You are here

Funai 2000 T MK5

13 posts / 0 new
Last post
Fantomas53
Fantomas53 picture

Üdv Mindenkinek!! Kérdésem lenne. Funai 2000 es készüléket javitottam, pár kondit cseréltem ellenállást az eltéritő körben. A készülék rendesen müködik, csak egy 334J nevezetü kondenzátor nagyon forró. Ez természetes vagy valami rendellenes müködésnek a következménye? Próbáltam nagyobb feszültségü kondival de az is forrósodik.Szerintem nem jó .A 334 J mellett ottvan még pár betü P , PP , PPs , ezek mit jelentenek?? KI tud rá választ adni,mert a rajzon meg van csillagozva.Előre köszönöm a válaszotokat!!

Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Add meg a kérdéses alkatrész pozíció számát is!

A kondenzátor erős melegedése nem normális állapot. Lehetséges, hogy egy másik alkatrész hibájából nagyon nagy terhelést kap.

A rajzon a csillagozás általában azt jelenti, hogy az alkatrész képcsőfüggő értékű. (Más típusú képcsőhöz más kapacitású kondit kell beépíteni.)
Keress táblázatokat, és megjegyzéseket (note) a rajz szélén.

Üdv:
Fülesmester

0

Fantomas53
Fantomas53 picture

A délután Kb. 2 órát üzemelt a készülék minden hiba nélkül.Bekapcsolás után adás nincs,félperc bemelegedés után először egy távoli adás gyenge jelét veszem majd mintha rátekerném az erősítés szabályzó gombját egyre erősebb lesz a kép minősége ,majd utána minden oké.?? Természetesen ezt eljátszja minden bekapcsolásnál! Ja a C69 es szakadt volt!! azóta nem pukkan a C 90 es.A C 90es helyére 1 mikro / 350V tos van. A C69 helyére 330 nF / 400V van betéve.

0

Fantomas53
Fantomas53 picture

Üdv Mindenkinek!! Olvastam a válaszotokat, igen süllyedt a hajó. Jól tippelt mindenki. Az egész ugy kezdődött, hogy néma volt a készülék gyenge nagyfesz volt. .Az R231 szakadtnak találtam,zárlatos volt a C230 ,és az R320 forró volt.(megnyálazva felfort a nyál)..Valami zárlatra gondoltam , de nem találtam semmit. kicseréltem a hibás alkatrészeket készülék beindult.Mire behangoltam örültem ,hogy ennyi volt és kész. Hátulról egy pukkanás , fehér füst, rögtön kikapcs.A C90 es elszált.Kicseréltem nagyobb feszre ,hőmérsékletüre. 2 perc mulva megint elszált a C90. Gyanakodtam a C69 re kicseréltem ugyanolyanra mint ami benne volt.Azóta forró a C90 , és a c69 .Nekem valami gyanusbenne . A másik két ilyen kondi természetesen kézmeleg, üzemmeleg.Várom a segitségeteket.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

C44 és C43 ami a sorvégtranyóval párhuzamosan van, én cserélném. Ha ezek hibásak simán megemelik a keletkező impulzus nagyságát.
Üdv,
Oszi

0

Fantomas53
Fantomas53 picture

A C43, C44 helyett betettem egy 9,1 nF /1600 voltosat, a C69 helyett 470nF/600V kondit. Azóta a tv ben megitélésem szerint üzemmeleggek az emlitett kondik.Azóta több órás müködésen átesettés minden rendben!! Köszönöm a segitőknek!! Üdv: Fantomas53

0

Fantomas53
Fantomas53 picture

Oké megnézem ,mert valami kiválthatta ezt a jelenséget.

0

city217
city217 picture

Szia.
Lehet hogy morbid amit kérdezek, de nem raktad fordítva a kondit? Nincs előttem a rajz, ha butaság akkor felejtsd el.
Üdv

0

Fantomas53
Fantomas53 picture

Sajnos a kondik jó polaritással vannak.Én azt szeretném ha csak üzemmeleg lenne a belső rész ,mert a hiba mindig akkor van ha nagyon melegszik a berendezés.Az ünnep után majd utána járok a kondinak, és hozzálátok méricskélni oszciloszkóppal.Köszönöm a segitséget mindenkinek, majd beszámolok mit sikerült összehoznom. Üdv Fantomas53

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Fantomas53!
Egy ilyen jellegű hibánál nagy segítséget jelenthet az oszcilloszkópos mérés. Kondik ilyen melegedése, egyenáramú szivárgásra utal (kondicsere)vagy az impulzusok nem megfelelő formájára, ill. nem odaillő kondira. (kondicsere)
Üdv:
exGelkás

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

334J 330nF +-5%-ot jelent a P PP PPS általában a szigetelő anyagot jelöli ill. a kondenzátor kivitelét egyes gyártóknál. A PP az polipropilén jelölése szokott lenni! A pontos jelentéshez meg kell nézni a gyártó adatlapját, sajnos a kondenzátoroknál nem mindig lehet beazonosítani a gyártót!

Üdv,
Oszi

0

Kcsaba
Kcsaba picture

Kcsaba

Én ha jól emlékszem van a tápjában két elkó, 220 vagy 330 uF, azokat cserélted? Általában ha kiszárad, nem kapcsol be a tv, amíg feszültség alatt van addig jó, egy áramszünet és se kép se hang. Azt viszont nem tom, hogy miatta megfuthat-e a táp, tehát nem ártana egy feszültségmérés sem.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Velemenyem szerint a C69-röl beszelhetsz:
leven ez egy 330nF/200V/5%-os, impulzus üzemü kondi; melegedes nem kizarhato,
lehetseges azonban, hogy nem a megfelelö tipus/feszültsegü lett bele teve...
A nagyon forro megadas azert nagyon relativ, ha par masodpercig sem tudod megfogni, ca. 60 fokos lehet, ez meg esetleg jo, de miert nem csereled le egy alkalmas tipusuval, csak hasznodra valhat?
A P/PP... gyari megjelölest sugall, de lehet pont az emlitett "pulse" üzemmodra alkalmas megadasa is.
Egyebkent a C43/44 is csillagozott(Q13 Kollektoraban), s szinten impulzus üzemre alkalmasnak kell lenniük :-)
Kari

0

Sponsored links