You are here

Fujitsu Amilo pro 2010 laptop

5 posts / 0 new
Last post
Cybertom
Cybertom picture

Üdvözlök mindenkit!

Segítséget kérnék hozzáértő laptop javításban tapasztalt emberektől.

Van egy fujitsu amilo pro 2010 típusu laptop amivel a következő történt.
Rossz volt a háttérvilágítása, konkrétan az invertere. Miközben méregettem végig a dolgokat rajta, az egyik 8 lábú ic villant egyet és azóta se kép se hang.
A töltés led és a wifi led világít, venti megy dvd-t leteszteli de a gép nem indul be.
Pedig előtte szépen töltötte a windows-t is csak nehezen lehetett látni a képet a háttérvilágítás hiánya miatt.
Most a gond az hogy nem is tölti be magát, és a feszültség értékek is eltüntek az inverter kábel alaplapi oldalán is.
Külső monitorra se ad képet.
Van egy 4 lábu smd szerű valami a táp csatlakozónál, aminek az egyik oldalain megvan a bejövő 20v de a másik kettőn nulla. Én erre gyanakszom, de mivel nincs rajta semmi írás csak egy fehér pötty ezért beszerezni sem tudok ilyet, hogy próba képpen kicseréljem.
Ötleteket várnék, és azt is hogy a táp melletti valami az mi is pontosan. Biztosíték, feszültségszabályzó, vagy micsoda?

Comments
lordsithlord
lordsithlord picture

Szia!

Ahogy azt előttem irkax írta, bizony jó eséllyel csaptad meg az alaplapot.
Ez nem az inverter felé menő áramellátás lesz, mivel mint írtad külső manitoron sincs kép, az pedig lenne, ha csak az inverter nem kapna áramot.

"A felhasználó szerint soha nem a felhasználóban van a hiba." - Általános Rendszergazda Hitvallás, 1. pont
"Ha egy gép elromolhat, biztos lehetsz benne, hogy a legrosszabb pillanatban fog elromlani." - Murphy

0

dricsk
dricsk picture

Szia Cyberton, nem hinném hogy biztosíték ha a bejövö tápcsatinál van. Ha az inverter alaplapi tápvezetékénél akkor pedig sok rajta a 20V. Ha a főbiztosíték lenne akkor semmit sem csinálna a gép. Lehet hogy egy fet ami biztosítja a 12V-ot az inverternek. Fényképet nem tudsz készíteni?
dricsk

0

irkax
irkax picture

Szia!

Az inverter betápjánál mértél amikor elment a fesz? Mert ha igen akkor tuti hogy zártad a tápot és nem csak az a fet hanem annak a vezérlése is ment :( Elvileg az egy fet ami a feszt szabályozza az inverternek illetve az egész alaplap számára, azért nem indul el a gép. Csipogtasd ki az inverter azon lábát ahol megvolt neked a feszültség ennek a fetnek a lábaival és ha valamelyikkel összecseng akkor tuti ment a fet. Jobbik esetben :D

Üdv:Irkax

0

Attee
Attee picture
*

Ha az inverteren villant a "nyolclábú IC", az egy duál FET. Valamit nagyon zárlatba küldtél... Van két FuSi döglött, roncs notim, körülnézek rajtuk...Ha az inverterrel nem boldogulsz, talán az is akad még valamelyikben...

0