You are here

Fronius Transpocket 1400 MV hegesztő készülék. Kis kimenő áram

22 posts / 0 new
Last post
lipi

Sziasztok

Fenti hegesztővel lenne a következő problémám:

Hiba : be sem kapcsol. Primer oldalon a hálózati 35A graetz egyik lába ki volt törve.
Csere után elindul, de nincs hegesztő áram. Vagyis a kimeneten üresben 53V körül mérek. 230/60W izzó halványan világít, ha ráteszem.
Viszont , ha hegeszteni akarok, minimális a"szikra" .Semmi hiba nem íródik ki.
Panelen a check LED-ek nem , illetve a SET LED az előlapi áram állító potenciométer állásától függően világít (kis áramnál halványan, ill 0-nál semmit, max. állásban max fénnyel.

Előlapon zöld led világít, sárga TEMP LED, csak induláskor villan 2-3-at, aztán bekapcsol a belső relé.
Panelen a jelölt feszültségek rendben, Sec oldali egyenirányítót "amperra" megnéztem, mindkét dióda OK.
Szemmel semmi égésnyom sem látszik.

Merre induljak tovább?
Köszi
Üdv
Szabi

Comments
SzBálint
SzBálint's picture

szia: javítsd a címet, mert az 1400 MegaVolt furcsán néz ki

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

lipi

Szia Bálint

Ha csak ennyi a kívánság... legyen... :) A pdf-en nagy szerepel..
Bár láttam ilyen-olyan betűvel is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: bocs, tévedtem, nem gondoltam, hogy típusszám, azt hittem feszültséget írsz-

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

lipi

Á, semmi gond.
Üdv
Szabi

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello Lipi!
Látjuk... :D :

Üdv.:Uniman

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia!
Az SM-jét nézegetted már? A német nyelvűt érdemes.
A panelon van 3 led, V22, V23,V24.
Melyik világít?
Az 53V az kevés, 80-90V körül kell lenni.
Ebben mi van, 1 nagy hibrid, vagy 4 FET? Az utóbbi a szerencsésebb.
Esélyes hogy 2 fet nem megy, próbált meg a diódáját kimérni.
Ezen kívűl van egy nagy kék kondi, sorosan azon megy a delej a primerre, az nem pusztult?
A kimeneten 2 utas egyenirányítás van, az a dióda blokk jó?

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

lipi

Szia Laci!

Köszi az infókat! Modul van, az biztos. 2+2 elkó.Hídban van hajtva a trafó.
Kimenet diódablokk sztem jó, mert 10A-rel terhelve diódánként mérve ok.
Rámérek délután a G- re szkóppal.
Ha több fesznek kéne lenni, az gyanús( kb. fele, mint amit írtál) Lehet egyik fele az IGBT modulnak, nem megy. Olvasgattam, hogy ilyen modul, talán még a holdon sincs... :)
Képeket csinálok .

Üdv
Szabi

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia!
Igen, ez egy teljes hidas megoldás. Képes 2-3 fettel is elindulni, csak nyilván kicsi lesz a kimenő feszültség.
Azért egy kis amper lehetne. ( most van nálam egy 1200-as, abban egy fet diódája zárlatos, azért megy, sőt még hegesztek is vele, csak gyengébb....)
Nézd meg, hogy amit fentebb írtam, hogy mi a 3 led hiba jelentése.
A kimeneti grétz tetején van egy kis panel, rajta 5 diódával.
Ezek között nincs valamelyik zárlatban? ( ... antistick bekapcsol)
Az a furcsa, hogy semmi kimenő áram nincs.
Az a kék kondi nem feltétlenül van ( rezonáns inverter), elég sokféle variációban szerelték a gépet.
Sőt a hibrid modul is lehet 2 féle.
A Gate jelek szkópolásánál vigyázz, mert van tényleges GND, és van ami 155V-on van! ( H GND)
Az IGBT típusát majd írd meg.

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

lipi

Szia

Ma volt egy kis időm, szétszedtem. A hűtőbordát kiemelve egyből! látszott a hiba oka.
Az IGBT modut közvetlen meghajtó kis tranzisztorok zárlata miatt a mellette lévő soros 15R ellenállások elégtek.
Tranzisztor típusa :FZT649 25V/3A csúcsban 8A-re képes. Sajna ilyenem nincs idehaza, talán valamelyik BD sorozat tranzisztor megfelelő lehet.(én a BD439-re gondoltam)
Tudtátok vmivel sikerrel helyettesíteni?
Köszi
Üdv
Szabi

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia Szabi!

Mind a 4 ág, vagy csak 1 ág pusztult? Ezen G láb nincs zárlatban a D vagy S lábbal???? :hmmm:
Megnéztem a jegyzeteimet, jó lesz oda más is, nincsenek ott akkora amperek.
BLM-2000-ben cseréltem ZTX649 helyett BC337-25 tranyót kapott.
WECO Discowery 140 paneljét most néztem, ( ugyanaz mint a 4 fetes Fronius vagy Castolin) abban gyárilag BC337-25 van. :)
Bekötésre figyelj, mert lehet hogy más a lábkiosztás!
Mérd meg, hogy az impulzus trafó szekundere nem szakadt-e meg!

Mi az IGBT típusa? ( ez a tömzsi formájú, hadd legyen közkincs..)

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

lipi

Szia Laci

Rögtön elsírom magam... az egyig IGBT G-S lába 68R-t mutat...pfff
Úgy emlékszem, hogy múltkor végigmértem, nem mutatott ellenállást.LEHET A LAKKOZÁS MIATT...
A típusa: FOH5010T pár kép van róla a neten. Gyártót sajna nem látok.

Köszi
üdv
Szabi

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia!
Sajnos ez van. Vastag a lakkozás, elég átszúrni.
Ez legalább rendelhető. aliexpress , igaz nem olcsó. :(

Innentől el kell dönteni, hogy bontás lesz, vagy javítás.

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

lipi

Szevasz

Igen... egy csomó időt elvacakoltam vele... magamnak lehet raknék bele 4db 1200V/ min 40A IGBT-t meg egy termisztort, na de az ugye már házi barkács... meg ugye a bemenő G kapacitások összeadódnak, a gyáriról meg nincs adatlap. Még csak hasonló lábkiosztásút sem találtam.

Köszi mindent!
Üdv
Szabi

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia!
Ezt nézd meg!
Egy orosz oldalon emlegették.
FBH5010TC-A

Ennek kellene utána járni, mekkor a teljesítménye. Lábkiostást ugyanolyannak nézem.

Sőt, modul ezt meg most találtam, a kettőt együtt hirdetik, tehát ugyanaz lehet. Az ára is barátságos.
Rendelni kellene, egy pár db. jól jönne nekem is.... :)

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

lipi

Szia Laci

Köszi, hogy ennyit foglalkozol a témával. Hááát ez a barátságos árnál IS kevesebb, majdnem gyanús... :)
Megkérdezem majd a tulajt, aztán eldönti.
Ha lemond róla , következik a homebrew project... :)

Üdv
Szabi

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia Szabi!
Attól még jó lehet.
Küldtek nekem már tized áron feteket, és mind jó volt. No de nem erőltetem, a többit rád bízom.

Ez a régebbi típus, legalább tudjuk hogy ebben milyen IGBT van.
Az 1200-ben és az 1500-ben P280B01 és P281B01 modulok vannak, azt meg én nem találok.

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

lipi

Laci
Amire ma volt időm: IGBT modul meghajtói: SG3644M , aminek az IN oldalait végignéztem szkóppal kb. 3uS meghajtás megvan minden bemeneten, akkor sem változik "veszi vissza" , ha hegeszteni próbálok, ebből gondolom, hogy a power részben lesz a hiba, a fele kimenő feszültség is talán erre utal.
Jó lenne kipróbálni barátságosabb módszerrel az IGBT-ket , műszerrel mérve a diódái nem zárlatosak.
Sajna szét kell bombázni, hogy kiderüljön melyik IGBT modul lakik benne, egyenlőre csak a tokozást látom, fekete :)
Köszi
Üdv
Szabi

0

Vote up!

You voted ‘up’

lipi

Rendben Laci!
Meglesem.

Üdv
Szabi

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia!

Mit pislognak a ledek, illetve melyik pislog?
Castolin Ebben lévő rajzot nézd át, nagyjából ugyanaz, csak ott fetek vannak, és kicsit át van rendezve a nyák.
A vezérlés ugyanaz.
Fel akartam tölteni a képet, de valamiért nem akaródzik...

Közben mégis felment a rajz.
Mérd át az impulzus trafóktól mind a 4 ágon lévő alkatrészeket a G-ig.
Laci

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

lipi

Szia
Köszi, hasonló tényleg a rajz.

Egy fontos dolgot meg elfelejtettem az elejétől...
Van egy FINDER relé a primer oldalon, DE semmi nincs belül, csak a doboz. Tekercs , érintkezők sem. :S nem egészen értem, hogy mi lehet. A forrasztás gyárinak nézett ki, hacsak felülről ki nem csipkedték a tekercset,meg az érintkezőket. Így került hozzám.
Ja, a nagy kék kondit csak a bemenő 230V-on találtam paralel.
A SET VALUE LED sötét 5A kimenő beállításakor, de ha növelem a kimenő ampert elkezd világítani, majd max hegesztőáramnál, "maxon" világít.Csak a "folyamatos hegesztés" kapcsolóállásban.

csináltam egy (nem túl jó) képet a SET VALUE LED világít.
Üdv
Szabi

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

slaszlo

Szia!

Az a V24 led.
Az SM 24-26 oldalain írnak róla, illetve vannak fent szkóp ábrák.
"Alapjel érték". Emlegetik a V16 tranzisztort, ami valójában egy FET, a nagy elkó mellett. Ez vezérli a kis trafót, és állítja elő a kis feszültségeket.
Ha ez nem menne, akkor nem lenne meg a +5V és a +-15V.
Mutatja hogy honnan kell levenni a 4 G jelet.
Szerintem valahol itt lesz a gond, valami "fogja" az egyik G jelet.

Hány relé van a gépben?
Az elején azt írod, hogy a relé behúz, ezek szerint a gretz után rákapcsolja direktben a 310V-ot a pufferre.
Nem az a kibelezett relé adná a villanyt a puffernek?
Lehet hogy meg sem kapja, csak egy áramkorlátozó ellenálláson, vagy ptc-n keresztül???

Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content