You are here

Funai MS-20A csak hosszabb gombnyomásra indul

11 posts / 0 new
Last post
fbela90
fbela90 picture

Sziasztok!

Megint bele a mélyvízbe :).
Van itt egy Funai MS-20A ami táphibás volt. Készenléti LED sem világított. Kiderült hogy rossz a Q503 (2SC3199), és a Q504 (2SB698). És a 300 V-ról érkező R502 (10 Mohm) is szakadt volt. Ezeket cseréltem, (2SB698 helyett BD140-et raktam be egy ajánlás szerint), és az optocsatolót, meg a 2 db 220 uF-os elkót. Ezek cseréje után végülis működik a táp, a képpel sincs gond. Egy "kisebb" hiba maradt. Ha tasztról próbálom indítani, és csak egy rövid ideig nyomom meg a CH up gombot, amíg kialszik a készenlét, akkor hallhatóan elindul egy pillanatra, de vissza is áll rögtön készenlétbe. Ha egy kicsit tovább nyomom, és 2.-szor elalszik a készenlét, olyankor már elindul. Indításkor, a tápfeszültségeket mérve kiderült hogy indításkor lényegében az összes tápfeszültség leesik a B+ lecsökken kb. 70 V-ra, a 5 V leesik kb. 3.5 V-ig. Pedig ennek nem szabadna így lenni ha minden rendbe a táp szabályzásával. Az optocsatolón is leesik ilyenkor a feszültség, 1-2 mp-re, olyan mintha nem szabályozna vissza elég gyorsan. A táp primer oldalán lesz a kutya elásva, úgy érzem. Rá is mértem szkóppal a FET vezérlőjelére. Indításkor megszűník a FET meghajtása, csak ha hosszabban nyomom a csatornaváltó gombot (kb. 1-2 mp-ig) a készenléti LED 2.-jára kialszik csak akkor jelenik meg ismét. Olyan mintha indításkor a tápnak megszólalna a túláramvédelme és letiltaná a meghajtást, majd amikor a táp túloldalán lévő kondenzátorok már valamennyire feltöltődtek el bír indulni. Valakinek van ötlete mi lehet még hibás?

Köszönöm előre is!

Comments
kattila
kattila picture

Szia
A 2sb helyett tegyel 2SA1013-at.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Annak is nagy a bétája?

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

fbela90
fbela90 picture

Még annyi hogy a sorkimenőt lekötve is ugyanaz a helyzet. Indításkor a készenlét elalszik, majd rögtön visszaáll készenlétbe. Gondolom ez becsapós mert így meg a sorkimenőt hiányolja azért áll vissza.

0

city217
city217 picture

Szia.Szerintem ez a tv a szerelőt hiányolja. :) Ne köss le semmit, bekapcs-nál hosszan nyomd a gombot és amikor pisszen akkor lőn világosság.
A B+ kondit cserélted?
Üdv.

0

fbela90
fbela90 picture

Kivettem mind a kettő tökéletes még az esr mérő szerint. Egy próba erejéig meg kapott a 100 uF-os helyett, egy 330 uF-ost, hátha tartja addig a feszültséget, amíg a táp visszaszabályoz, de azzal is ugyanaz a helyzet. Lehet hogy így hagyom, vagy maximum még veszek bele egy 2SB698-at , már csak kíváncsiságból.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Hali!

Ennek a fetes tápnak van egy alkatrész kidobálós egyszerűsítése. De nem emlékszem rá, hogy milyen néven. Keresd meg Fülemestert! Ja az a 2SB nagy bétájú tranyó. A BD meg nem biztos.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

fbela90
fbela90 picture

Na igen, a BD nekem is gyanús. Most hasonlítottam össze a 2SB698 és a BD140 adatlapját. Úgy néz ki a BD-nek kisebb a bétája. Elképzelhető hogy indításkor, mikor nagy áramra lenne szükség, nem csatol vissza rendesen (a bd nem nyit ki úgy ahogy kellene), a tápfesz. hiány miatt meg nem tud elindulni a tv. Véletlenül nem lehet a 2SB698-at valami más gyakoribb típussal helyettesíteni? Alkatrész bolt csak hétfőn lesz nyitva legközelebb. :(

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Asszem én valami 800 sorozatú bd-t raktam bele az darlington.

De azt elfelejtettem, hogy a táp primer körében lévő kondikat kidobáltad e?

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

fbela90
fbela90 picture

Igen, 2 db vadonatúj 220 uF-ot kapott.

0

city217
city217 picture

Szia.
2SB892
Üdv

0

Sponsored links