You are here

Fujitsu-Siemens Amilo LI1705 hűtésének javítása

Került hozzám egy példány (billentyűzet hibával) ebből a jól ismert típusból.
Rokonéké a laptop, de nem biztattam őket túl sok jóval ismerve a típusra jellemző elhullási arányt, noha még nem volt eddig ilyen gép a kezemben.
Alaposabb tesztelések során kiderült, hogy maga a gép tökéletesen működik és valóban a billentyűzettel van a gond, ami kis híján csoda, hiszen ezek az alaplapok tömegesen hullottak el melegedési ciklusok következtében felszakadó BGA "lábak" miatt (az északi hídnál).

Mint mondtam a gép rokonoké ezért különös gondot fordítottam a leendő túlmelegedés megelőzésére.
Ezen a gépen (és mint kiderült minden másikon) a memória fedélen kiképzett rések gyárilag le vannak fedve.

Ez azért probléma mert aki látott már ilyen gépet alulról hamar rájöhetett, hogy nincs semmilyen egyéb nyílás a gép alján, ahonnan a processzorhűtő szívhatná a levegőt.
Sokat járattam a gépet a memória fedél nélkül és én is tapasztaltam, hogy az északi híd hűtője gyakorlatilag megfoghatatlanul meleg lesz rövid használat után is.
Az első elképzelésem az volt, hogy szerelek egy laposabb ventilátort közvetlenül az északi híd hűtőjére, a ventilátort a processzorhűtővel párhuzamosan kötöttem volna, így viszonylag kiegyenlített maradt volna a hűtési teljesítmény és az energiatakarékosság. Ehhez azonban mindenféleképpen szükséges volt szellőző nyílásokat nyitni a gép aljára.
Tettem hát egy próbát és kivágtam a belső árnyékoló alu lemezt a már említett rések fölött, így kiderült, hogy egy műanyag lapot ragasztottak a rések fölé, hogy elfedjék, kiszedve a lapot szabaddá vált a légút.

És láss csodát, a rések pont a memória modulok és részben az északi híd hűtője felett helyezkednek el.

Így rögtön el is vetettem a külön hűtő ventilátor beépítését. A processzor hűtő ugyanis ezen a nyíláson tudja most már beszívni a kinti hidegebb levegőt, ami közvetlenül is hűti a memóriákat és az északi hidat is.
Digitális hőmérőm ugyan nincs, de ha megy a ventilátor jól érezhető a légmozgás a nyílásnál és trükkös tesztekkel -kézzel- megállapítottam, hogy amíg a huzat éri a hűtőbordát, kézzel nyugodtan fogható melegségen tartja azt.
Bár ezeknek a laptopoknak a teljesítménye már nem tartozik a technika élvonalába, de irodai alkalmazásokra, vagy internetezésre még tökéletesen alkalmasak és nem mellesleg kicsit elodázhatjuk, hogy veszélyes hulladék legyen belőlük.

Comments
Ashmodeus

A fujitsu annak idején utasításba adta ,hogy amenyiben bejön egy ilyen gép távolitsuk el a takarást, egyébként hiányzik a hűtőbordárol egy gumi ami nyomta a chipet pont a ramfedélel.

0

Vote up!

You voted ‘up’

audiophil
audiophil's picture

Szia!

Nagyon hasznos a leírás, lényeges (gyenge)pontra világít rá. Nekem egy Amilo L7320GW laptopom van. Ezen is ugyanazon a helyen van a szellőzőrács, ezen is le volt takarva de csak részben. 2 lyukat szabadon hagytak (a memóriákat takaró rész volt lezárva), de így is gyanúsan sokat ment a ventilátor. Kivágtam az alufólia árnyékolást, leszedtem a fekete műanyag takarólapot és valóban jobb a hűtés (kevesebbet megy a ventilátor). Az én gépemen a fedélen kialakított nyílásokon belül van még egy kisebb lyukméretű lemezrács, ezt bennhagytam. Így nem tud beleesni semmi a memóriához.
Viszont ha már szétszedtem, gondoltam megnézem a procihűtő hőelvezető réz bordáját mivel kenték meg a procival érintkező részénél. Jelentem SEMMIVEL :jawdrop: . Ezt is gyorsan pótoltam hővezető pasztával, így talán jobb lesz a hőátadás a hűtőborda felé.
Azt hiszem ezzel megszüntettem a tervezett avulás egyik pofátlan (süssük meg az elektronikát) megjelenését. :izom:

Üdv: Zoli

0

Vote up!

You voted ‘up’

spkkill

Hello!
Köszi,hogy ezt megosztottad velünk.A tervezett elavulás mintapéldánya ez a gép.
Egyik haveromnak van 2 ilyen gépe.Javasoltam neki a "tuningot".

0

Vote up!

You voted ‘up’