You are here

FujitsuSiemens PA1538 laptop táp problémában kérnék segítséget. Köszönöm!

11 posts / 0 new
Last post
drm13
drm13 picture

Sziasztok!

Adott egy FujitsuSiemens pa1538 laptop! Az oldalon meg is találtam a rajzát.
A problémám a következő:
A lapit töltőre dugva semmit nem csinál, tehát sem a power led, sem a töltést jelző
led nem világít, és látszólag a power gombra sem reagál.(fuse OK, fesz. OK) Mivel nemrég kezdtem csak érdemben foglalkozni laptopokkal, így alapvető információk hijján nem tudok tovább lépni!
A kérdésem az hogy konkrétan milyen összefüggés van a táp ic, a chipset BGA, és a bios chip között?
A bios-ic -t sajnos már valaki b**gatta és a rajzon azt látom hogy kommunikál mind a táp ic-vel, mind pedig a BGA-val!(többek között) A tápáramkör (U9) függetlenül vezérli az akku töltést az akku i2c keresztül? vagy a BGA vezérli a tápáramkört és a töltést? Vagy a bios felelős a teljes vezérlésért?(ennek hibája megmagyarázná hogy semmi életjel) Esetleg bios nélkül is legalább a töltésnek el kéne indulnia?

Bármilyen segítséget szívesen fogadok.

Comments
bekeipeter
bekeipeter picture

Ha megsütik a GPU-t, (Szakszerű javítás keretében) akkor pontosan így reagál ez a gép.

0

drm13
drm13 picture

Hát ez elég elszomorító :S bár hősokk nyomait nem látom, sem flux nyomát. ettől még elképzelhető hogy piszkálták?
Esetleg simán működésből kifolyólag mehet így tönkre? amúgy gondolom zárlat miatt a tápot tiltja le. ezt lehet ellenőrizni,
de melyik vonalat érdemes zárlatra vizsgálni? hogyan tudom kiszűrni a gpu hibát? Sajnos a találgatás drága játék nekem.
köszönettel:

0

bekeipeter
bekeipeter picture

A szakszerű szór idézőjelben kellett volna írnom. A legtöbb önjelölt szakember fog valami nagyteljesítményű hőforrást és elszabadul a pokol...

0

krisz75
krisz75 picture

Szia!

És ezek után úgy kerül hozzánk, hogy még senki szét sem szedte....

0

krisz75
krisz75 picture

Szia!

Szsztomi nem véletlenül írta, hogy először a stby feszeknek kell rendben lenni, ha ezek megvannak akkor menj tovább.

Üdv Krisz

0

szsztomi
szsztomi picture

Üdv!

Mivel a bios-t már piszkálták, elképzelhető hogy újra van programozva. Mégis ez az első lépés az, hogy a 3,3, és 5 V megvannak -e a panelen.

Tomi

www.informweb.hu

0

drm13
drm13 picture

Szia!
Köszönöm a tipped. Néztem mindkét feszültséget, de nincs meg. Ezt egy maxim ic állítja elő amit viszont a tápvezérlő íc kapcsolna be. De mivel ez kommunikál a biosszal igy lehet hogy eleve be se kapcsolja?

0

szsztomi
szsztomi picture

Üdv!

Amíg nincs 3,3V addig biostól függetlenül semmiképp nem fog bekapcsolni.
Hiszen a bios tápja is ez.

Üdv!
Tomi

0

greatman
greatman picture

Szia!

Ha nem indul a BIOS , mert pl. el van flash -elve, vagy bármilyen más okból, semmi visszajelzés, töltés, megy egyéb nem lesz. A gép teljesen halott.
Azonban a kérdéses típusnál kérdőjel a GPU állapota, tömegesen pusztultak ezek a típusok, jó eséllyel ilyen problémája is lehet. Mindenesetre íni kell hozzá egy BIOS chippet, berakni, ekkor már kellene jeleznie a töltést, és esetleg be is kapcsolható. Ha nincs kép akkor el van szállva a GPU is. Rámelegitel egy pákával a GPU magra, és jó eséllyel be is fog kapcsolni. Ezek után pedig kiveszed az alaplapot, és balra nagy ívben hátra elhajítod. A laptopra meg mondasz egy áment. A többi alkatrészét pedig eladod, vagy felhasználod....

0

drm13
drm13 picture

Szia!
Először is nagyon szépen köszönöm a válaszod. Annyival már én is tisztában vagyok hogy mik a tünetei pl egy gpu hibának, vagy chipset haldoklásnak.örülnék ha már addig eljutnék :)
Viszont amit a biosról irtál nagyon hasznos hisz ezt nem tudtam. azt látom rajzon, hogy a tápvezérlő kommunikál a bios-al és megnéztem az ic datasheet-jét de sajnos abbol nem lehetett pontosan megállapítani hogy konkrétan mely részei vezéreltek. Sajnos a bioszt valaki kicserélte, vagy én nem is tudom mit csinált vele, de ez volt az első gyanúm. Ugyan kaptam olyan információt is hogy a töltés indítása(és indikálása) független a bios-tól, de ezek szerint jól félrevezettek.
Köszönettel

0

Sponsored links