jelemzö volt az elektrolit szivárgása a kivezetéseknél és a dielektrikum szigetelö, nem kivánatós R ellenálása . Hasonlóan más alkatrészekhez , máig ezek az elkok is tökéletesitve lettek .Az ohm-os veszteségböl milli ohm lett ,az alkalmazási hömérsékletét(+105C°) is megemelték, kivezetéseknél már ritka az elektrolit szivárgás és a dielektrikum szigetelési R ellenálása veszélytelen értékre lett emelve..Ma a gyártók adatlapon közlik az elkok paramétereit és könyebben hozáférhetö is.Ezek az smd elkok kombinálva kerámia vagy tantál kondenzátorokkal párhuzamosan , impulzus üzemben is alkalmazhatók.Szerintem a régi gyártmányok még ma is forgalomba vannak (kereskedök polcain-ahogy már itt emlitve lett),meglehet ilyeneket vásároltál .üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

Luke Skywalker

Szia!

Néha bele lehet futni a kereskedőknél több éve a polcon porosodó alkatrészekbe, lehet hogy most is ez történt.
Az smd elkók +/-20%-os tűrése miatt mérhetsz alacsonyabb kapacitást, szinte mindegyik gyártó az alsó limit felé gyártja őket.(Persze a magas ESR-re ez nem magyarázat.)
Ahogy előttem írták, "melegítsd meg" a kondit, és helyreállnak a dolgok.Egy darabig.Ha 2 nap múlva megmérnéd, visszaállna az eredeti, elsőre mért értékre.
Ezeket a kondikat nem kell sem formázni, sem melegítgetni, ha beépíted őket, működni fognak.
Ha jó minőséget veszel, azzal nincs gond. Az NCC Conductive Polymer elkóit használom, vagy Nichicont, Elna-t. de mindenképp a Japán vonalat.
Javaslom, ezekből vásárolj, nincs velük gond.
Olcsó, noname gyártókat felejtsd el.

 Üdv!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Szia!
Kb 10 ezer cserélt kondi után lemerem írni, hogy az új kondik működni szoktak, még a régi cserélendők nem. Bármit is mutat a műszer...

1

Vote up!

You voted ‘up’

josef.48
josef.48's picture

Szia ! Itt találsz Aluminum Electrolytic Capacitors (SMD Type) adazokat: https://darisusgmbh.de/darisus/Elektonikshop/Datenblaetter/PANASONIC/Kon...           üdv.Jóska

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes

Szia!

A sima alu smd elektrolit kondik paraméterei katasztrofálisak. Mármint a nonane gyártóké. Panasonic is rosszabbul muzsikál, mint sima lábas változatban. De a panasonic, és rubyconban még nem csalódtam. Noname mind szar. Meg se próbálom már.
Ha biztoara akarsz menni, tegyél a helyükre ssc kondikat, abból van smd, és egy életre le van a gond.

Vagy ahogy írták, tegyél bele sima lábas kondikat, amik jó minőségűek.

Kb. 1 éve javítottam egy sony stúdióba való kamerára szerelhető súgógépet. Nem vicc!! Több, mint 300 smd alu vackot dobtam ki belőle. Egy vicc.. és mind!!! Rossz volt. Még a csatolók is.

1

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!
Egyet sütőben melegíts fel 160 fokra, egyet meg tölts fel párszor.
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: az SMD elkók ESR értéke más, mint a normál fémházas elkóké
Töltsd le az adatlapját és aszerint ellenőrizd
Mi a pontos típus?

Bálint

1

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!
Rengeteg alu elkót használunk, nagyon sok kapcsolóüzemű tápban is gond nélkül. 
Érdekességként a kerámia kondenzátorok 10uF fölött orsóról levéve kisebb kapacitást mutatnak, mint forrasztás után. Nálunk mérik a felfűzött alkatrészeket, és a 10uF-os kondik rendre 8,5uF-ot mutatnak. Aztán egy hőkezelés, és hozzák a 10uF-ot. A fene se érti, de szerintem úgy tervezték, hogy a végső kapacitásukat a reflow kemence hozza ki belőlük.

2

Vote up!

You voted ‘up’

Istvan-lab
Istvan-lab's picture

Szia

Ez teljesenpontosan így van !
Az SMD kondenzátorok a hő hatására aktiválódnak, erről még oktatást is tartottak egyszer nekünk.
Sőt volt olyan, hogy hőléggel kellett megbiztatni az ICT-n bukott terméket és utána soha többet nem volt vele gond.

Szebbetjobbat !

2

Vote up!

You voted ‘up’

ty

Pontosan. Formázás.
Ezért olvastam végig a hozzászólásokat, hogy írja-e valaki :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Én akkor szembesültem a problémával, mikor hordták oda a kis kézi csipeszes műszereket, amikkel a felfűzés előtt ellenőrzik az anyagot az SMD soron, hogy kapacitáson keveset mér. Levettem pár 10uF-osat selejtekről, mindegyik plusszos volt, 10uF alatt nem is mértem. Hoztam a beültetősorról a gurigából, 8 és feleket mértem. Jött az ötlet, meleglevegőssel felmelegítettem őket, és mindjárt jók lettek, és kihűlés után is tartották az értéküket. Ekkor még villanyt nem látott, vagyis nem az a klasszikus formázás, amit itt szoktak emlegetni. Inkább készrefőzés laugh

5

Vote up!

You voted ‘up’

attilacsep

Szia!
Ez az "aktiválás" érdekes, ki fogom próbálni.
De! Az sem mindegy (és ez sem szentírás), hogy mivel mérünk. Van egy csipeszes műszerem, egy kínai teszter, ami mér R, L, és C-t is, valamint egy békebeli hidas ruszki műszerem. Ez ugyan nem ír pl. ESR-t de szerintem máig az egyik legmegbízhatóbb (kb 1978-ban hoztam Moszkvából). Hiányossága, hogy csak néhány száz mikróig mér.
Üdvözlettel:
Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

ElektrikusDE

Mindig tanul az ember!smiley

Nálunk anno a Nokiában ezt nem oktatták!

Pedig terméktechnikus voltam...

0

Vote up!

You voted ‘up’

Guest
Guest's picture

Részemről is szívesen látnék erről a "sütögetésről" hivatalosnak tekinthető helyről, azaz megbízható, akár kétsornyi infót!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari

Ez a sütögetes még Normal elemeknél is müxik :-)
Van közlemeny rola, talan Nemet Szabvanyügyi hivataltol, hogy ha ~mV-al csökken a fesze=
asszem 150C-ban par oraig tartandok, s visszall a nevleges kapocs feszültsegük....

0

Vote up!

You voted ‘up’

Guest
Guest's picture

A Lapos Elemér sütögetése ismert. :-)
Itt van ez a Panasonic által közzétett gyártmány ismertető.
https://industrial.panasonic.com/cdbs/www-data/pdf/RDE0000/RDE0000COL99.pdf
Ebben az egyes szériáknál a beforrasztás után +/-10% kapacitás eltérést említenek a forrasztás előtti értéktől 20 Celsius fokon mérve.
De szó sincs benne arról hogy a beforrasztás során kapott hőtől érik el a névleges kapacitásukat! Ha így lenne, szerintem erről tájékoztatnák az úri közönséget.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Luke Skywalker

Persze hogy nincs, mert városi legenda.
Iparban, elektronikai sorozatgyártásban évtizedek óta ismert jelenség hogy reflow/vagy wave után az SMD kondenzátorok kapacitása megnövekszik.
(Akár elektrolit, akár kerámia, főleg X7R esetén.)
Pl: egy névlegesen 10uF kerémia esetén aminek a tűrése +/-10%, a tárból kivéve általában az alsó limiten van a kondi,(Pl:9,2-9,5uF)
Reflow után mérve ez az érték 10,2-11uF is lehet, nem csoda, hiszen a meleg hatására felfelé nő a kapacitás.(Főleg ha még langyos állapotban mérik, vagy így megy ICT-re.)
De ha ugyanezt a kondit megméred 2 nap pihenés után, ugyanúgy az eredeti, tárból kivett mérésnél kapott értéket látod....
Ez a "kondiaktiválós" legenda tehát nem igaz. (Pedig milyen jó lenne, ha a boltban kapott 10 éves elkót otthon a beforrasztásnál aktiválnád, és nem kellene dühöngeni mert állásában is kiszáradt, és/vagy kapacitásvesztett lett. Itt a vége fuss el véle, eddig tartott a mese.)
A nevesebb gyártók az adatlapon megadják, hogy reflow után a kondi mely paraméterei változhatnak ideiglenesen, és milyen mértékben. 
Sőt pár dokut még régebben olvastam( talán Epcos?) amiben az elektrolitkondenzátorok üzembe helyezés utáni (feszültség alá helyezés) ESR, kapacitás és egyéb paraméterek változásairól írnak.(Parasztosan: "formázódik" a kondi.) A +/-20%-os tűrésű elkóknál méginkább szembetűnő ez a jelenség.
Szóval nem kell túlgondolni ezt a kondi dolgot.Mérni kell, és a hibásakat cserélni.
 

2

Vote up!

You voted ‘up’

Guest
Guest's picture

"Persze hogy nincs, mert városi legenda."
Magam is így gondoltam. Intenzív keresést folytattam hogy cáfolatot találjak de ilyenre nem leltem.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

Transzduktor
Transzduktor's picture

Szia!
Biztos jó az a műszer amellyel mérted? Ellenőrizd le, ha még nem tetted! 

0

Vote up!

You voted ‘up’

ityvity
ityvity's picture

,Szia , szerintem mind egyforma , nincs sok értelme mérni , a 47, 100, 220...már jó szokott lenni . Én már sima rövidre vágott kivezetéssel , rendes kondenzátort szoktam rakni , nem szép , de legalább tudom , hogy tovább kell keresni a hibát , mert eddig attól ritkán javult meg valami . Az érzésem , hogy azoknak a kondiknak már gyári beépítéskor is rossz volt az ESR .

0

Vote up!

You voted ‘up’

szoke
szoke's picture

Szia!

Nem tudom, hogy hol vásárolsz, de nekem például Debrecenbe 2 helyen is megengedték, hogy megmérjem vásárlás előtt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content